odtworzyć smak pysznej potrawy, która idealnie rozgrzewa w zimne, wilgotne, jesienne dni. Czytając wiele artykułów dowiedziałam się, że bazą gulaszu jest smażenie mięsa na smalcu oraz duża ilość słodkiej papryki. Przedstawiam Wam więc moją wersję gulaszu. Kolejny sukces! Naczelny był smutny, że zjadł wszystko jednego dnia :) Składniki: 400g wieprzowiny 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 papryka czerwona 2 marchewki kilka(...)pieczarek 3 łyżki smalcu 1 łyżka mąki 500ml bulionu (+2 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego) 1/2 słoika koncentratu pomidorowego 1 łyżka ketchupu pikantnego sól, pieprz, 3 łyżki papryki słodkiej, 1 łyżka papryki ostrej, czosnek, majeranek Przygotowanie: Gotujemy bulion. Do gotującego się wywaru dorzucamy pokrojoną w kostkę marchewkę, ziele angielskie oraz liść laurowy. Mięso lekko solimy i pieprzymy, opruszamy mąką
Kitchens AlphabetPyszna, prosta w przygotowaniu domowa wędlina, która smakiem przewyższa wszystkie kupne wędlinopodobne wyroby :) Składniki: boczek sól pieprz papryka słodka i ostra ziele angielskie liście laurowe Mięso można upiec w całości, ja jednak zawsze dzielę je na mniejsze kawałki, żeby dobrze przeszło aromatem przypraw. Nacieramy je z każdej strony solą i układamy w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy wierzch pieprzem, papryką słodką
chwile dla mniebardzo lubię takie nie przesłodzone smaki. Szklanka zdrowia z rana - idealnie! Napój nie jest słodki, lekki posmak herbaty, dzięki zmiksowaniu banana dodatkowo jest sycący. Jeśli lubicie bardziej słodkie napoje, możecie doda do tego napoju miód, ksylitol (cukier brzozowy) lub zwykły cukier. Na zdrowie! Składniki: ok. 250 ml mleka 1 banan 1/2 łyżeczki herbaty Matcha Skworcu ewentualnie ksylitol , miód lub cukier
Blondynka GotujeWykorzystujecie jeszcze dynie, bo ja tak. Jest wdzięcznym warzywem zarówno na słodko jak i wytrawnie. Tym razem użyłam jej do przygotowania czekoladowych trufli z pokruszonych korzennych ciasteczek. Male słodkie co nieco idealne na jesienny wieczór. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikpiekarniku, będą delikatniejsze, nadziejmy pysznym fetą...zyskają zupełnie nowego smaku Składniki: 60 dag mięsa mielonego mieszanego wieprzowego i wołowego 10 dag sera feta 3 zabki czosnku sól, pieprz słodka papryka papryczka chili 3 łyżki bułki tartej 1 jajko Wykonanie: Do mięsa mielonego dodajemy jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i papryką chili. Dokładnie
Z Majeczką w kuchnipyszną , sytą i rozgrzewającą zupę gulaszową Składniki: 40 dag szynki 1 papryka czerwona 3 pomidory 1 cebula 5 ziemniaków 2, 5 litra bulionu warzywnego sól pieprz, słodka papryka Wykonanie: Mięso kroimy w kosteczkę, podsmażamy na rumiano na rozgrzanym oleju. Kiedy się zrumieni przekładamy do garnka do gorącego bulionu,na patelnię wrzucamy pokrojoną papryke w kostkę, cebulę i pomidory(...)minut, dodajemy do garnka z mięsem. Ziemniaki obieramy kroimy w dośc sporą kostkę,dorzucamy do zupy. Gotujemy na wolnym ogniu ok 40 minut, doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką, ja jej daję dośc sporo. Podajemy z pieczywem
Z Majeczką w kuchnitemu ,, podporządkowujemy "Dzieciaki bardzo chętnie sięgają po pałeczki, więc dziś pałeczki paprykowe Składniki: 8 pałek z kurczaka 2 papryki czerwone sól, pieprz do smaku 750 ml bulionu warzywnego łyżeczka słodkiej papryki Kamis łyżka miodu Wykonanie: Pałki nacieramy solą ,zrumieniamy na oleju, dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę, podsmażamy 5 minut. oproszamy słodką papryką, dodajemy odrobinę pieprzu. Wlewamy bulion, dusimy 30 minut
Z Majeczką w kuchniSkładniki: 60 dag piesi z kurczaka 1 żółta papryka 1 por biała część 3 marchewki 3 ząbki czosnku szklanka bulionu warzywnego sól z pieprzem młynek Kamis słodka papryka Kamis cebula granulowana Kamis olej do smażenia Wykonanie: Piesi z kurczaka koimy w paseczki , oprószamy solą z pieprzem, podsmażamy.Marchew obieramy kroimy w półplasterki, dorzucamy na patelnię(...)Pora również koimy w półplasterki a paprykę w drobna kostkę. dorzucamy na patelnię. Obficie oprószamy słodka papryką i cebulą granulowaną oraz solą i pieprzem,dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek,dusimy ok 5 minut. Podajemy z ryżem lub kaszą wg upodobań.Ja bardzo lubię z kuskusem
Z Majeczką w kuchnimojej rodziny podaję to co zdrowe .Dziś zapraszam na pyszne udka w miodzie z jabłkami i majerankiem, zasmakują każdemu. Składniki: 9 pałek z kurczaka opakowanie warzyw na patelnię łyżka słodkiej mielonej papryki sól- do oprószenia majeranek- do oprószenia kminek- do oprószenia 2 jabłka łyżka miodu 3 łyżki oleju rzepakowego Wykonanie: Udka oprószamy solą, pieprzem i majerankiem. Układamy na blasze(...)wykładamy również warzywa ,dalej zapiekamy ok 15 minut, po tym czasie kroimy jabłka w ćwiartki- oprószamy kminkiem ,układamy na blasze. Pieczemy 10 minut, miód mieszamy z olejme rzepakowym i słodką papryką, smarujemy nim udka, zapiekamy jeszcze 5 minut
Z Majeczką w kuchniPyszne, o ciekawym smaku urozmaicenie tradycyjnych gołąków.Mniam... Składniki: pół kg mięsa mielonego pól szklanki ryżu tri colori Podravka 2 pęczki botwiny o dużych liściach sól,pieprz czerwona papryka słodka 1 litr bulionu warzywnego łyżka suszonych warzyw:marchew, pietruszka,seler Wykonanie: Ryż gotujemy w posolonej wodzie ok. 10 minut. Studzimy. Liscie botwiny myjemy, parzymy ok 5 minut we wrzątku. Mięso(...)mielone mieszamy z ryżem, doprawiamy solą, pieprzem ,słodką papryką. Na każdy liść botwiny układamy porcje mięsa, ok łyżki, zwijamy.Układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy bulionem, dusimy 20 minut, po tym czasie odkrywamy naczynie, zapiekamy 15 minut
Z Majeczką w kuchnitego są też syte Składniki: przepis na 4 porcje: 2 dojrzałe mango 400 g jogurtu naturalnego 250ml mleka miód spadziowy-ok łyzeczki,jesli komuś za mało słodkie bez dodatku miodu Wykonanie: Mango obieramy ze skóry,kroimy na mniejsze kawałeczki,blenderujemy.Zalewamy mlekiem i jogurtem,miksujemy.Jesli za mało słodkie dodajemy łyzeczkę miodu.Podejamy schłodzone
Z Majeczką w kuchnikolację w sam raz :) Syta i pyszna Składniki: szklanka makaronu łazanki puszka groszku puszka kukurydzy 3 jajka 1/2 kg piersi z kurczaka pół pęczka natki pietruszki sól,pieprz słodka papryka 3 łyżki majonezu Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Przelewamy zimną wodą,wrzucamy do salaterki. Dodajemy osączoną kukurydzę i groszek. Pierś kurczaka kroimy w małą kosteczkę, oprószamy solą i pieprzem(...)oraz słodką papryką, przesmażamy na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju. Studzimy i dodajemy do sałatki. Dodajemy posiekaną drobno natkę pietruszki. Dodajemy majonez, dosalamy do smaku
Z Majeczką w kuchniPycha! Składniki: 4 podudzia kurczaka 1 brokuł garśc fasolki szparagowej pól puszki groszku konserwowego 3 marchwie 10 dag makaronu rurki 4 łyżki sosu sojowego 2 szklanki bulionu sól, pieprz, słodka papryka,zioła prowansalskie Wykonanie: Podudzia z kurczaka gotujemy w bulionie warzywnym. Razem gotujemy obrane marchwie. Ostudzone podudzia obieramy. Na patelnię wrzucamy rózyczki brokuła, wlewamy sos sojowy i bulion. Dokładamy pokrojone(...)mniejsze kawałki fasoliszparagowej. Dusimy ok 20 minut. Po tym czasie dokładamy obrane mięsko z podudzi, pokrojone wplastry marchewki, groszek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką papryką i ziołami prowansalskimi. Dusimy jeszcze ok 5 minut.Dodajemy ugotowany al dente makaron. Mieszamy
Z Majeczką w kuchniSkładniki: 30 dag piersi z kurczaka słoiczek 280 g wiórek selera Jamar puszka kukurydzy konserwowej 1 papryka żółta 1 papryka czerwona 3 łyżki jogurtu greckiego Mlekovita sól,pieprz curry słodka papryka w proszku Wykonanie: Piersi kurczaka kroję w paseczki, oprószam solą, pieprzem i słodką papryką. Smażę na rozgrzanym oleju.Odcedzam, studzę. Papryki kroję w kostkę, osączam kukurydzę i wiórki selera. Wszystko
Z Majeczką w kuchniKurczak z warzywami na ryżu SKŁADNIKI: pierś z kurczaka - 1 podwójna ryż - 4 saszetki warzywa na patelnię orientalne - 450 g ( IGLOTEX) sól i pieprz papryka ostra sos słodko - kwaśny - 200 g tłuszcz do smażenia PRZYGOTOWANIE: Pierś z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na grubsze kawałki. Następnie na rozgrzanym tłuszczu smażymy, posypaną papryką mięso(...)tłuszcz, smażyć często mieszając. Następnie dodać przyprawę orientalną, wymieszać. Ryż ugotować w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Gdy mamy usmażone mięso i warzywa, dodajemy sos słodko - kwaśny, razem chwilę podsmażyć. Doprawić do smaku solą i pieprzem Podawać warzywa z mięsem na ryżu. Smacznego ! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName
Kuchnia Danusi