mojej rodziny podaję to co zdrowe .Dziś zapraszam na pyszne udka w miodzie z jabłkami i majerankiem, zasmakują każdemu. Składniki: 9 pałek z kurczaka opakowanie warzyw na patelnię łyżka słodkiej mielonej papryki sól- do oprószenia majeranek- do oprószenia kminek- do oprószenia 2 jabłka łyżka miodu 3 łyżki oleju rzepakowego Wykonanie: Udka oprószamy solą, pieprzem i majerankiem. Układamy na blasze(...)wykładamy również warzywa ,dalej zapiekamy ok 15 minut, po tym czasie kroimy jabłka w ćwiartki- oprószamy kminkiem ,układamy na blasze. Pieczemy 10 minut, miód mieszamy z olejme rzepakowym i słodką papryką, smarujemy nim udka, zapiekamy jeszcze 5 minut
Z Majeczką w kuchniPyszne, o ciekawym smaku urozmaicenie tradycyjnych gołąków.Mniam... Składniki: pół kg mięsa mielonego pól szklanki ryżu tri colori Podravka 2 pęczki botwiny o dużych liściach sól,pieprz czerwona papryka słodka 1 litr bulionu warzywnego łyżka suszonych warzyw:marchew, pietruszka,seler Wykonanie: Ryż gotujemy w posolonej wodzie ok. 10 minut. Studzimy. Liscie botwiny myjemy, parzymy ok 5 minut we wrzątku. Mięso(...)mielone mieszamy z ryżem, doprawiamy solą, pieprzem ,słodką papryką. Na każdy liść botwiny układamy porcje mięsa, ok łyżki, zwijamy.Układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy bulionem, dusimy 20 minut, po tym czasie odkrywamy naczynie, zapiekamy 15 minut
Z Majeczką w kuchnitego są też syte Składniki: przepis na 4 porcje: 2 dojrzałe mango 400 g jogurtu naturalnego 250ml mleka miód spadziowy-ok łyzeczki,jesli komuś za mało słodkie bez dodatku miodu Wykonanie: Mango obieramy ze skóry,kroimy na mniejsze kawałeczki,blenderujemy.Zalewamy mlekiem i jogurtem,miksujemy.Jesli za mało słodkie dodajemy łyzeczkę miodu.Podejamy schłodzone
Z Majeczką w kuchnikolację w sam raz :) Syta i pyszna Składniki: szklanka makaronu łazanki puszka groszku puszka kukurydzy 3 jajka 1/2 kg piersi z kurczaka pół pęczka natki pietruszki sól,pieprz słodka papryka 3 łyżki majonezu Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Przelewamy zimną wodą,wrzucamy do salaterki. Dodajemy osączoną kukurydzę i groszek. Pierś kurczaka kroimy w małą kosteczkę, oprószamy solą i pieprzem(...)oraz słodką papryką, przesmażamy na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju. Studzimy i dodajemy do sałatki. Dodajemy posiekaną drobno natkę pietruszki. Dodajemy majonez, dosalamy do smaku
Z Majeczką w kuchniPycha! Składniki: 4 podudzia kurczaka 1 brokuł garśc fasolki szparagowej pól puszki groszku konserwowego 3 marchwie 10 dag makaronu rurki 4 łyżki sosu sojowego 2 szklanki bulionu sól, pieprz, słodka papryka,zioła prowansalskie Wykonanie: Podudzia z kurczaka gotujemy w bulionie warzywnym. Razem gotujemy obrane marchwie. Ostudzone podudzia obieramy. Na patelnię wrzucamy rózyczki brokuła, wlewamy sos sojowy i bulion. Dokładamy pokrojone(...)mniejsze kawałki fasoliszparagowej. Dusimy ok 20 minut. Po tym czasie dokładamy obrane mięsko z podudzi, pokrojone wplastry marchewki, groszek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką papryką i ziołami prowansalskimi. Dusimy jeszcze ok 5 minut.Dodajemy ugotowany al dente makaron. Mieszamy
Z Majeczką w kuchniSkładniki: 30 dag piersi z kurczaka słoiczek 280 g wiórek selera Jamar puszka kukurydzy konserwowej 1 papryka żółta 1 papryka czerwona 3 łyżki jogurtu greckiego Mlekovita sól,pieprz curry słodka papryka w proszku Wykonanie: Piersi kurczaka kroję w paseczki, oprószam solą, pieprzem i słodką papryką. Smażę na rozgrzanym oleju.Odcedzam, studzę. Papryki kroję w kostkę, osączam kukurydzę i wiórki selera. Wszystko
Z Majeczką w kuchniKurczak z warzywami na ryżu SKŁADNIKI: pierś z kurczaka - 1 podwójna ryż - 4 saszetki warzywa na patelnię orientalne - 450 g ( IGLOTEX) sól i pieprz papryka ostra sos słodko - kwaśny - 200 g tłuszcz do smażenia PRZYGOTOWANIE: Pierś z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na grubsze kawałki. Następnie na rozgrzanym tłuszczu smażymy, posypaną papryką mięso(...)tłuszcz, smażyć często mieszając. Następnie dodać przyprawę orientalną, wymieszać. Ryż ugotować w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Gdy mamy usmażone mięso i warzywa, dodajemy sos słodko - kwaśny, razem chwilę podsmażyć. Doprawić do smaku solą i pieprzem Podawać warzywa z mięsem na ryżu. Smacznego ! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName
Kuchnia Danusitrudne. Dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Z pewnością Wam zasmakuje! Składniki: 1 kg schabu bez kości 30 dag pieczarek 1 cebula sól, pieprz 2 łyżeczki słodkiej papryki kilka owoców jałowca 20 ml oleju kilka ziaren kolendry 3 ziarna pieprzu 2 łyżki oleju do smażenia Wykonanie: Schab umyć, osuszyć i za pomocą ostrego noża rozciąć(...)rozgrzać na patelni 1 łyżkę oleju i obsmażyć szybko roladę z każdej strony. Marynata: w moździerzu rozbić owoce jałowca z ziarnami kolendry i ziarnami pieprzu, przełożyć do miseczki, dodać słodką paprykę i olej. Starannie wymieszać i wysmarować tak przygotowaną marynatą schab. Schab na koniec trzeba włożyć do rękawa do pieczenia i szczelnie zamknąć. Ułożyć w brytfance i piec w piekarniku
Pasja SmakuOstatnio robiła bardzo dużo ciast i postanowiłam, że zaskoczę wszystkich w domu i zrobię troszkę inną wersje czegoś słodkiego:) I padło na tobołki z serem. Pierwszy raz robiłam taką wersję, ale wyszła znakomicie. Polecam wszystkim : ) To doskonała alternatywa dla ciast i słodkich deserów. Przepis zaczerpnęłam z książki, która u mnie w domu jest praktycznie "od zawsze" : ) "Mała szkoła pieczenia" - polecam
Serce zamknięte w formie pysznościSkładniki : około 1 kg buraczków czerwonych, koniecznie słodkich około 2 płaskich łyżek cukru 2-3 łyżki czerwonego winnego octu (kwasowość 7,1%) szczypta soli Przygotowanie : Nieobrany, ale dobrze wymyty buraczek ugotować do miękkości, ja gotuję często w szybkowarze Po wystudzeniu obieram, ścieram na tarce o średnich oczkach Doprawiam do smaku, solą, cukrem i octem, mieszam dokładnie. Ocet można zastąpić sokiem(...)cytryny. Buraczek powinien mieć wyraźny słodko-kwaśny smak. Mojej Rodzinie najlepiej smakuje po całkowitym wystudzeniu w lodówce. Podaję na zimno jako dodatek np. do kaszy z bitkami w sosie własnym :) Smacznego
Proste Potrawyjako przekąska na zimno. SKŁADNIKI parówki (u mnie z szynki) żółty ser w plastrach - sztuk tyle co parówek opakowanie ciasta francuskiego (wystarczy do ok. 10 parówek) papryka słodka 1 jajko PRZYGOTOWANIE Ciasto francuskie kroimy wzdłuż na paski o szerokości około 2 cm. Plasterki sera posypujemy słodką papryką. Owijamy parówki serem (dłuższym bokiem i papryką do parówek
Moje Kuchenne Rewelacjeząbki czosnku 2 papryczki chili 6 - 8 ziarenek pieprzu 3 - 4 ziarenka ziela angielskiego 2 listki laurowe 4 łyżki jogurtu naturalnego 100 g sera feta (opcjonalnie) 1 łyżka słodkiej papryki sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Paprykę przekrawamy na pół, wyciągamy gniazda nasienne, układamy na blasze do pieczenia, smarujemy z wierzchu oliwą i wkładamy do piekarnika nagrzanego(...)chili), dodajemy do wywaru pokrojoną upieczoną paprykę i pomidory. Gotujemy do miękkości warzyw. 7. Miksujemy zupę na gładki krem za pomocą blendera, dodajemy jeszcze odrobinę soli i pieprzu, doprawiamy słodką papryką. Zupę podajemy z łyżką jogurtu naturalnego oraz pokruszonym serem feta. Smacznego
W kuchni Katienamówić na jego przygotowanie, postanowiłam więc wziąć inicjatywę we własne ręce. Krem troszkę zmodyfikowałam, bo nie robiłam go na bazie masła, tylko mascarpone. Jest zdecydowanie lżejszy. Nie jest za słodki, jest delikatny i puszysty. Doskonale kontrastuje z puszystą i słodką bezą. Szkoda tylko, że tak szybko się kończy ;-). Tort bezowy z kawowym kremem Proporcje na tortownicę o średnicy
Kulinarne przygody Gatityświeżymi bananami. Polana jest domowej roboty masą krówkową – kajmakową. Smakuje o wiele lepiej niż kupna z puszki. Czuć w niej śmietankę i masło. Całość jest aromatyczna, lekka i słodka. Na jednym kawałku nie mogłam poprzestać:). Polecam… (zmodyfikowany przepis z książki „Słodki świat Kasi). Składniki: Spód: 150g masła 250g mąki pszennej (użyłam tortowej) 50g cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego
Mała CukierenkaMiękki, soczysty i aromatyczny. Taki właśnie jest ten kurczak. Wymaga niewielkiego zaangażowania, ale naprawdę warto trochę przy nim postać. Składniki: udka z kurczaka sól czosnek granulowany papryka słodka i ostra imbir mielony ulubione zioła (u mnie:bazylia, majeranek, oregano, tymianek) olej do smażenia Kawałki kurczaka natrzeć solą i obsmażyć szybko na niewielkiej ilości oleju. Delikatnie podlać wodą i posypać(...)częścią przypraw, np. czosnek,papryka słodka bazylia, majeranek. Poddusić (pod przykryciem lub bez) przez ok. 10 minut, po czym obrócić każdy kawałek i obsypać resztą przypraw. Dusić do miękkości, podlewając wodą w miarę potrzeby, przewracając na drugą stronę co jakiś czas, przy każdej zmianie strony posypując przyprawami. świetnie smakuje z surówką z kiszonej kapusty Smacznego
chwile dla mnie