słodkie - 12682 przepisów (strona:182/846)

Zapiekane frytki z kurczakiem, pieczarkami i żółtym serem 528

pieczarek; 7 średnich ziemniaków; 3 łyżki majonezu; 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 250 g żółtego sera; Przyprawa do ziemniaków; Przyprawa do kurczaka; 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku; Sól; Pieprz; Olej. Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i pokroić w słupki. Tak przygotowane frytki włożyć do miski, wlać odrobinę oleju, oprószyć przyprawą do ziemniaków i dobrze(...)piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka), aż ser się rozpuści. Podawać ciepłe. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Do sosu można dodać łyżeczkę musztardy czosnkowej. Słodką paprykę można zastąpić ostrą papryką lub chili w proszku, jeśli danie ma być bardziej pikantne. Żółty ser można zastąpić mozzarellą. Wraz z pieczarkami i kurczakiem można podsmażyć cebulę pokrojoną w pióra

Gospodyni Miejska
Zupa krem z pieczonych pomidorów z chipsami parmezanowymi 210

pomidorów; 1 duża, czerwona papryka; 2 średnie, czerwone cebule; 6 ząbków czosnku; 500 ml bulionu (u mnie 500 ml gorącej, przegotowanej wody + kostka rosołowa); Oliwa z oliwek; 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku; Sól; Pieprz. Chipsy parmezanowe (składniki na 1 sztukę) : 2 czubate łyżeczki startego parmezanu; papier do pieczenia. Sposób przygotowania: Pomidory umyć, osuszyć, przekroić na połówki i układać(...)piec przez 45 minut, aż warzywa będą lekko przyrumienione. Upieczone warzywa przełożyć do garnka, w którym będzie gotowana zupa. Wlać bulion i zblendować na gładką masę. Zupę przyprawić słodką papryką, solą i pieprzem. W międzyczasie przygotować chipsy parmezanowe. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze usypać kółka ze startego parmezanu (o średnicy 6 cm i grubości

Gospodyni Miejska
Ziemniaki z rękawa 748

cebula; 4 ząbki czosnku; 2 łyżki majonezu; 2 łyżki pokrojonego w kostkę wędzonego boczku; 1 płaska łyżeczka vegety; Opakowanie przyprawy do ziemniaków (25 g); 1/2 łyżeczki chili; 1/2 łyżeczki słodkiej papryki; Pęczek koperku. Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć. Większe przekroić na pół. Cebulę obrać, pokroić w pióra. Wrzucić do miski. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Dodać do cebuli. Boczek(...)cebuli z czosnkiem. Koperek drobno posiekać. Dodać do cebuli, czosnku i boczku. Do cebuli, boczku, koperku i czosnku dodać majonez i wszystkie przyprawy tj. vegetę, przyprawę do ziemniaków, chili, słodką paprykę. Dobrze wymieszać. Do cebuli, boczku i czosnku z przyprawami dodać obrane ziemniaki i dobrze wymieszać. Tak przygotowane ziemniaki przełożyć do rękawa do pieczenia. Do rękawa z  ziemniakami dodać

Gospodyni Miejska
Kurczak pieczony w glazurze 296

Kurczak pieczony w glazurze... Rumiany, soczysty kurczak, pieczony wraz z warzywami. Zamarynowany w mieszance przypraw, oleju, musztardy i sosu sojowego. Oblany słodko-pikantną glazurą. Pyszny na ciepło i na zimno do kanapek. Polecam!   Składniki: 1 kurczak o wadze około 1,5 - 1,7 kg; 3 duże ząbki czosnku; 1 płaska łyżeczka soli; Pieprz. Warzywa: 2 średnie marchewki; 1 średnia(...)zimno - do kanapek. Majonez w warzywach można zastąpić oliwą lub olejem. Zamiast kurczaka, w glazurze można upiec np. same udka. Ostrą paprykę w glazurze można zastąpić słodką, a ciemny sos sojowy - jasnym. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Schab pieczony w mleku 644

smaku przypraw. Idealny do kanapek, jak i na ciepło. Zapraszam do spróbowania! Nie pożałujecie! Składniki: 1 kg schabu bez kości; 1 litr mleka (u mnie 2%); 1/2 łyżki słodkiej papryki; 1 łyżka majeranku; 1/2 łyżeczki soli; 1/2 łyżeczki pieprzu; 2 ząbki czosnku; 2 łyzki oleju. Sposób przygotowania: Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Schab natrzeć olejem, czosnkiem oraz dokładnie oprószyć wszystkimi(...)przyprawami tj. słodką papryką, majerankiem, solą i pieprzem. Tak przygotowany schab przykryć folią spożywczą i wstawić na minimum 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego/na blachę i zalać mlekiem (mleko nie przykryje całego schabu). Piec bez przykrycia w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 1 godzinę. Podczas pieczenia

Gospodyni Miejska
Paprykowe leczo z chili i pieczarkami 224

żółte papryki; 1 średnia, zielnona papryka; 2 czerwone papryczki chili; 500 g pieczarek; 6 średnich pomidorów; 3 duże cebule; 2 łyżki oleju; 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego; 1 łyżka słodkiej papryki; 1/2 łyżeczki ostrej papryki; Sól; Pieprz; Cukier. Sposób przygotowania: Cebule obrać, pokroić w pióra. Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z nasion, pokroić w paski. Papryczki chili umyć, osuszyć, pozostawić(...)dodać pokrojone papryki i papryczki chili. Wymieszać. Całość dusić pod przykryciem, na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie, od czasu do czasu mieszając. Do miękkich warzyw dodać koncentrat pomidorowy, słodką i ostrą paprykę. Wymieszać. Leczo przyprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku. Podawać ciepłe z  ziemniakami, ryżem lub pieczywem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około

Gospodyni Miejska
Proste kotlety mielone 302

mnie drobiowe, z indyka);  1/2 średniej cebuli; 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego; 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki; 2 łyżki musztardy; 1 jajo; 2 ząbki czosnku; Szczypta słodkiej papryki; 1 szklanka bułki tartej; Sól; Pieprz; Olej do smażenia. Sposób przygotowania: Cebulę obrać, bardzo drobno posiekać. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Natkę pietruszki umyć, dobrze osuszyć, drobno posiekać(...)miski włożyć mięso mielone. Dodać przyprawy (tj. przyprawę do mięsa mielonego, słodką paprykę, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz). Następnie wbić jajo i dodać musztardę, drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i 1/2 szklanki (125 ml) bułki tartej. Wszystkie składniki wyrobić ręką na jednolitą masę. Z masy formować okrągłe i płaskie kotlety. Kotlety obtaczać w pozostałej części bułki tartej

Gospodyni Miejska
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i sosem pomidorowym 431

duża cebula; 2 puszki krojonych pomidorów (każda po 400 g); 2 ząbki czosnku; 3 łyżki oleju; 2 łyżeczki oregano; 2 łyżeczki bazylii; 1/2 łyżeczki ostrej papryki; 1 łyżeczka słodkiej papryki; 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego; 100 g startej mozzarelli; 2 łyżki startego parmezanu; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Makaron ugotować w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę obrać(...)minut. Na krótką chwilę przed końcem smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Do podsmażonego mięsa z cebulą i czosnkiem dodać 2 puszki pomidorów oraz przyprawy tj. oregano, bazylię, słodką i ostrą paprykę, i jeszcze całość przez chwilę podsmażać. Na koniec sos mięsno-pomidorowy doprawić solą i pieprzem do smaku. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć 1/2 makaronu, na makaron wylać

Gospodyni Miejska
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i cukinią 1317

duża, czerwona papryka; 1 duża, żółta papryka; 1 średnia cebula; 2 ząbki czosnku; 500 ml przecieru pomidorowego; 1 łyżka masła; 1 czubata łyżka przyprawy do gyrosa; 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki; 250 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 150 g startego, żółtego sera; 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki; Olej; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Makaron ugotować zgodnie(...)oczkach. Na rozgrzanym na patelni oleju (około 1 łyżki) delikatnie podsmażyć pokrojoną cebulę. Następnie dodać pokrojoną paprykę i cukinię i podsmażyć razem. Przyprawić solą i pieprzem. Przecier pomidorowy doprawić słodką papryką, solą i pieprzem do smaku. Do miseczki wlać śmietanę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, starty, żółty ser i drobno posiekaną natkę pietruszki. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Naczynie żaroodporne

Gospodyni Miejska
Pasta jajeczna ze smażoną cebulką 293

cebulki. Idealna do kanapek, krakersów czy innych chrupaków. Niezastąpiona na śniadanie, kolację czy imprezę. Polecam! Składniki: 6 jaj; 2 duże cebule; 3 czubate łyżki majonezu; 2 łyżki oleju; Szczypta słodkiej papryki; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Jajka ugotować na twardo. Wystudzić, obrać. Pokroić w kostkę. Cebule obrać, drobno posiekać, podsmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Przyprawić solą i słodką papryką

Gospodyni Miejska
Paprykowa pasta drobiowa 1180

mięsa z rosołu (waga po obraniu, bez skór i kości); 1 jajo; 1 mała cebula; 1/4 średniej, czerwonej papryki; 2 czubate łyżki majonezu; 1/3 pęczka szczypiorku; 1/2 łyżeczki słodkiej papryki; 1/4 łyżeczki ostrej papryki; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Wystudzone mięso z rosołu oczyścić ze skór i kości i odmważyć potrzebną ilość. Jajko ugotować na twardo. Wystudzić, obrać. Pokroić w kostkę(...)pokrojoną papryką i cebulą. Dodać majonez i zblendować (blenderem z przystawką/pojemnikiem z nożem do rozdrabniania) na gładką, kremową masę.  Dodać pokrojony szczypiorek i wymieszać. Pastę doprawić słodką i ostrą papryką oraz solą i pieprzem do smaku. Wymieszać. Pastę przechowywać szczelnie zamkniętą w lodówce. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi 0,5 l słoiczek pasty. Majonez

Gospodyni Miejska
Kuchnia gruzińska 364

picia? (oprócz wina oczywiście) À propos estragonu – Gruzini go kochają! W tym kraju pije się mnóstwo lemoniady. Najpopularniejszy smak to lemoniada… estragonowa. Jest wścieklezielona, a w smaku słodko-ziołowo-chemiczna. Ten smak się uwielbia, albo nienawidzi. Mi posmakowała. Jak to nie Wasza bajka możecie wybrać inną lemoniadę, między innymi: gruszkową, winogronową, waniliową czy z owoców granatu. Jestem ciekawa(...)poprzednio formie Wołowina w sosie z orzechów włoskich Sosy W Gruzji warto spróbować także kaukaskich sosów. Adżika to pasta z papryki z dodatkiem czosnku, orzechów, ziół i przypraw. Ostro-słodki sos tkemali jest natomiast robiony z czerwonych śliwek, chili i przypraw. Świetnie komponują się z mięsami. Mi do gustu szczególnie przypadła Adżika, choć tkemali też miał przy stole wielu smakoszy

Poezja smaku
KACZKA PIECZONA, FASZEROWANA JABŁKAMI I ZIARNAMI. 177

łyżek, * " Piekło - Niebo " 2 łyżki, - Rozmaryn, kilka łyżeczek, - Miód, 2 łyżki /Do natarcia Kaczki: Proporcje według uznania. - Pieprz ziołowy, - Pieprz Cayenne , - Pieprz czarny. - Oliwa z oliwek,  - Rozmaryn, - Papryka słodka , - Kolendra, - Czosnek. 2 główki - Czosnek Niedźwiedzi , - Kurkuma , - Majeranek, - Imbir, - Chilli, - Kmin Rzymski,  - Kminek,  - Goździki,  WYKONANIE: Umytą kaczkę wkładamy do gara i zalewamy solanką (2 łyżki soli(...)leczenia takich przypadłości jak: dolegliwości gastryczne (np. bóle brzucha), choroby układu krążenia, bóle reumatyczne, bóle gardła (płukania). - Wykorzystywana jest w suplementach wspomagających odchudzanie." Kupisz go tutaj:  kliknij Papryka słodka "Papryka jest to przyprawa otrzymywana z wysuszonych i zmielonych owoców papryki rocznej, rośliny uprawianej w tropikalnych rejonach Ameryki Środkowej i Południowej oraz w Europie Południowej. Działanie: - Papryka jest bardzo zdrowa

Wypisz Wymaluj
Czerwono mi.. czyli tarta na wikwintnie na Andrzeja 218

przeróżne rzeczy. W dzień ten zajadamy przeróżne pyszności i dobrze się bawimy z przyjaciółmi. Warto czasem zaskoczyć domowników, przyjaciół wykwintną tartą tym razem będzie to tarta z pomidorami, papryką słodką i ostrą w towarzystwie mozzarelli oraz szpinaku. Dająca mnóstwo energii poprzez kolorystykę swoją i smak.   Pełen czarów andrzejkowy wieczór zdarza się tylko raz w roku. Jak mówi stare polskie(...)robię podwójną porcję na średnicę 30cm) - 1,5 szklanki mąki (185g) - 100 g zimnego masła  - 1 jajko - 2 łyżki zimnej mąki  - pół łyżeczki soli NADZIENIE : - paprykę słodką św. 1 szt - pomidorki koktajlowe ok 10 szt - oliwki czarne kilka sztuk - szpinak św. 1 op - rozmaryn gałązka 1szt ( może być też suszony ok. 1 łyżeczki) - czosnek 2 ząbki - paprykę ostrą

Basia w kuchni
Domowa granola pyszna energetyczna. 221

Śniadanie jeden z ważniejszych posiłków w ciągu dnia często w pośpiechu jemy kanapkę a za chwile ponownie jesteśmy głodni zajadamy na to słodki batonik bo na nic innego nie ma czasu... Dziś pokażę wam w jaki prosty sposób można zrobić domowa granolę. Pyszne podpiekane płatki owsiane z orzechami, wiórkami kokosowymi lub innymi bakaliami polane miodem . Często podawane z jogurtem naturalnym(...)minut - po tym czasie kruszymy gotową granole i studzimy  - przechowujemy w suchym pudełku  - wychodzi z tego sporo także na cały tydzień szaleństwa z granolą nam starczy, słodka pożywna i dające wiele energii a co najważniejsza domowa bez konserwantów bez chemii - jeżeli mamy jakieś swoje ulubione bakalie z czystym sumieniem dorzucamy do mieszanki i zjadamy do samego dna słoika

Basia w kuchni