masłem. Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków 20 dkg mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1 całe jajko 2 łyżki oleju sól 5-7 dkg roztopionego masła mielona czerwona słodka papryka - do dekoracji Sposób wykonania : Ugotowane ziemniaki zemleć w maszynce do mielenia o średnim sitku. Zmielone ziemniaki wsypać do miski, dodać pozostałe składniki ( jajko, olej, mąkę pszenną(...)Gotowe kluseczki wrzucić do gotującej osolonej wody. Gotować kilka minut. Odcedzić, polać roztopionym masłem, wymieszać. Gorące rozłożyć na talerze i posypać mieloną czerwoną słodką papryką. Można je też polać stopionym świeżym boczkiem, pokrojonym na małe kawałki. Jeśli ktoś nie lubi masła, można je polać olejem roślinnym, będzie zdrowiej i równie smacznie
Przepisy i porady kulinarneśrednia kapusta pekińska 1 podwójna pierś z kurczaka 1 łyżka masła klarowanego 8 łyżek majonezu 1 puszka kukurydzy 4 łyżki ketchupu 6 ogórków korniszonów pieczarki marynowane natka pietruszki papryka słodka sól pieprz, Wykonanie: Pierś z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w kostkę. Oprószyć solą, pieprzem i słodką papryką. Na patelni rozgrzać masło i obsmażyć kurczaka z wszystkich stron
O kuchni z uczuciemciepłą kolację, grilla czy jako danie obiadowe. Składniki: 5 du żych ziemniaków 200g sera feta 200g pieczarek 1 cebula pasek boczku lub kawałek kiełbasy 1 ząbek czosnku pieprz słodka papryka olej Wykonanie: Ziemniaki gotujemy al dente tak, aby można było je po wystudzeniu wydrążyć. Po ugotowaniu każdy ziemniak przekrawamy na pół i łyżeczką drążymy środek. Przygotowujemy farsz. Pieczarki kroimy(...)cebulą, boczkiem i czosnkiem smażymy na oleju, aż odparuje z nich woda. Studzimy. Fetę dusimy widelcem. W misce mieszamy fetę, z przesmażoną wcześniej zawartością patelni. Dodajemy pieprz i słodką paprykę (sól pomijamy, ze względu na słoną fetę). Na każdej połówce wydrążonego ziemniaka układamy nasz farsz. Posypujemy koperkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190st na 15 minut
Walijskie Pichceniestopniach. Gdy są już gotowe, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Z mojego doświadczenia zawsze robię więcej buraków bo je wyjadam są tak słodkie .. :) - do startych buraków dodajemy fetę i sok z limonki do smaku, burak jest słodki, feta słona a cytryna podkręci smak * ciasto - przesiewamy mąkę, dodajemy sól oraz olej robimy wgłębienie i wlewamy wrzątek
Basia w kuchnijajka szklanka mleka woda mineralna gazowana olej i masło do smażenia szczypta soli i szczypta cukru Nadzienie: 1/2 kg twarogu 3-4 łyżki cukru ( tutaj w zależności jak lubimy słodkie) 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki jogurtu naturalnego do rozrzedzenia WYKONANIE Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Mieszamy mleko i wodę, dodajemy żółtka. Cały czas mieszając dodajemy(...)Twaróg rozdrabniamy , dodajemy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Nie powinien , być za rzadki, więc uważamy z jogurtem. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Do ciasta dodajemy wodę , by otrzymać odpowiednią konsystencję słodkiej śmietanki. Ciasto nalewamy chochlą na patelnię, smażymy na zloty kolor z obu stron. Smarujemy farszem i składamy w dowolny sposób. Ja w kopertę. Naleśniki obsmażmy na maśle z obu stron
W kuchennym oknie Ewypiątek bywa dobra ryba to podstawa ;) Zapraszam na pieczonego morszczuka w jeszcze lepszym sosie Składniki: pół kg filetu z morszczuka sól,pieprz, słodka i ostra papryka olej rydzowy Semco szklanka smietany 30 % pęczek koperku sól,pieprz szczypta suszonych warzyw Wykonanie: Filet z moszczuka oprószamy solą, pieprzem , słodką i ostrą papryką. Układamy na blasze do pieczenia, podpiekamy ok 20 minut
Z Majeczką w kuchniNieco uproszczona wersja rolad. Składniki: -plastry karkówki -1/4 główki czerwonej kapusty -czerwona papryka -cebula -ogórki kiszone -musztarda -5 dkg masła -sól, pieprz, słodka papryka -cytryna Kapustę kroimy na spore kawałki i sparzamy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5 minut. Odsączamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Paprykę, marchew i ogórki kroimy w słupki(...)cebulę w piórka. Plastry karkówki delikatnie rozbijamy, przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Smarujemy musztardą. Na plastrach układamy marchew, ogórek, paprykę i cebulę. Zwijamy rolady i spinamy. Na patelni roztapiamy masło i obsmażamy rolady. Rolady zdejmujemy a na patelnię wrzucamy kapustę i pozostałe, pokrojone warzywa. Mieszamy, doprawiamy do smaku i przekładamy
Maminek kulinarnychrupiącą skórką a do tego warzywka. Czy trzeba coś więcej? składniki: 3 ćwiartki kurczaka 4 małe cebule (2 czerwone i 2 żółte) 2 czerwone papryki 5-6 średnich ziemniaków słodka papryka rozmaryn sól olej 1/2 szklanki wody Ćwiartki kurczaka dokładnie umyć, osuszyć i podzielić na dwa kawałki. Mięso oprószyć ze wszystkich stron słodką papryką i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Cebulę
Monia miesza i gotujełyżki mąka kukurydziana lub jaglana 2 łyżki cukinia 1 szt 200g jabłko 1 szt koncentrat pomidorowy skrobia kukurydziana 2 łyżki 1 łyżka sól bazylia, oregano, majeranek do smaku papryka słodka Przygotowanie: Mielone siemię lniane zalać dwoma łyżkami ciepłej wody i rozetrzeć aby nie było grudek. Wymieszać z mięsem i mąką, posolić, dodać trochę majeranku i słodkiej papryki. Zwilżonymi dłońmi formować
głodny alergikSkładniki: -1/2 kg wątróbki drobiowej -filet z piersi kurczaka -puszka cieciorki -suszone pomidory -cebula -2 marchewki -papryka -natka pietruszki -3 jajka -bułka tarta -przyprawa do mięs -słodka papryka, sól, pieprz -olej Wątróbkę przyprawiamy przyprawą do mięs, słodką papryką, skrapiamy olejem i odstawiamy na czas przygotowania warzyw. Kurczaka drobno kroimy i przyprawiamy solą i pieprzem. Marchew, cebulę, suszone
Maminek kulinarnysmaczne.* cebula- 1 szt.* papryka czerwona- 1 mała szt.* sok pomidorowy- 2 szklanki* chili- 4-5 'krążków'* fasola czerwona- mała puszka* kukurydza- mała puszka* czosnek- 1 ząbek* kmin rzymski, słodka papryka- po 1 łyżeczce* sól, pieprz- do smaku* olej do smażeniaCebulę pokroić w piórka i zeszklić na oliwie.Paprykę pokroić w kostkę, dodać do cebuli i chwilę podsmażyć.Wlać(...)pomidorowy, dodać sprasowany czosnek, kmin, słodką paprykę oraz pokrojoną papryczkę chili i na małym ogniu, pod przykryciem dusić całość przez około 20 minut.Na koniec wmieszać kukurydzę, fasolę oraz doprawić solą i pieprzem.Smacznego
Kraina Miodem Płynącażeby to było danie, którego jeszcze u nas nie jedli i żeby było proste, ale efektowne. Już jakiś czas chodził mi po głowie pomysł, aby do słonych dań wykorzystać słodkie, soczyste mandarynki. Teraz wystarczyło tylko wymyśleć to danie. „Lampka” zapaliła się gdy na rybnym stoisku mój wzrok zatrzymał się na dorodnym kawałku miecznika. „Eureka!” Makaron linguine, świeży miecznik, warzywne(...)ragu* i słodka mandarynka, to było danie, o którym podświadomie marzyłam. Nieskromnie powiem, że danie zdobyło uznanie nie tylko gości, ale również moich córek, których nie łatwo przekonać do nowości. Okazało się bardzo smaczne, aromatyczne, lekkie i wręcz orzeźwiające. Danie robi się wręcz ekspresowo. W czasie gdy makaron gotował się, zaczęłam podsmażać warzywa, by następnie wyszystko razem wymieszać
Mia Cucina Sofietaprzygotowania: 15,00 złSKŁADNIKI:2 piersi z kurczaka150 g suszonych pomidorów100 g sera feta6 dużych ziemniaków1 cebulanatka pietruszki3 łyżki mąki2 jajka3 ząbki czosnku150 g jogurtu naturalnegosok z cytrynysól, pieprz, słodka paprykawykałaczkiPRZYGOTOWANIE-farsz:Suszone pomidory kroimy w paski i dodajemy pokruszony ser feta. Składniki łączymy ze sobą z dodatkiem posiekanej natki pietruszki. Doprawiamy farsz solą i pieprzem.PRZYGOTOWANIE-pierś z kurczaka faszerowana(...)dokładnie spinamy wykałaczkami. Podsmażamy nasze piersi z farszem na rozgrzanej oliwi z obu stron. Tak aby się ładnie zarumieniły. Następnie piersi przekładamy do naczynia żaroodpornego posypujemy pieprzem i słodką papryką. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180' C na ok 30 min.PRZYGOTOWANIE- Placki ziemniaczane:Obrane i umyte ziemniaki ścieramy na tarce o średnich oczkach. Dodajemy posiekaną w kostkę cebulę
kulinarnyJamielonego mięsa wieprzowego (łopatka)1 puszka pomidorów bez skórki3 łyżeczki koncentratu pomidorowego1 cebula czerwonawłoszczyzna ( 1 marchewka, 1 pietruszka, 1/2 średniego selera, 1/2 pora)1 łyżeczka suszonego oregano2 łyżeczki słodkiej papryka czerwonej w proszku1/2 łyżeczki cynamonunatka pietruszki1 ząbek czosnkuszczypta peperoncino lub chillisól, pieprzPRZYGOTOWANIE farszu do bakłażana:Włoszczyznę (marchewka, pietruszka, seler) kroimy w kostkę i blanszujemy. Powinny być aldente, niech zachowają swoją(...)się za przygotowanie bakłażana. Myjemy go i osuszamy. Przekrawamy i usuwamy gniazda nasienne. Przyprawiamy bakłażana solą, przez co pozbawimy go goryczki.Powracamy do naszego farszu. Doprawiamy go cynamonem, oregano, peperoncino, słodką papryką w proszku, solą i pieprze. Mięso z przyprawami smażymy, mieszając aż zredukujemy wodę, a farsz zgęstnieje. Na koniec doprawiamy farsz posiekaną natką pietruszki i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku
kulinarnyJa