ogóle chcecie mieć program w TV, nie musicie mieć absolutnie żadnego pojęcia. O niczym. O gotowaniu zwłaszcza. Napompujcie sobie cyc, zróbcie wargi jak ponton, przyjmijcie durny wyraz twarzy, słodko szczebioczcie i bądźcie słodką idiotką a z pewnością jakaś telewizja zrobi z Was gwiazdkę. Konieczny jest jeszcze tupet i takie poczucie własnej zajebistości, żeby przypadkiem do głowy nikomu nie przyszło
ladykitchenpotraw z makaronem czy ryżem, zawsze dobry - SOS SEROWY: 100-200 g sera pleśniowego łyżeczka masła odrobina białego, wytrawnego wina około 50ml 50ml śmietanki słodkiej i gęstej18% sól, pieprz do smaku bazylia WYKONANIE: Ser wkładamy do rondelka, na dno wlewam odrobinę wody i masło, podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszamy(pamiętajmy że ser może szybko przywrzeć(...)grzybowy, doprawdy palce lizać! SKŁADNIKI: świeże grzybki - ile macie(ja miałam około 1/2 kg. gotowanych) 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera i pora 1 średnia cebula śmietanka 18% słodka 1 łyżka mąki, 2-3 łyżki masła klarowanego sól, pieprz, odrobinę vegety WYKONANIE: grzyby czyścimy, myjemy, następnie gotujemy około 1/2h z dodatkiem warzyw, masło rozpuszczamy, wkładamy grzybki i drobno posiekaną
Kuchnia BeatyDziś urodziny mojego Mężczyzny, toteż chciałam sprawić mu trochę radości i przygotować tort. Pewnie bardziej ucieszył się z kociołka, ale ciasto również zjadł Tort jest bardzo słodki, należy do wypieków w stylu 3bit. Jeden kawałek zaspokaja ochotę na coś słodkiego. Tort kajmakowy Drukuj przepis Drukuj ze wszystkimi zdjęciami Drukuj tylko tekst Składniki ciasto 6 jajek 1 szkl cukru 1 szkl
CoolinarniePLgarść suszonych prawdziwków mogą być też podgrzybki, ale wtedy zupa straci piękny jasny kolor 0,5 kg kiszonej kapusty ( u nas domowa ) 0,5 kg zszatkowanej słodkiej kapusty 1 mała marchewka 1 średni ziemniak 1 małą cebula pół łyżeczki majeranku 1 liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego 1 ząbek czosnku Wykonanie: Do garnka wlać(...)żeberka. Zagotować i pozostawić na ogniu na około 30-35 minut. Po tym czasie dodać pokrojonego w kostkę ziemniaka, sól i pieprz, gotować kolejne 10 minut. Dorzucić kapustę słodką i kiszoną. Gotować do miękkości. Na koniec doprawić majerankiem i wyciśniętym przez praskę czosnkiem.Podawa
Gosia gotujewołowiny z kością 1/2 dużego selera 1 duża marchew 1 średnia pietruszka 1 cebula 1/2 średniego pora 1 gałka muszkatołowa w całości 1 łyżka czerwonej słodkiej papryki 2 łyżki majeranku 1,5 łyżki mąki 1 liść laurowy 5 -6 ziarenek ziela angielskiego vegeta i pieprz do smaku 3 l wody WYKONANIE: Do garnka z wodą(...)pozostawiam na średnim ogniu pod przykryciem na około 2-2,5 godziny aż do miękkości flaczków.Wyjmuję z garnka wołowinę, która swoje zadanie już spełniła. Czas na przyprawy... słodką paprykę, majeranek, gałkę, pieprz, maggi. Na samym końcu zagęszczam flaczki rozpuszczając dwie łyżki mąki w niewielkiej ilości zimnej wody dodaję do garnka i jeszcze raz zagotowuję. Podaję ze świeżym pszennym pieczywem
Gosia gotujeWątróbka drobiowa to przysmak mój i mojej Mamy.Nie robimy jej przesadnie często, ale jak już, to właśnie w takiej słodko-kwaśnej wersji. Jabłka po uduszeniu świetnie zastępują surówkę, a całe danie wybornie smakuje z ryżem ugotowanym na sypko, polecam. Składniki : 500 g wątróbki z kurczaka 2 średnie winne jabłka 1 duża cebula pół garści rodzynek sol, pieprz do smaku(...)szczypta majeranku 2-3 łyżki oleju Dodatkowo : 1/2 czerwonej świeżej papryki listki pietruszki szczypta słodkiej papryki w proszku ryż ugotowany na sypko Sposób przygotowania : _________________________ Wątróbkę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym.Cebulę pokroić w piórka, jabłka na ósemki.Na rozgrzaną patelnię wlać olej i wrzucić cebulę, lekko zeszklić. Dodać wątróbkę, pokrojone jabłka i rodzynki.Posypać majerankiem.Dusić pod przykryciem
Gosia gotujeSezon na truskawki w pełni, więc trzeba go pracowicie wykorzystać, choć chyba nie mam szczęścia do kupna tych wybitnie słodkich. Od pewnego czasu nie mamy truskawek na działce , więc polegam tylko na tych kupnych. Mam jednak nadzieję, że jeszcze doczekam się tych słodkich , dojrzałych na słoneczku :) Dzisiaj andruty...polecam. Składniki: 1 opakowanie kwadratowych suchych wafli 150 g miękkiego masła
Gosia gotujerównie wybornie jak ze schabowym... polecam. Składniki: 1 średnia główka kapusty 1/2 pęczka koperku 1/2 pęczka szczypiorku 2 ząbki czosnku 100 g masła sól i pieprz do smaku opcjonalnie słodka śmietana Sposób przygotowania: Kapustę umyć, zszatkować i przełożyć do garnka, zalać zimną wodą, posolić i gotować prawie do miękkości. Zdjąć pokrywkę i odparować nadmiar wody, dodać masło i pokrojone szczypior(...)koperek. Doprawić solą, pieprzem i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Można dodatkowo dolać na końcu około 1/3 szklanki słodkiej śmietany. Ja zrobiłam tym razem bez, choć obie wresje polecam...Smacznego
Gosia gotujerównież parówki lub kiełbasę. Składniki: 2 młode cukinie 4 zółte papryki 8 dużych pieczarek 4 średnie cebule 5 pomidorów 0,5 kg dobrych jakościowo parówek wieprzowych 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki sól i pieprz ziołowy do smaku 1 łyżeczka suszonej bazylii 2 ząbki czosnku kilka gałazek szczypiorku * olej kujawski ewentualnie 1 płaska łyżeczka cukru Sposób przygotowania: Na patelnię(...)pokrojoną w kostkę cukinię. Pomidory naciać na delikatnie krzyż i ułozyć pod warzwami, wyjąć gdy skórka będzie odchodzić, zdjąć skórkę i pokroić. Dodać do całości. Doprawiś solą, pieprzem, słodką papryką i bazylią, dodać obrane ze skórki i pokrojone parówki. Gotowć jeszcze 5 minut. Zdjąć z gazu, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, oraz okrojony drobno szczypiorem, wymieszać i odstawić
Gosia gotujezaczęłam od grztbów. Zresztą danie pasuje też na Wigilę. Składniki: około 1 kg grzybów leśnych ( u mnie mrożone podgrzybki ) 1 łyżka oleju 1 łyżka masła 150 ml śmietany słodkiej 18% ( takiej do zup i sosów) pęczek koperku ( bez twardych gałązek) kilka gałązek szczypiorku sól do smaku Składniki: około 1 kg grzybów leśnych ( u mnie mrożone podgrzybki(...)duże cebule 1 łyżka oleju 1 łyżka masła 150 g śmietany słodkiej 18% mały pęczek koperku ( bez twardych gałązek) kilka gałązek szczypiorku sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Na patelni rozgrzać olej i wrzucić pokrojoną w piórka cebulę i lekko zeszklić. Rozmrożone grzyby poprzekrajć na mniejsze kawałki i dodać do cebuli. Dusić pod przykryciem często mieszając około
Gosia gotujeDzisiaj zapraszam na pyszne śledziki, które na pewno zagoszcza u nas na Wigilijnym stole. Polecam zwolennikom mieszania smaków ostrych i słodkich.Chili i cebulą świetnie balansuja smak słodkich rodzynek i kwaskowatego granatu. Składniki: 5 matiasów 1 duża czerwona cebula 1 granat pół papryczki chili garść rodzynek sok z połowy cytryny 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy francuskiej pół
Gosia gotujeulubionym kucharzem: Rick Stein, Jacques Pépin, Gary Rhodes. 5. Ulubiona przyprawa. Czosnek, bazylia i tymianek 6. Jaką kuchnię lubisz najbardziej? Polską i Węgierską. 7. Na słodko czy na ostro? I to i to, zależy od okoliczności. Idealnie jest połączyć pyszny wytrawny posiłek zwieńczony słodką ambrozją. 8. Kawa czy herbata? Zdecydowanie herb ata, najlepiej Earl grey
Gosia gotujepszennej 1/3 łyżeczki cukru 3/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka oleju z awokado DODATKOWO: 1 puszka sardynek w oleju z chili kawałek Sera Korycińskiego "Swojskiego" z miętą Czesławy Zarzeckiej domowy Słodko-Ostry Sos Chili Wykonanie: Ciasto na pizzę zawsze robię w taki sam sposób. Do miski wsypałam sól, następnie przesiałam mąki, zrobiłam wgłębienie, do którego wsypałam cukier, pokruszyłam drożdże i wlałam(...)czasie uderzyłam pięścią w ciasto, aby pozbyć się powietrza z kulki, z której potem rozkręcam placek o średnicy 31 cm. Rozkręcony placek posmarowałam domowym sosem chili słodko ostrym , następnie wysypałam ser pokrojony w kostkę, gdzieniegdzie sardynki. Pizzę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 220- 250 stopni i piekłam przez około 20 minut. Upieczoną pizzę podałam z sosem czosnkowym. SMACZNEGO
Blondynka GotujeZabielamy śmietaną i serkiem i doprawiamy. Finito. Co to za wynalazek? Zupa kukurydziana nie jest dla wszystkich - no, przynajmniej nie w takim wydaniu. Jeśli więc ktoś nie lubi słodko-ostrego połączenia, które pozostawia w jamie ustnej paletę smaków to musi zrezygnować z gotowania. Jeśli ktoś nie lubi aksamitnego, kremowego wydania zupy, bo doszukuje się w niej "papki dla niemowląt(...)dobrze! :) Kombinowałyśmy długo z uzyskaniem odpowiedniej konsystencji (bo najpierw wyszedł nam sos kukurydziany - fajny tak swoją drogą), ale dałyśmy radę. Reasumując - jaka ona jest: - szybka, - łatwa, - rozgrzewająca, - kremowa, - słodko-ostra, - niedroga, - sycąca, :)) Co prawda gdy te ryby łowiłyśmy (czyt. gdy się nudziłyśmy zagryzając policzki/język itd żeby tylko się nie odezwać) nie delektowałyśmy się smakiem zupy, a samymi ziarenkami
Wypisz Wymalujzrobiłam gulasz wieprzowy. SKŁADNIKI: mięso z łopatki wieprzowej ok 1 kg 1 cebule 3 ząbki czosnku sól 1 łyżeczkę świeżo zmielony pieprz wedle uznania papryka słodka 1 łyżeczkę pół łyżeczki ostrej papryki 2 łyżki mąki pszennej 3-4 łyżki oleju rzepakowego SPOSÓB WYKONANIA Mięso, myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, wycinamy zbędne błonki(...)obraną cebulę. Nada to posmaku, pamiętajmy, że każdy dodany składnik czy to cebula, czosnek lub marchew nada naszemu gulaszowi charakteru. jeśli lubimy bardziej pikantne dodajmy papryczkę chili, jeśli bardziej słodki dodajmy marchew więcej cebuli oni nadają słodkości. Przykrywamy i na walnym ogniu dusimy pamiętając, aby co jakiś czas przemieszać dokładnie i w razie potrzeby dolać wody. Jeśli jest
Basia w kuchni