homogenizowanego, 1 cytryny, 1 bakłażana, 4 placków tortilli, 200 gram płatków kukurydzianych, 1 łyżeczki suszonych nasion kolendry, 1 łyżeczki kminu rzymskiego, 1 łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczki mielonej suszonej papryki słodkiej, 1 łyżki octu winnego białego, oliwy, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Piersi z kurczaka pokroiłem w dość spore kawałki, co ważne nie mogą być one zbyt grube, aby mięso należycie(...)się przepiekło, dlatego też przy grubszym końcu przekroiłem piersi na pół. W moździerzu roztarłem 1 łyżeczkę suszonych nasion kolendry, 1 łyżeczkę suszonego kminu rzymskiego, 1 łyżeczkę mielonej suszonej słodkiej papryki i 1 łyżeczkę kurkumy, do uzyskania jednolitego proszku. Do przypraw dodałem łyżkę oliwy, łyżkę białego octu winnego i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz skórkę otartą z cytryny. Całość dokładnie
Wyprawy kulinarneSkładniki: łopatka bez kości 70 dag, boczek surowy 30 dag, sól peklowa 2 łyżeczki płaskie, sól ziołowa 1/2 łyżeczki, majeranek 2 łyżki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, papryczka chilli 2 małe, pieprz ziołowy 2 łyżeczki, żelatyna 3 łyżeczki, woda 250 ml, czosnek suszony płatki Royal Brand 1 opakowanie/60 gram łopatkę i świeży boczek pokroić na kawałki i w rozdrabniaczu zmiksować(...)pulsacyjnie - przełożyć mięso do miski dodać żelatynę, pieprz ziołowy, sól peklową, ziołową, majeranek, paprykę słodką, wodę i wszystko ręką wyrobić na kleistą masę na koniec wsypać płatki suszonego czosnku, rozkruszyć suszone ostre papryczki i wszystko wymieszać - do szynkowara włożyć woreczek i nałożyć ciasno mięso, w trakcie zawiązywania woreczka usunąć nadmiar powietrza nałożyć krążek, sprężynę i zamknąć, do lodówki
W Mojej Kuchni LubięTrwa sezon na granaty. Co roku czekam z niecierpliwością na te pyszne i zdrowe owoce. Smak granatu jest na tyle uniwersalny, ze można go wykorzystać zarówno do słodkich deserów, jak i do wytrawnych dań takich, jak mięsiwa czy sałatki. Świetnie sprawdzi się również jako dodatek do śniadaniowej owsianki czy granoli. Dziś zaproponuję Wam sałatkę, która powstała dosyć przypadkowo(...)ręką, ponieważ chciałam zrobić szybką i lekką przekąskę do wieczornego oglądania filmu. Efekt pozytywnie mnie zaskoczył, smaki i konsystencja składników fajnie się tu dopełniają. Jeśli lubicie ciekawe połączenia smaków słodkich i słonych, składników miękkich z chrupiącymi, a przy okzazji chcecie zrobić coś pysznego na szybko, koniecznie spróbujcie tej sałatki. Sałatka z granatem i serem pleśniowym Składniki na 2 porcje: Mieszanka
Zawsze głodna!Ciasto marchewkowe to moje ulubione. Słodkie, aromatyczne, z lekko korzennym aromatem. Wypróbowałam wiele przepisów, zanim znalazłam ten idealny. Okazało sie, że najlepsze ciasto marchwiowe robi...moja mama. Puszyste, wilgotne, słodkie, koniecznie z kremową, kwaskową polewą przełamującą słodycz ciasta. Po prostu idealne. Przekonali się o tym również moi znajomi. Od jakiegoś czasu to ciasto to obowiązkowy punkt każdego spotkania towarzyskiego. Ponieważ
Zawsze głodna!się nie sklejały. Farsz: 1 pojedyńczy filet z kurczaka mały bakłażan 5-6 suszonych pomidorów 2 opakowania kremowego serka Arla Apetina o smaku czosnkowo-ziołowym garść świeżego tymianku papryka słodka, sól morska, świeżo mielony pieprz Kurczaka oczyszczamy z kostek i błonek, kroimy w drobną kostkę. Przyprawiamy sola, pieprzem, papryką słodką. Na patelni rozgrzewamy olej i na gorący wrzucamy kurczaka. Smażymy
Zawsze głodna!papryka czerwona, żółta lub zielona (może byc po trochu każdej) 2 puszki krojonych pomidorow Puszka czerwonej fasoli Puszka kukurydzy Garść świeżej kolendry Sól, pieprz Papryka ostra i słodka w proszku, Kmin rzymski, ew. przyprawa „chili con carne” Szczypta cynamonu Na rozgrzaną patelnię (polecam naprawdę dużą patelnię lub od razu garnek)wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i szklimy(...)papryką ostrą. Gdy mięso jest podsmażone, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i pomidory z puszki. Dusimy wszystko na małym ogniu, aby sos zgęstniał. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką, posiekaną kolendrą, kuminem i cynamonem. Na koniec dorzucamy odsączoną fasolkę i kukurydzę i mieszamy do połączenia składników. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Szykujemy placki tortilli-najlepiej każdy z nich zwilżyć
Zawsze głodna!Powiedzmy sobie szczerze-jestem uzależniona od słodyczy. Dzień bez "czegoś słodkiego" to dla mnie dzień stracony. Oczywiście wiem jaki to ma zły wpływ na moje zdrowie, ale niestety zbyt często nie potrafię oprzeć się pokusie. Temat deserów i w ogóle słodyczy to mój ulubiony jeśli chodzi o kulinaria. Dlatego staram się wyszukiwać zdrowe produkty, z których mogłabym zrobić choć(...)trochę zdrowsze słodkości. Okazuje się, że pole do popisu jest naprawdę duże. Wystarczy trochę wyobraźni i można wyczarować deser, który zaspokoi ochotę na słodkie, a przy okazji nie zrujnuje naszego zdrowia, a nawet dostarczy nam zdrowych składników odżywczych. Przepis, który Wam dziś prezentuję podsunęła mi moja siostra, która też bardzo lubi eksperymentować w kuchni. Oryginalny przepis pochodzi ze strony
Zawsze głodna!przypadkowo na mój widelec trwfiła ta nięszczęsna pietruszka i....zakochałam się od pierwszego kęsa! Okazało się, że pieczona pietruszka jest wspaniała :) Traci ten swój niemiły aromat, robi się słodka i ani smakiem, ani zapachem nie przypomina swojej surowej wersji. To było odkrycie roku. Od tej pory pieczona pietruszka na stałe gości w moim menu, najczęściej w postaci frytek, które(...)lepsze i zdrowsze od tych tradycyjnych :) Porcja dla 2 osób: 3-4 korzenie pietruszki olej roślinny sól, pieprz ulubione przyprawy (u mnie papryka słodka i ostra, zioła prowansalskie) opcjonalnie odrobina miodu Pietruszkę dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w paski na kształt frytek. Wrzucamy do dużego naczynia, dodajemy olej, miód (nie jest konieczny, ale fajnie podkręca słodkawy smak pietruszki), przyprawy
Zawsze głodna!Cały czas trzymam się postanowienia, żeby cześciej jadać śniadania. Najbardziej lubię te na słodko, a najbardziej na świecie kocham różnego rodzaju placki i placuszki. Ich przygotowanie zajmuje trochę czasu, dlatego są idealne na weekend, kiedy nigdzie nam się nie spieszy i możemy się trochę porozpieszczać. Jakiś czas temu pisałam Wam o omlecie owsianym , dziś chciałabym Wam pokazać podobne(...)sycące, a co najważniejsze-zdrowe. Moim ulubionym dodatkiem do nich jest ekologiczny dżem malinowy Symbio bez dodatku cukru, w którym się wręcz zakochałam. Ma idealny, nie za słodki i niezbyt kwaśny smak, wyraźnie wyczuwalne pesteczki malin i świetny skład (przecier jablkowy, maliny, pektyna). Świetnym dodatkiem do placuszków są również świeże owoce, jogurt naturalny czy masło orzechowe . Składniki
Zawsze głodna!łyżki mrożonego groszku zielonego, kukurydzy i marchewki 2 łyżki kiełek fasoli mung sól pieprz pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku 2 łyżki majonezu 1 łyżka keczupu Przygotowanie: Pierś z kurczaka kroimy w małe kawałki, solimy, pieprzymy i obsypujemy(...)słodką papryką. Na patelni rozgrzewamy olej i pieczemy na złoty kolor pierś z kurczaka. Dorzucamy groszek, marchew, kukurydze i jeszcze chwilę smażymy. Na ręczniku kuchennym rozkładamy papier ryżowy, moczymy go za pomocą pędzelka zimną wodą i pozostawiamy na chwilę aby zmiękł. Gdy nasz papier ryżowy jest miękki nakładamy farsz mięsno-warzywny na to kiełki, zwijamy w rulonik i podwijamy końce
Amatorka kuchennaDzisiaj kolejny pyszny koktajl. Ten jednak jest dość słodki chociaż żadnego dodatkowe cukru ani słodziwa nie dodawałam. Składa się właściwie z samych słodkich owoców, których smak można oczywiście przełamać większą ilością soku z cytryny. Chyba, że tak jak ja podacie go na deser to wtedy słodkość będzie bardzo na miejscu. Zachęcam Was do miksowania i komponowania własnych smaków. To naprawdę
Smaczna Pyzadynia piżmowa (ok. 0,8 - 1 kg) 4 spore marchewki ok. 3 cm kawałek imbiru sok z 4 pomarańczy skórka z 1 pomarańczy sok z 1/2 limonki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 l mleka kokosowego Sposób przygotowania: Dynię i marchew obrać i pokroić w kostkę. Imbir obrać (najwygodniej robi się to łyżeczką do herbaty) i zetrzeć na grubych oczkach. Wszystkie(...)ogniu aż dynia będzie miękka (ok 25 minut). Jedną pomarańczę sparzyć i zetrzeć z niej skórkę; dodać do zupy. Dodać sok wyciśnięty z 4 pomarańczy i 1/2 limonki. Dodprawić słodką papryką i gotować jeszcze 5 minut. Ugotowaną zupę zestawić z palnika, by nieco przestygła, po czym zmiksować blenderem. Podawać ciepłą z wiórkami czekolady lub cienko pokrojoną w paski papryczką chilli
W SMAKgłówki kapusty Pak Choi 1 papaja 2 papryczki chilii (użyłem 'Bird's Eye') 2 cebule ze szczypiorem 2 łyżki jasnego sosu sojowego 2 łyżki sosu sezamowego 2 łyżki słodkiego sosu chilli Sposób przygotowania: Ryż ugotować bez dodatku soli według sposobu opisanego powyżej. Kapustę podzielić na liście i pokroić na kawałki (ogonek kroimy w poprzek). Cebulę wraz ze szczypiorem posiekać(...)będzie gorący, wrzucić kapustę z cebulą oraz dwie rozgniecione bokiem noża papryczki chilli i zasmażać 1 minutę. Dodać ugotowany ryż i wymieszać. Dodać sos sojowy, sezamowy i słodki sos chilli, wymieszać ponownie i zasmażać dalej ok. 2-3 minut. Jeśli potrawa będzie za mało słona, możecie dodać 1-2 łyżki sosu rybnego. Podawać tuż po przyrządzeniu
W SMAKTarta cytrynowa z bezą jest jedną z moich ulubionych słodkich tart. Doskonale zbalansowane są w niej smaki kwaśny i słodki. Pamiętajcie, że cytryny, podobnie zresztą jak pozostałe cytrusy, przed sprzedażą są pokrywane warstwą sztucznego wosku. Wyjątkiem są tu cytryny "bio", których nie poddaje się woskowaniu. Jeśli nie jesteście w stanie ich kupić, pamiętajcie, żeby skórkę, którą chcecie dodać do ciasta
W SMAKSłony popcorn na słodkim cieście? Czemu nie. Powiem wam, że to połączenie smakuje wyśmienicie. Do tego mega słodka masa kajmakowa i ciasto jest nietypowym zaskoczeniem dla gości. Na poprawę humoru idealne. Chyba to będzie moje ulubione brownie. Źródło . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik