zrobiłam gulasz wieprzowy. SKŁADNIKI: mięso z łopatki wieprzowej ok 1 kg 1 cebule 3 ząbki czosnku sól 1 łyżeczkę świeżo zmielony pieprz wedle uznania papryka słodka 1 łyżeczkę pół łyżeczki ostrej papryki 2 łyżki mąki pszennej 3-4 łyżki oleju rzepakowego SPOSÓB WYKONANIA Mięso, myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, wycinamy zbędne błonki(...)obraną cebulę. Nada to posmaku, pamiętajmy, że każdy dodany składnik czy to cebula, czosnek lub marchew nada naszemu gulaszowi charakteru. jeśli lubimy bardziej pikantne dodajmy papryczkę chili, jeśli bardziej słodki dodajmy marchew więcej cebuli oni nadają słodkości. Przykrywamy i na walnym ogniu dusimy pamiętając, aby co jakiś czas przemieszać dokładnie i w razie potrzeby dolać wody. Jeśli jest
Basia w kuchniSzybki deser, jaki przygotowałam na wczorajsze urodziny męża. Tort będzie dopiero w weekend, a wczoraj aby uczcić czymś słodkim ten dzień zrobiłam panna cottę (oszukaną, bo nie gotowałam śmietanki więc wyszło bardziej ptasie mleczko) z pomarańczową galaretką. W sam raz na wieczór - lekka i delikatna, w sam raz słodka i przełamana kwaskowatą galaretką. SKŁADNIKI: Normal 0 21 false false false
Kto ugości moich gości?internet i ta strona składniki (3 porcje) 1 ośmiornica (u mnie mrożona ok 1 kg) cebula 2 liście laurowe pieprz oliwa z oliwek sól morska papryka mielona słodka papryka mielona ostra 3 ziemniaki przygotowanie Ośmiornicę rozmrozić, najlepiej w lodówce. Rozmrożoną opłukać, oczyścić worek z niejadalnych części ( o ile nie został wcześniej oczyszczony), następnie ośmiornicę ugotować do miękkości(...)mniejsze kawałki ziemniaki. Odcedzić, przetudzić. Ramiona ośmiornicy pokroić w krążki. Na talerzu ułożyć pokrojone w plastry ziemniaki, na nich kawałki ośmiornicy, wszystko posolić solą morską, posypać papryką ostrą i słodką, polać obficie oliwą. Smacznego! Uwagi: W wielu przepisach ziemniaki gotuje się razem z ośmiornicą. Ponieważ nie byłam pewna jak długo będzie się gotowała w wolnowarze, postanowiłam gotować ziemniaki osobno
Stare Garyróżowy makaron z rukolą i porem. Spaghetti z rukolą i porem: (4 osoby) Składniki : 1 makaron spaghetti 1/2 opakowania rukoli 1 por 2 ząbki czosnku 2 buraki pieprz, sól słodka śmietanka do sosów oliwa z oliwek Makaron gotujemy al dente z dwoma burakami, aby uzyskać różowy kolor. Po ugotowaniu odcedzamy i przelewamy odrobiną oliwy z oliwek. Por myjemy i kroimy(...)drobną kostkę, rukolę oczyszczamy z ogonków i również dobrze płuczemy pod bieżącą wodą. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek ok. 4 łyżek i dodajemy por, który blanszujemy. Teraz wlewamy słodką śmietankę i dusimy, aż lekko zgęstnieje. W tym momencie dodajemy przeciśnięty czosnek i rukolę. Zmniejszamy maksymalnie ogień i doprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy i wyłączamy ogień. Sos wlewamy do makaronu
vegetanienasze dzieciaczki również lubią różne smakołyki. Dzisiaj specjalnie coś dla nich :) Danie, które dzieci uwielbiają i często proszą o powtórne przygotowanie :) Zapewne każdy z Was również lubi naleśniki na słodko z owocami, bitą śmietaną itp. dodatkami. Tak więc dziś w menu naleśniczki na słodko :) Naleśniki z serkiem i owocami (4 osoby) 1 duże opakowanie serka homogenizowanego z brzoskwiniami, najlepszy
vegetanieWitajcie :) Lubicie ciasto francuskie ? My bardzo i wszelkie różne pomysły z nim związane. Dzisiaj pomyśleliśmy, że ciasteczka nie na słodko, tylko z innym nadzieniem, będą na pewno wyśmienite. Wiadomo przecież, że ciasto francuskie pasuje do wszystkiego. Tak też zrobiliśmy i wyszły przepyszne wspaniałe roladki. Przepis bardzo prosty, zobaczcie sami :) Roladki z ciasta francuskiego ze szpinakiem, do tego sos imbirowy(...)Ciasto powinno być przypieczone na złoto-brązowy kolor. Po upieczeniu wyciągamy i podajemy gorące z dodatkiem sosu imbirowego z kalarepą. Sos: 1 opakowanie słodkiej śmietanki 12% 1/2 kalarepy średniej wielkości 1/2 serka topionego śmietankowego 2 łyżeczki sypkiego imbiru Kalarepę kroimy w słupki i szklimy na oliwie z oliwek. Dodajemy śmietankę, zagotowujemy i dodajemy serek topiony. Rozpuszczamy go i dosypujemy imbir
vegetaniestir fry 250 ml passaty 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1 średnia papryka czerwona 2 łyżki kukurydzy 10 żółtych pomidorków koktajlowych szczypior oliwa z oliwek estragon, pieprz, ostra papryka, słodka papryka Makaron gotujemy al dente, po czym odcedzamy i przelewamy oliwą z oliwek. W trakcie kiedy gotuje się makaron my robimy sos. Zaczynamy od papryki, którą kroimy w grubszą kostkę(...)Teraz dodajemy cebulę, paprykę i przesmażamy, aż staną się kruche. Następnie dodajemy passtę i czosnek oraz przyprawy. Sporą ilość estragonu rozcieramy w dłoniach, pieprz oczywiście świeżo mielony, do tego słodka papryka i odrobinę ostrej. Wszystko dusimy jeszcze chwilę, a w tym czasie kroimy pomidorki na czworo i drobno kroimy szczypiorek, po czym dodajemy do sosu z dwoma łyżkami kukurydzy. Dusimy
vegetaniedodatek proponujemy, jak na zdjęciach, zapiekane ziemniaczki obsypane ostrą papryką oraz tartą marchewkę z białą rzepą. Możecie również jako dodatek uzupełniający zrobić sos selerowo - śmietanowy ze słodkiej śmietanki. Robimy go następująco : 1 słodka śmietanka 18%, 1/4 selera startego na małych oczkach, pieprz, imbir, sól. Śmietankę zagotowujemy i dodajemy startego selera oraz przyprawy. Gotujemy na małym ogniu, aż śmietanka zgęstnieje :) Gotowe
vegetanieżeby nie odkrajać do mrożenia) Olej rzepakowy Sól himalajska Przyprawy: Klasycznie: Liść laurowy, ziele angielskie, przepuszczony przez praskę ząbek czosnku, majeranek Klasycznie 2: Liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka suszona, kolendra ziarno, pieprz kolorowy ziarno, cebula suszona, czosnek granulowany Grill: Tymianek, jałowiec, czosnek granulowany, papryka słodka suszona, chilli, rozmaryn Ziołowo: Liść laurowy, pieprz czarny ziarnisty, cząber, pietruszka suszona, czosnek
Kuchnia PROzdrowotnaCodziennie rano przygotowuję córce drugie śniadanie do szkoły. Oprócz kanapki zawsze muszę jej wkładać coś słodkiego czyli jakiś batonik, cukierki. Dlaczego muszę? Ponieważ wszystkie dzieci noszą jakieś słodycze (dziwne przyzwyczajenie) i to byłby wstyd nie mieć nic słodkiego. Dlatego często piekę jakieś ciasteczka, bułeczki czy inne domowe słodkości, które można zapakować do chlebaka. Wolę dawać jej domowe np. ciasteczka
Amatorka kuchennaśrednich ziemniaków 1 średnia marchewka 1/2 średniego selera 1 duża pietruszka 2 cebule 100 g wędzonego boczku 1,5 l wywaru mięsnego gałka muszkatołowa sól pieprz papryka słodka papryka ostra 1 łyżka masła klarowanego Wykonanie: Ziemniaki,marchewkę,seler i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać masło i dodać pokrojone warzywa. Delikatnie zeszklić na maśle, a następnie zalać(...)gorącym wywarem mięsnym. Gotować do miękkości warzyw. Blenderem zmiksować zupę na gładki krem, doprawić solą,pieprzem, papryką ostrą i słodką, gałką muszkatołową i chwilę pogotować. Na patelni podsmażyć cebulkę i boczek pokrojony w drobną kostkę. Na talerz wlać krem ziemniaczany posypać podsmażonym boczkiem z cebulą. Ja dodatkowo posypałam szczypiorkiem Smacznego
O kuchni z uczuciemDzisiaj na blogu będzie bardzo słodko. A to za sprawą moje starszej córki i pysznej bezy z cytrynowym kremem, którą upiekła. Zestawienie jest doskonałe, bo słodka beza idealnie kontrastuje z kwaskowym kremem cytrynowym. Bezę najlepiej przełożyć kremem tuż przed podaniem, będzie wtedy chrupiąca. Przepis pochodzi z książki Doroty Świątkowskiej "Moje wypieki". Cytrynowa beza Proporcje na tortownicę o średnicy
Kulinarne przygody Gatityposiekanych orzechów włoskich ½ łyżeczki kolendry Szczypta soli Olej do smażenia Sos: 400 ml kremówki 200g śmietany 18 % 2 łyżki curry 2 łyżeczki kurkumy Opcjonalnie szczypta kminu rzymskiego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki Sól Pieprz Surówka: 2-3 marchewki 1 łyżeczka chrzanu 1 łyżka majonezu sól pieprz Przygotowanie: Czosnek posiekać, cebulę pokroić w kostkę. Dodać do mięsa wraz(...)patelni rozgrzać trochę oleju. Wrzucić do niego pulpeciki. Smażyć je na złoty kolor z obu stron. Zdjąć z patelni. Na tę samą patelnię wlać oba rodzaje śmietany, dodać paprykę słodką i ostrą, kurkumę i curry oraz odrobinę soli i pieprzu. Całość gotować chwilę. Do sosu dodać wcześniej podsmażone pulpeciki. Gotować je ok. 10-15 minut. Podawać z ugotowanym ryżem
Fabryka pomysłówduże pomidory obrane ze skóry i pozbawione miąższu lub 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 cebula 2 ząbki czosnku ok. 6 plastrów sera (ja użyłam puławski-ego) sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka KROK 1 cukinię przekroić wzdłuż, wydrążyć łyżką miąższ posolić i pozostawić na ok 15-20 minut, aby cukinia oddała nadmiar goryczy przepłukać pod wodą i dokładnie osuszyć KROK(...)mielone i smażyć dopóki mięso nie zmieni koloru na szary dodać pokrojone w kostkę pomidory i smażyć dopóki pomidory uzyskają jednolitą konsystencję i odparują nadmiar wody posolić, popieprzyć przyprawić słodką oraz ostrą papryką KROK 4 nafaszerować wcześniej przygotowanym mięsem cukinię i wstawić do piekarnika, dopóki cukinia nie stanie się miękka wyjąć, obłożyć cukinię serem i ponownie wstawić do piekarnika, dopóki
smacznieinatematporcje potrzebne nam będą: 400 g mielonego mięsa jagnięcego 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry sól i pieprz garść pistacji bez skorupek 2 łyżki sosu słodkiego chili 4 tortille liście młodej sałaty rzodkiewka hummus jogurt naturalny liście kolendry skórka z cytryny Kruszymy pistacje w moździerzu. Mięso łączymy z przyprawami i formujemy 4 kiełbaski. Można je zrobić(...)patyczkach ale niekoniecznie. Kofty smażymy na rozgrzanej patelni grilowej aż będą ładnie brązowe. Gdy już będą gotowe, smarujemy sosem słodkim chili i obtaczamy w pokruszonych pistacjach. Toritlle podrzewamy w mikrofalówce lub na patelni, na środek wykładamy koftę, sałatę i rzodkiewki, dodajemy hummus i jogurt. Posypujemy liśćmi kolendry i skórka z cytryny. Rolujemy i zajadamy:-) Smacznego
Kulinarna rozmowa