Chlebek bułgarski mnie absolutnie zachwycił. To coś pośredniego między chlebem, ciastem drożdżowym i chałką. Nie jest słodki, ale jest bardzo delikatny i puszysty. Zachowuje świeżość nawet następnego dnia. Chlebek właściwie nazywa się słonecznikiem, ponieważ powinno się przycinać i układać ciasto w specjalny sposób, aby po upieczeniu chleb wyglądał jak kwiat słonecznika…. Może następnym razem poświęcę trochę więcej czasu(...)spróbuję tak właśnie przygotować ten chlebek. To wersja chlebka odrywanego… można go podawać z dodatkami słodkimi i wytrawnymi…. Bardzo polecam :)! Chlebek bułgarski Składniki na ciasto: 1 kg mąki pszennej 3 duże jajka 3 łyżki octu winnego lub 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki oleju słonecznikowego 3 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 500 ml letniego mleka
UgotujmyTo.plpierwotny pomysł i zamiast zmiksować truskawki i dodać je do masy tym razem dodałam je w całości… Zmiksuję je następnym razem Sernik wyszedł bardzo lekki i nie za słodki. Można oczywiście zwiększyć ilość cukru, jeśli ktoś lubi bardzo słodkie ciasta. Następnym razem jednak zrobię ten sernik w tortownicy o średnicy 26 cm to będę mogła wykorzystać całą masę
UgotujmyTo.plKocham dynię za to, że praktycznie można z jej dodatkiem przygotować wszystko i to na słodko i na wytrawnie :)! Możecie poszukać inspiracji na potrawy z dyni na blogu https://ugotujmyto.pl/potrawy-z-dyni/ .I oczywiście wszystko smakuje wyśmienicie! Ta tarta jest najlepszym przykładem…. Do słodkiej dyni dodałam aromatyczny kozi ser, czerwoną cebulę i zioła prowansalskie i wyszła przepyszna tarta jako danie
UgotujmyTo.plLussekatter albo lussebulle czyli Oczy św. Łucji to słodkie bułeczki, które piecze się w Szwecji podczas adwentu a szczególnie na dzień św. Łucji wypadający 13 grudnia. Są pachnące, złociste i pyszne. Przyznam, że trochę przekręciłam przepis jaki podano w akcji Wypiekanie na śniadanie. Po pierwsze większość składników zmniejszyłam o połowę bo potrzebowałam tylko kilku bułeczek. Po drugie użyłam mniej cukru(...)żeby bułki nie były specjalnie słodkie a poza tym zamiast części mleka dodałam twarożek dzięki czemu lussekatter są delikatniejsze i dłużej utrzymują świeżość. Z bardzo podobnego ciasta piekłam na Wielkanoc bułeczki Zajączki , pamiętacie ? ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzajabłek 2/3 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 4 woreczki ryżu 1 łyżeczka cynamonu 1 szklanka słodkiej śmietanki 1,3 kostki masła Ryż z jabłkami, to jeden ze smaków dzieciństwa, którego nigdy się nie zapomni. Aromat jabłek z cynamonem rozchodzi się wtedy po całym mieszkaniu... a wtedy nawet najbardziej zagorzali miłośnicy mięsa, ulegną temu daniu :) Ryż(...)cztery warstwy ryżu i trzy warstwy jabłek. Na koniec wszystko zalać śmietanką. Dodatkowo można jeszcze całość posypać z wierzchu odrobiną cukru i cynamonu, stworzy się wtedy taka fajna słodka otoczka na górze. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 minut. linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site
Świat Domowej Kuchnisznycli wieprzowych 3 łyżeczki musztardy 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki słodkiej papryki sól tłuszcz do smażenia Sznycle wieprzowe z cebulką to jeden z bardzo prostych przepisów, który doskonale wkomponuje się w każde menu obiadowe. Mięso jest miękkie i soczyste, a smażona cebulka świetnie uzupełnia smak potrawy. Sznycle rozbić tłuczkiem na dosyć cienkie porcje o grubości(...)nich posypać solą i posmarować cienko musztardą z jednej strony. Poukładać jeden na drugim i odstawić na około pół godziny. Przygotować duży talerz. Wsypać na niego mąkę wymieszaną ze słodką papryką. Sznycle obtoczyć dokładnie w mące z obydwu stron i smażyć na rozgrzanym tłuszczu, aż do zrumienienia. linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site
Świat Domowej KuchniNapoli Knorr 1 cebula czerwona 1/2 szklanki czerwonej fasoli z puszki 1/2 szklanki kukurydzy z puszki 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 pęczek świeżej kolendry 4 tortille pszenne słodka papryka w proszku do smaku pieprz cayenne do smaku 50 ml oleju 300 ml wody Burrito lub taco de harina - to potrawa pochodząca z Meksyku i kuchni(...)podgrzana na parze w celu zmiękczenia i uczynienia bardziej elastyczną. W naszym przypadku, placki będziemy podgrzewać na suchej patelni, aby osiągnąć podobny efekt. Mięso mielone doprawić pieprzem Cayenne i słodką papryką. Podsmażyć na patelni z rozgrzanym olejem, na rumiany kolor. Cebulę pokroić w piórka, paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w cienkie paski. Do usmażonego mięsa dodać warzywa
Świat Domowej Kuchnipiersi kurczaka 1 jajko 3 łyżki mąki 100 ml mleka 50 ml wody pół łyżeczki soli 3 łyżki sezamu 2 łyżki wiórek kokosowych olej do smażenia sos słodko-kwaśny Bardzo lubię dania chińskie. Mam nawet taką swoją ulubioną knajpkę, gdzie serwują sajgonki i kurczaczki w cieście, którego składu, do tej pory nie mogłam rozgryźć. Aż tu nagle trafiłam na przepis(...)autorka pisała - we frytkownicy) smażyć kawałki kurczaka na złoty kolor. Usmażone kurczaczki ułożyć na ręczniku papierowym, tak aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. Najlepiej smakują serwowane z ryżem i sosem słodko-kwaśnym. Źródło: kasia.in linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site
Świat Domowej Kuchnigrzybki,kwiatki itp.) 3. Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce układamy ciastka i smarujemy każde białkiem, a następnie posypujemy cukrem (ciasto nie ma w sobie cukru więc nie jest słodkie, ja lubię gdy coś jest słodkie dlatego nie żałowałem i sypałem sporą ilości). 4. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok.12-15 minut. Ciastka powinny dobrze urosnąć i być zarumienione
Gotuj Z Muzykąmnie drobiowe, z indyka); 200 g białego ryżu (u mnie 2 woreczki); 2 średnie cebule; 200 g koncentratu pomidorowego; 1/2 łyżki vegety; 1 płaska łyżeczka curry; 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki; 1/2 łyżeczki ostrej papryki; 1 liśc laurowy; 3 ziarna ziela angielskiego; 1,5 l zimnej wody; Sól; Pieprz; Olej. Sposób przygotowania: Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebule(...)angielskiego, szczyptę soli i pieprzu i zalać około 1,5 litra zimnej wody. Gotować, aż kapusta będzie miękka. Następnie dodać ryż, wymieszać i chwilę razem gotować. Ugotowany bigos przyprawić słodką i ostrą papryką oraz solą i pieprzem do smaku. Podawać na ciepło. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 3 litrów bigosu. Można użyć dowolnego gatunku mięsa mielonego
Gospodyni Miejskachłodnawym miejscu na czas od tygodnia do 5 wzwyż. Co jakiś czas należy do niego zaglądać i znów je wyrabiać. "Gdzie moje lukrowane guziczki?" :) Nasze pierniki są mało słodkie a mocno korzenne. Taki miałyśmy plan, aby móc bardziej delektować się tymi smakami, które są punktem przewodnim w świątecznym klimacie. Aby osłodzić życie tym, którzy cukru potrzebują więcej kombinowałyśmy z "ubrankami(...)dużym błędzie! :) Im dogodzić trudno. Mają bardzo duże wymagania i są skłonni do krytyki). Jeśli chodzi o smak to są bardzo mocno korzenne i dość miodowe ale nie za słodkie. Minimalnie wyczuwa się nutkę cytrusową i coś co wskazuje na obecność czekolady "we krwi piernikowej". Wyszły pyszne, nie pierniczymy! Pytanie - zagadka, ile pierników zostanie do świąt? Nie liczyłyśmy ile powstało
Wypisz Wymalujteż na Święta gości maki pitny? W moich stronach raczej nie znają tej potrawy, jednak w moim domu dzięki prababci stał się on tradycją. Mak pitny musi być bardzo słodki, dlatego dodaje się tyle miodu, chodzi o to aby cały rok był osłodzony, rodzina trzymała się razem i panowało szczęście. Niby nie wierzę w takie przesądy, jednak(...)ciepła aby miód się rozpuścił jednak nie może być za gorąca aby miód nie stracił swoich wartości. Gotowy mak pitny pijemy w szklaneczkach do których nasypujemy orzeszki. Słodkich Świąt
Niezły MłynekŚwięta zawsze kojarzą się man ze słodkimi domowymi wypiekami. Ciasteczkami wykrawanymi z babcią,mamą, później z dziećmi...może kiedyś z wnukami ;) Ciasteczka te są naprawdę pyszne. Idealnie kruche i słodkie. Dzieciaki mają frajdę, kiedy mogą pomóc przy ich przygotowaniu i pałaszują je ze smakiem. Ja gorąco je polecam. Dla mnie to idealna alternatywa, dla pierniczków i innych korzennych łakoci
Malinowe Pocałunkimasło orzechowe, no to jak się im oprzeć :) Ciasto francuskie jest jednym z tych, które jeśli je mamy w lodówce nadaje sie idealnie i do wypieków wytrawnych i do słodkich, u mnie słodkie wygrywają jako szybsze, bo wystarczy pokroić owoce lub nałożyć zawartość słoika... Najlepsze jeszcze na ciepło, ale to jak prawie wszystko inne :) 1 opakowanie ciasta francuskiego nutella masło
Z butelką mleczka w tleZachęcona smakiem poprzedniego sernika wypróbowałam kolejny przepis. Ten sernik jest mniej ciastowy a bardziej serowy, aksamitny. Mocno śmietankowy dzięki budyniom. Nie jest też zbyt słodki, więc Ci którzy lubią słodkie ciasta muszą dodać więcej cukru. Polecam oba przepisy, bo nie umiem wybrać, który jest lepszy. 1 kg białego sera z wiaderka 8 jajek 2 budynie śmietankowe (słodzone) 3/4 szklanki
Z butelką mleczka w tle