czerwona papryka - 1 średnia żółta papryka -150 ml bulionu warzywnego - oliwa z oliwek lub olej rzepakowy - 2-3 papryczki chili marynowane - ostra papryka mielona (1 łyżeczka) - oregano (pół łyżeczki) - słodka papryka (1 łyżeczka) - kmin rzymski mielony (pół łyżeczki) - pieprz, sól - 1 łyżeczka cukru Przygotowanie: Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić. W garnku rozgrzać oliwę, wsypać ostrą(...)słodką paprykę, oregano, kmin rzymski. Dodać czosnek i cebulę, smażyć około 3 minuty ciągle mieszając. Do cebuli dodać mięso i smażyć przez kilka minut, dopóki nie zmieni koloru na jaśniejszy. Następnie dodać bulion, koncentrat i pomidory. Gotować na średnim ogniu około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Papryki pokroić w sporą kostkę, chili (po uprzednim usunięciu pestek) drobno poszatkować
W poszukiwaniu inspiracjiśrednie cebule 2 ząbki czosnku sól, pieprz Puree: 1kg ziemniaków (po obraniu) 4 plasterki żółtego sera 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki szczypta pieprzu sól do smaku mleko 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. 2. W czasie kiedy ziemniaki się gotują, przygotowujemy część mięsną. Cebulę(...)mięso będzie już usmażone, dodajemy czosnek, marchewkę, koncentrat i podlewamy wodą. Dusimy do miękkości warzyw. 3.Ser ścieramy na tarce. Ugotowane ziemniaki ugniatamy, dodając sól, pieprz, gałkę muszkatołową, kurkumę. paprykę słodką i ostrą. Wlewamy również mleko (ilość w zależności od konsystencji ziemniaków), tak by były trochę bardziej zbite niż tradycyjne puree. Całość mieszamy z 1/2 przygotowanego sera. 4. Do naczynia żaroodpornego
Szefowa kuchnimoim domu rodzinnym mama piekła co niedziele ciasto. Kawa, herbata i kawałek słodkości, chwila relaksu. Mam tyle przepisów do wypróbowania, jednak ciasto musi spełniać kilka warunków: nie za słodkie, niezbyt skomplikowane (chociaż podejmuję wyzwania w kuchni) i najlepiej takie, które zawsze wychodzi ;). Piec lubię, a to połowa sukcesu, ciągle się uczę, ale jest to słodka nauka :). Przepis na brownie kawowe
NA MOIM TALERZUbarbecue i czosnkowym ~ Składniki: 150g mąki pełnoziarnistej 150g mąki kukurydzianej 250 ml wody 6 łyżek oleju rzepakowego przyprawy: 2 łyżeczki soli płaska łyżeczka cayenne po 2 łyżeczki ostrej i słodkiej Dip barbecue: miseczka ketchupu łyżeczka ostrej papryki 1,5 łyżeczki słodkiej papryki Dip czosnkowy: 3 ząbki czosnku 150g jogurtu naturalnego mała łyżeczka majonezu przyprawy: sól, pieprz, czosnek staropolski W misce
Kuchenny Skrawek Niebamasła -4 łyżki mąki pszennej -2 ząbki czosnku -po kawałku selera i pora -2 papryczki chili ( lub ostra papryka ) -gałązki lubczyku, bazylii i pietruszki ( może być susz ) -sól, pieprz, słodka papryka, majeranek, ziele angielskie, listek laurowy Wodę w garnku solimy, dodajemy gałązki zieleniny, marchew, seler, pora, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy i oczywiście żołądki. Gotujemy do miękkości żołądków(...)Żołądki kroimy w cienkie paseczki, marchew w plasterki. Jeśli użyjemy papryczki chili - pozbywamy się nasion i drobniutko kroimy. Wywar zagotowujemy, dodajemy koncentrat pomidorowy, słodką paprykę, pieprz, papryczkę chili i pokrojone żołądki. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę i podsmażamy do zrumienienia. Rozrzedzamy wywarem i przelewamy do garnka. Gotujemy ok. 10 minut, dodajemy
Maminek kulinarnymożna podawać także do ziemniaków gotowanych lub pieczonych, kaszy gryczanej, jęczmiennej lub innej ulubionej. Składniki: * 450 g pieczarek * 1 cebula * 1 ząbek czosnku * 120 g sera ricotta * 100 ml słodkiej śmietanki 30% * 1 łyżka masła * 1 łyżka oliwy z oliwek * sól, pieprz * świeża natka pietruszki * ulubiony makaron Wykonanie: Pieczarki oczyścić, obrać. Grzyby pokroić w pół plastry. Cebulę pokroić w kostkę(...)patelnię przełożyć pieczarki, zamieszać, tak żeby cebulka nie została na dnie naczynia. Przykryć patelnię pokrywą i dusić 10 minut. Po tym czasie do pieczarek dodać ser ricotta oraz słodką śmietankę - całość dokładnie zamieszać. Pozostawić na ogniu, już bez przykrycia, i dusić kilka minut, aż sos stanie się kremowy. Sos pieczarkowy doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec posypać
kolorowotorcikowoszklanki ciecierzycy (z puszki lub ugotowanej) pół szklanki pasty tahini (kupnej lub przygotowanej samemu) sok z 1 cytryny 3 ząbki czosnku 100 ml wody sól oliwa z oliwek słodka papryka w proszku, świeża pietruszka do posypania Pasta tahini: pół szklanki sezamu 50-100 ml oleju sezamowego (lub innego roślinnego) Sezam uprażyć na suchej patelni aż do zarumienienia. Następnie zmielić blenderem(...)własnych upodobań). Pasta powinna być gładka, jednak ja lubię wyczuwalne drobinki ciecierzycy, więc to już zależy od Was. Gotowy hummus przełożyć do miski, polać oliwą i posypać pietruszką oraz słodką papryką. Smacznego
Food Squarepapryka stają się delikatne i nabierają słodyczy. Odpowiednie przyprawy nadają daniu wyrazistości i pikanterii. Składniki: 500 g mielonej wieprzowiny (choć najlepiej użyć mięsa wołowego) 2 małe papryczki chili 2 słodkie czerwone papryki 2 puszki czerwonej fasoli 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 puszka obranych pomidorów w kawałkach lub 4 świeże (obrane i pokrojone w kostkę) 100-200 ml bulionu warzywnego(...)Dodawać partiami mielone mięso. Przyrumienić. Dodać przyprawy: kumin, pieprz cayenne, oregano, cukier, sos Worcester. Następnie wrzucić pomidory. Przykryć pokrywką i dusić przez 20 minut. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę słodką oraz posiekane chili. Dusić kolejne 20 minut, stopniowo dolewając bulionu. Powinien nam powstać gęsty sos. Gdy papryka już zmięknie wrzucić opłukaną z zalewy fasolę i pogotować jeszcze chwilę. Na koniec
Food Squaremleka owczego - oscypek, który przygotujemy na grillu. Z Polski wyruszymy już w kierunku Azji, a dokładniej do Indii, pyszniących się soczystymi ziarnami oblanego czerwienią granatu, aromatycznego i słodkiego mango oraz orzechami nerkowca. Z Delhi czeka nas ostatnia wyprawa na Wyspy Japońskie, gdzie anglosaska kaczka zazna kąpieli w sosie sojowym, occie ryżowym oraz śliwkowym winie. Ponadto odwiedzą ją złote rodzynki(...)rukoli 4 łyżki świeżej mięty, posiekanej Marynata oraz dressing: 4 łyżki konfitury z czarnej porzeczki 4 łyżki japońskiego octu ryżowego 4 łyżki japońskiego wina śliwkowego lub innego białego słodkiego wina 3 łyżki sosu sojowego 1 papryczka chili (bez pestek) 1 ząbek czosnku, starty 1 łyżka drobno startego imbiru 1 szalotka lub dymka, drobno posiekana sól morska Przygotowanie: Wymieszać wszystkie składniki
Food SquareCzasem się tak zdarza, że nachodzi nas ochota na coś słodkiego. Jednocześnie dręczą nas wyrzuty sumienia o spożytych pustych kaloriach. Co wtedy zrobić? Nie odmawiać sobie, lecz spróbować znaleźć alternatywę, którą mogą być przedstawione przeze mnie ciastka owsiane. Przepis na nie to całkowity eksperyment, a co więcej bardzo udany. Ciasta te nie zawierają mąki, jajek, krowiego mleka, dodatkowego tłuszczu(...)cukru. Są w pełni wegańskie i niezwykle smaczne. Kruche z zewnątrz, miękkie w środku, nie za słodkie i pełne zdrowych bakalii; tym razem użyłem moich ulubionych - daktyli, żurawiny i pistacji. Jednak nawet z samymi rodzynkami są bardzo smaczne. Co więcej, ciastka są bardzo syte. Wystarczą tylko dwa i już mamy energię na cały poranek. Gorąco polecam wypróbować. Nie pożałujecie! :) Składniki
Food SquareProsta, intrygująca i zniewalająca. Tak w trzech słowach można opisać tę sałatkę. Orzeźwiający w smaku seler, cieszący oko i kubki smakowe dziki ryż, lekko pikantna papryczka, chrupiące orzechy, słodkie rodzynki i azjatycki słodko-kwaśny dressing. Jeśli szukacie przepisu na lekką sałatkę z selera naciowego, to koniecznie wypróbujcie. Polecam! Składniki: 1 pęczek selera naciowego 200 g dzikiego ryżu (2 saszetki
Food SquareZabawa była przednia, bo nigdy nikomu to zawijanie nie wychodziło i z przykrością muszę stwierdzić, że i ja do dzisiaj mam z tym problemy... Zwinięte spring rollsy maczaliśmy w słodkim sosie chili lub sosie krewetkowym na bazie pysznego tajskiego wywaru, którego receptury niestety nie znam. Jednak tym razem chciałem Wam przedstawić wegańską wersję, która mam nadzieję, stanie się inspiracją(...)łyżki cukru muscovado Wszystkie składniki wrzucić do rondla i gotować przez 10 minut. Następnie odsączyć przez sitko by pozbyć się kawałków imbiru i czosnku. Zredukować na wolnym ogniu. Ostudzić. Słodki sos chili: 200 ml wody 50 ml octu ryżowego 125 g cukru 2 duże papryczki chili sok z 1/2 limonki 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 2 ząbki czosnku, drobno starte
Food Squaredodałem ją jako uzupełnienie do usmażonej już ryby. Wyszło świetnie. Podczas jedzenia najpierw wyczuwamy smaki osobno, a dopiero później łączą się one w naszych ustach. Kwaskowatość cytryny przełamałem cierpko-słodkim granatem i rubinowym, słodko-winnym sosem. Danie podamy z cudownie maślanym purée z zielonego groszku oraz znanymi już Wam pieczonymi batatami z dodatkiem czarnuszki. Wszystko to tworzy kompozycję doskonałą
Food SquareJesienią w naszej kuchni nie może zabraknąć jabłek z polskich sadów. Słodko-winnych, soczystych i kruchych. To z nich powstają najwspanialsze wypieki. Jabłka obowiązkowo muszą się pojawić w towarzystwie cynamonu, dzięki któremu nabierają wspaniałego aromatu, który roznosi się po całym domu. Obok tradycyjnej szarlotki króluje u mnie zawsze klasyczna tarta z jabłkami, na maślanym kruchym(...)równe części, z których uformować kule. Oba kawałki rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia na 2 równe okręgi. Wstawić na 30 minut do lodówki. Nadzienie: 6 jabłek (najlepiej słodko-winnych) 4 łyżki cukru trzcinowego 1-2 płaskie łyżeczki cynamonu garść suszonej żurawiny Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na plasterki. Wymieszać z cukrem i cynamonem. Równomiernie rozłożyć
Food Squarezacznie wrzeć, zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i gotujemy przez 30 minut. W tym czasie przygotowujemy sos koperkowy, czyli do rondelka wlewamy szklankę rosołu i 1/4 szklanki słodkiej śmietanki i doprowadzamy do wrzenia. Do pozostałej 1/4 szklanki słodkiej śmietanki dodajemy kopiastą łyżkę mąki,mieszamy i dolewamy do rondelka, stale mieszając. Dodajemy 2 solidne łyżki posiekanego koperku, doprawiamy
Maminek kulinarny