laurowe , 4-5 ziaren ziela angielskiego , 2 duże cebule , około 50 g masła , 3-4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany , 1 spora łyżka słodkiej papryki , sól , pieprz - do smaku. Wodę zagotować z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Dodać połowę masła i pod przykryciem gotować na niewielkim(...)ogniu przez kilka minut. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na pozostałym maśle na złoty kolor. Odstawić z ognia, wsypać słodką paprykę i połączyć z cebulą. Przełożyć do garnka z wywarem i gotować jeszcze przez 2-3 minuty. (Patelnię "przepłukać" wlewając trochę wywaru - szkoda tracić smak pozostały na patelni
Codzienna kuchnia niecodziennasmacznie :) Składniki: około 60-70 dkg wołowiny , 1 puszka ciecierzycy , 4 średnie marchewki , pół średniego pora , 1 średnia cebula , 3 większe ząbki czosnku , 1 łyżeczka słodkiej papryki , szczypta ostrej papryki (według smaku), świeżo zmielony pieprz (według smaku), kilka ziaren ziela angielskiego , 2-3 liście laurowe , mąka do obtoczenia mięsa - kilka łyżek, kilka łyżek(...)Formować malutkie kuleczki i wrzucać na wrzącą zupę. (Kulek nie obtaczamy w mące.) Gotować przez kilka minut. Dodać odsączoną z zalewy ciecierzycę. Całość przyprawić słodką i ostrą papryką. Zagotować. Zupa najsmaczniejsza jest na drugi dzień, kiedy wszystkie smaki dobrze się przegryzą. Jako dodatek można podać chrupiącą bułkę lub pajdę pachnącego chleba
Codzienna kuchnia niecodziennadość ciasno układać, żeby były blisko siebie, wtedy uda się je idealnie przekroić. Farsz: pierś z kurczaka , świeża czerwona papryka , cebula , olej do obsmażania, słodka papryka , pieprz , zioła prowansalskie , majeranek , sól , ser mozzarella w zalewie, masło . Pierś z kurczaka opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w kostkę lub cienkie(...)słupki. Przyprawić ulubionymi przyprawami. Ja użyłam soli, pieprzu, słodkiej papryki i majeranku. Odstawić na kilka minut, a następnie obsmażyć na oleju, na sporym ogniu, żeby mięso lekko się zrumieniło, ale nie wyschło. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Paprykę opłukać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w słupki. Na rozgrzanej niewielkiej ilości oleju zeszklić cebulę, dodać paprykę
Codzienna kuchnia niecodziennamętlik w głowie, nie wiedziałam co wybrać. Jest przecież tak dużo potraw, które nadają się na piknik. Na początek odrzuciłam pomysł, aby było to coś słodkiego - chyba przesłodziłam się tym moim ostatnim tortem bezowym ;) No i kiedy tak szukałam pomysłu, to zobaczyłam u Kasi bałkańskie cevapcici i już wiedziałam, że to jest(...)chudego mięsa - użyłam szynki wieprzowej, 2 łyżeczki gruboziarnistej musztardy - użyłam "Starofrancuskiej" Tesco, płaska łyżeczka mielonego imbiru , spora szczypta grubo mielonego pieprzu , sól , pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki . 3-4 łyżki zimnej wody , patyczki do szaszłyków , ewentualnie odrobina oleju do przesmarowania elektrycznego grilla lub patelni. Mięso zmielić lub posiekać drobno - chodzi o to, żeby
Codzienna kuchnia niecodziennaCukinia jest bardzo wdzięczna do wykorzystania w kuchni. Jej smak pozwala na wykorzystanie niemal do wszystkiego. Placki, zapiekanki, cukinia panierowana czy ciasto z cukinii na słodko - długo można wymieniać. Wczoraj zapraszałam Was na zapiekaną z mięsem, suszonymi pomidorami i mozzarellą :) Mam nadzieję, ze smakowało? ;) Na pewno każdy, kto lubi cukinię ma swoje ulubione potrawy. Placuszki(...)jedną z moich. Robię je między innymi wtedy, kiedy dzień wcześniej przygotowuję faszerowaną cukinię - pozostaje wtedy sporo wydrążonego środka, którego szkoda wyrzucać. Można je podawać na słodko, z sosami jogurtowymi czy tez na ostro i bardziej wytrawnie, na przykład z gulaszem. Zawsze smakują i zawsze inaczej :) Wszystko zależy od naszej wyobraźni i smaku :) Składniki
Codzienna kuchnia niecodziennacoś nazwać. Może wytrawnymi powidłami? może konfiturami? Chciałoby się po polsku a tu nijak nie pasuje ;) Chutney to gęsty sos, który może być słony, słodki, ostry, słodko-kwaśny... tylko po polsku nie da się go nazwać :) niestety. W każdym razie ja nie znalazłam polskiego odpowiednika tej nazwy. Z bólem serca zatem zapraszam Was do spróbowania
Codzienna kuchnia niecodziennalecącymi z drzew :) Może to przez kolor tej zupy? :) Składniki: 4 większe marchewki , 3 średnie pietruszki , ćwierć średniego selera , 15 cm pora , 3 średnie pomidory , 2 średnie czerwone słodkie papryki , 3 ząbki czosnku , kiełbasa np. śląska, po 1 niewielkiej sztuce na osobę , sól , świeżo zmielony pieprz , słodka papryka , odrobina oleju do posmarowania patelni. Warzywa obrać i pokroić na mniejsze
Codzienna kuchnia niecodziennaczerwona papryka - 1 średnia żółta papryka -150 ml bulionu warzywnego - oliwa z oliwek lub olej rzepakowy - 2-3 papryczki chili marynowane - ostra papryka mielona (1 łyżeczka) - oregano (pół łyżeczki) - słodka papryka (1 łyżeczka) - kmin rzymski mielony (pół łyżeczki) - pieprz, sól - 1 łyżeczka cukru Przygotowanie: Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić. W garnku rozgrzać oliwę, wsypać ostrą(...)słodką paprykę, oregano, kmin rzymski. Dodać czosnek i cebulę, smażyć około 3 minuty ciągle mieszając. Do cebuli dodać mięso i smażyć przez kilka minut, dopóki nie zmieni koloru na jaśniejszy. Następnie dodać bulion, koncentrat i pomidory. Gotować na średnim ogniu około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Papryki pokroić w sporą kostkę, chili (po uprzednim usunięciu pestek) drobno poszatkować
W poszukiwaniu inspiracjiśrednie cebule 2 ząbki czosnku sól, pieprz Puree: 1kg ziemniaków (po obraniu) 4 plasterki żółtego sera 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki szczypta pieprzu sól do smaku mleko 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. 2. W czasie kiedy ziemniaki się gotują, przygotowujemy część mięsną. Cebulę(...)mięso będzie już usmażone, dodajemy czosnek, marchewkę, koncentrat i podlewamy wodą. Dusimy do miękkości warzyw. 3.Ser ścieramy na tarce. Ugotowane ziemniaki ugniatamy, dodając sól, pieprz, gałkę muszkatołową, kurkumę. paprykę słodką i ostrą. Wlewamy również mleko (ilość w zależności od konsystencji ziemniaków), tak by były trochę bardziej zbite niż tradycyjne puree. Całość mieszamy z 1/2 przygotowanego sera. 4. Do naczynia żaroodpornego
Szefowa kuchnimoim domu rodzinnym mama piekła co niedziele ciasto. Kawa, herbata i kawałek słodkości, chwila relaksu. Mam tyle przepisów do wypróbowania, jednak ciasto musi spełniać kilka warunków: nie za słodkie, niezbyt skomplikowane (chociaż podejmuję wyzwania w kuchni) i najlepiej takie, które zawsze wychodzi ;). Piec lubię, a to połowa sukcesu, ciągle się uczę, ale jest to słodka nauka :). Przepis na brownie kawowe
NA MOIM TALERZUbarbecue i czosnkowym ~ Składniki: 150g mąki pełnoziarnistej 150g mąki kukurydzianej 250 ml wody 6 łyżek oleju rzepakowego przyprawy: 2 łyżeczki soli płaska łyżeczka cayenne po 2 łyżeczki ostrej i słodkiej Dip barbecue: miseczka ketchupu łyżeczka ostrej papryki 1,5 łyżeczki słodkiej papryki Dip czosnkowy: 3 ząbki czosnku 150g jogurtu naturalnego mała łyżeczka majonezu przyprawy: sól, pieprz, czosnek staropolski W misce
Kuchenny Skrawek Niebamasła -4 łyżki mąki pszennej -2 ząbki czosnku -po kawałku selera i pora -2 papryczki chili ( lub ostra papryka ) -gałązki lubczyku, bazylii i pietruszki ( może być susz ) -sól, pieprz, słodka papryka, majeranek, ziele angielskie, listek laurowy Wodę w garnku solimy, dodajemy gałązki zieleniny, marchew, seler, pora, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy i oczywiście żołądki. Gotujemy do miękkości żołądków(...)Żołądki kroimy w cienkie paseczki, marchew w plasterki. Jeśli użyjemy papryczki chili - pozbywamy się nasion i drobniutko kroimy. Wywar zagotowujemy, dodajemy koncentrat pomidorowy, słodką paprykę, pieprz, papryczkę chili i pokrojone żołądki. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę i podsmażamy do zrumienienia. Rozrzedzamy wywarem i przelewamy do garnka. Gotujemy ok. 10 minut, dodajemy
Maminek kulinarnymożna podawać także do ziemniaków gotowanych lub pieczonych, kaszy gryczanej, jęczmiennej lub innej ulubionej. Składniki: * 450 g pieczarek * 1 cebula * 1 ząbek czosnku * 120 g sera ricotta * 100 ml słodkiej śmietanki 30% * 1 łyżka masła * 1 łyżka oliwy z oliwek * sól, pieprz * świeża natka pietruszki * ulubiony makaron Wykonanie: Pieczarki oczyścić, obrać. Grzyby pokroić w pół plastry. Cebulę pokroić w kostkę(...)patelnię przełożyć pieczarki, zamieszać, tak żeby cebulka nie została na dnie naczynia. Przykryć patelnię pokrywą i dusić 10 minut. Po tym czasie do pieczarek dodać ser ricotta oraz słodką śmietankę - całość dokładnie zamieszać. Pozostawić na ogniu, już bez przykrycia, i dusić kilka minut, aż sos stanie się kremowy. Sos pieczarkowy doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec posypać
kolorowotorcikowoszklanki ciecierzycy (z puszki lub ugotowanej) pół szklanki pasty tahini (kupnej lub przygotowanej samemu) sok z 1 cytryny 3 ząbki czosnku 100 ml wody sól oliwa z oliwek słodka papryka w proszku, świeża pietruszka do posypania Pasta tahini: pół szklanki sezamu 50-100 ml oleju sezamowego (lub innego roślinnego) Sezam uprażyć na suchej patelni aż do zarumienienia. Następnie zmielić blenderem(...)własnych upodobań). Pasta powinna być gładka, jednak ja lubię wyczuwalne drobinki ciecierzycy, więc to już zależy od Was. Gotowy hummus przełożyć do miski, polać oliwą i posypać pietruszką oraz słodką papryką. Smacznego
Food Squarepapryka stają się delikatne i nabierają słodyczy. Odpowiednie przyprawy nadają daniu wyrazistości i pikanterii. Składniki: 500 g mielonej wieprzowiny (choć najlepiej użyć mięsa wołowego) 2 małe papryczki chili 2 słodkie czerwone papryki 2 puszki czerwonej fasoli 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 puszka obranych pomidorów w kawałkach lub 4 świeże (obrane i pokrojone w kostkę) 100-200 ml bulionu warzywnego(...)Dodawać partiami mielone mięso. Przyrumienić. Dodać przyprawy: kumin, pieprz cayenne, oregano, cukier, sos Worcester. Następnie wrzucić pomidory. Przykryć pokrywką i dusić przez 20 minut. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę słodką oraz posiekane chili. Dusić kolejne 20 minut, stopniowo dolewając bulionu. Powinien nam powstać gęsty sos. Gdy papryka już zmięknie wrzucić opłukaną z zalewy fasolę i pogotować jeszcze chwilę. Na koniec
Food Square