grzybki,kwiatki itp.) 3. Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce układamy ciastka i smarujemy każde białkiem, a następnie posypujemy cukrem (ciasto nie ma w sobie cukru więc nie jest słodkie, ja lubię gdy coś jest słodkie dlatego nie żałowałem i sypałem sporą ilości). 4. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok.12-15 minut. Ciastka powinny dobrze urosnąć i być zarumienione
Gotuj Z Muzykąmnie drobiowe, z indyka); 200 g białego ryżu (u mnie 2 woreczki); 2 średnie cebule; 200 g koncentratu pomidorowego; 1/2 łyżki vegety; 1 płaska łyżeczka curry; 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki; 1/2 łyżeczki ostrej papryki; 1 liśc laurowy; 3 ziarna ziela angielskiego; 1,5 l zimnej wody; Sól; Pieprz; Olej. Sposób przygotowania: Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebule(...)angielskiego, szczyptę soli i pieprzu i zalać około 1,5 litra zimnej wody. Gotować, aż kapusta będzie miękka. Następnie dodać ryż, wymieszać i chwilę razem gotować. Ugotowany bigos przyprawić słodką i ostrą papryką oraz solą i pieprzem do smaku. Podawać na ciepło. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 3 litrów bigosu. Można użyć dowolnego gatunku mięsa mielonego
Gospodyni Miejskachłodnawym miejscu na czas od tygodnia do 5 wzwyż. Co jakiś czas należy do niego zaglądać i znów je wyrabiać. "Gdzie moje lukrowane guziczki?" :) Nasze pierniki są mało słodkie a mocno korzenne. Taki miałyśmy plan, aby móc bardziej delektować się tymi smakami, które są punktem przewodnim w świątecznym klimacie. Aby osłodzić życie tym, którzy cukru potrzebują więcej kombinowałyśmy z "ubrankami(...)dużym błędzie! :) Im dogodzić trudno. Mają bardzo duże wymagania i są skłonni do krytyki). Jeśli chodzi o smak to są bardzo mocno korzenne i dość miodowe ale nie za słodkie. Minimalnie wyczuwa się nutkę cytrusową i coś co wskazuje na obecność czekolady "we krwi piernikowej". Wyszły pyszne, nie pierniczymy! Pytanie - zagadka, ile pierników zostanie do świąt? Nie liczyłyśmy ile powstało
Wypisz Wymalujteż na Święta gości maki pitny? W moich stronach raczej nie znają tej potrawy, jednak w moim domu dzięki prababci stał się on tradycją. Mak pitny musi być bardzo słodki, dlatego dodaje się tyle miodu, chodzi o to aby cały rok był osłodzony, rodzina trzymała się razem i panowało szczęście. Niby nie wierzę w takie przesądy, jednak(...)ciepła aby miód się rozpuścił jednak nie może być za gorąca aby miód nie stracił swoich wartości. Gotowy mak pitny pijemy w szklaneczkach do których nasypujemy orzeszki. Słodkich Świąt
Niezły MłynekŚwięta zawsze kojarzą się man ze słodkimi domowymi wypiekami. Ciasteczkami wykrawanymi z babcią,mamą, później z dziećmi...może kiedyś z wnukami ;) Ciasteczka te są naprawdę pyszne. Idealnie kruche i słodkie. Dzieciaki mają frajdę, kiedy mogą pomóc przy ich przygotowaniu i pałaszują je ze smakiem. Ja gorąco je polecam. Dla mnie to idealna alternatywa, dla pierniczków i innych korzennych łakoci
Malinowe Pocałunkimasło orzechowe, no to jak się im oprzeć :) Ciasto francuskie jest jednym z tych, które jeśli je mamy w lodówce nadaje sie idealnie i do wypieków wytrawnych i do słodkich, u mnie słodkie wygrywają jako szybsze, bo wystarczy pokroić owoce lub nałożyć zawartość słoika... Najlepsze jeszcze na ciepło, ale to jak prawie wszystko inne :) 1 opakowanie ciasta francuskiego nutella masło
Z butelką mleczka w tleZachęcona smakiem poprzedniego sernika wypróbowałam kolejny przepis. Ten sernik jest mniej ciastowy a bardziej serowy, aksamitny. Mocno śmietankowy dzięki budyniom. Nie jest też zbyt słodki, więc Ci którzy lubią słodkie ciasta muszą dodać więcej cukru. Polecam oba przepisy, bo nie umiem wybrać, który jest lepszy. 1 kg białego sera z wiaderka 8 jajek 2 budynie śmietankowe (słodzone) 3/4 szklanki
Z butelką mleczka w tleKolejny przepis, który z niewiadomych przyczyn czekał na realizację parę lat. Nie wiem czemu, bo rezultat pieczenia przeszedł moje i tak wysokie oczekiwania. Rozeta jest PRZEPYSZNA!! Słodki marcepan jest złamany kwaśnym smakiem żurawiny i limonki. Ciasto drożdżowe nie jest za słodkie za to mocno waniliowe. Ze szklanką mleka i tym wypiekiem żadne zimne, zaśnieżone wieczory nie są już straszne
Z butelką mleczka w tlepotraw, były też te nowe. To świetny czas na eksperymenty :) Składniki na 2-3 porcje 2 nogi gęsie ok. 1 kg ¾ łyżeczki kolendry ¾ łyżeczki cząbru 1 łyżeczka słodkiej papryki ¼ łyżeczki chili 1 duża soczysta pomarańcz 1-2 łyżki oleju rzepakowego Sól Pieprz 3 łyżki wody Przygotowanie: Nogi gęsie zamarynować. Olej wymieszać z papryką słodką i ostrą, kolendrą oraz cząbrem
Fabryka pomysłówjakoś przetrwam jutrzejszy zabiegany dzień :) Dzisiaj po raz pierwszy spróbowałam marakui. Do tej pory kojarzyła mi się tylko z tik-takami, które jadłam lata temu. Owoc ten ma przyjemny słodko-kwaśny smak przypominający trochę agrest. Idealnie wkomponował się do słodkiego kremu jaglanego. Jeśli będę miała jeszcze okazję kupić gdzieś marakuję, to bez wahania po nią sięgnę ^^ ~ Krem jaglany z cukinią
Kuchenny Skrawek Niebaprzepyszne. Bardzo zasmakowały mojej córeczce i zabrała nawet kilka do szkoły. Rogaliki można zrobić z różnym nadzieniem i pomimo, że w cieście nie ma cukru to są one słodkie głównie właśnie za sprawą słodkiego nadzienia. składniki: 3 szklanki mąki, użyłam pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 1 szklanka śmietany 18% 250 g masła lub margaryny oraz marmolada do nadziewania cukier puder
Monia miesza i gotujeDzisiaj idę trochę w innym kierunku. Razem z siostrą staramy się nie jeść za dużo słodkiego, więc postanowiłam upiec coś dietetycznego, bez cukru i mąki. Za to otręby są jak najbardziej dietetyczne. Trochę się obawiałam, że wyjdzie twarde, ale moje obawy się rozwiały, bo ciasto wyszło może nie za duże (ale przecież to ciasto na dietę więc po kawałku wystarczy(...)babki. (Można dać do foremki kwadratowej lub okrągłej, lub zrobić babeczki, to zależy już od was). Piekarnik nagrzać do 190 stopni piec ok. 30 -35 minut. *Ciasto wyszło mało słodkie mimo łyżki słodzika, mi to nie przeszkadza, siostra trochę marudziła, więc wystarczy trochę słodzika wymieszać z odrobiną soku z cytryny i odrobiną wrzątku na lukier i polać nim ciasto
Moje pyszne gotowanieZastanawiałam się, dlaczego właściwie uwielbiam pichcić, i właśnie wczorajszy dzień pokazał mi dlaczego tak to lubię. Miałam ochotę razem z siostrą na coś słodkiego, ale większość składników, akurat teraz nam się pokończyła. Chwilę postałam zajrzałam do szafek, półek lodówki i, i mnie oświeciło. Zapaliła mi się żaróweczka i już wiedziałam co zrobić, ale nie wiedziałam czy się uda taki(...)Piec 50-60 minut. Ostudzić i wyjąć z foremki. *ciasto z dużą ilością otrąb jest trochę klejące i bardzo delikatne **beza z tą ilością cukru pudru wyszła mi mocno słodka, więc raczej następnym razem wrzucę go mniej Smacznego
Moje pyszne gotowaniektórego długo się przekonywałam, ale jak już się przekonałam to na całego :). Choć przychodziło mi to stopniowo. Ciasteczka wyszły kruche i fajne w smaku. Jak ktoś lubi bardzo słodkie ciasteczka, to radze dodać więcej cukru, bo wyszły nie za słodkie, ja takie lobię, ale są gusta i guściki. A więc to tyle przy wprowadzeniu, zapraszam niżej :). Składniki
Moje pyszne gotowanie