Muffiny z masą krówkową... Wyrośnięte, złociste ciasto. A w środku słodka niespodzianka. Pyszne kajmakowe nadzienie. Idealny dodatek do herbaty! Zapraszam na słodki poczęstunek! Składniki: 2 szklanki mąki pszennej; 3 łyżki białego cukru; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 1 łyżeczka sody oczyszczonej; 2 jaja; 325 ml mleka; 125 ml oleju; 150 g gotowej masy krówkowej. Sposób przygotowania: Przygotować 2 miski
Gospodyni MiejskaSurówka z selera... Białe, aromatyczne wiórki selera. A pośród nich nitki soczystego jabłka. Całość skropiona sokiem z cytryny. Doprawiona śmietaną i cukrem. O delikatnym, słodko-kwaśnym smaku. Smakowity dodatek do dania głównego. Polecam! Składniki: 1 średni seler (waga około 400 g); 1 duże jabłko; 1 łyżka soku z cytryny; 2 płaskie łyżeczki białego cukru; 3 czubate łyżki kwaśnej, gęstej śmietany(...)Uwagi do przepisu: Śmietanę można zastąpić jogurtem greckim lub gęstym jogurtem naturalnym. Ilość cukru i soku z cytryny można dowolnie zmieniać, zgodnie z własnymi preferencjami. Surówka powinna mieć jednak słodko - kwaśny smak. Do surówki można dodać startą marchewkę i/lu chrzan i/lub posiekane orzechy włoskie. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskaschabu. Aromatyczny pieczarkowo-śmietanowym sos. I kawałeczki wysmażonego boczku. Pycha! Składniki: 1 kg schabu bez kości; 500 g pieczarek; 250 g wędzonego boczku; 3 duże cebule; 500 ml słodkiej śmietanki o zawartości tłuszczu 30 lub 36%; Sól; Pieprz; Olej do smażenia. Sposób przygotowania: Schab umyć, osuszyć, oczyścić z nadmiaru błon, pokroić w plastry. Delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa, oprószyć(...)dłuższego pieczenia w piekarniku. Całość można, na 20 minut przed końcem pieczenia, posypać startym, żółtym serem i zapiec w piekarniku. Śmietanę o zawartości tłuszczu 30 lub 36% można zastąpić słodką śmietanką UHT (taką do kawy) o zawartości tłuszczu 18%. Pieczarki można obrać. Ja tego nie robię, tylko dokładnie je myje. Folia aluminiowa ma 2 strony - błyszczącą i matową. Strona błyszcząca
Gospodyni MiejskaTarta Snickers... Kruche, maślane ciasto. Słodki krem kajmakowy ze słonymi orzeszkami. A całość oblana gorzką czekoladą. Proste, szybkie i pyszne. Komu kawałek? Zapraszam! Składniki: Ciasto: 300 g mąki pszennej; 200 g zimnego masła; 50 g cukru pudru; 2 żółtka jaj. Krem: Puszka gotowej masy krówkowej (400 g); 400 g solonych orzeszków ziemnych; 100 g miękkiego masła. Dodatkowo(...)się wodę do rondelka i gotuje. Na rondelek kładzie się szklaną miskę z czekoladą i miesza. Czekolada roztapia się na parze, inaczej by się przypaliła. Jeśli ktoś lubi bardzo słodkie ciasta można nie dodawać masła do kremu kajmakowego, tylko wymieszać go z samymi orzeszkami. Można także zmniejszyć ilość cukru pudru w cieście, a zamiast solonych użyć niesolonych orzeszków ziemnych. Źródło
Gospodyni MiejskaTarta z kremem z białej czekolady i granatem... Maślany, kruchy spód. Krem śmietanowy ze słodką, białą czekoladą. Soczyste, czerwone ziarenka granatu. Zapraszam! Składniki: Ciasto: 200 g mąki pszennej; 100 g zimnego masła; 80 g cukru pudru; 2 żółtka jaj; Szczypta soli. Krem: 400 g słodkiej śmietanki o zawartości tłuszczu 30 lub 36%; 200 g białej czekolady; Owoc granatu. Sposób
Gospodyni MiejskaBabka kajmakowa... Lekko wilgotna, o pięknym, karmelowym kolorze. Z dodatkiem słodkiej masy krówkowej. Oblana polewą kajmakową. Oprószona płatkami migdałowymi. Komu kawałek? Zapraszam! Składniki: Babka: 5 jaj; 1 łyżka białego cukru; Sok wyciśnięty z 1 dużej cytryny; 100 g margaryny; 300 g gotowej masy krówkowej; 180g mąki pszennej; 100 g mąki ziemniaczanej; 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Polewa: 100 g gotowej(...)masy krówkowej; 2 łyżki słodkiej śmietanki o zawartości tłuszczu 30 lub 36%; 3 łyżki płatków migdałowych. Dodatkowo: Margaryna i bułka tarta do wysmarowania formy do babki. Sposób przygotowania: Do rondelka włożyć 300 g masy krówkowej. Dodać margarynę i podgrzewać, stale mieszając, aż do całkowitego połączenia się składników. Wystudzić. Z cytryny wycisnąć sok. Obie mąki przesiać i wymieszać z proszkiem
Gospodyni Miejskanetto, po odsączeniu 285 g); 1 mała cebula; 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zwartości tłuszczu 18%; 1 łyżka majonezu; Duże opakowanie chipsów paprykowych (waga - 150 g); 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Tuńczyka odsączyć z zalewy. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Dodać do tuńczyka. Wymieszać. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Dodać do tuńczyka z kukurydzą(...)równe części, po 50 g każda. Jedną część dodać do tuńczyka z kukurydzą i cebulą. Wymieszać. Do sałatki dodać śmietanę i majonez. Wymieszać. Sałatkę przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Wymieszać. Na dno salaterki wysypać jedną część pokruszonych chipsów (około 50 g). Na chipsy wyłożyć sałatkę. Wierzch sałatki oprószyć pozostałą częścią chipsów. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z dodatku majonezu
Gospodyni Miejskapieczarek; 7 średnich ziemniaków; 3 łyżki majonezu; 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 250 g żółtego sera; Przyprawa do ziemniaków; Przyprawa do kurczaka; 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku; Sól; Pieprz; Olej. Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i pokroić w słupki. Tak przygotowane frytki włożyć do miski, wlać odrobinę oleju, oprószyć przyprawą do ziemniaków i dobrze(...)piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka), aż ser się rozpuści. Podawać ciepłe. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Do sosu można dodać łyżeczkę musztardy czosnkowej. Słodką paprykę można zastąpić ostrą papryką lub chili w proszku, jeśli danie ma być bardziej pikantne. Żółty ser można zastąpić mozzarellą. Wraz z pieczarkami i kurczakiem można podsmażyć cebulę pokrojoną w pióra
Gospodyni Miejskapomidorów; 1 duża, czerwona papryka; 2 średnie, czerwone cebule; 6 ząbków czosnku; 500 ml bulionu (u mnie 500 ml gorącej, przegotowanej wody + kostka rosołowa); Oliwa z oliwek; 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku; Sól; Pieprz. Chipsy parmezanowe (składniki na 1 sztukę) : 2 czubate łyżeczki startego parmezanu; papier do pieczenia. Sposób przygotowania: Pomidory umyć, osuszyć, przekroić na połówki i układać(...)piec przez 45 minut, aż warzywa będą lekko przyrumienione. Upieczone warzywa przełożyć do garnka, w którym będzie gotowana zupa. Wlać bulion i zblendować na gładką masę. Zupę przyprawić słodką papryką, solą i pieprzem. W międzyczasie przygotować chipsy parmezanowe. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze usypać kółka ze startego parmezanu (o średnicy 6 cm i grubości
Gospodyni Miejskacebula; 4 ząbki czosnku; 2 łyżki majonezu; 2 łyżki pokrojonego w kostkę wędzonego boczku; 1 płaska łyżeczka vegety; Opakowanie przyprawy do ziemniaków (25 g); 1/2 łyżeczki chili; 1/2 łyżeczki słodkiej papryki; Pęczek koperku. Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć. Większe przekroić na pół. Cebulę obrać, pokroić w pióra. Wrzucić do miski. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Dodać do cebuli. Boczek(...)cebuli z czosnkiem. Koperek drobno posiekać. Dodać do cebuli, czosnku i boczku. Do cebuli, boczku, koperku i czosnku dodać majonez i wszystkie przyprawy tj. vegetę, przyprawę do ziemniaków, chili, słodką paprykę. Dobrze wymieszać. Do cebuli, boczku i czosnku z przyprawami dodać obrane ziemniaki i dobrze wymieszać. Tak przygotowane ziemniaki przełożyć do rękawa do pieczenia. Do rękawa z ziemniakami dodać
Gospodyni MiejskaKurczak pieczony w glazurze... Rumiany, soczysty kurczak, pieczony wraz z warzywami. Zamarynowany w mieszance przypraw, oleju, musztardy i sosu sojowego. Oblany słodko-pikantną glazurą. Pyszny na ciepło i na zimno do kanapek. Polecam! Składniki: 1 kurczak o wadze około 1,5 - 1,7 kg; 3 duże ząbki czosnku; 1 płaska łyżeczka soli; Pieprz. Warzywa: 2 średnie marchewki; 1 średnia(...)zimno - do kanapek. Majonez w warzywach można zastąpić oliwą lub olejem. Zamiast kurczaka, w glazurze można upiec np. same udka. Ostrą paprykę w glazurze można zastąpić słodką, a ciemny sos sojowy - jasnym. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskasmaku przypraw. Idealny do kanapek, jak i na ciepło. Zapraszam do spróbowania! Nie pożałujecie! Składniki: 1 kg schabu bez kości; 1 litr mleka (u mnie 2%); 1/2 łyżki słodkiej papryki; 1 łyżka majeranku; 1/2 łyżeczki soli; 1/2 łyżeczki pieprzu; 2 ząbki czosnku; 2 łyzki oleju. Sposób przygotowania: Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Schab natrzeć olejem, czosnkiem oraz dokładnie oprószyć wszystkimi(...)przyprawami tj. słodką papryką, majerankiem, solą i pieprzem. Tak przygotowany schab przykryć folią spożywczą i wstawić na minimum 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego/na blachę i zalać mlekiem (mleko nie przykryje całego schabu). Piec bez przykrycia w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 1 godzinę. Podczas pieczenia
Gospodyni Miejskażółte papryki; 1 średnia, zielnona papryka; 2 czerwone papryczki chili; 500 g pieczarek; 6 średnich pomidorów; 3 duże cebule; 2 łyżki oleju; 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego; 1 łyżka słodkiej papryki; 1/2 łyżeczki ostrej papryki; Sól; Pieprz; Cukier. Sposób przygotowania: Cebule obrać, pokroić w pióra. Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z nasion, pokroić w paski. Papryczki chili umyć, osuszyć, pozostawić(...)dodać pokrojone papryki i papryczki chili. Wymieszać. Całość dusić pod przykryciem, na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie, od czasu do czasu mieszając. Do miękkich warzyw dodać koncentrat pomidorowy, słodką i ostrą paprykę. Wymieszać. Leczo przyprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku. Podawać ciepłe z ziemniakami, ryżem lub pieczywem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około
Gospodyni Miejskamnie drobiowe, z indyka); 1/2 średniej cebuli; 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego; 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki; 2 łyżki musztardy; 1 jajo; 2 ząbki czosnku; Szczypta słodkiej papryki; 1 szklanka bułki tartej; Sól; Pieprz; Olej do smażenia. Sposób przygotowania: Cebulę obrać, bardzo drobno posiekać. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Natkę pietruszki umyć, dobrze osuszyć, drobno posiekać(...)miski włożyć mięso mielone. Dodać przyprawy (tj. przyprawę do mięsa mielonego, słodką paprykę, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz). Następnie wbić jajo i dodać musztardę, drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i 1/2 szklanki (125 ml) bułki tartej. Wszystkie składniki wyrobić ręką na jednolitą masę. Z masy formować okrągłe i płaskie kotlety. Kotlety obtaczać w pozostałej części bułki tartej
Gospodyni Miejskaduża cebula; 2 puszki krojonych pomidorów (każda po 400 g); 2 ząbki czosnku; 3 łyżki oleju; 2 łyżeczki oregano; 2 łyżeczki bazylii; 1/2 łyżeczki ostrej papryki; 1 łyżeczka słodkiej papryki; 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego; 100 g startej mozzarelli; 2 łyżki startego parmezanu; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Makaron ugotować w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę obrać(...)minut. Na krótką chwilę przed końcem smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Do podsmażonego mięsa z cebulą i czosnkiem dodać 2 puszki pomidorów oraz przyprawy tj. oregano, bazylię, słodką i ostrą paprykę, i jeszcze całość przez chwilę podsmażać. Na koniec sos mięsno-pomidorowy doprawić solą i pieprzem do smaku. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć 1/2 makaronu, na makaron wylać
Gospodyni Miejska