się w 20 kilku minutach. Dodaję cynamon, mieszam, warto skosztować, być może uznacie, że warto jeszcze lekko dosłodzić mus, ale nie przesadzajcie, musi być dość kwaśny, ciasto będzie słodkie. Odstawiam do całkowitego wystudzenia. Śmietanę ubijam na sztywno na najwyższych obrotach. Bez dodawania czegokolwiek. Następnie łączę z wystudzonym musem, ale najlepiej zrobić to już po wypieczeniu wszystkich części ciasta(...)Ostatni, wierzchni pozostaje bez kremu. Można go ozdobić w dowolny sposób. Polewą lub zwyczajnie posypując cukrem pudrem, ja tak zrobiłam. Ozdobę stanowią wzorki cynamonowe, mogą też być ze słodkiego kakao. Teraz torcik ląduje w lodówce, najlepiej na kilka godzin. Po tym czasie ciasto ponownie zmięknie dzięki musowi, kroi się idealnie. Jestem bardzo zadowolona z finalnego smaku torciku. Pyszny wyszedł
I tu będę miała takie tewpadł mi w oko. Zmodyfikowałam go troszkę pod moje gusta smakowe, a konkretnie zmniejszyłam ilość miodu w glazurze do polędwiczek. Mieso z polędwicy wieprzowej jest, jak dla mnie, bardzo słodkie dlatego też nie chciałam przesadzić z tym dodatkiem bo nie przepadam za mięsem na słodko. Również zmieniłam obróbkę samej wieprzowiny - postanowiłam ją najpierw delikatnie obsmażyć a następnie chwilę dopiec
sierotka maRysia w kuchniogórek bez wodnistego środka. Często dodaje się też chrupkie kiełki soi lub miękkie awokado. Co kto ma i co kto lubi. Do tego lekki sos-dip na bazie słodkiego sosu chili i sosu sojowego i można byc na diecie przekanszając snaki i kibicować oczywiście. Wartości odżywcze na 1 porcję: 350 Kcal 915 mg natrium SKŁADNIKI dla 4 osób(...)solonych orzeszków ziemnych 1 mała czerwona cebula drobno posiekana garstka siekanej świeżej kolendry lub natki pietruszki (ok. 15g) 100 ml tajskiego słodkiego sosu chili 1 duża limonka lub 1 mała cytryna 2 łyżki wody reszta składników: 80 g cienkiego makaronu ryżowego (mihoen) 25 g orzeszków ziemnych w całości 200 g grubej marchwi 2 łyżki japońskiego sosu sojowego 200 g młodych
Sztuka gotowania w/g SamiryZapraszam do wypróbowania :) Składniki na biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 kopiaste szklanki mąki typ 550 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki mleka skondensowanego nie słodkiego 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia 700 ml przegotowanej wody 4 galaretki brzoskwiniowe 500 ml śmietany kremówki 30 % 3 brzoskwinie z syropu pokrojone w kostkę 1 cukier waniliowy 3 łyżki(...)cukru pudru 1 tabliczka mlecznej czekolady 3 łyżki słodkiej śmietanki 12 % płatki migdałowe do posypania ciasta Blaszka 36/25cm Wykonanie : Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gesty kogel mogel,następnie dodać olej, mleko skondensowane oraz mąkę z proszkiem,wszystko delikatnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto.Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka około 30/40 minut
Sama słodycz i szczypta chiliJuż Wam kiedyś wspominałam, że u mnie ostatnio bardzo szpinakowo. Kolejną propozycją, którą się z Wami podzielę będzie także coś z tymi zielonymi, zdrowymi listkami.
Kuchnia w czekoladzieRabarbar ze szparagami rządzą teraz niepodzielnie w mojej kuchni. Sam rabarbar jest też bardzo wszechstronny w zastosowaniu. Można go przygotować klasycznie na słodko, lub na słono, na przykład jako chutney do mięs . Tym razem proponuję go w tradycyjnej, słodkiej odsłonie, jako pieczony dodatek do kremowego sernika z chrupiącą imbirową kruszonką z migdałami i szybką podstawą z herbatników. Jest on bardzo
karmelowySoczysty kawałek łososia pieczony w piekarniku. Wyjątkowości dodają mu płatki migdałowe, którymi jest posypany. Podałam go z pieczonymi warzywami- marchewką, pietruszką i selerem. Składniki: Dla dwóch
Kuchnia w czekoladzieJest naturalnie bezglutenowa. Konsystencja przypomina puch, bez żadnych grudek, dzięki czemu jest odpowiednia do zagęszczania żywności, panierowania, pieczenia naleśników, chleba, ciast. Z jej użyciem przygotujesz zarówno słone jak i słodkie wypieki. Mąka ta traci typowy, groszkowy smak po 20 minutach gotowania czy pieczenia. Odznacza się również sporą ilością białka. MĄKA PEŁNOZIARNISTA RYŻOWA Powyższa mąka ryżowa powstała poprzez zmielenie ziaren(...)brązowego, dzięki czemu charakteryzuje się większą zawartością składników odżywczych niż ta z ryżu białego. Idealna do sporządzania zawiesiny do zagęszczania sosów, zup, mieszanek warzywnych. Można ją wykorzystać do pieczenia słodkich wypieków, naleśników, ciast, ciasteczek, a także chlebów, pizzy. MĄKA OWSIANA PŁATKI OWSIANE MUSLI ORZECHOWE Musli orzechowe to mieszanina czterech rodzajów płatków zbożowych - owsa, pszenicy, jęczmienia, żyta oraz orzechów - laskowych, migdałów
Zdrowie na języku :Pserię przepisów na dania inspirowane World of Tanks. Wraz z patchem 9.13 do gry wprowadzone zostały pojazdy z linii czechosłowackiej oraz odpowiednie racje, czyli buchty. Są to tradycyjne drożdżowe, słodkie bułeczki, podawane najczęściej z nadzieniem w postaci powideł. Długo utrzymują świeżość więc idealnie nadają się jako skład racji żywnościowych. W przygotowaniu przepisu na buchty wzięliśmy pod uwagę tradycyjne receptury pochodzące(...)odżywczych, czasu wykonania oraz ceny są jedynie szacunkowe i mogą odbiegać od rzeczywistości *czcionka wykorzystana na zdjęciu pochodzi stąd Świeżutki post BUCHTY – WORLD OF TANKS – czeskie słodkie bułeczki drożdżowe z powidłami na blogu NERDS' KITCHEN
Nerds KitchenSprawdzą się w chlebie na pewno! Zaglądam do lodówki - resztka świeżych drożdży aż się prosi o wykorzystanie. Jeszcze tylko sięgam nie patrząc w kierunku półki z przyprawami... Wylosowałam paprykę słodką w proszku ! W ten sposób składniki mojego dzisiejszego chleba mam już zaplanowane! Zabieram się za pieczenie :) Składniki na 1 dużą keksówkę - o wymiarach LxWxH 30x10x7 cm : 350 g mąki pszennej(...)żurkowa, typ 1 200 1 łyżeczka cukru 25 gramów świeżych drożdży 3 2 0ml letniej wody 1 i 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oliwy 2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 0g suszonych płatków pomidorowych od SKW ORCU Mąki przesiać przez sito do dużej miski. Na środku zrobić zagłębienie, wkruszyć drożdże, zasypać cukrem i zalać
Grunt to przepis!wierzch. Tym razem zrezygnowałam z kruszonki, choć jej miłośnicy mogą śmiało zredukować ilość truskawek, zastępując je kruszonką. Niemniej jednak smak i konsystencja ciasta przeszły moje oczekiwania. Wnętrze jest soczyste, słodko-kwaśne, idealnie wyważone ze smakiem słodkich truskawek i ciasta. Wszystkim miłośnikom sezonowych ciast polecam ten przepis! Składniki na ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami II: na formę 24x30 ROZCZYN
Rozpustne gotowanieprzepisu na fajne, zdrowe muffiny śniadaniowe. Bazujące na mące dyniowej, soku jabłkowym, naturalnym jogurcie, jajach od szczęśliwych zielononóżek a podkręca je gorzka czekolada.Czyż może być coś piękniejszego niż słodkie, błogie lenistwo? Tak ! Słodkie, błogie i zdrowe.... Zapraszam ! Dyniowe muffiny z czekoladą Czytaj więcej » Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytkolor, który każdorazowo wprawia mnie w zachwyt. W końcu mogłam się więc za sernik zabrać... Dekorację spapugowałam , bo podoba mi się ogromnie. Zmieniłam jednak nieco proporcje; mniej czekolady, mniej słodkiego mleka, mniej żelatyny. I spód z dwóch trzecich oryginalnej porcji. Sernik nadal jest słodki, jednak smak czekolady doskonale przełamuje herbata i delikatna nuta cynamonu. Spód jest kruchutki, bardziej przypomina ciasteczkowy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSłodka, soczysta i szybka do przygotowania - surówka z marchewką, jabłkami i rodzynkami. Lubię takie proste połączenie składników. Poniższa surówka świetnie smakuje kilka godzin po przygotowaniu (rodzynki lekko zmiękną). Taka surówka idealnie nadaje się jako dodatek do obiadu jak i na drugie śniadanie. Składniki na porcję dla 4 osób: 4 średniej wielkości marchewki 2 słodkie jabłka 2 garście rodzynek sól
Ugotowaćpiersi z kurczaka - 500 g mieszanki chińskich warzyw i grzybów - 250 g makaronu (jak wyżej) - 500 ml bulionu - 2 łyżki oleju (u mnie kokosowy) - sos sojowy - słodka i ostra papryka w proszku - czosnek granulowany - sól, pieprz - opcjonalnie: sos chilli Zaczynamy od kurczaka, którego myjemy, oczyszczamy, kroimy w niewielką kostkę i marynujemy. Co do marynaty? Łyżka czosnku, dwie łyżki słodkiej
Kulinarne zapędy Kokosa