Dziś jak co środę przepis na coś słodkiego. Padło tym razem na rogaliki drożdżowe. Tym bardziej, że już odczekały na swoją kolejkę w Naszej poczekalni. Pyszne, z ciekawym nadzieniem, idealne w smaku i ... nieidealne w wyglądzie. A czy Wam wychodzą idealne rogaliki? Moje zawsze są jakieś nierówne, jeden większy drugi mniejszy ale taki ich urok. Rogaliki(...)naprawdę byłam bardzo ciekawa smaku aloesu i jakbym nie wiedziała że to aloes to bym na to chyba nie wpadła. Jak to produkt kandyzowany jest po prostu słodki. Mnie jego smak nie zadziwił, ale przypadł do gustu. Zastanawiałam się jakiś czas z czym go połączyć. W zestawieniu z gruszką i śliwkami suszonymi skomponował się idealnie. Aloes
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiJakoś taki niedosyt w spożyciu maku we mnie zapanował, dlatego na dzisiejszy wieczór słodka przekąska z moim oryginalnym przepisem na masę makową. Masa makowa.200 gram suchego, zmielonego maku zalewamy wrzątkiem, odsączamy. Na patelni topimy 1/3 kostki masła i łączymy ze 100 g miodu.150 g dowolnych, posiekanych orzechów i suszonych owoców (użyłem laskowych, włoskich i moreli), wrzucamy do masła(...)miodem, podsmażamy ze dwie minuty, łączymy z makiem. Na patelnię po maśle i miodzie wrzucamy dwie garście rodzynek, podlewamy słodkim, białym winem, posypujemy dużą szczyptą cukru brązowego z wanilią, podsmażamy minutę, łączymy z makiem, intensywnie mieszamy. Schładzamy.Tak przygotowaną masę wykorzystam do zrobionego wcześniej ciasta francuskiego. Kształty ciasteczek dowolne.Ciasto smarujemy żółtkiem i pieczemy w 200 stopniach około 20 minut. Posypujemy
BaRepasZaintrygował mnie cukier limonkowy. Same placuszki okazały się bardzo puszyste, łatwe w przygotowaniu gdyż są z proszkiem do pieczeniai nie wymagają wyrastania. Dość słodkie same w sobie po obcukrzeniu robią się jeszcze słodsze, rozkosznie bo limonkowo, i pysznie orzeźwiające! idealne na śniadanie, na słodki obiad lub podwieczorek a przepis pochodzi ze "Smaków Fjallbacki". Dzisiaj w kuchni
Dzieje kuchennej WiewióryBardzo smaczna, aromatyczna zupa, w pięknym, ciemno czerwonym kolorze, który zawdzięcza dodanej kiełbasce chorizo i papryce. Słodkie, pomarańczowe ziemniaki też dodają jej uroku. Można podać z ciepłym chlebkiem pita. Przepis z książki "The complete Slow Cooker" autorstwa Sary Levis. składniki 2 łyżki oliwy 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, posiekane(...)kiełbaski chorizo, pokrojone w kostkę 3/4 łyżeczki wędzonej papryki w proszku 2 - 3 gałązki tymianku 1 l bulionu drobiowego 1 łyżka przecieru pomidorowego 375 g słodkich ziemniaków, obrane i pokrojone w kostkę 400 g puszka ciecierzycy - odcedzona sól, pieprz posiekana zielona pietruszka lub tymianek do podania przygotowanie Rozgrzać wolnowar zgodnie z instrukcją. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę
Stare Garydeser być powinien. I tak trafiłam na przepis Gordona Ramsay'a z książki "Niedzielne przysmaki". Krem, którego przygotowanie zajmuje nam przysłowiowe 5 minut. Mocno cytrynowy, niezbyt słodki. Podajemy z herbatnikami lub zjadamy bez dodatków. składniki: 300 ml śmietany kremówki (najbardziej tłustej jaką uda się kupić) 75 g cukru pudru sok z 1-2 cytryn herbatniki(...)niego sok z cytryny, wciąż mieszając. Śmietana powinna szybko zgęstnieć. Spróbować i jeżeli wydaje nam się za mało kwaśny dodać więcej soku z cytryny. Posset powinien być jednocześnie słodki i cierpki w smaku, a także kremowy. Odstawić do ostygnięcia na 5 min., a następnie wlać do szklanek. Przykryć folią kuchenną i schłodzić, wstawiając na co najmniej 3 godziny
Stare GaryPyszne, najzwyklejsze ciasto, na które przepis znalazłam na blogu Smitten Kitchen . Do ciasta niezbyt słodki sos z jeżyn i podwieczorek gotowy. Ciasto jest wilgotne, niezbyt słodkie, z wyraźnym smakiem i zapachem limonki. Polecam! składniki ciasto 1 szklanka naturalnego niesłodzonego jogurtu (użyłam greckiego) 1/3 szklanki oleju roślinnego (lub oliwa z oliwek) 1 szklanka cukru skórka otarta z jednej limonki
Stare Garyczęsto, ale czasem jednak napada mnie chęć na coś słodkiego. Ostatnio piekłam śliwki pod kruszonką , dzisiaj pora na jabłka. Przepis podobny, nieco inny sposób robienia kruszonki a ciasto zdecydowanie mniej słodkie niż to ze śliwkami. Smaczne i szybkie, jadłam i ciepłe i zimne. Obie wersje bardzo dobre. Polecam! oryginalny przepis z tej strony składniki
Stare Garypasteryzujcie ok 20 min. (słoik 1/2l) Jeżeli natomiast Wasz dżem już wystygnie, to wstawcie do zimnego piekarnika, ustawcie te mperaturę na 130st. i pasteryzujcie 25min. * jeżeli macie bardzo słodkie truskawki możecie dać mniej cukru, no chyba, że lubicie baaardzo słodkie dżemy? :) ** pestki cytryny (również sok oraz skórka z cytryny) zawierają naturalną pektynę, która pomaga zagęścić dżem *** konsystencję dżemu sprawdzamy
Kraina Miodem PłynącaDzisiaj coś dla małych i dużych łasuchów, racuchy z twarogu i kaszy manny- zdrowe i pożywne. Do placuchów dodatkowo zrobiłam słodki kisiel cytrynowy, ale posypane cukrem pudrem będą również wyśmienicie smakować. Przepis mojej mamy, a przypomniany dzięki Domowej Kuchni Aniki :) Zachęcam Was do wypróbowania tego banalnie prostego przepisu! Placuszki (9 sztuk): * twaróg- 300g (użyłam półtłustego) * kasza manna(...)cukier oraz skrobię i wstawić na palnik. Mieszać, aż zgęstnieje. Ciepłym polać placki. Smacznego! :) * po ugotowaniu kisielu spróbować czy taka ilość cukru jest wystarczająca. Jeżeli sos wydaje się mało słodki, to wystarczy dosypać cukru i ponownie podgrzać- do rozpuszczenia. ** jeżeli kisiel wydaje się za rzadki/gęsty, to należy odpowiednio dosypać skrobi/dolać odrobiny wody z cytryną
Kraina Miodem PłynącaOrzeźwiająca, pyszna wręcz idealna sałatka owocowa w trochę innym wydaniu, czyli owoce podane na liściach roszponki i polane słodkim sosem balsamicznym (który wykorzystałam w bardzo popularnej na blogu sałatce z rukolą i jajkiem ). 'Moje' owoce można zastąpić każdymi innymi- wedle upodobań lub wykorzystać te, które macie dostępne w domu- i tak każde będą smakować wyśmienicie. Jedynie czego kategorycznie zmieniać(...)wolno, to dodatek słodkiego sosu balsamicznego! ;))) Jak najbardziej polecam- jest rewelacyjna! :) Sałatka 1 porcja: * roszponka- 1 garść * melon cantaloupe- 4-5 kulek * arbuz- 4-5 kulek * truskawki- 4-5 szt. * ananas- 1 plaster * rodzynki- 1 garść Sos balsamiczny: * ocet balsamiczny- 1/3 szklanki * miód- 1 czubata łyżka Sałatka: Umytą i osuszoną roszponkę ułożyć na talerzu i położyć nań owoce. Sos balsamiczny
Kraina Miodem Płynącapowiedział, że dzień zawsze trzeba rozpoczynać tradycyjnie- od kanapek czy też omleta? Nie dajcie się monotonii! Bo przecież równie dobry pomysł na śniadanie to... muffinki! Uwielbiam śniadania na słodko. Niekwestionowaną królową w tej dziedzinie jest oczywiście moja ukochana owsianka ( KLIK ), która nigdy mi się nie znudzi, ale zdarza się, że i ja jem coś innego. Jednak(...)chodzi tak bardzo o ilość, jak o jakość. W tym miejscu równie dobrze mogłaby pojawić się lista synonimów słowa "pyszny". Z zewnątrz- chrupiące, w środku- mięciutkie, a do tego słodkie i sycące. W składzie- same dobrodziejstwa dostarczające naturalnych cukrów, węglowodanów złożonych i zdrowych tłuszczy. Dodajcie do tego ulubiony dodatek- dżem, serek wiejski, porcję domowego masła orzechowego ( KLIK ) oraz kubek gorącej
peanutbuttermonsterKiedy tylko zobaczyłam przepis na te bułeczki z batatami czyli słodkimi ziemniakami w książce C.Bretherton „Baking”, od razu wiedziałam, że muszę go wypróbować… Bułeczki aż się uśmiechały do mnie ze zdjęć Na co dzień mało wykorzystuję to smaczne warzywo, ale ponieważ poczytałam o jego zaletach (http://www.fitnow.pl/pl/3/357/1064/Slodkie-ziemniaki) mam teraz zamiar to zmienić. Dla mnie smakują jak połączenie marchewki(...)rozmarynem – składniki: 300 g mąki pszennej, plus trochę do podsypania 100 g mąki razowej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 140 g słodkiego ziemniaka-obranego i startego na tarce 1 łyżeczka rozmarynu 280 ml maślanki szczypta pieprzu czarnego świeżo zmielonego 1. Do miski wsypujemy obie mąki, sodę, proszek do pieczenia, sól
UgotujmyTo.plłyżeczki Bulion mięsny 600ml Woda ok. 100ml Marchew 3 duże sztuki Pieprz do smaku Sól do smaku Ziele angielskie 5 sztuk Liść laurowy 5 sztuk Papryka czerwona słodka do smaku Oliwa z oliwek do smażenia Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić w piórka lub większą kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę. Marchewkę obrać. Por i marchewkę pokroić w plasterki(...)Dorzucić do zeszklonej cebuli i smażyć ok. 5 minut. W międzyczasie lekko rozklepać schabowe, posypać solą, pieprzem i słodką papryką. Następnie otoczyć z obu stron w mące. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć schabowe z obu stron przez ok. 1 minutę. Marchewkę, por i cebulę wraz z tłuszczem ze smażenia wrzucić do brytfanny lub dużego garnka, zalać 600ml bulionu. Dorzucić
Kulinarne PrzebojeMasz ochotę na coś słodkiego, a pudełko czekoladek zdaje się patrzeć na Ciebie błagalnym wzrokiem i prosić o usunięcie ciężkiej zawartości? Nie daj się zwieść tym podstępnym sztuczkom, skocz do kuchni i w mgnieniu oka przygotuj sobie własne, zdrowe słodkości! Jak? Najprościej jak się da! Wspominałam już, że całkowicie urzekła mnie kuchnia wegańska, co zresztą bardzo łatwo zauważyć. Korzystając(...)innego. Wielbiciele kokosa z pewnością będą zadowoleni, gdyż jest on dominującym smakowo składnikiem dzisiejszych pralinek. To dobre źródło zdrowych tłuszczy oraz bogactwo białka i żelaza. Wspomaga pracę układu nerwowego. Słodki smak sponsorują suszone morele, które również zasługują na uwagę. Bogate w beta-karoten, mają bardzo korzystny wypływ na pracę serca, obniżają ciśnienie krwi, leczą anemię oraz choroby oczu. Dodatek migdałów
peanutbuttermonsterdzisiaj słodkie makowe maleństwa, pysznie polane miodem. Kulki robiłam, oczywiście na kolacje Wigilijną miały, być pysznym deserem po kolacji. Jednak zapomniałam ich rozmrozić, ale to nic straconego. W Wigilie obeszłam się smakiem, za to objadałyśmy się tymi słodkościami w drugi dzień świat. Bo jak to się mówi, co się odwlecze to nie uciecze , a w szczególności takie słodkie maleństwa
Moje pyszne gotowanie