słodkie - 12682 przepisów (strona:147/846)

Tilapia w marynacie z sosu chili 155

ananasem   , z limonką i kolendrą, cytryną, czosnkowy, śliwkowy i kilka innych . Zajmują całą półkę na drzwiach lodówki - zawsze pod ręką . Eksperymentowałam juz chyba ze wszystkimi. Dziś pora na słodko-kwaśny do marynaty którą zaleję Tilapię. Czas:45 minut Składniki: 2 średnie filety z Tilapii ( jeśli była kupiona mrożona to rozmrozić w lodówce i po opłukaniu dobrze osuszyć papierowymi ręcznikami(...)kuchennymi. 6 łyżek oleju z pestek winogron 1/3 cytryny 1 czubata łyżeczka brązowego nie rafinowanego cukru 1,5 łyżki sosu słodko-kwaśnego chili ( Tao-Tao) szczypta soli mąka do oprószenia 2 łyżki masła Przygotować marynatę z 4 łyżek oleju ( biorę z pestek winogron), soku z 1/3 cytryny,1 czubatej łyżeczki brązowego cukru ( nie rafinowany),1,5 łyżki sosu chili słodko

Buniabaje w kuchni
Orzechowa kawa mrożona 98

Składniki : * szklanka ulubionej zimnej kawy rozpuszczalnej * szklanka zimnego mleka  * cukier ,tyle ile lubimy - ja nie dodawałam ,bo lody są słodkie * kostki lodu * 2 gałki lodów orzechowych Przygotowanie : Do szklanki wrzucamy kostki lodu oraz dwie gałki domowych lodów orzechowych.Uzupełniamy zimną kawą i mlekiem. Można wrzucić więcej kostek lodu,wtedy będzie mniej słodka. Ja cukru nie dodawałam ponieważ lody wyszły(...)bardzo słodkie.     Polecam na kolejny upalny dzień  ! Zapraszam Was jeszcze na stronkę ANIELSKIE PRZYSMAKI . Trwa promocja do jutra włącznie na zakupy za 50zł upominek gratis ! Moi faworyci to CZEKOLA ORZECHOWA oraz SYROP RÓŻANY ! Polecam serdecznie

Magiczne Życie Marty
*** Zapachy w moim domu , w mojej kuchni *** Piątki z Yankee Candle MIDSUMMER'S NIGHT / RED VELVET / HOME SWEET HOME / BEACH PA 117

Velvet . Zastanawiałam się nad jego kupnem już wcześniej i cieszę się , że go mam. Jak mówi nam producent to zapach kremowego lukru który otula puszyste ciasto i kusi swym słodkim aromatem. Zapach jest bardzo intensywny , słodki. Czy pachnie jak słynny tort? Dla mnie niestety nie , ale lubię go za piękną czerwień w kominku.  Home Sweet Home Czyli rozgrzewająca mieszanka(...)Miałam go tylko na jedno palenie. Już wiem , że cały wosk kupię. Zachód słońca w raju , bogaty zapach kokosa , drzewa cedrowego i kwitnących kwiatów obiecują wieczór luksusowego spokoju. Świeży. Słodki i przyjemny. Kokos wyczuwalny delikatnie. Trochę męski. Już ostatni wosk to Beach Wood czyli intrygujący zapach łączący w sobie nuty orzeźwiającego wiatru , soli morskiej i drewna dryfującego wśród spienionych

Magiczne Życie Marty
*** Zapachy w moim domu , w mojej kuchni *** Piątki z Yankee Candle SALTED CARAMEL 101

doceniony. I teraz już wiem , że trafia na listę moich ulubieńców obok PINK SANDS oraz HOME SWEET HOME. Lubię takie jesienne zapachy. I to prawda, że pachnie jak coś słodkiego i słonego zarazem. Coś jak brązowy cukier i gruboziarnista sól morska. Przynajmniej dla mnie. Producent określa go jako : Zaspokój swoje zachcianki słodkimi smakołykami z warstwą przypalonego cukru , soli morskiej(...)waniliowego karmelu. Delektuj się powoli przy płomieniu świecy. Ten zapach doskonale oddaje aromat słodko-słonego karmelu - złocisty i maślany

Magiczne Życie Marty
*** Zapachy w moim domu , w mojej kuchni *** Piątki z Yankee Candle WAIKIKI MELON / MANGO PEACH SALSA 90

cudownie pomarańczowe kolory. Zapraszam ! Pierwszy z nich to : Waikiki Melon  Waikiki   Melon     Obudź się w słonecznym blasku egzotycznych owoców - soczystych melonów z nutą słodkiego olejku pomarańczowego. Słodki , owocowy zapach. Na szczęście nie jest bardzo intensywny czyli nie mdły. Wyczuwam aromat tropikalnych owoców. Do tego ładny kolor tarty. Dobry na lato , odświeżający. Mango Peach Salsa Mango(...)Peach   Salsa     Słodki i lekko pikantny. Soczyste mango i brzoskwinie połączone z wonią drzewa cytrusowego, kwiatami imbirowymi i różowym pieprzem. Zapach owocowy. Podobny ze względu na kolor do Waikiki Melon. Poza tropikalnym owocowym zapachem, czuć  pikantne nuty pieprzu. Intensywny, ale nie duszący. Idealny na lato. Taki koktajl zapachów kojarzy mi się z wakacjami. Oba zapachy

Magiczne Życie Marty
Pierś z kurczaka po hawajsku z cytrynowo-miętowym puree ziemniaczanym i orzeźwiającą sałatką 188

pierwszy przepis, który zgłosiłam do konkursu BlogerChef. Dzisiaj pora pokazać drugi, ponieważ jak się okazało... udało mi się właśnie tymi dwoma przepisami dostać do półfinału! :-) Postawiłam na połączenie słodko-ostrych smaków. Kurczak w ostrej marynacie pieczony ze słodkim ananasem, orzeźwiające puree ziemniaczane i lekka sałatka, również słodko, pikantna. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Camembert z bakaliami 136

Dzień dobry! Czy nachodzi Was czasem ochota na coś słodkiego, ale niekoniecznie ciasto czy czekoladkę? To danie na pewno spełni Waszą zachciankę! Przepis poznałam na warsztatach Akademii Smaku Siemens (o warsztatach pisałam tutaj ), jednak nieco go zmodyfikowałam. Serek camembert z płynnym wnętrzem, słodkie bakalie i sałata równoważąca słodki smak. Przekąska dająca dużego kopa energetycznego, idealna dla studentów, w końcu nadchodzi

Pora coś zjeść
Serduszka z bezy na Walentynki 152

Dzień dobry! Dzisiaj zmieniamy kartki na kalendarzu, ponieważ mamy już luty, a jak luty, to Walentynki, które już za dwa tygodnie! Czy myślicie już o słodkich prezentach dla swoich połówek? Będę mieć dla Was kilka prostych i efektownych pomysłów, które zachwycą nie tylko smakiem, a również wyglądem. Motyw serduszek obowiązkowy oczywiście :-). Zaczniemy od bezy, czyli słodkich, małych, chrupiących ciasteczek(...)jest. To tylko kwestia mocnego ubicia białek i suszenia (nie pieczenia!), aby były śnieżnobiałe i chrupiące. Poniżej prezentuję Wam przepis na serduszka z bezy, idealne na słodki walentynkowy prezent. Można je również wykorzystać jako dekorację do babeczek lub jakiegoś innego deseru. Skusicie się? Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Babeczki z ciasta francuskiego z kremowym nadzieniem 614

Chciałabym Wam zaprezentować bardzo szybkie w przygotowaniu słodkie babeczki. Nie będziemy w tym przepisie wykonywać ciasta francuskiego, posłużymy się już gotowym. Można zrobić takie sakiewki z wieloma nadzieniami, nie tylko słodkimi; moje będą miały delikatny kremowy środek. Babeczki z ciasta francuskiego z kremowym nadzieniem Składniki: gotowe ciasto francuskie 250g serka mascarpone 3-4 łyżki cukru 2 łyżeczki mąki 2 białka(...)sakiewka pod wpływem temperatury nie rozlewa się na boki, tylko utrzymuje zwarty kształt, po wyjęciu przypominający babeczkę. Do kremu z mascarpone można dodać więcej cukru, jeżeli ktoś lubi słodkie nadzienia, moje sakiewki mają delikatny w smaku, lekko kremowy środek. Najlepiej przechowywać je w lodówce

Smakołyki Bereniki
Sernik krówkowy 6805

Sernik krówkowy to propozycja dla wielbicieli słodkich, ciągnących cukierków, jakimi są krówki. Twaróg sernikowy wzbogacony został o sporą ilość masy krówkowej, ponadto wierzch sernika wieńczą orzechy włoskie polane sosem krówkowym. Jest słodko, ale myślę, że nie za słodko. Do sernika oprócz masy krówkowej, która sama w sobie jest mocno słodzona, nie dodajemy cukru. Sernik jest ciężki i kremowy, a jego

Smakołyki Bereniki
Ciasto krówka bez pieczenia 29771

Ciasto krówka bez pieczenia proponuję każdemu, kto lubi słodkie ciasta oraz smak krówek. Ostatnio mogliście zobaczyć sernik krówkowy , który bardzo przypadł mi do gustu i do którego będę na pewno wracać, dziś kontynuuję moje krówkowe inspiracje w formie bez pieczenia, która jest moją ulubioną kategorią ciast. Moje ciasto w niemal każdej warstwie ciasta ma krówki lub masę krówkową, więc wydawałoby(...)się, że całość jest piekielnie słodka. Nie jest tak, gdyż oprócz wspomnianych wyżej dodatków, w cieście nie ma ani grama cukru. Jeśli chcemy przygotować mniej słodkie ciasto, możemy zrezygnować z warstwy krówkowej w środku, gdyż jest ona najsłodsza w cieście. Krówkę bez pieczenia przygotowałam w małej formie o wymiarach 25x14x7cm, a jeśli macie ochotę na większą ilość tego smakołyku (albo

Smakołyki Bereniki
Sernik truskawkowo-czekoladowy bez pieczenia 5344

wierzch sernika tworząc szlaczki - udekorowany sernik schłodzić około 30 minut, przechowywać w lodówce Sernik truskawkowo-czekoladowy ma delikatną konsystencję, nie przeszkadza to jednak w jego porcjowaniu. Nie jest mocno słodki, do masy truskawkowej dodałam 3 łyżki cukru, ale proponuję spróbować jej smak przed wylaniem na herbatniki, gdyż użyte przez Was truskawki mogą być mniej lub bardziej słodkie od moich. Masa(...)czekoladowa czerpie swoją słodycz z dodanej tabliczki czekolady, na koniec byłam pozytywnie zaskoczona jej smakiem, bo obawiałam się, że będzie zbyt słodka, a tak się nie stało

Smakołyki Bereniki
DYNIOWY GULASZ Z KIEŁBASĄ. 154

wiadomo, dynia na słodko króluje i takie jej zastosowanie jest powszechnie znane. Jednak i na wytrawnie można ją przedstawić w bardzo kuszącej wersji. Pewnie już wspominałam, ale dynia to warzywo "wielofunkcyjne", sprawdza się w różnoraki kombinacjach smakowych i może spełniać smaczną rolę w każdym z posiłków, poczynając od śniadania, na kolacji kończąc z uwzględnieniem przekąsek. Dziś zapraszam Was na dynię(...)obranej dyni 300 g kiełbasy wiejskiej (może być inna czosnkowa kiełbasa) 2 duże marchewki (lub 4 małe) 2 duże cebule 2 małe papryki czerwone 500 g pieczarek sól, pieprz, słodka papryka mielona 2 łyżki majeranku 2 liście laurowe Obrana dynię kroję w kostkę, tak jak i obrane marchewki. Pieczarki kroję w plasterki, cebulę drobno siekam, a czosnek przeciskam przez praskę

W kuchni Karmel-itki
Chłodnik z groszku z nutą pikantnego oleju rzepakowego i awokado 196

duża garść liści świeżej mięty kilka pomidorków koktajlowych sól, pieprz Pikantny dressing z chili: 4 łyżki oleju rzepakowego 1 czerwona papryczka chili 1 łyżeczka soku z limonki odrobina słodkiej śmietanki listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='2 szklanki ziaren groszku (świeżego lub mrożonego) 2 szklanki bardzo zimnej wody 1 dojrzałe awokado 1 łyżeczka białego octu winnego 2 łyżki(...)szalotki 2 ząbki czosnku 1 duża garść liści świeżej mięty kilka pomidorków koktajlowych sól, pieprz 4 łyżki oleju rzepakowego 1 czerwona papryczka chili 1 łyżeczka soku z limonki odrobina słodkiej śmietanki'; document.write(" "); Jeśli używamy świeżego groszku – ziarenka gotujemy przez 3 minuty, jeśli mrożonego – 5 minut, w osolonym wrzątku. Odlewamy i przelewamy bardzo zimną wodą, aby groszek nie stracił

Poezja smaku