skleić pasek, to można posmarować odrobina wody). Gdy mamy juz wszystko gotowe układamy na półmisku i dekorujemy liśćmi sałaty i imbirem marynowanym. W miseczki wlewamy sosy: sojowy, słodko-ostry i sojowy słono- słodki (produkcja własna). Sos słodko-słony: -60 ml sosu sojowego ciemnego -cukru 4-5 łyżek Sos sojowy wlewamy do rondelka i gotujemy z cukrem (cały
Zainspiruj się kuchniąjest mega łasuchem jeśli chodzi o słodycze. Ma nawet taki swój poobiedni rytułał, a mianowicie, gdy tylko odejdziemy po posiłku od stołu, on leci do kuchni i zagląda do "słodkiej szuflady" tzn. tam gdzie trzymamy wszystkie słodycze. Na moje pytanie czego tam szuka odpowiada zawsze: "coś bym schrupał" ;). Zazdroszczę mu przemiany materii. Sama chciałabym móc pochłaniać takie ilości słodkości(...)długo. Czasami jednak zdarza się tak, że i ja mam ochotę na "odrobinę przyjemności". Tak też było i wczoraj. Jakież było moje rozczarowanie, gdy zajrzałam do tej naszej słodkiej szuflady a tam jedynie papierek po czekoladzie się ostał. Nie za bardzo chciało mi się lecieć do sklepu, więc postanowiłam upiec coś słodkiego. Nie wiedziałam jednak co, więc
W mojej holenderskiej kuchnipoza naturalnie występującymi w dodanych składnikach. Samo w sobie to raczej nie nadaje się do niczego, bo jak je po prostu jeść? Ono jest idealne do przygotowania potraw „ na słodko” a także „ na słono” ( kremów, sosów, past ). Ja specjalnie , po raz pierwszy, upiekłam wczoraj słodki chlebek z dodatkiem owoców tropikalnych, bo wyczuwałam, że TAHINI będzie się nadawało do tego najbardziej(...)zawiodłam się ! Chlebek idealny do TAHINI znajdziecie TUTAJ SŁODKI CHLEBEK Chlebek-ciasto- posmarowane z wierzchu TAHINI daje posmak chałwy...Połączenie kandyowanych owoców tropikalnych tylko wzmacnia smak sezamu. To był mój strzał w przysłowiową dziesiątkę! Mój indywidualny ekspryment i praca zwieńczona sukcesem. Caly problem w tym, że to wszystko tak szybko znika...! Smacznego ! Głodni ZDROWIA zajrzyjcie do PRIMAVIKA WIESZ
Z Kuchni Do Kuchniprzede wszystkim uwielbiam dynię, którą mogę się rozkoszować właśnie jesienią. Jej lekko słodkawy smak sprawia, że pasuje praktycznie do każdego dania. Zarówno wytrawnych makaronów czy zup, jak i słodkich ciast. Dzisiaj podaję Wam moją propozycję na dynię z makaronem. MAKARON Z INDYKIEM I DYNIĄ W SOSIE ŚMIETANOWYM (4 porcje) Składniki: - 500 gram piersi z indyka - pół małej dyni - 200 gram(...)śmietany 18% - garść posiekanej natki pietruszki - 1 cebula - 300 gram makaronu penne - pół łyżeczki tymianku - pół łyżeczki papryki słodkiej - szczypta gałki muszkatołowej - szczypta mielonego imbiru - sól, pieprz - oliwa z oliwek Indyka pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, tymiankiem oraz imbirem i usmażyć na oliwie z oliwek. Ugotować makaron. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie z oliwek
Zgrabne GotowanieBardzo fajne mięsko zarówno do obiadu, jak i na kanapkę. Jeśli lubicie słodko-pikantne smaki, ta szynka jest specjalnie dla Was ;) Przepis pochodzi z Kuchni Maćka . Standardowo nie trzymałam się zbyt sztywno przepisu- taka natura ;) Uwaga! zgodnie z moim przepisem mięso trzeba zamarynować dzień wcześniej! Składniki: 1kg szynki czubata łyżka musztardy łyżka miodu pieprz ziołowy papryka słodka rozmaryn(...)ząbki czosnku łyżka octu winnego szklanka bulionu olej do smażenia+ 2 łyżki do marynaty Musztardę, miód, pieprz ziołowy, paprykę słodką, rozmaryn, czosnek i ocet winny mieszamy i dokładnie nacieramy mięso i wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia mięso lekko podsmażamy na odrobinie oleju. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy bulionem. Bulion powinien sięgać do połowy wysokości mięsa. Pieczemy
Czerwona Porzeczkabardzo pożywne i ich wykonanie nie zajmuje wiele czasu, a z czym będą w środku zależy tylko od nas samych. Lubimy je zarówno na słono, jak i na słodko. Dziś ciasto na babeczki połączyłyśmy ze szpinakiem, czosnkiem, pomidorkami koktajlowymi oraz wędzonym, solankowym białym serem. Nasze muffinki nie powstałyby oczywiście bez orzeszków ziemnych niesolonych firmy Felix oraz ziaren słonecznika.. Nasza(...)masła, ok. 5 pomidorków koktajlowych, 10 "gniazd" mrożonego szpinaku, 80g białego sera wędzonego (solankowego), 1 ząbek czosnku, 1 łyżka oliwy łyżeczka kurkumy, pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej i słodkiej papryki, świeżo zmielona sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 200*C (termoobieg). Orzeszki ziemne oraz ziarna słonecznika rozdrabniamy w malakserze na postać grudek piasku. Łączymy je dokładnie
Symfonia SmakówSłodka tarta, grzechu warta! Bardzo spodobała mi się akcja Wspólnego Pieczenia Ciasta Na Niedzielę organizowanego przez Bożenę z bloga Moje domowe kucharzenie . Postanowiłam w miarę możliwości i czasu, regularnie brać w niej udział. Tym razem "na kulinarnej tapecie" tarta na słodko . Macie formy do tarty? Jeśli tak, to zapraszam do wspólnego pieczenia ..każdy uczestnik piecze tartę jaką chce ..z ciasta(...)kruchego, biszkoptowego ..a może jeszcze z innego ciasta? oczywiście tarta ma być na słodko ..z owocami lub bez ..z dowolną masą itp. Zasady akcji: - pieczemy od piątku do poniedziałku - publikujemy wpisy do poniedziałku wieczór - link do przepisu zamieszczamy w jednym przypiętym poście - na swoim blogu w poście podajemy informację o osobach, które wzięły udział i wypiekały z nami z podaniem
Grunt to przepis!chili i szczypiorku: (15-16sztuk) Składniki: 200g serka naturalnego twarożkowego 15-20gramowa papryczka chili 100g ostrego sera cheddar 1 mały ząbek czosnku (opcjonalnie) szczypiorek i papryka słodka suszona do obtoczenia świeżo zmielona sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Serek naturalny umieszczamy w miseczce i rozdrabniamy go za pomocą widelca. Cheddar ścieramy na tarce o drobnych(...)ząbek czosnku. Składniki dodajemy do serka i dokładnie mieszamy. Za pomocą dłoni formujemy kulki (możemy sobie to ułatwić zwilżając za każdym razem dłonie w zimnej wodzie). Kulki obtaczamy w słodkiej, suszonej papryce wysypanej na talerzu i umieszczamy je w papierowych papilotkach. Posypujemy drobno posiekanym szczypiorem oraz startym serem cheddar.. i analogicznie przetrzymujemy w lodówce i już żadne przygotowania
Symfonia SmakówPrzepisów świątecznych ciąg dalszy ! Dzisiaj propozycja na słodko, bardzo słodko. Oto czekoladowe ciasteczka, które będą doskonałym uzupełnieniem innych słodkości pojawiających się na naszych bożonarodzeniowych lub noworocznych stołach. Ich wykonanie jest proste, a efekt wizualny bardzo mi się spodobał, wyglądają jakby ktoś oprószył je lekkim śnieżkiem ! Nie wiem tylko czy następnym razem nie dodam do nich mniej cukru... ? Więc jeśli ktoś(...)przepada za bardzo słodkimi ciasteczkami niech doda trochę cukru mniej do masy jajecznej. Inspirowałam się przepisem z bloga, nomen omen Czekoladą utkane . Popękane czekoladowe ciasteczka (chocokate crinkles) Składniki: 200 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 60 g masła 200 g gorzkiej czekolady 2 jajka 150 g cukru 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej cukier puder
Kulinarne przygody GatityDzisiaj najprostszy przepis na słodkie andruty, czyli wafle przekładane masą, w tym przypadku krówkową. Choć szczerze powiedziawszy, to nie do końca jest to masa krówkowa, ani też kajmakowa... Jak ją nazwać ? Nie wiem. Po prostu jest to gotowane w zamkniętej puszce skondensowane słodzone mleko. Gotujemy je około 2 godzin, a po przestudzeniu mamy pyszną słodką krówkową masę. Gdyby dodać(...)mlekiem otwieramy całkowicie, na desce lub blacie kładziemy pierwszy wafel, smarujemy go masą przy pomocy szerokiego noża. Warstwa masy powinna być cienka, gdyż masa jest bardzo słodka. Posmarowany wafel przykrywamy kolejnym waflem, lekko go dociskając. Smarujemy poszczególne wafle, układając jeden na drugim, aż do wyczerpania się masy krówkowej. Wafle zawijamy w aluminiową folię, żeby
Kulinarne przygody GatityTłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami... Macie już kulinarne plany na ten słodki dzień ? Lubicie tradycyjne przepisy, czyli rożnego rodzaju pączki, oponki czy faworki ? Czy wolicie inne słodkie wypieki ? Oto garść przepisów zebranych w jednym miejscu, która pozwoli Wam osłodzić ten dzień w bardziej lub mniej tradycyjny sposób. Tłusty czwartek... zbliża się ! Tradycyjne przepisy na Tłusty czwartek lub na karnawałowe(...)Małe pączki z cukrem pudrem A tutaj kilka mniej tradycyjnych karnawałowych słodkich propozycji: Ciasto marchewkowe z polewą
Kulinarne przygody Gatityciepłym miejscu do burzliwej fermentacji. Burzliwa fermentacja trwa około 30-35 dni. Gdy burzliwa fermentacja uspokoi się, wtedy oddzielić owoce od wina. spróbować wino czy jest dostatecznie słodkie.Jeśli jest mało słodkie wtedy wziąć około 2-3 litry wina wsypać cukier i podgrzać do rozpuszczenia się cukru.Cały czas mieszać. Wino z cukrem wlać(...)balonu. Jeśli wino jest dostatecznie słodkie, balon zakorkować z rurką fermentacyjną i pozostawić w chłodniejszym pomieszczeniu, do cichej fermentacji. Cicha fermentacja trwa około 3 miesięcy. Po tym okresie wino należy spróbować.Jeśli jest klarowne i smakowo dobre, to znaczy, że można poczęstować gości. SMACZNEGO
W kuchennym oknie EwyPyszne kakaowe naleśniki ze śmietankowym kremem i owocami. Doskonałe na deser jak również na słodki obiad, śniadanie czy kolację. Smakują i dorosłym i dzieciom a więc zapraszam do smażenia. składniki: 3 szklanki mąki pszennej, użyłam mąki z Młynu Kopytowa typ 500 2 szklanki mleka 1 szklanka wody gazowanej 1 szczypta soli 2 łyżki cukru 1 jajko 2 łyżki(...)oleju 3 łyżki kakao 2 łyżki kwaśniej śmietany 18% olej do smażenia 500 g serka mascarpone 3-4 łyżki słodkiej śmietanki dowolne owoce, u mnie borówki i maliny cukier puder do posypania Przygotować kakowe ciasto naleśnikowe. Dokładnie wymieszać mikserem mleko, wodę, mąkę, kakao, śmietanę sól, cukier oraz olej. Następnie usmażyć naleśniki. Serek mascarpone wymieszać ze śmietanką, śmietanka
Monia miesza i gotujezobaczyłam tego kurczaka na blogu Kwestia Smaku wiedziałam, że nie przeżyję jeśli nie wyląduje taki na moim talerzu. Długo nie minęło jak pobiegłam do sklepu po śliwki. Słodkie śliwki z ostrą nutą chili, delikatna kasza bulgur - mniamm. Z tym daniem potrzebujemy niecałe 30 minut, a warto! Bosskie to było! Składniki na 2 porcje: Kurczak: 1 pojedynczy filet(...)kurczaka 1 gałązka rozmarynu 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej Skworcu 1 łyżka oliwy sól pieprz sok z cytryny lub pomarańczy Śliwki: 200 g śliwek węgierek 2 łyżki cukru szczypta ostrej papryki mielonej Skworcu 1 łyżka syropu klonowego ( w oryginale był miód) 4 łyżki octu balsamicznego 4 łyżki nalewki śliwkowej, wiśniowej lub brandy Dodatkowo: 1/2 szklanki kaszy bulgur pszenny Skworcu
Blondynka Gotujeśliwek cukier drożdże winne Sposób przyrządzenia: 20 kg śliwek pestkujemy, zalewamy wodą w której jest rozpuszczony cukier 5-7 kg. Na 1/3 śliwek 2/3 wody. Roztwór słodkiej wody powinien mieć temperaturę około 30°C - 35°C. Po zalaniu i wymieszaniu dodajemy matkę drożdżową z drożdży winnych (nie dodajemy zwykłych piekarniczych). Całość powinna być utrzymywana w temperaturze powyżej(...)Następuje wtedy intensywna fermentacja. Po tygodniu na powierzchni pojawi się piana i zwietrzały owoc, który durszlakiem zbieramy i usuwamy. Smakujemy roztwór. Musi być lekko słodki. Jeżeli jest mało słodki i fermentacja słabnie to rozpuszczamy 5 kg cukru i dolewamy po 8-10 dniach. Jeżeli fermentacja znów jest słabsza usuwamy (cedzimy lub zlewany) owoce, dodajemy wody z cukrem, zamykamy
Proste Potrawy