również bardzo jesiennych, którymi jednak w świeżej formie możemy się cieszyć stosunkowo krótko. Mowa oczywiście o figach. Jako dziecko znałam tylko suszone, i nie bardzo je lubiłam. Były za słodkie, lepkie, i miały jakąś taką dziwną, nietypową konsystencję... Później zdanie zmieniłam, i polubiłam suszone figi, jednak ciągle raczej w ciastach niż jako samodzielną przekąskę. Szczerze, to nie pamiętam, kiedy(...)pierwszy świeżych fig spróbowałam. Wiem jednak, że nie zrobiły na mnie większego wrażenia. Trochę słodkie, trochę mdłe, pełne drobnych pesteczek... Nic specjalnego w nich nie wiedziałam. Od pewnego jednak czasu wyczekuję ich tęsknie - coś się zmieniło, choć nie mam pojęcia, co. Nagle ich delikatna słodycz, strzelające pod naciskiem zębów pestki, cudowne kolory - to wszystko mnie oczarowało. Nie umiem im się
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzypominające farsz do pierogów ruskich. Obtoczone w papryce, przyprawione jedynie solą i pieprzem. Pyszny dodatek do obiadu! Składniki: 1 kg ziemniaków; 250 g twarogu (u mnie chudy); Sól; Pieprz Słodka papryka w proszku. Sposób wykonania: Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie, utłuc tłuczkiem na gładką masę lub przecisnąć przez praskę. Twaróg dodać do masy ziemniaczanej i dokładnie wymieszać(...)robię to za pomocą tłuczka do ziemniaków. Doprawić solą i pieprzem. Do miseczki wsypać słodką paprykę w proszku. Formułować kulki i obtaczać w papryce. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka), przez około 15 - 20 minut. Podawać z surówką jako zastępnik ziemniaków do dania głównego lub jako
Gospodyni Miejskamarchewka, pietruszka i kolorowe papryki. Całość zatopiona w intensywnie paprykowym sosie. Smacznego! Składniki: 500 g mięsa wołowego, gulaszowego extra; 2 łyżki oleju/smalcu do smażenia; 2 duże cebule; Czubata łyżka słodkiej papryki w proszku; Duża, czerwona papryka; Duża, zielona papryka; Duży pomidor; 2 ząbki czosnku; 3 marchewki; 2 pietruszki; Łyżeczka płatków chili lub ostrej papryki w proszku; Łyżeczka kminku; Sól; Pieprz(...)pokrojone, pokroić w grubą kostkę. W garnku, w którym będzie gotowany bogracz, podgrzać oliwę/smalec, wrzucić drobno posiekaną cebulę i zeszklić. Następnie zdjąć garnek z ognia, dodać czubatą łyżkę słodkiej papryki w proszku i dokładnie wymieszać. Dodać wołowinę i całość dusić przez około 2 minuty uważając, aby papryka się nie przypaliła. W razie potrzeby podlać odrobiną gorącej wody. Następnie dodać
Gospodyni Miejskaduże papryki (czerwona, zielona i żółta); 0,5 kg cebuli; 1 kg pomidorów; 2 ostre papryczki (zielona i czerwona); 250 ml gorącej wody; 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku; 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku; 125 ml oleju do smażenia; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Cukinie umyć, osuszyć, obrać, z większych wydrążyć nasiona i pokroić w grubą kostkę. Papryki umyć, osuszyć(...)pokrojone pomidory. Całość wymieszać i dusić (już bez przykrycia), co jakiś czas mieszając, aż pomidory całkowicie się rozpadną, wszystkie warzywa będą miękkie, a część soków wyparuje. Na koniec dodać słodką i ostrą paprykę w proszku oraz doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z pieczywem lub ziemniakami. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z dodatku ostrych papryczek czy ostrej papryki
Gospodyni Miejskakiełbasy chorizo; 2 duże cebule; Duży ząbek czosnku; 100 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36%; 150 g startej mozzarelli; 500 g ziemniaków; 3 jaja; Sól; Pieprz; Łyżeczka słodkiej papryki w proszku. Sposób przygotowania: Mąkę, sól i posiekaną, schłodzoną margarynę połączyć ze sobą siekając je nożem. Dodać żółtko, wodę i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą(...)śmietanę, startą mozzarellę. Posolić i popieprzyć do smaku. Masę śmietanowo-serowo-jajeczną wylać na wystudzone ciasto. Położyć na nią chorizo z cebulą, na to plastry ziemniaków, a wierzch oprószyć słodką papryką w proszku. Tartę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (3 półka, grzałka górna i dolna) przez 20 minut. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Kiełbasę chorizo można zastąpić węgierską kiełbasą
Gospodyni MiejskaPlacki z cukinii... Proste w wykonaniu. Z wyczuwalnym smakiem cukinii. Przyrządzone na ulubiony sposób: ostro lub słodko. Zawsze smakują doskonale! Składniki: 1 duża cukinia lub 2 małe; 1 jajo; 4 - 5 czubatych łyżek mąki; Olej do smażenia; Sól i pieprz lub cukier. Sposób przygotowania: Cukinie umyć, osuszyć, obrać, w zależności od wielkości wydrążyć z nasion (małych nie trzeba wydrążać), zetrzeć(...)chwilę, aby puściły sok. Cukienie dobrze odcisnąć z soku, sok wylać. Do odciśniętej cukinii dodać jajo, mąkę i mieszamy. W zależności od wybranego wariantu dodać cukier (wersja na słodko) lub sól i pieprz (wersja na ostro), wymieszać. Placki smażyć na gorącym oleju z obu stron na złoty kolor. Placki można podawać na ciepło lub na zimno. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu
Gospodyni MiejskaSurówka z marchewki, jabłka i suszonej żurawiny... Wiórki chrupiącej marchewki i soczystego jabłka. Owoce suszonej żurawiny. A całość otulona olejem i sokiem z cytryny. Pyszny, słodko-kwaśny dodatek do obiadu. Smacznego! Składniki: 2 duże marchewki; 2 średnie jabłka; 50 g suszonej żurawiny; 5 łyżek oleju; Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny. Sposób przygotowania: Marchewki obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce(...)surówki dodać olej i sok z cytryny. Wymieszać. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Olej można zastąpić oliwą. Z dodatku soku z cytryny można całkowicie zrezygnować, ale wówczas surówka będzie słodka w smaku. Wielbiciele słodkich surówek do obiadu mogą dodać łyżeczkę białego cukru, a nie dawać soku z cyrtyny. Suszoną żurawinę można zastąpić 50 g namoczonych rodzynek
Gospodyni Miejskakaszy gryczanej; 1 duża cebula; 500 g pieczarek; 1 duża, czerwona papryka; 3 jaja; Pęczek szczypiorku; 150 g startego sera mozzarella; 2 łyżeczki majeranku; 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki w proszku; 1 łyżka masła; 2 łyżki oleju; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Cebulę obrać, pokroić w pióra. Pieczarki dokładnie umyć, osuszyć, pokroić(...)Dodać pieczarki, oprószyć solą i dalej podsmażać. Gdy pieczarki puszczą sok, dodać pokrojoną paprykę i podsmażać, aż cała woda z pieczarek i papryki wyparuje, a warzywa będą miękkie. Doprawić słodką papryką, solą i pieprzem. Na dno naczynia żaroodpornego wysypać równomiernie połowę kaszy, na to wyłożyć pieczarki z cebulą i papryką. Warzywa przykryć pozostałą kaszą. Tak przygotowaną zapiekankę wstawić do piekarnika
Gospodyni MiejskaZupa krem marchewkowy z pomarańczą... Kremowa, gęsta zupa o intensywnie pomrańczowym kolorze. Z dużą ilością marchewki i soku z pomarańczy. Zabielona słodką śmietanką, doprawiona chili. Oprószona koperkiem i startą skórką pomarańczową. Pycha! Składniki: 1 kg marchwi; 2 średnie pietruszki; Biała część pora; Sok wyciśnięty z 3 średnich pomarańczy; Skórka starta z 1 pomarańczy; Płaska łyżeczka chili; 1 łyżka ulubionej(...)przyprawy do zup np. vegety; 125 ml słodkiej śmietanki o zawartości tłuszczu 30 lub 36 %; 1/2 pęczka koperku; Biały pieprz; Sól; 1 litr zimnej wody; 5 łyżek oleju. Uwagi do przepisu: Por umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Marchewki i pietruszki obrać, umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Pomarańcze oblać wrzątkiem, osuszyć. Z jednej pomarańczy zetrzeć skórką, a ze wszystkich
Gospodyni MiejskaBabka z polewą czekoladową... Lekko wilgotna, dość słodka. Polana mleczną czekoladą. Łatwa do zrobienia i pyszna w smaku. Zapraszam! Komu kawałek? Składniki: 250 g mąki pszennej; 2 jaja; 1 szklanka białego cukru; 1 szklanka mleka; 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia; Opakowanie cukru wanilinowego (waga 16 g); 50 g margaryny; 75 g bakalii + mąka do ich oprószenia; Szczypta soli. Polewa(...)pieczenia. Można użyć dowolnego rodzaju bakalii o łącznej wadze 75 g - rodzynek, żurawiny, kandyzowanego ananasa czy wiórków kokosowych itp. Babkę można, zamiast polewy czekoladowej, polać lukrem. Babka jest dość słodka w smaku, więc jeśli ktoś nie lubi słodkich ciast może zmniejszyć ilość cukru. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskaduża, czerwona papryka; 1 duża, żółta papryka; 100 g kiełbasy chorizo; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 2 jaja; 1 ząbek czosnku; 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku; 1 łyżeczka ziół prowansalskich; 1 łyżka oleju; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Sezam uprażyć na złoto na suchej (tj. bez dodatku tłuszczu), gorącej patelni. Wystudzić. Papryki umyć, osuszyć, oczyścić(...)paski chorizo i przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko razem podsmażyć. Lekko wystudzić. Przygotować sos. Do miseczki wbić jaja, dodać śmietanę, podsmażoną, lekko wystudzoną paprykę z chorizo i czosnkiem, słodką paprykę w proszku, zioła prowansalskie i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Na podpieczony spód wylać sos z papryką i chorizo i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna
Gospodyni Miejskacebule; 2 ząbki czosnku; 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego; 1 łyżka musztardy; 3 czubate łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 1 łyżka jasnego sosu sojowego; 1 łyżka słodkiej papryki w proszku; 1 łyżka oleju; 1/4 pęczka natki pietruszki; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Ziemniaki gotować w mundurkach, w lekko posolonej wodzie, aż będą na wpół miękkie. Odcedzić. Lekko wystudzić(...)kolejne 2 minuty. Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodać pokrojone pieczarki i podsmażać na małym ogniu, aż puszczą sok. Gdy pieczarki puszczą sok, dodać koncentrat pomidorowy, musztardę, sos sojowy, słodką paprykę w proszku oraz przyprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia, dodać śmietanę i wymieszać. Tak przygotowane pieczarki przełożyć do naczynia żaroodpornego a na wierzch położyć pokrojone w grube plastry
Gospodyni Miejskażółta papryka; 1 średnia, zielona papryka; 1 mała, ostra papryczka (u mnie żółta); Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto po odsączeniu 285 g); 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego; 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku; 300 g białego ryżu; 1 płaska łyżka curry; Pieprz; Sól; 250 ml + 125 ml zimnej wody; 1/4 pęczka natki pietruszki; Olej. Marynata do piersi z kurczaka(...)kontrolować ilość wody, aby powstał sos). Gdy papryka będzie już odpowiedniej miękkości dodać podsmażonego kurczaka. Wymieszać i chwilę razem podsmażać, aby smaki się połączyły. Na koniec danie doprawić solą, słodką papryką w proszku i pieprzem. Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, przy czym do wody, w której będzie gotowany, dodać łyżkę sproszkowanego curry. Odcedzić. Na dno podłużnego naczynia
Gospodyni Miejskadomowy seans filmowy. Polecam! Składniki: 100 g mąki kukurydzianej; 100 g mąki pszennej; 1 łyżeczka soli; 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego (kuminu); 1 łyżeczka ostrej papryki; 1 łyżeczka słodkiej papryki; 1/2 łyżeczki kurkumy; Szczypta pieprzu; 4 łyżki oleju; 150 g wody. Dodatkowo do posypania po wierzchu - opcjonalnie: 1/2 czerwonej papryczki chili; 1 łodyga selera naciowego. Sposób przygotowania: Do miski(...)wsypać obie mąki i wszystkie przyprawy (tj. sól, kumin, słodką i ostrą paprykę, pieprz i kurkumę). Wymieszać. Do rondelka wlać wodę wraz z olejem i doprowadzić do wrzenia. Gorącą wodę z olejem wlać do miski z mąkami i przyprawami. Wymieszać dokładnie łyżką. Gdy ciasto nie będzie już paliło (od gorącej wody) w ręce uformułować kulę i odstawić do przestygnięcia. Ciasto
Gospodyni MiejskaGołąbki bez zawijania... Okrągłe kotlety na bazie mięsa mielonego i ryżu. Z dodatkiem drobno poszatkowanej kapusty i cebuli. Dobrze przyprawione kminkiem, czosnkiem oraz słodką i ostrą papryką. Smażone jak kotlety - na gorącym oleju i dodatkowo pieczone w bulionie. Szybsze, prostsze od tradycyjnych, a tak samo smaczne. Zapraszam! Składniki: 500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka); Mała główka białej(...)białego ryżu (u mnie 1 torebka); 1 duża cebula; 1 duże jajo; 200 ml kaszy manny; 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego; 1 łyżeczka kimnku; 2 ząbki czosnku; Szczypta słodkiej papryki; Szczypta ostrej papryki; Sól; Pieprz; Olej do smażenia; Bułka tarta do obtoczenia kotletow; 1 łyżka przyprawy uniwersalnej np. vegety; 1 litr gorącej wody (do rozpuszczenia vegety). Sposób przygotowania: Kapustę
Gospodyni Miejska