dawno otrzymałam, aż cztery komentarze z wiadomością, że zostałam nominowana do Liebster Blog Award. Bardzo dziękuję za nominację autorkom bloga: Słodkie okruszki Usmażona Smak mojego domu Salonik smaków Nominacja do Liebster Blog Award jest otrzymywana od innego blogera w ramach uznania za „dobrze wykonaną robotę”. Po odebraniu nagrody należy odpowiedzieć na 11 pytań otrzymanych od osoby(...)która Cię nominowała. Następnie Ty nominujesz 11 osób i zadajesz im 11 pytań. Nie wolno nominować bloga, który Cię nominował. Pytania od autorki bloga Słodkie okruszki Jaki smak kojarzy Wam się najbardziej z dzieciństwem? Pierogi z truskawkami Wasze ulubione warzywo? Pomidor,papryka Bez jakiego smakołyku nie wyobrażacie sobie popołudniowej kawy lub herbaty? Nie jestem wybredna, obojętnie
magiczna kuchnia Kasispacerować. Koniecznie z nakryciem głowy, kremem z silnym filtrem i ogromną butelką chłodnej wody mineralnej. 1. Woda, woda i jeszcze raz woda. Nie polecam w takie upały słodkich, zaklejających napojów kolorowych. Nic nie ugasi lepiej pragnienia jak najzwyklejsza woda mineralna, delikatnie schłodzona. Przy takich temperaturach pocimy się znacznie więcej, tracąc sporo wody i soli mineralnych. Warto też(...)czasu do czasu wypić jakiś napój izotoniczny, uzupełniający te braki. 2 litry wody to minimalne minimum, które należy zapewniać na co dzień. Słodkie napoje zaś nie tylko powodują, że chce nam się bardziej pić, to do tego nie wnoszą niczego pozytywnego. Efekt ochłodzenia jest chwilowy, po nim następuje zwiększone pragnienie, a napoje typu Pepsi czy Cola przyczyniają
W kuchni Karmel-itkichili (Martin) – piękny deser, szklana kula z cukru, leżąca na różowym obłoku z waty cukrowej, wewnątrz różane lody, pralinka, kolorowe kwiaty jadalne – wspaniały deser lecz dla mnie, nieco za słodki. Ci co mnie znają wiedzą, że ja nie lubię słodkich deserów. Do obu deserów Late Harvest white 2014. Generalnie bardzo udana kolacja. Zostały zaprezentowane dwa wspaniałe menu degustacyjne. Wszystkie dania(...)perfekcyjne. Te uwagi pod adresem niektórych dań, to nie krytyka. Przy daniach na tym poziomie, można pomarudzić, aby nie było zbyt nudno i zbyt słodko ;) Bardzo udany wieczór, za który dziękuję producentowi win i oliw Esporão oraz importerowi win portugalskich Atlantika . o winach można przeczytać http://winicjatywa.pl/esporao-meets-salto-warszawa-2015/ http://www.winiacz.com/2015/07/wna-z-esporao-kolacja-ze-smakiem.html
królestwo garówjednym z deserów z dzieciństwa. Okazało się, że trafiłam w dziesiątkę - moja wersja słynnego duńskiego kisielu okazała się niezwykle smakowita. Połączenie rabarbaru, czereśni, truskawek i poziomek jest wyjątkowo udane; słodko-kwaśna mieszanka, która - dosłownie - wbija w fotel. Nie korzystałam z żadnego konkretnego przepisu - widziałam ich już całe mnóstwo, różniące się zaledwie szczegółami. Do rødgrød med fløde , czyli po prostu rzadkiego(...)czerwonego kisielu ze śmietaną, nadają się wszystkie czerwone lub czerwonawe owoce: truskawki, jagody, maliny, porzeczki czarne i czerwone, jeżyny, czereśnie, a także rabarbar. Zasada jest jedna - ze słodkimi koniecznie należy zestawić kwaśne, żeby deser nie wyszedł mdły. Najczęściej kisiel zagęszcza się odrobiną mąki ziemniaczanej, ale widywałam też wersje bez zagęszczania, taką owocową zupę. W ogóle, w języku duńskim słowo grød
Pożeraczka, czyli raz adobrzekonsumowanie ;) Nie oszukujmy się-mogłabym jeść słodkości na okrągło, od świtu do nocy. Oczywiście taka dieta szybko by zrujnowała moje zdrowie i sylwetkę...ale gdyby tak stworzyć coś słodkiego i jednocześnie zdrowego, pożywnego? Np. kaszę. kasza jest zdrowa. Kaszę można jeść na słodko, np. jaglankę z wanilią i truskawkami. A gdyby tak pójść o krok dalej i zrobić z niej(...)ciasto? Brownie z kaszy gryczanej okazało się bardzo dobrym pomysłem, czemu by więc nie spróbować z kaszą jaglaną? Tak więc powstał deser, który dosłownie "robi dobrze". Słodki, kremowy, z dodatkiem owoców-idealny na lato. Może się na niego skusić praktycznie każdy, bo deser jest w 100% wegański, bez nabiału, bez jaj, bez glutenu, bez białej mąki, bez rafinowanego cukru
Zawsze głodna!zmodyfikowaliśmy nieco tą, którą znaleźć można w… instrukcji do pierwszej części gry (Vault Dweller’s Survival Guide)! Dokładnie znajduje się ona w Appendixie nr 9 wraz z przepisem na słodkie grzybki atomowe. Co ciekawe, sałatka pojawia się także w Fallout: New Vegas, ale jej receptura jest już inna (stek z Brahmina, owoc kaktusa oraz orzechy piniowe). My trzymaliśmy się przepisu(...)dodajemy mięso. Rozdrabniamy je łopatką i smażymy na mocnym ogniu ok. 2 min. Po tym czasie dodajemy trochę soli, pieprzu i przyprawy meksykańskiej (jeśli nie macie, dodajcie trochę słodkiej papryki, kuminu i ew. oregano). Smażymy jeszcze ok. 7 min do uzyskania bardzo zrumienionego i rozdrobnionego mięsa. Kiedy mięso będzie mocno brązowe, wyłączamy palnik i wylewamy nadmiar tłuszczu. Odstawiamy
Nerds Kitchenzdaniem świetnym pomysłem. Rzeczywiście kasze są w ostatnim czasie niedoceniane, wręcz zapomniane. A szkoda, bo okazuje się, że są bardzo wdzięcznym produktem sprawdzającym się zarówno w słonych, jak i słodkich kompozycjach. Przyznam szczerze, że w ostatnim czasie również w mojej kuchni rzadko pojawiały się kasze. Od czasu do czasu kasza gryczana z gulaszem, później odkryłam słodką "jaglankę", którą czasem(...)wspaniałe rzeczy można z nich stworzyć. Okazuje się, że te mniejsze lub większe ziarenka wspaniale pasują do mięs, warzyw, świetnie sprawdzają się w sałatkach, deserach na zimno i słodkich wypiekach, a nawet jako samodzielna przekąska. Postanowiłam wykorzystywać je częściej w swojej kuchni. Pierwszym kaszowym eksperymentem było docenione w konkursie w konkursie "Lubię kaszę" sushi z kaszą jaglaną, szparagami i bryndzą
Zawsze głodna!Lubicie bataty? Są to słodkie ziemniaki o pomarańczowej barwie. Przyznam, że jadłam je pierwszy raz :) Niektórym przypominają słodką, gotowaną marchewkę w smaku... ja sama nie wiem do czego bym je porównała, ale na pewno wiem, że są bardzo słodkie ;) Na pierwszy ogień poszły frytki z piekarnika :) Składniki: 2 bataty, 4 łyżki oliwy, 1 łyżeczka suszonego rozmarynu, 2 piersi
Aga w kuchniFrancuzi nazywają je „poezją kuchni”. Nie są samodzielną potrawą, ale dodatkiem, który bardzo często podnosi walory smakowe całego dania. Mogą być słodkie, kwaśne, ostre, łagodne, zimne, gorące, czy majonezowe. Stosowane do mięs, ryb, makaronów, wędlin, sałatek, deserów… i nie tylko. O sosach można mówić długo i dużo. Każdy ma jakiś swój ulubiony, np. Sos z portobello. Składniki: - 500g portobelloo(...)250g szalotki - 4-5 ząbków czosnku - 3 łyżki wina Marsala - 100ml wody - 250ml słodkiej śmietanki - różowa sól himalajska - świeżo mielony czarny pieprz - 1 łyżka suszonych liści lubczyku - olej z pestek winogron Grzyby dokładnie oczyszczamy. Ponieważ portobello ma duże kapelusze, każdy przekrajamy na połowę, a połówki dzielimy na 5-6 kawałków. Szalotki i czosnek kroimy w drobną kostkę. Na patelni
mojewypiekiinietylkoodpowiednich technik, o których jednak nie wszyscy wiedzą i pamiętają. Nie jest bowiem sztuką poszatkować marchewkę i ją udusić lub ugotować, ale zrobić to tak, aby po pierwsze była słodka, aromatyczna i jędrna, a po drugie zachowała swoją naturalną marchewkową barwę. I tu trzeba pamiętać o kilku rzeczach. Marchewka ma podczas gotowania w wodzie pewną skłonność do tracenia swojej, nomen(...)łatwiej przyswajalny. Jest to prawdziwe również w odniesieniu do innych warzyw zawierających karoten, np. dyni, batatów czy pomidorów. Drugim ważnym dodatkiem jest cukier. Młoda marchewka pewnie będzie dość słodka, ale nie zawsze taka jest dostępna. Ta nieco starsza może mieć nawet lekko gorzkawy smak. Dodanie nawet 2 płaskich łyżeczek rozwiąże jednak problem. Dodajemy również szczyptę soli, co ma wpływ
Kulinarna Pokusapowiedział że cieciorkę trzeba jeść na wytrawnie? Wcale nie trzeba! Jako zdeklarowany łasuch zdecydowałam się pokombinować z wykorzystaniem jej na słodko. Efekt był taki, że mąż, który uwielbia białą czekoladę, zjadł pół słoika za jednym razem, po czym wcisnął mi go i powiedział z wyrzutem „zabierz to ode mnie!” :) Krem jest bardzo kokosowy, nie za słodki, z wyraźnie wyczuwalna biała(...)czekoladą. Świetnie sprawdzi się jako słodki krem do kanapek, deserów, czy nawet tortów... pod warunkiem że nie zjecie go całego łyżeczką ;) SKŁADNIKI: 200g suchej cieciorki (ciecierzycy) łyżeczka sody oczyszczonej 120g wiórków kokosowych 200g białej czekolady 3 łyżki masła kilka kropli aromatu kokosowego lub waniliowego 3 łyżki cukru 1/3 szklanki mleka w proszku WYKONANIE: Ciecierzycą moczę przez noc w zimnej wodzie
Pyry na GazUwielbiam mięsne pasztety ze słodką nutą w tle. Pasztet z wątróbki kurzej z miodem, słodką śmietanką i dżemem ananasowym należy do moich faworytów. Można go przygotować w formie keksowej lub upiec w słoikach i przechować na później, w sam raz na pyszne śniadanie. 1 kg wątróbki kurzej 5 cebul 330 ml słodkiej śmietany 30% 4 jajka
Jadło i czytadłoPolecam :) Składniki - łopatka wieprzowa 1,40 kg. - cebula 1 szt. duża ( lub 2 mniejsze ) - papryka 3 szt.( zielona + dwie czerwone ) - pomidory 4 szt. - ziemniaki 4 szt. - papryka mielona słodka - papryka mielona ostra - kminek mielony - sól, pieprz, ( ew.domowa wegeta ) - czosnek 2 duże ząbki - majeranek - cebulka w kostce 1 szt. - sos sojowy ciemny - olej na lane kluseczki: - jajko - mąka - woda(...)patelni rozgrzewam odrobinę oleju i podsmażam mięso do zrumienienia, dodaje do niego pokrojona w kosteczkę cebulę, przeciśnięty przez praską czosnek. Przyprawiam dużą ilością majeranku, kminku mielonego, papryki słodkiej i ostrej. Chwilę duszę. Mięso przekładam do większego garnka, dodaję do niego w kolejności: pokrojoną w większą kostkę paprykę, sparzone, obrane i pokrojone w kostkę pomidory. Kiedy mięso i papryka jest
Kuchnia z widokiem na ogródpowinna być układana w formie rurek napełnionych farszem. Moja jest w formie tocika. Rewelacyjne warstwy mielonego wołowego mięsa, warzyw i tortilli- przecież tort nie zawsze musi być słodki. 3 tortille o śr. 24 cm 500 g mięsa mielonego wołowego 1 czerwona papryka 2 pomidory 400 g pieczarek 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 150 g żółtego sera(...)plastrach) 200 g czerwonej fasoli 250 g warzyw na patelnię Hortex 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Przyprawy: Sól, Pieprz, Zioła prowansalskie, chili pieprz cayenne, słodka czerwona papryka Do dekoracji: pomidorki cherry, pietruszka, plastry cytryny Tortownica 24 cm Pieczarki kroimy w plasterki. Dusimy do miękkości z odrobiną oleju (pozwalamy aby płyn odparował). Czerwoną cebulę, pomidory oraz czerwoną paprykę kroimy w kosteczkę
VioletoweKucharzeniemnie powtarzalność i klasyczność - nie ma miejsca na nic innego, nowego. Poza tym większość kremów i ciast przygotowuje się z gotowych miksów, i rezultat jest taki, że ciasta są słodkie, ale ciężko wyczuć w nich jakikolwiek smak... Nudne są po prostu, niestety. Ludzie natomiast są wspaniali - Lone i panie z butiku mnie rozpieszczały jak mogły, nikt mnie nie stresował(...)czasie piekłam niewiele - za dużo smakołyków przynosiłam ze sobą. Chciałabym się jednak podzielić przepisem na wyjątkowo pyszną szarlotkę, która umilała nam popołudnia jeszcze przed moimi praktykami. Połączyłam w niej słodkie, orzechowe ciasto z pyszną masą jabłkową z nutą mandarynki (można użyć soku z pomarańczy). Całość wyszła słodziutka i obłędnie pyszna, szczególnie podawana na ciepło z gałką ulubionych lodów. To taki
Pożeraczka, czyli raz adobrze