delektowaliśmy się pysznościami, które ze sobą zabraliśmy. Moja nauczycielka upiekła naprawdę pyszny chleb z cukinią, były sałatki, naleśniki, pizza, ciasteczka i muffiny. Ja zabrałam ze sobą drożdżowe bułeczki - na słodko. Wczoraj wróciliśmy do domu dość późno i nie miałam już czasu na nic więcej. Użyłam dżemu, którego słoiczek znalazłam w szafce - poniżej podaję przepis, bo jego połączenie z puszystym, maślanym(...)choć może zjadł po drodze do domu - tego nie dowiemy się nigdy). Inspirowałam się tym przepisem Doroty , choć dużo zrobiłam po swojemu. Dżem rabarbarowo-bananowy bardzo tu pasował - słodko-kwaśny, gęsty, sprawił, że bułeczki smakowały zupełnie wyjątkowo. Zgodnie stwierdzono, że z takimi umiejętnościami powinnam dać sobie radę w mojej nowej szkole. Taką właśnie mam nadzieję... Ślimaczki z dżemem rabarbarowo
Pożeraczka, czyli raz adobrzesobotę staram upiec się coś słodkiego, tym razem padło na "mamo zrób mi chleb cynamonowy" Moi wszyscy domownicy kochamy cynamon, więc nie czekałam długo i zabrałam się za pieczenie chleba. W domu obowiązkowo muszą znajdować się drożdże oraz kilka rodzai mąk. Testowałam kilka przepisów, zwłaszcza jeden okazał się być totalną klapą. Na ratunek przyszła niezawodna Nigella Lawson oboje(...)pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na 20 min - w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni - pieczemy ok 30 min na złotawy kolor (trzeba obserwować piekarnik ) Są przepyszne słodkie, cynamonowe idealne do mleka na śniadanie i deser
Basia w kuchnikażdy wekend staram się coś upiec słodkiego. Nie ma to jak blacha domowego ciasta, która szybko znika :) Jest takie ciasto, które chyba gościło na każdym stole, albo przynajmniej każdy o tym słyszał mowa tu o "pleśniaku" ciasto kruche z wiśniami lub dżemem z porzeczki z cudowną słodką bezą na górze. Tak naprawdę każdy ma na niego własny patent. Jedno jest
Basia w kuchniRodzaj długich, słodkich azjatyckich bułeczek, ułożonych w rzędach i pieczonych w prostokątnych, lub kwadratowych foremkach. Są delikatnie słodkie, miękkie i puszyste, na dodatek cieszą oko nietypową u nas formą. Aż się chce odrywać jedną od drugiej i pałaszować... Pierwowzór podobno został odnaleziony w hongkońskiej piekarni, Maxim’s bakery , przepis został odtworzony przez Christine Ho, która umieściła go na swoim blogu
Grahamka, weka i kajzerkamiasta Terreón . Tradycyjny deser Ameryki Łacińskiej to ciasto biszkoptowe przesiąknięte mieszanką trzech rodzajów mleka - skondensowanego z cukrem, skondensowanego bez cukru i mleka pełnego. Pokryte bitą śmietaną i udekorowane owocami. Słodkie i wręcz ociekające mlekiem, rewelacyjne jako deser w ciepłe i gorące dni. A że wiosna idzie i będzie coraz, coraz cieplej - zachęcam do spróbowania tego oryginalnego, meksykańskiego smakołyku :) ¡Que aproveche(...)cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka aromatu waniliowego (lub innego wg gustu) 4 żółtka 6 białek 300 g mleka pasteryzowanego 500 g mleka zagęszczonego słodkiego 340 g śmietany kremowej 18% (lub mleka zagęszczonego bez cukru) 400 g śmietanki 30% do ubijania owoce, czekolada, orzechy wg gustu do dekoracji odrobina tłuszczu i bułki tartej (lub kaszy manny) do natłuszczenia
Grahamka, weka i kajzerkaWeekend! Czas na coś słodkiego dla bliskich. Postawiłam na szybkie i łatwe w wykonaniu czekoladowe muffinki. Są bardzo smaczne i dość słodkie. Przygotowałam je z dodatkiem dojrzałej gruszki i czekolady mlecznej. Smacznego! SKŁADNIKI: - 2 szkl. mąki pszennej - 2 jaja - 3/4 szklanki oleju - 1 szklanka cukru - 2 łyżeczki kakao - 3 łyżki mleka - 1 łyżka jogurtu - 1,5 łyżeczki proszku
SMYKWKUCHNIdynia, która swoją konsystencją i małą ilością kalorii zmniejsza znacznie kaloryczność posiłków, tym samym słodkości. Tym razem czas na awokado czyli smaczliwkę. Muffiny wyszły pyszne, wilgotne w środku i słodkie. I wszystko by było idealnie gdyby nie to, że źle ustawiłam piekarnik (225 stopni przez pierwsze 15 minut pieczenia, ehhh). Moje muffiny początkowo były bardzo wysokie, potem natomiast opadły(...)łyżki odtłuszczonego kakao 3 łyżki otrębów owsianych 3 łyżki stewii 1 łyżka miodu 3/4 szklanki świeżej żurawiny (lub suszonej, wtedy zrezygnowałabym z miodu bo suszona żurawina jest zazwyczaj słodka, natomiast świeża jest dość kwaśna) 20 gram gorzkiej czekolady o zawartości kakao nie mniej niż 75% 2 jaja 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Awokado, jogurt naturalny i jaja miksujemy blenderem
Mango PapajaMój mąż zrzuca mi, że wciąż pichcę coś słodkiego.. i tak pomyślałam, że może facet i ma rację (chociaż nie lubię przyznawać racji facetom!). Tak więc dziś (przed pracą troszkę na chybcika, co niestety nie jest wskazane przy pieczeniu) postanowiłam upiec coś "nie słodkiego". Przyszły mi na myśl.... stare , dobre, polskie hot-dogi z pieczarkami
Walijskie Pichceniepiekarniku :) No i tak jak kiedyś ktoś powiedział: pączki pieczone to nie pączki! Pączki się smaży! I coś w tym jest! Moje "pączki-nie pączki" bardziej przypominały słodkie drożdżowe bułeczki niż tradycyjne smażone pączusie:( I mimo, że ich wygląd mnie nie zachwycił w smaku były bardzo dobre, nie mocno słodkie, delikatne i puszyste ... no i zero zapachu smażonego oleju
Walijskie PichcenieOdpowiednio wilgotne, odpowiednio słodkie i ... w ogóle odpowiednie do filiżanki gorącej kawy :) Takie są marmurkowe babeczki. Proste wykonanie (jak większość babek), nie wymaga od nas ani wielkich umiejętności ani zbyt wielu wyszukanych składników, tak więc jeśli najdzie nas ochota na coś słodkiego - z pieczeniem i stygnięciem 2 godzinki i już rozkoszujemy się domowym wypiekiem :))) Składniki: (na 8 dużych
Walijskie Pichcenieoryginale podany jest serek naturalny homogenizowany, który zamieniłam na twaróg biały mielony - bo taki akurat miałam. Następnym razem zmienię odrobinę proporcje, bo ciasto wychodzi bardzo luźne i raczej mało słodkie (uratowała je słodka polewa no i oczywiście nadzienie). Wyrastają jednak pięknie i są bardzo puszyste nawet na następny dzień :)) Składniki: (na 14 dużych sztuk) 650g mąki p szennej (dodatkowo
Walijskie PichcenieMasz ochotę na słodką przekąskę, ale nie chcesz sięgać po sklepowe ciastka ze składem zbliżonym do tablicy Mendelejewa? Żaden problem! Na ratunek przychodzą pieguski w tej lepszej wersji- naturalnie słodkie, bezglutenowe, a do tego wegańskie. Cóż więcej potrzeba? Wegańskie desery to coś, co ostatnimi czasy najczęściej pojawia się w mojej kuchni. Z coraz większym zachwytem odkrywam, jak wiele pysznych kombinacji
peanutbuttermonsterNajlepszy sposób na poprawę humoru w deszczowe popołudnie? Naleśniki! Lekkie, pyszne, słodkie, przekładane twarogiem i owocami, a przy tym nadal zdrowe... i jak tu ich nie lubić? Wersja z gruszką i twarogiem zmiksowanym z gruszką i cynamonem Twaróg malinowo-jagodowy + świeże maliny i borówki Przygotowując naleśniki zawsze korzystam z jednego, sprawdzonego przepisu, który Wam dzisiaj podam. Właściwie to stanowi(...)100g jogurtu naturalnego 0% cukru, 0% tłuszczu 2 białka jaj/1 jajko(w zależności czy chcesz żeby były bardziej "fit" czy nie) cynamon imbir łyżka miodu/stewii(można pominąć jeżeli robisz słodkie nadzienie) PRZYGOTOWANIE: Mąkę zmiksować z białkami i jogurtem, dodać sezam Wsypać cynamon, imbir, dodać miód i zmiksować na gładką masę Wlewać łyżką na dobrze rozgrzaną patelnię- u mnie jest
peanutbuttermonsterzawiera glutenu, jest doskonałym źródłem białka, odgrywa ważną rolę w przywracaniu równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie i jest po prostu pyszna! Jaglanka świetnie komponuje się zarówno z daniami słodkimi, jak i słonymi. Jeśli śniadanie to jak dla mnie oczywiście wersja słodka, więc gwiazdą dzisiejszego wpisu jest jaglany mus bananowo-malinowy. Smakowite połączenie kaszy z owocami, twarogiem i masłem orzechowym
peanutbuttermonsterAromatyczny, lekko słodki, odrobinę pikantny... pasuje do ciast, ciasteczek, herbaty, kawy, a nawet mięsa... przyspiesza przemianę materii, poprawia proces trawienia, reguluje pracę nerek... CYNAMON, bo oczywiście to on jest bohaterem dzisiejszego wpisu, to bez wątpienia przyprawa, z którą warto się zaprzyjaźnić z wielu względów. Na liście moich kulinarnych uzależnień plasuje się on na zaszczytnym drugim miejscu, zaraz po maśle orzechowym(...)sobie sprawę, że nie każdemu może przypaść do gustu. Polecam wtedy dodać do ciasta łyżeczkę miodu, ja z tego dodatku zrezygnowałam, gdyż jabłka w połączeniu z cynamonem są wystarczająco słodkie. Cały torcik to 377kcal w tym 40,3g białka , 12g tłuszczu i 24,4g węglowodanów . Jest on bardzo sycący, więc gwarantuję, że po takiej porcji nie będziecie myśleli
peanutbuttermonster