Jesień to ich czas! Korzystajmy zatem :) Jak jeść śliwki? Każdy z Was ma swój sprawdzony sposób. Proponuję Wam alternatywę dla knedli, przetworów, ciast, którą jest przekąska/sałatka ze słodkich śliwek, słonego sera feta, kwaśnego sosu i pikantnego akcentu papryczki chilli. Mi ta kombinacja bardzo odpowiada :) Składniki: kilka słodkich śliwek ser feta mięta papryczka chilli Sos: łyżka octu winnego
Taste Of My Daypopełniłabym tym samym ogromny błąd!!! Cebula, po odpowiedniej obróbce jest przepyszna i w niczym nie przypomina silnego w smaku i zapachu oraz często przypominającego się warzywa. Jest miękka, słodka i przepyszna, a w dodatku podobnie jak czosnek ma bogate zastosowanie prozdrowotne - idealna na nadchodzące jesienne chłody. Składniki: 1 kg cebuli 1 l bulionu 250 ml wina białego (wytrawne lub półwytrawne(...)ostygnięcia, nie wyłączając piekarnika, bo za chwilę będzie nam ponownie potrzebny :) Pamiętajcie, by od czasu do czasu zamieszać cebulą, żeby nie przywarła do naczynia. Gdy będzie biała, miękka i słodka w smaku dodajemy wino. Dusimy przez 15 minut bez zmiany intensywności ognia. Następnie dolewamy wywar i nadal gotujemy. Doprawiamy solą, pieprzem. Nakładamy do talerzy. Na wierzch zupy wykładamy grzanki, (wcześniej
Taste Of My Dayskrzydełka kurczaka 1 kg dyni 2 marchewki 2 ząbki czosnku papryczka chilli 3 cm kawałek imbiru 1,5 litra bulionu duża cebula 300 ml mleka kokosowego sól, pieprz, papryka słodka i ostra pestki dyni, kolendra do przystrojenia Wykonanie: Na dwóch łyżkach oleju roślinnego przesmażamy skrzydełka kurczaka. Ja obtoczyłam je w paście z chilli i czosnku, którą przywiozłam z wakacji. Następnie(...)odstawiamy do przestygnięcia. Wyjmujemy skrzydełka kurczaka, w zamian dodajemy mleko kokosowe i blendujemu na aksamitnie gładką masę. Przed podaniem podgrzewamy i jeśli uznacie za konieczne doprawiamy solą, pieprzem, paprykami (słodką lub ostrą). Jemy posypaną ziarnami słonecznika i listkami kolendry :) Smacznego
Taste Of My DayNigdy nie byłam fanką bezy. Za słodka, bez wyrazu, zwyczajnie nudna. Jednak moje preferencje się zmieniły, gdy pewnego dnia spróbowałam TEJ bezy, tej OBŁĘDNEJ, niesamowitej bezy, słodkiej, ale zrównoważonej przez krem i maliny. Twardej na zewnątrz, ale miękkiej w środku. Zwyczajnie niezwyczajnie IDEALNEJ. Nie spotkałam jeszcze osoby, której by nie posmakowała i która nie stałaby się fanką tego wypieku, dlatego
Taste Of My DayLidlu wyhaczyłam mleczny krem kokosowy, który okazjonalnie ukazał się na sklepowej półce z okazji tygodnia Deluxe. Gdy go spróbowałam po prostu musiałam dodać go do śniadania. Krem jest mega słodki i bardzo kokosowy. Smakiem przypomina nadzienie Rafaello ^^ A oto słodki, kokosowy muchomorek na odwrót ;P ~ Owsianka kokosowa z białą czekoladą, kremem kokosowym, wiórkami kokosowymi, siemieniem lnianym, serkiem twarogowym
Kuchenny Skrawek Niebaśmietanki 30% * 1 łyżeczka przyprawy curry ( lube więcej jeśli lubicie mocniejszy smak ) * 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego * szczypta chilli w proszku * 4 łyżki oliwy z oliwek * pestki dyni * słodka papryka w proszku Wykonanie: Dynię obrać ze skóry, pokroić w kawałki. Ułożyć na blasze, skropić 2 łyżkami oliwy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i upiec. Dynia(...)Dolać śmietankę. Zupę zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku przyprawami, ewentualnie solą. Na suchą patelnię wsypać pestki dyni. Uprażyć. Zupę z dyni podawać z uprażonymi pestkami dyni, posypaną słodka papryką. Smacznego
kolorowotorcikowoDziś będzie słodko i niskokalorycznie Od jakiegoś czasu jestem na diecie i kombinuję jak mogę aby zaspokoić mój głód na słodkości. Tak też z pomocą przyszedł mi sernik, który można jeść bez najmniejszych wyrzutów sumienia. Słodki, puszysty, jak na ciasto dietetyczne, na prawdę daje radę. Polecam nie tylko osobom na diecie białkowej! Scroll down for recipe in English Odchudzony sernik
karmelowyczasu do czasu nachodzi nas ochota na coś słodkiego. Najlepiej żeby to był własny wypiek i nie wymagał od nas zbyt dużego nakładu pracy, bo wolnego czasu jak na lekarstwo... Dlatego postanowiłyśmy, że tym razem będzie to ciasto ze śliwką, które nie może się nie udać :) Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru trzcinowego (może być biały) ok. 2 szklanki mąki(...)łyżki oleju pół kilograma śliwek (lub innych owoców) do posypania ciasta – cynamon lub cukier puder Przepis: Śliwki myjemy, usuwamy pestki i kroimy. (Nasze śliwki były słodkie, więc nie sypałyśmy ich cukrem, ale jak najbardziej można to zrobić). Całe jaja ubijamy mikserem z cukrem na puszystą, jasną masę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy
WeAreCrazyŚledź po japońsku to jedna z szybszych w przygotowaniu przystawek. 3 przenikające przez siebie smaki - słony, słodki, ostry tworzą świetną kompozycję smakową a wielkość "na jeden kęs" pozwalają się nimi delektować jednocześnie. Składniki (proporcje) : 3 filety śledziowe ala matias pół średniej cebuli 1 średnie słodkie jabłko 1 łyżka majonezu 1 duże jajko koperek kapary pieprz Przygotowanie : Śledzia płuczę z zalewy
Mechanik w kuchniLubicie śniadania na słodko? Ja lubię zarówno na słodko jak i wytrawnie. Nie lubię za to monotonii, dlatego staram się żeby to nie była zwykła kanapka z szynką czy dżemem. Kiedy tylko mam czas staram się urozmaicać swoje śniadania, ale zawsze ich składnikiem musi być warzywo lub owoc. Dzisiaj polecam Wam szybki przepis na pastę śniadaniową z twarogiem. 4 składniki
Ze smakiem i z pasjąNormal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 Na dzisiejszy wieczór, nadają się w sam raz :) Można przyrządzić na słodko, jak i wytrawnie, dodając np.: koziego sera. Jak się okazało, rodzina jest jednak zwolennikiem wersji na słodko :) Składniki: 0,5 kg dyni (pokrojonej w większe kawałki po obraniu) 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka szczypta soli Dynie ścieramy na tarce o drobnych
Delicious Titbitsindyka (lub jedno i drugie) - 500g świeżych, leśnych grzybów (mogą być mrożone) - 100g chudego, wędzonego boczku - garść grzybów suszonych - 2 duże cebule - 1 ząbek czosnku - 1 łyżka masła - 200ml słodkiej śmietanki - natka pietruszki - szczypiorek do posypania - suszony czosnek - sól i pieprz do smaku - olej kokosowy (bezzapachowy) lub zwykły olej do smażenia Wymyte grzyby pokroić na mniejsze kawałki i zagotować(...)dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku i mieszamy. Do garnka dorzucamy pokrojone w kostkę mięso i smażymy kilka minut do lekkiego zrumienienia. Doprawiamy mielonym czosnkiem. Pod koniec smażenia dodajemy obgotowane grzyby, słodką śmietankę, masło i doprawiamy całość solą oraz pieprzem. Dodajemy pokrojoną natkę pietruszki i mieszamy. Można dolać trochę wody. Podajemy z kaszą: jaglaną, gryczaną, jęczmienną, ryżem lub makaronem. Na telerzu
Smaczne ZdroweMój pomysł na ciepłe śniadanko. Uwielbiam połączenie smaku słonego ze słodkim, takie jak słone paluszki i czekolada. Dzisiejsze słone serowe ciastka ze słodkim dżemem zainspirowała koleżanka, która podawała kanapki z żółtym serem i dżemem. Kiedyś mnie takie połączenia dziwiły dopóki nie spróbowałam sama. Polecam. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego (mrożone lub domowe) ser gouda lub mozzarella ulubiony dżem (truskawkowy) żółtko
prawdziwe jedzenieselera 2-3 ząbki czosnku 1/2 cebuli posiekana natka pietruszki 2/3 szklanki ryżu, najlepiej arborio 1 łyżka ziół do pizzy sól i pieprz 2 trójkąciki sera topionego 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18% Umyte mięso zalać 2 litrami zimnej wody i gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu. Po 30 minutach od zagotowania wyjąć pierś z kurczaka, zostawić udko. Dodać(...)trójkąciki sera, posiekaną natkę pietruszki , zioła, sól i świeżo mielony pieprz do smaku. Udko wyjąć, obrać z kości i skóry, mięso (również filet) pokroić i dodać do zupy. Zabielić słodką śmietanką. Zupę podawać gorącą
Czerwień i błękitcurry. Składniki: - 1 opakowanie chińskich warzyw na patelnię - 2 piersi z kurczaka - 2 szklanki ryżu sypkiego - olej / oliwa - curry - jarzynka czy tam inna vegeta - przyprawa do gyrosa - czerwona słodka papryka - zioła prowansalskie - pieprz - sól - pomidory (opcjonalnie) Całą zabawę zaczynamy najlepiej dzień wcześniej, a jeśli nie mamy takiej opcji, to choć dwie godzinki przed właściwym przyrządzeniem - tak, chodzi o zamarynowanie(...)mięsa. Piersi, jak widać na zdjęciu powyżej, kroimy w paseczki i marynujemy w przyprawie do gyrosa, czerwonej słodkiej papryce (jak ktoś lubi to może również i ostrej dodać), ziołach prowansalskich, soli, pieprzu i odrobinie oleju. Kurczak, którego widać powyżej, siedział w marynacie jakieś 12 czy tam nawet 15 godzin i opłaciło się :) Przyrządzanie właściwe zaczynamy natomiast od ryżu, bo wymaga
Kulinarne zapędy Kokosa