pieca tandoor nie posiadam, więc przygotowałam kurczaka tandoori w klasycznym piekarniku. Wyśmienicie też smakują z grilla :) No to zaczynamy! Składniki: 4 podudzia kurczaka 3 łyżeczki tandoori masala 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki kozieradki całej 1/2 łyżeczki nasion kolendry 1/2 łyżeczki czarnuszki całej 150 ml gęstego jogurtu 2 cm imbiru 2 ząbki czosnku czerwony barwnik(...)moździerza i rozcieramy (unosi się wtedy przepiękny zapach!), przesypujemy do miski. Czosnek i imbir ucieramy na tarce o małych oczkach, dodajemy do przygotowanych przypraw. Dodajemy jogurt, tandoori masala, słodką i ostrą paprykę, barwnik i dokładnie mieszamy. 3/ Kurczaka wkładamy do marynaty, dokładnie nacieramy z każdej strony. Przykrywamy i wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą
Tajskie smakiserek sałatkowy, zapieczony.... byle kozi) pestki słonecznika do sosu: słoik z nakrętką, oliwę z oliwek, miód, musztardę, sok z cytryny lub limonki Zamiast sosu można użyć dobrej jakości balsamico (słodki i gęsty) Co robić? 1. Roszponkę umyć i osuszyć, ułożyć w naczyniu, w którym będzie serwowana sałatka 2. Buraka ugotować w łupinie, ostudzić obrać i pokroić na cieniutkie plasterki(...)słoiczka wlać trochę oliwy z oliwek, i tyle samo miodu co musztardy, dodać trochę soku z cytrusa. Słoik zakręcić i wyshakeować. Spróbować czy nie jest za mało słodki, lub za mało ostry - i w razie potrzeby dodać jeszcze trochę miodu lub musztardy. 5. Na sałacie ułożyć buraczki i ser, wszystko polać sosem i posypać słonecznikiem. Naczynie / TK MAXX
Matka Żywicielkasera gorgonzola. Mamy tu kontrasty tekstur i temperatur, czyli prosty przepis na pyszne i niebanalne danie. Mój Mąż był bardzo sceptycznie nastawiony do fig w sałatce (nie lubi słodkich potraw) i początkowo nie chciał jej nawet spróbować, ale ostatecznie stwierdził, że nie jest taka straszna, a nawet bardzo dobra ;) Świeże figi nie są wcale takie słodkie i do potraw
Chilli Czosnek i OliwaZanim upiekłam to ciacho zrobiłam przegląd innych blogów i opinii na jego temat. Zdecydowałam się zmniejszyć ilość cukru, a mimo to i tak wyszło bardzo słodkie, ale myślę, że warto je upiec raz na jakiś czas dla swoich pociech, bo zapewniam Wam, że im będzie smakować najbardziej. Mnie również smakowało, ale mąż kręcił nosem i omijał je szerokim(...)łukiem. Tym lepiej, bo więcej zostało dla nas, a zawsze to on jest głównym wyjadaczem moich słodkich wypieków :) Bazowałam na przepisie Doroty. Składniki na biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju 3 łyżki kakao Białka ubić na sztywną pianę i powoli dodawać cukier, łyżka
Delicious Titbitskiełbasy podwawelskiej 2 czerwone papryki 1 zielona papryka 2 małe cukinie (lub 1 duża) 1 duży pomidor 2 łyżki przecieru pomidorowego sól, pieprz, cukier papryka słodka i ostra opcjonalnie chili olej do smażenia PRZYGOTOWANIE Najlepiej rozpocząć od pokrojenia wszystkich składników. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy w garnku na oleju. Dodajemy obraną ze skóry i pokrojoną w kostkę(...)zmięknie. Cukinię obieramy i również pokrojoną w kostkę dodajemy do garnka. Sparzonego pomidora obieramy ze skóry - kroimy na kawałki i wrzucamy do reszty. Doprawiamy solą, pieprzem, łyżką papryki słodkiej. W zależności od upodobań dodajemy paprykę ostrą i ewentualnie troszkę chili. Dodajemy przecier pomidorowy i szczyptę cukru.Mieszamy. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu ,aż cukinia będzie miękka. Często
Moje Kuchenne Rewelacjezawsze na urodziny musi być tort? Taka, ale tym razem nie słodki a wytrawny, który dla kolegów w pracy przygotowałam dla odmiany tort z warzyw i past, zamiast tradycyjnego słodkiego wypieku. I co... i nie został nawet okruszek... Zjedli wszystko, tort znikł szybciej niż towarzyszące mu ciasta. Takie torty są popularne w Szwecji i nazywają się smörgåstårta. Zdjęcia pokazują gotowy
Bernika - moj kulinarny pamietnikPomarańczowe żeberka”, bo dzięki słodkiej papryce, podczas grillowania nabrały takiego koloru. Połączenie żeberek z sosem octowym, który wygląda jak czekolada…..palce lizać, pycha! Składniki: 0.5 kg żeberek pokrojonych w paski, sos octowy z moszczu winogronowego i soku pomarańczowego. Marynata: 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki majeranku, pieprz do smaku, 1 łyżeczka soli, ½ łyżeczki cukru brązowego, ½ łyżeczki czosnku granulowanego
Moniki Smakołykicukrem ( i tu pozostawiam każdemu dowolność ilość cukru , bo każdy lubi inną słodycz, ale nie przesadzać, po otwarciu słoja można kompot dosłodzić ) Owoce w słojach zalewam gorącą, słodką zalewą, brzegi słojów wycieram do sucha i zakrywam czystymi , suchymi dekielkami W dużym garnku podgrzewam wodę i do gorącej wstawiam ostrożnie słoje ( jeśli zalewaliśmy zalewą gorącą !, ale jeśli pasteryzujemy dnia(...)zagotowania wody . A oto co znalazłam na temat gotowania kompotów w fachowej książce Z. Skrodzkiej " Kompoty , marynaty , dżemy " " do przyrządzania kompotów nadają się owoce o smaku kwaskowym . Bardziej słodkie łączy się z kwaśniejszymi rodzajami lub lekko zakwasza zalewę, aby stworzyć odpowiednie warunki do pasteryzacji . Wiadomo bowiem , że w środowisku niekwaśnym , jednorazowe pasteryzowanie nie zniszczy skutecznie drobnoustrojów. Aby uzyskać ładny
Proste PotrawySkładniki : ryż- ugotować na sypko słodki mus jabłkowy śmietana, ewentualnie cynamon Przygotowanie: Na ugotowany ryż wykładamy mus jabłkowy, polewamy śmietaną i posypujemy cynamonem. To naprawdę szybkie i bardzo proste danie na słodko
Proste Potrawyprzełożyć do sporego garnka Postawić na niewielkim ogniu i gotować do momentu, aż składniki się "rozlecą " i połączą Cukier dodawać w ostatnim momencie, spróbować, czy nie jest dość słodkie Moje gruszki i dynia były bardzo słodkie, nie dosładzałam przetworu prawie wcale :) Gdy masa jest już szklista, przekładamy do wyparzonych i umytych słoiczków Ja dla pewności pasteryzuję jeszcze mus w słojach
Proste PotrawySkładniki : 25 dag mąki 4 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 12,5 dag masła 4 łyżeczki cukru 100 ml mleka 2 duże słodkie jabłka, 5 łyżek musu dyniowo - gruszkowego, ewentualnie sok z 1/2 cytryny Przygotowanie: Żółtka utarłam z cukrem, dodałam masło i dalej ucierałam Dosypałam mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie utarłam Wyłożyłam 3/4 ciasta na wysmarowaną blaszkę, nakułam(...)ciasto było z jabłkami, a ja wyeksperymentowałam z musem dyniowo - gruszkowym, który niedawno przygotowałam. Ja dołożyłam do tego musu jeszcze utarte jabłka, uzyskałam kwaskowy smak. Jeśli mamy jabłka słodkie to można dodać sok z cytryny. Polecam tez pyszne ciasto z dynią
Proste Potrawydziś orzechy na deser :) To sposób na szybkie i bardzo słodkie co nieco. Robi się je błyskawicznie, bo czasem taka jest właśnie potrzeba :) Składniki: 10 kruchych babeczek- ja użyłam tym razem gotowych orzechy włoskie miód i cukier- nie potrafię podać proporcji, bo zrobiłam to na wyczucie, tyle by starczyło na 10 babeczek Przygotowanie: Obrane orzechy pokruszyć na połówki Do garnuszka(...)gotować do skarmelizowania cukru Dodać miód, wymieszać i pogotować tak długo by konsystencja pozostała lejąca Do foremek włożyć po kilka obranych połówek orzechów Polać przygotowaną ciepłą masą. Uważać, by słodka masa nie była zbyt gorąca, bo babeczki mogą się rozkruszyć czy popękać
Proste PotrawyRydze w pomidorach bazują na przepisie Piotra na rybę w pomidorach . Rydze w pomidorach, a właściwie w pomidorowym sosie słodko-kwaśnym to będzie w następnym roku pozycją nr 1 jesiennego menu. Rydze w wykonaniu Piotra są wg mnie idealne, lepsze niż smażone w panierce rydze. Do przygotowania potrzebujemy rydzów średniej wielkości, jeśli mamy większe kapelusze to kroimy je na mniejsze(...)części. Do zakwaszania sosu Piotrek nie stosuje octu tylko sok z cytryny, wtedy rydze mają delikatnie słodko-kwaśny smak. Rydze w pomidorach powinny stać przed pasteryzacją przynajmniej jeden dzień w lodówce, aby nabrały wymaganego smaku. Rydze w pomidorach mogą być doskonałą przystawką. Przepis na Rydze w pomidorach: Kilkanaście sztuk rydzów, 3 szt cebule, 6 szt. ziela angielskiego, 3 szt. liście
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięporcja śliwek na zimę leży już w zamrażalniku. Składniki na 4 porcje: Ok. 500-600 g schabu b/k lub szybki wieprzowej 30 dag śliwek Mąką do obtoczenia 1 łyżeczka słodkiej papryki ½ łyżeczki rozmarynu ½ łyżeczki cynamonu 3 ziarna ziela angielskiego 1 liści laurowy 1 ząbek czosnku 1l bulionu Sól Pieprz Olej Przygotowanie: Mięso pokroić na plastry, rozbić. Posolić i popieprzyć(...)Przełożyć do rondelka. Śliwki wydrylować, dusić na patelni z odrobiną wody. Zblendować. Przełożyć do rondelka. Dodać przesmażony czosnek. Podlać bulionem Doprawić do smaku cynamonem, rozmarynem i słodką papryką oraz dodać ziele angielskie i liść laurowy. Dusić do miękkości mięsa, ok. 30 minut, co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby sos jeszcze zagęścić mąką rozmąconą z wodą
Fabryka pomysłówmąki orkiszowej lub pszennej (nie trzeba) - 1/2 garści świeżego lubczyku - 0,5l bulionu warzywnego (lub wody) - ziele angielskie- 6 kulek - liść laurowy - 2 małe - sól i pieprz do smaku - słodka papryka - chili - 1-2 łyżki oleju kokosowego (bezzapachowego) Cebule obrać, pokroić w kostkę, zeszklić w garnku na rozgrzanym oleju kokosowym, dodać do nich pokrojone w paski grzyby i chwilę podsmażyć(...)gotować całość ok.30 minut. Pod koniec dodać pokrojony świeży lubczyk. Można zagęścić rozrobioną w zimnej wodzie łyżką mąki orkiszowej lub pszennej ale nie trzeba. Doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem, słodką papryką, chili oraz majerankiem. Świetnie smakują z dodatkiem bagietki z masełkiem. Smacznego
Smaczne Zdrowe