glazurą o jakimś ciekawszym kolorze, ale na to jeszcze przyjdzie czas. Zostaje wersja prostsza z glazurą czekoladową. Składniki 350 g serka waniliowego homogenizowanego 7 dużych biszkoptów 250 ml śmietany słodkiej 30% śmietan-fix lub inny usztywniacz do śmietany 1 puszka brzoskwiń w syropie 3 łyżki cukru Glazura czekoladowa: 4 łyżki cukru 2 łyżki śmietany słodkiej 3 łyżki kakao 60 gramów
zjem to blog kulinarnyPełnoziarniste naleśniki z karmelizowanymi gruszkami to moja propozycja na jesienne, słodkie śniadanie, podwieczorek lub kolację. Dodatek razowej mąki daje im lekko orzechowy posmak, który świetnie łączy się ze słodkim syropem z gruszek. Jeśli nie lubicie tych owoców można użyć także dużych, twardych jabłek. Nie przypuszczałam, że te naleśniki posmakują nam tak bardzo. Teraz muszę kupić kolejną porcję gruszek, bo mąż
Poezja smakuSkładniki na nadzienie: 300 g mięsa mielonego wołowego 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżka oleju sól, pieprz Składniki na wierzch: 1/2 szkl. mleka 3 jajka 40 g parmezanu szczypta gałki muszkatołowej 1 pomidor CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 - 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI(...)urosło). Pieczemy 15 minut. 2. W między czasie przygotowujemy nadzienie. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy drobno posiekaną cebulę i czosnek i smażymy do zeszklenia. Dodajemy mięso, przyprawiamy bazylią, oregano, słodką papryką, ostrą papryką, solą i pieprzem. Smażymy, aż mięso będzie gotowe (ok. 7 minut), a na koniec dodajemy koncentrat i dokładnie mieszamy i odstawiamy
My Culinary Artkuzynostwa w Tucholi - mieli taką gofrownicę, z której wychodziły gofry w kształcie serca:) Wtedy jadałam gofry z cukrem pudrem albo powidłami śliwkowymi, gdyż dżem zawsze wydawał mi się za słodki, a bitej śmietany nie lubię. W czasach gimnazjum w wakacyjnych kurortach pokazała się nowość - frużelina owocowa, nazywana przeze mnie owocami w żelu. Bardzo polubiłam na gofrach tę mniej słodką owocową
Chilli Czosnek i OliwaDeser słodko-słony. A do tego nasze polskie najlepsze owoce: jabłuszko i śliwka - delektujcie się! Będzie szybko, tanio i słodko! Solony karmel: - 200g cukru kryształu - 130ml śmietany kremówki 30% tłuszczu do ubijania - 100g masła prawdziwego 82% tłuszczu - łyżeczka soli z Wieliczki Dodatkowo: - 1 jabłko odmiany antonówka - 1 śliwka węgierka - maliny, świeża mięta 1. Do garnuszka wsypujemy
Sajkofanka smakuokoło 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowo-warzywnego - pół szklanki startego parmezanu (opcjonalnie) - 1 łyżka masła - oliwa z oliwek - sól, pieprz - 1 ząbek czosnku - łyżka sosu sojowego - pół łyżeczki słodkiej papryki Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oliwie z oliwek z dodatkiem szczypty soli. Do cebuli wsypać ryż. Potrzymać go chwilę na oliwie, po czym wlać białe wino(...)więc być cierpliwi i stopniowo dodawać bulion. W między czasie można zacząć przygotowywać resztę składników. Kurczaka oraz cukinię pokroić w kostkę, groszek rozmrozić. Kurczaka doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, ząbkiem czosnku oraz sosem sojowym. Usmażyć na oliwie z oliwek. Następnie dodać cukinię i dusić kilka minut aż zmięknie... ... po czym dodać groszek. Kurczaka i warzywa połączyć z ryżem
Zgrabne Gotowaniektóre podałam w przepisie starczają na przygotowanie trzech omletów. Inaczej mówiąc, potrawą spokojnie najedzą się trzy umiarkowanie głodne osoby lub dwie bardzo głodne :) Przepis inspirowany jest potrawą ze strony Słodko - Kwaśny . Składniki (3 omlety): 250 g mielonej wieprzowiny 1 pomidor bez skórki 1/2 słodkiej papryki 4 łyżki groszku zielonego z puszki 6 jajek 1/2 łyżki sosu ostrygowego 1 duża marchewka
Tajskie smakiuginają się wręcz od sezonowych dobroci.. Mamy nadzieję, że Wy dynię kochanie równie bardzo jak my, bo przecież ta wspaniała Pani smakuje zarówno na słono jak i na słodko! My dziś sporządziłyśmy ją w wersji wytrawnej i wedle naszej blogowej tradycji zupa ma konsystencję kremu! Zapraszamy Was zatem do sporządzenia naszej wersji zupy krem z dynii i dodatków ! Składniki(...)pęczka posiekanej natki pietruszki niepełna garść posiekanych listków mięty 1 łyżka masła do smażenia liść laurowy, 2 ziela angielskie po 1 łyżeczce kurkumy i curry po pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki oraz świeżo startej gałki muszkatołowej odrobina śmietany, listki mięty, starty parmezan do dekoracji Przygotowanie: Całą pracę rozpoczynamy od pozbawienia z wywaru mięsa oraz warzyw
Symfonia SmakówDynia piżmowa odmiany Muscade de Provence - piękna prawda? Ma okrągłe, płaskie owoce, z charakterystycznym prążkowaniem. Miąższ, którym nas obdarowuje jest słodki i pomarańczowy. Dziś dynia nietypowo. W formie cienkich plasterków, zamarynowanych w słodko - kwaśnej marynacie, z dodatkiem sera, owoców i soli. Idealna na przystawkę! Carpaccio z dyni Muscade Na jedną porcję: - 40g - 7 plasterków dyni
Sajkofanka smakuLubicie mięso na słodko? Ja wprost uwielbiam.. kurczak grillowany z ananasem, indyk pieczony z brzoskwinią, czy pierś z kurczaka w pomidorowym sosie z kawałkami banana. Pycha! Jednak najbardziej klasycznym zestawieniem mięsa na słodko jest przyrządzenie go z dodatkiem miodu. Dzisiaj propozycja Karola Okrasy na pyszne pieczone podudzia z dodatkiem miodu. Danie klasyczne, proste w przygotowaniu i niezwykle smaczne. Czas
Kolizje Smakówszaszłyczki z karkówki. Do tego pyszny sosik i kawałek grillowanego chlebka i jedzonko palce lizać. składniki: 700 g karkówki 6 łyżek oliwy 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka granulowanego czosnku sól/pieprz do smaku 1 duża czerwona papryka 14 niedużych pieczarek 3 cebule Karkówkę pokroić w dużą kostkę. Przygotować marynatę. Wymieszać dokładnie oliwę z sokiem(...)cytryny, słodką papryką i czosnkiem. Do smaku dodać nieco soli i pieprzu. Do tak przygotowanej marynaty wrzucić mięso i dokładnie wymieszać aby pokryła mięso. Odstawić na kilka godzin a najlepiej na noc do lodówki, im dłużej tym lepiej. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w kostkę. Cebule obrać i pokroić w ćwiartki. Na patyki do szaszłyków nadziewać po kawałku karkówki
Monia miesza i gotujejogurtem. Drodzy Państwo, magia, powtarzam jeszcze raz magia w czystej postaci. Do roboty! Składniki: MIĘSO: 250g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 150g boczku gotowanego w kawałku ostra papryka wędzona słodka papryka ziarna kolendry sól i pieprz SAŁATKA: sałata lodowa 1 1/2 pomidora papryczka chili (może być świeża - ok 1/2 może być marynowana klick - 8-10 krążków) garść kolendry 1/2 awokado(...)wytopi (poczekajmy aż się wytopi ale niech też będzie ciągle miękki, nie wysmażajmy na skwarę). Dodajemy mięso mielone, mieszamy. Posypujemy ostrą papryką wędzoną (ok 1-1,5 łyżki), papryką słodką (ok 1 łyżki) i rozgniecionymi w moździerzu ziarnami kolendry (ok 10 ziaren). Smażymy, smażymy, mieszamy ok 5 min. Gdy mięso się smaży robimy sałatkę. Drobno kroimy sałatę (wiem, wiem sałaty
Brzuszki ŁakomczuszkiSzybki pomysł na coś słodkiego z niezawodnego ciasta francuskiego. Słodkie ciasteczka wypełnione czekoladą i bananem - gotowe w kilka chwil, a jakie pyszne... Składniki na około 10 sztuk: opakowanie gotowego ciasta francuskiego 1 banan ulubiona czekolada jajko Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Blaszkę pokryć papierem do pieczenia. Czekoladę połamać na kostki, a banana obrać i pokroić w plastry. Ciasto francuskie
wyzwania kuchenneBłyskawiczne mięciutkie muffinki pachnące truskawkami i słodką kruszonką. Smakują wybornie - zwłaszcza jeszcze lekko ciepłe np. jako słodkie śniadanie ze szklanką mleka :) Składniki: 1,5 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. cukru 50 g masła szklanka jogurtu naturalnego 1 jajko skórka z cytryny łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli kilkanaście truskawek na kruszonkę: 6 łyżek mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru
wyzwania kuchenneSkładniki: pojedynczy filet z kurczaka 1/4 zielonej papryki średnia cukinia 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki oliwa szklanka passaty pomidorowej sól morska, pieprz kolorowy w młynku Przygotowanie: Obrany czosnek kroimy na plasterki, filet z kurczaka i cukinię w kostkę. Na oliwie podsmażamy czosnek razem z kurczakiem, pokrojoną w kostkę zieloną(...)papryką i słodką papryką. Po 2 minutach dodajemy cukinię oraz passatę i dusimy przez 10 minut, doprawiamy do smaku. Podajemy ciepłe z razowym pieczywem
Moja smaczna kuchnia