słodkie - 12682 przepisów (strona:218/846)

Miodowa pierś kurczaka 185

Porcja dla jednej osoby. Składniki: 1 pierś kurczaka (pojedyncza) 1 łyżeczka miodu (ja użyłam lipowego) 2 łyżeczki słonecznika łuskanego Olej do smażenia Przyprawy: Sól Pieprz Czerwona słodka papryka Gałka muszkatołowa Przepis: Pierś kroimy w paski o grubości ok. 1 - 1,5 cm. Układamy je na płasko i lekko rozbijamy tłuczkiem. Następnie nacieramy solą, pieprzem, czerwoną słodką papryką oraz gałką

Emcia Pichci
Ciasto krucho-drożdżowe z wiśniami 417

Ciasto krucho-drożdżowe z wiśniami to prosty i szybki w wykonaniu wypiek, który można przygotować z dowolnymi owocami. Kwaskowate wiśnie bardzo dobrze pasują do lekko słodkiego ciasta i właśnie ich użyłam w tym przepisie. Ciasta krucho-drożdżowe są szybką alternatywą dla tradycyjnego ciasta drożdżowego. Nie wymagają wyrastania, w smaku przypominają jednak bardziej ciasto drożdżowe, a nie kruche. Mój placek upiekłam(...)ciasto - ciasto przykryć, odstawić na krótko - piec w 180 stopniach przez około 35 minut - ostygnięte ciasto oprószyć cukrem pudrem, przechowywać pod przykryciem Placek można wzbogacić o dodatek słodkiej, maślanej kruszonki. Ciasto krucho-drożdżowe idealnie nadaje się również do przygotowania małych wypieków, np. rogalików lub rożków

Smakołyki Bereniki
Gulasz warzywny z cukinią, papryką, cebulą i pomidorami 162

Składniki:  cukinia  2 papryki czerwone  cebula  ząbek czosnku  1/2 puszki pomidorów pelati Cirio  sól i pieprz do smaku  3 łyżeczki czerwonej papryki słodkiej w proszku  1/2 peperoni  oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia  Przygotowanie:  Warzywa myjemy, osuszamy, z papryki usuwamy gniazda nasienne, a cukinię pozbawiamy końcówek z obu stron(...)Paprykę kriomy w paski, a cukinię w plastry. Do garnka wlewamy oliwą z pierwszego tłoczenia, dodajemy posiekany czosnek oraz cebulę pokrojoną na półksiężyce. Podsmażamy chwilę i dodajemy paprykę słodką w proszku, mieszamy, wrzucamy warzywa: cukinię z papryką, doprawiamy i dusimy na małym ogniu przez 10 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory pelati wraz z sosem,  peperoni, mieszamy i dusimy

Moja smaczna kuchnia
Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku 397

pomidor  1 żółtko jaja  3 ząbki czosnku  sól, pieprz  dodatkowo, do podania  jogurt naturalny  listki natki z pietruszki do dekoracji  czerwona słodka papryka  Przygotowanie:  W malakserze przygotowujemy farsz na pierogi. Kurczaka, cukinię, obranego ze skóry pomidora i czosnek dzielimy na mniejsze kawałki i mielimy razem z listkami natki pietruszki. Masę przekładamy(...)zmoczyć wodą lub jajkiem - wtedy lepiej się skleją. Do gotującej się wody wrzucamy pierogi, gotujemy, będą gotowe chwilę po tym, jak wypłyną na wierzch, podajemy z kleksem jogurtu i słodką papryką, posypane natką

Moja smaczna kuchnia
Liście mięty w bezowej skorupce 170

wspomniałam urodzaj na miętę jest. Zbieram się do zasuszenia jej do późniejszego parzenia, ale póki co ususzyłam je w słodkiej skorupce serwując słodką, bezowo-miętową przekąskę. Jeśli macie zapasy ogrodowej mięty zachęcam do spróbowania:) Wystarczą Ci zaledwie: 2 garście świeżych liści mięty 2 białka jajka 1/3 szklanki cukru pudru  Białka ubij na sztywno, dodaj cukier puder i ubijaj jeszcze

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Kalafior zapiekany pod sosem serowym 181

garście startego żółtego sera, użyłam goudy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 1,5 szklanki mleka gałka muszkatołowa Kamis sól z pieprzem Kamis słodka papryka Kalafiora podzielić na różyczki i dokładnie umyć. Następnie przełożyć do garnka i zalać wodą, dodać odrobinę soli i cukru. Ugotować al'dente. Przygotować sos serowy. Na patelni rozpuścić masło(...)starty ser. Dokładnie wymieszać aby ser się rozpuścił. Naczynie żaroodporne posmarować masłem i ułożyć w nim ugotowanego kalafiora. Posypać posiekaną natką pietruszki i zalać sosem serowym. Na wierzchu posypać słodką papryką. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 30 minut

Monia miesza i gotuje
Pani Walewska 254

Pani Walewska to ciasto zdecydowanie dla miłośników bardzo słodkich, kremowych ciast. Kruche ciasto, słodka beza, krem budyniowy i kwaśne powidła dla przełamania słodyczy … tzw. Bomba Kaloryczna J No ale raz na jakiś czas … czemu nie!! Ciasto wyszło pyszne, podbiło moje serce szczególnie ze względu na bezę, którą uwielbiam. Mojemu mężowi nie przypadło natomiast do gustu, ponieważ nie lubi ciast

Mania Gotowania
Curry z dynią i kurczakiem 252

dyni w tej postaci zaoszczędzi nam na pewno trochę czasu . Dynię z zalewy możemy wykorzystać również jako nadzienie do ciasta lub babeczek. Do wykonania curry użyłam dyni w zalewie słodko-kwaśnej, jednak spokojnie możecie użyć świeżego warzywa. Curry z dynią kurczakiem       Składniki: 2 piersi z kurczaka 1/2 małej papryki czerwonej ½ małej papryki zielonej 200 g dyni(...)zalewie słodko-kwaśnej  (do kupienia w Lidlu) lub ewentualnie świeża dynia 1 mała cukinia 200 ml mleka kokosowego ½ papryczki chili (opcjonalnie) 1 mała czerwona cebula 400 g pomidorów z puszki 1 ząbek czosnku ½ łyżeczki trawy cytrynowej w proszku (opcjonalnie) 1 łyżeczka curry 3-4 łyżki czerwonej pasty curry (w zależności od tego jak ostre intensywne danie chcemy uzyskać) łyżka

Mania Gotowania
Sajgonki 238

ogromnej ilości dodatków, może być zarówno mięsny jak i warzywny, według waszych indywidualnych upodobań. Do sajgonek często dodawany jest również chiński makaron. Sajgonki najlepiej podajemy z sosem   sos słodko-kwaśny. Nazwa tego dania znana na całym świecie to spring rolls. Polska nazwa „sajgonki” wywodzi się od nazwy miasta Sajgon , z którego pochodzi wielu imigrantów wietnamskich mieszkających w Polsce. Wbrew(...)pędów bambusa 1-2 liście kapusty pekińskiej Dodatkowo: 2 opakowania papieru ryżowego (2x50g lub po prostu jedno większe opakowanie http://taotao.pl/produkty_taotao/id,81,papier_ryzowy_taotao.html) olej roślinny do smażenia sos chili słodko-kwaśny lub inny ulubiony Przygotowanie: Grzyby mun moczymy w gorącej wodzie przez 20 minut. Ocinamy twarde końcówki, następnie kroimy w cienkie paski. Makaron chiński przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Pamiętamy

Mania Gotowania
Meksykańska uczta czyli Fajitas na kilka sposobów 278

pomidor ½ zielonej części z cebulki dymki 1/3 sałaty lodowej około 6 tortilli przyprawa do kuchni meksykańskiej 3 łyżki sezamu 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 1/3 łyżeczki ostrej papryki ½ łyżeczki słodkiej papryki pieprz 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 80 g startego sera żółtego ulubiona salsa lub sos czosnkowy Przygotowanie: Kurczaka myjemy, kroimy w podłużne paseczki. Dzielimy mięso na dwie części(...)Jedną doprawiamy przyprawą do kuchni meksykańskiej. Drugą ostrą i słodką papryką, sokiem i skórką otartą  z połowy limonki, czosnkiem, sosem sojowym, pieprzem i obtaczamy w ziarnach sezamu.  Mięso wkładamy do lodówki i marynujemy około pół godziny. Oliwę rozgrzewamy na patelni i smażymy kurczaka w dwóch partiach.  Papryki myjemy, kroimy w podłużne paseczki. Smażymy przez około 5 minut

Mania Gotowania
Sałatka z serem wędzonym, kurczakiem i żurawiną 291

powodzeniem zastąpić Wam obiad. Sałatka z serem wędzonym, kurczakiem i żurawiną Składniki: 1 pierś z kurczaka 80 g szynki dojrzewającej 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich ½ łyżeczki słodkiej papryki 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę niecałe pół główki sałaty lodowej około 200 g sera wędzonego w kawałku (używał rolady góralskiej) 50 g suszonej żurawiny około 10 pomidorów koktajlowych(...)części dymki Sos czosnkowy: 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 100 ml jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie: Kurczaka kroimy w kostkę. Przyprawiamy sosem sojowym, ziołami prowansalskimi, słodką papryką oraz czosnkiem. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Ser kroimy do grubsze plasterki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy żurawiną. Pieczemy ser około 10 minut. Kurczaka smażymy

Mania Gotowania
Kaszanka zapiekana z cebulą w cieście francuskim 237

świeżych gałązek rozmarynu kilka suszonych liści laurowych opakowanie ciasta francuskiego 2 czubate stołowe łyżki musztardy francuskiej 2 czubate stołowe łyżki musztardy sarepskiej 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka słodkiej śmietany 30-36 % sól pieprz świeżo mielony masło klarowane WYKONANIE Cebulę kroimy np. w piórka i smażymy na maśle klarowanym na małym ogniu. Dodajemy liście laurowe, gałązki rozmarynu i estragonu(...)Dzięki powolnemu smażeniu będzie jeszcze bardziej słodka. Na koniec dodajemy sól i pieprz. Piekarnik nagrzewamy do 200 C. Ciasto francuskie kroimy na 4 kwadraty. Na każdym na środku wzdłuż układamy cebulę, a na niej kaszankę (wyjmujemy wcześniej z lodówki by miała temperaturę pokojową). Zwijamy ciasto tak by powstały trójkąty. Wstawiamy kaszanki do piekarnika na 15-20 minut aż będą rumiane

OstryKęs
Kompot z wiśni na zimę 188

stole. U mnie wiśnie oczywiście wiśnie muszą być z pestkami, tak się je robiło u mnie w domu, wiśnie drylowało się jedynie do frużeliny lub konfitury. Nie lubię słodkich kompotów, musi być lekko kwaskowy, niezbyt słodki i bardzo zimny. Taki niepowtarzalny smak kompotu pamiętam z dzieciństwa. Kiedyś obiady nie mogły się obejść bez kompotu. Ja z tego wiśniowego wyjadałam wiśnie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Mięso pieczone z warzywami 193

polewam odrobiną sosu sojowego i sosem Worcestershire. Ja dodaję: udka z kurczaka piersi z kurczaka skrzydełka karkówka schab boczek marchewka pietruszka seler ziemniaki buraki kalafior tymianek rozmaryn majeranek czerwona słodka papryka sól  świeżo zmielony pieprz sos sojowy ciemny sos Worcestershire oliwa z oliwek Mięso nacieramy wszystkimi przyprawami. Układamy w brytfance. Warzywa obieramy, kroimy w słupki, ćwiartki, talarki. Układamy wszystko(...)mięsie i posypujemy ziołami, odrobina słodkiej papryki. Polewamy ok 3 łyżkami oliwy z oliwek, przykrywamy i zapiekamy min. 1godz. w 200st.C

Olikowa kuchnia
Piątkowo - naleśnikowo - cynamonowo 151

Może jakiś podwieczorek w piękny piątek? :) Naleśniki na słono czy na słodko? Chyba coś się nam od życia należy :)...więc na rozpoczęcie weekendu proponuję słodkie naleśniki. Niby nic takiego, zwykłe naleśniki ale jakże pyszne, puszyste, mięciutkie z kremem serowo- cynamonowym. Na początek przepis na podstawowe ciasto naleśnikowe : 30g masła 250g mąki pszennej 2 jajka 250g mleka 250g wody 1/2 łyżeczki

Olikowa kuchnia

Proponowane wyszukiwania