Poprzedni słodki chlebek bardzo przypadł mi do gustu (a raczej smaku), więc jak tylko zniknął zabrałam się za następny, tym razem ziołowo-czosnkowy. To miał być już zwykły chleb, który można zjeść nie tylko solo i na słodko, ale i z serem, wędliną, jajkiem itp. I taki wyszedł:) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyMINIE tort - na dzień dziecka dla moich dziewczynek Torcik upiekłam z racji dnia dziecka- miał być słodką niespodzianką na ten wyjątkowy dzień. Tort przełożyłam Masą śmietanową malinową Dr Oetker. Szczerze polecam ten produkt, łatwy, szybki sposób na naprawdę pyszny krem. Proszek wystarczy zmiksować ze śmietanką kremówką - i gotowe. Smak letnich słodkich malin
kolorowotorcikowoDziś słodko - ciastka od firmy PIAST Jakiś czas temu pisałam wam o kokosowych ciasteczka oraz o firmie, nie będę się powtarzać, więc zapraszam tu: http://kolorowo-torcikowo.blogspot.com/2012/09/wczorajszy-dzien-by-owocny.html Dziś wspomnę o pozostałych dwóch: szampanki i herbatniki cynamonowe. Herbatniki cynamonowe Piast Mój typ ! Ciasteczka o intensywnym smaku korzennym - cynamonowym. Dość twarde, przez co mocno chrupiące. Wyrazisty smak cynamonu oraz zapach(...)ciasteczek świetnie pasuje do herbatki. Ciastka smaczne, nie za słodkie. Mi takie kompozycje smakowe bardzo odpowiadają, dlatego w ciastka przypadły mi do gustu. Herbatniki szampanki Piast Biszkopty nie całkiem tradycyjne, bo oblewane czekoladą. Kruchy biszkoptowy herbatnik i mleczna czekolada - połączeni idealne. Ciastka dobre do chrupania. Świetnie sprawdzają się także do deserów. Ja biszkopty wykorzystałam przy dekoracji tortu - ułożyłam z nich
kolorowotorcikowoowoce i warzywa karmelizowane - Miód pszczeli rzepakowy pochodzi z kwiatów tej rośliny, uprawianej na ekologicznie czystych polach woj. podkarpackiego. Tworzy kompozycję barw od białej po kremowa. W smaku bardzo słodki, w zapachu można wyczuć zapach rzepaku. Możecie kupić tutaj: http://sklep.krolewskie-miody.pl/index.php?d=katalog&k_id=6 Cena: 200ml/250g - 8,00 zł 900ml/1.25g - 25,00 zł MOJA OPINIA: Miód urzekł mnie swoją kremową konsystencją(...)pierwszy miód, który mogę jeść sam - tak prosto z łyżeczki :) Słodki i pyszny. Użyłam go także do przygotowania karmelizowanych jabłek i marchewek. Jak wykonać? Jabłka/ marchewki pokroić - jak lubimy. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić owoce/warzywa. Smażyć na wolnym ogniu. W przypadku jabłek, uważać, by się nie rozpadły. Pod koniec dodać miód i karmelizować chwilę. Można posypać sezamem. Smacznego
kolorowotorcikowodżemy. Syrop od Premium Rosa bardzo mi smakuje, co chyba widać, gdyż zanim zrobiłam fotkę, trochę z butelki ubyło :) Syrop ma wyraźny smak i aromat czarnej porzeczki. Jest dość słodki, dlatego wystarczy odrobina by przyrządzić pyszny napój. Podaję go rodzine, np. po obiedzie. Gasi pragnienie, a jeg słodki smak zastępuje deser. Świetnie sprawdza się jako dodatek do deserów. Polewam
kolorowotorcikowoMiód - tajemniczy składnik wielu dań Lubię potrawy o zdecydowanym smaku. Lubię mieszać słone ze słodkim. Lubię mio dek ! :) Sądecki Batnik to rodzinna firma założona w 1973 roku. Z miłości i pasji powstało przedsiębiorstwo , które raczy nas wspaniałymi produktami. Miód nektarowo-spadziowy - o wspaniałym bursztynowym kolorze i delikatnym smaku - to dla mnie produkt uniwersalny, pasujący(...)miodzie - przepis Porcja żeberek Do marynaty: 3 łyżki płynnego miodu nektarowo-spadziowego Sądecki Bartnik 1 łyżka koncentratu pomidorowego 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju 1 łyżeczka słodkiej papryki 3 łyżeczki przyprawy do żeberek lub uniwersalnej przyprawy do wieprzowiny Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Polac marynatą żeberka i dokłądnie natrzec. Odstawić na 2 godzinki do lodówki. Piec około 90 minut
kolorowotorcikowosłodkie co-nieco Do popołudniowe j herbatki zachciało mi się słodkości... No i trzeba było działać ! Zapytacie - co to jest ? Moja taka improwizacja - odpowiem :) Nazwijmy sobie "mini-szarlotka" Słodka i smaczna - a o to chodziło. Mini-szarlotki - przepis Składniki: 2 jabłka, 2 łyżki cukru, cynamon Jabłka obrać, pokroić w kostkę, posypać cukrem i cynamonem. 1 szkl. otrąb granulowanych
kolorowotorcikowoowocowo-korzenny, to wyśmienity dodatek do wielu deserów i dań nie tylko na słodko. Sprawdzi się jako dodatek do gofrów, słodkich drożdżowych bułek, do naleśników. Doskonały także do pieczonych mięs. Wedle upodobań, można go dowolnie modyfikować, dodając ulubione owoce/bakalie oraz przyprawy. Dziś sam przepis na sos, a co do sosu - to już niebawem. Składniki: 250 g mrożonych wiśni
kolorowotorcikowomąki pszennej 2 jajka 1/2 szkl. cukru 1/3 kostki margaryny ( około 80 dag ) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżeczka cynamonu KAMIS ewentualnie - przyprawa do dań słodkich KAMIS woda dodatkowo: cukier puder sos owocowo-korzenny Wykonanie: Margarynę rozpuścić, odstawić do ostygnięcia. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i cynamonem, ewentualnie dodać trochę przyprawy do dań słodkich KAMIS
kolorowotorcikowoszkl. cukru pudru 1 żółtko 1 łyżka śmietany kwaśnej Masa orzechowa: 2/3 szkl. mielonych orzechów (włoski lub laskowych, zamiennie - migdałów ) 1/4 szkl. cukru pudru 2-3 łyżki słodkiej śmietanki 30% białko do posmarowania ciasta Wykonanie: Mąkę przesiać, zimne masło pokroić w kostkę. Masło i mąkę posiekać nożem, dodać cukier, żółtko, śmietanę - szybko zagnieść ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodać(...)kwadratu. Ciasto przenieść na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i podpiec w 200 stopniach C przez 5-7 minut. Przygotować masę orzechową. Mielone orzechy utrzeć z cukrem pudrem, dodając słodką śmietankę. Gotową masę wyłożyć na podpieczony spód mazurka. Z reszty ciasta uformować cienkie wałeczki, pokryć wierzch mazurka, tworząc rant oraz kratkę. Ciasto posmarować rozmąconym białkiem Piec w 180 stopniach
kolorowotorcikowosię wierzyć, że tak może być. Ale skoro się zobowiązałam to postanowiłam wypróbować wszystko. Więc pewnego pięknego dnia przyszedł czas także na tiramisu. W skrócie? Całkiem niezłe, dość słodkie, ale dobre. Nawet tata zjadł! Składniki: 250 ml śmietanki 30% opakowanie okrągłych biszkoptów 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 150 ml gorącej wody opakowanie "Pomysłu na...Tiramisu z sosem o smaku amaretto(...)warstwę biszkoptów i kremu. Chłodzić w lodówce przez ok. 1,5 godziny. Posypać kakao. Nie lubię kawy i deserów z jej użyciem, ale ten nawet mi smakował. Dość słodkie, ale przyjemne, mniej sztuczne niż dwa pozostałe z tej serii. Podobnie jak w przypadku pozostałych deserów Winiary, opcja dla 4 osób jest zbyt mała, radę dlatego robić
Pasja Smakuskrzydełek warto przygotować jeszcze sosy, by uczta była jeszcze bardziej niebiańska. Składniki: Marynata: ok. 12-15 skrzydełek 4 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka chili 3 łyżeczki słodkiej papryki Sos: 2 łyżki masła 1 łyżka miodu 1 płaska łyżka brązowego cukru 2 łyżki gotowej salsy meksykańskiej 2 łyżki ketchupu 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka
Pasja SmakuSoczyste, słodko-gorzkie cząstki smakujesz w chwili słabości. Chcesz jak i on, być gruboskórna, by nic ani nikt nie zdołał Cię zranić. Ale masz zbyt dobre serce, zbyt słodkie i kuszące wnętrze, któe zdarza Ci się pokazać od czasu do czasu. KOKTAJL GREJPFRUTOWY. /własny;/ 2-3 porcje 1 dojrzały grejpfrut 3-4 łyżki miodu z kwiatów pomarańczy (może być
W kuchni Karmel-itkiswoim składzie miały...właśnie lawendę. Nie mogłam się zdecydować na ich upieczenie. Jednak za namową paru osób-którym bardzo dziękuję! zaczynam zmieniać zdanie co do tej rośliny w słodkich wypiekach. Ciasteczka mają specyficzny smak, troszkę egzotyczny. Jak dla mnie ciasteczka są tylko troszkę za kruche-następnym razem nie dodam do nich mąki ziemniaczanej tylko orkiszową. Przepis znalazłam tutaj(...)pochodzi z tego bloga. Składniki: -210g masła -1 żółtko -1/2-3/4 szklanki ksylitolu(ja dałam 1/2 bo nie lubię bardzo słodkich wypieków) -szczypta soli -1 łyżka suszonych kwiatów lawendy(lub 2 łyżki świeżych) -1 łyżka soku z cytryny -1.5 szklanki mąki orkiszowej -3 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej Wszystkie składniki wrzucić do miski i zagnieść kruche ciasto. Ja użyłam
Smaczne ZdroweTort, który pojawia się u nas już od bardzo dawna. Praktycznie nie ma imprezy bez torta bezowego. Kiedyś kupowaliśmy taki oryginalny od Sowy, był pyszny ale baaardzo słodki. Od kilku lat przygotowuję taki torcik sama. Jest jeszcze smaczniejszy i przede wszystkim mniej słodki.Co prawda ostatnimi czasy uderzyliśmy w jego delikatniejszą wersję - bezę Pavlowej ( ze śmietaną i owocami- również
Smaczne Zdrowe