słodkie - 12682 przepisów (strona:222/846)

Najlepsze ogórki konserwowe. Ogórki po warszawsku. 1040

zupełnie zapomniałam go umieścić, ale szybko nadrabiam te zaległości. Wiem, że smaki mamy różne, jednak mam nadzieję, że moje ogórki przypadną Wam do gustu. Nie są ostre, raczej słodko-kwaśne, i bardzo przypominają te zwyczajne, które można kupić w marketach. Moja zalewa jest tylko nieco bardziej aromatyczna. Podobno tak przygotowane ogórki konserwowe noszą nazwę "Ogórki po warszawsku(...)przepis na Sałatkę szwedzką - to gotowy dodatek do dań obiadowych czy kanapek a sam przepis jest już dobrze sprawdzony i wypróbowało go wiele osób. Jeśli lubicie ogórki w wersji słodko-kwaśnej to też będzie Wam smakowała. A jeśli nie lubicie przetworów z octem albo nie możecie ich jeść to zróbcie na zimę Ogórki kiszone w słoikach. U mnie na pewno

Smaczna Pyza
ŁATWE I PYSZNE CIASTO- POWIDŁOWIEC 658

dokładnie miksujemy. Moja masa nie była zbyt gładka ale zupełnie to nie przeszkadza, ważne by nie było grudek. W moim cieście widoczne były kawałki śliwek. Gdy mamy bardzo słodkie powidła wówczas cukru lub ksylitolu można dać jeszcze mniej, z kolei gdy lubimy bardzo słodkie ciasta można ilość ksylitolu zwiększyć do 1 pełnej szklanki. Ciasto wykładamy do keksówki (u mnie silikonowa

Smaczne Zdrowe
Grillowany camembert w towarzystwie owoców 183

Camembert to mój ulubiony i razem z brie jedyne z serów pleśniowych, które lubię. Doskonale smakuje na słodko jak i na słono. Lubię go w sałatkach, dodaje do zapiekanek, ale najpyszniejszy jest z grilla.  składniki: 3 małe camemberty 3 plastry ananasa kiść różowych winogron Serek cammembert w wersji na słodko jako lekki posiłek a można powiedzieć że też

Monia miesza i gotuje
72. Makaronizmy na talerzu: czyli pesto z suszonych pomidorów i śliwek, czarnych oliwek oraz z kozim serem, octem balsamicznym 295

oliwy z oliwek + do podlania wierzchu pesto 2 łyżki stołowe wody 2 łyżki stołowe półwytrawnego, białego wina (można pominąć i dodać kolejne 2 łyżki wody) pół łyżeczki papryki słodkiej i kurkumy szczypta mielonej ostrej papryki chili świeżo zmielona sól i pieprz - do smaku + makaron penne, spaghetti lub kokardki ( w ilości w zależności od potrzeby) Przygotowanie:  Cukinię dokładnie myjemy(...)odsączone z oleju suszone pomidory, suszone śliwki, oliwki, pozbawione łupin orzechy włoskie oraz pokrojony w drobną kostkę kozi ser. Wszystkie składniki podlewamy oliwą z oliwek, octem balsamicznym, doprawiamy kurkumą, słodką i ostrą papryką oraz solą i pieprzem i rozdrabniamy za pomocą blendera lub malaksera na jednolitą, spójną masę. Pesto przekładamy do słoiczka lub małej wielkości miski, podlewamy oliwą i wstawiamy

Symfonia Smaków
Kawa mrożona w kostkach 152

tamta kawa mrożona w kostkach miała w sobie nutę cynamonu i kardamonu. Ta kawa mrożona w kostkach w swoim składzie ma tylko rozpuszczalną kawę i wodę. Jeśli ktoś lubi słodką kawę to oczywiście kawę przed rozlaniem do foremek może posłodzić, Kawa mrożona w kostkach, zalana mlekiem jest idealnym napojem chłodzącym w upalne letnie dni. 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej(...)kawy mleko 3,5 % Przygotowanie: Do miarki z dzióbkiem wsypujemy 2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej ( w zależności jak mocną kawę lubimy), zalewamy 250 ml wrzącej wody. Jeśli ktoś lubi słodką kawę to może ją posłodzić. Tak przygotowaną kawę studzimy, następnie wlewamy ostrożnie do silikonowej foremki w kształcie ziaren kawy, studzimy, a potem wstawiamy do zamrażarki i zamrażamy. Gdy są już

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
CHMIELARNIA MULTITAP, WARSZAWA - KUCHNIA TAJSKO-NEPALSKA I PUB. 213

danie kuchni tajskiej, w skład którego wchodził domowy ser (bardzo podobny do tofu), nerkowce, papryka, cebula, cukinia i brokuły oraz sos sojowy i tajskie przyprawy. Bardzo ciekawe połączenie smaków. Słodkie orzechy idealnie harmonizowały się ze słonym sosem. Ciekawa konsystencja sera. Pachniało oszałamiająco. Smakowało całej trójce. Ocena 5/5. Kurczaka Kadai (kurczak, imbir, papryka w gęstym sosie). Jak powiedział Mateusz, dobra proporcja(...)placek pszenny nadziewany bakaliami (rodzynki, pistacje, migdały) i serem, doszliśmy do wniosku, że tym samym, który spożywałam z nerkowcami, ale tu rozdrobnionym. Smak zbliżony do pierogów z serem na słodko. W środku znaleźliśmy też nieco kuminu, który nadawał ziołowego posmaku, ale nie utrzymywał się on w ustach i nie tłumił pozostałych smaków. Oczywiście, skoro jesteśmy w miejscu, gdzie podają świetne

W kuchni Karmel-itki
Kruche babeczki z maślanym kremem i malinami 258

Krzaki w ogrodzie aż się uginają pod ciężarem słodkich malin. Od razu do głowy przyszły mi kruche babeczki z maślanym kremem i duuużą ilością świeżych, słodkich malin:) Wszystko doskonale się ze sobą łączy:) Babeczki idealnie sprawdzą się podczas imprezy dla dzieci, ale na pewno też umilą nam letnie popołudnie. Możecie oczywiście użyć dowolnych owoców.  Kruche ciasto

Z miłości do słodkości
Zapiekanka z sosem śmietanowym z warzywami i szynką 361

makaronu świderki 100 g szynki   lub kiełbasy żywieckiej 450 g warzyw: marchewka, brokuł, papryka, kukurydza itp. 1 śmietana 18% 200g 15 dag sera żółtego Gałka muszkatołowa Rozmaryn Słodka papryka 1 jajko Sól, pieprz olej Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Warzywa i szynkę podsmażyć na oleju z solą i pieprzem (dałam też do nich saszetkę z biedronkowych(...)warzyw po włosku- opcjonalnie).     Sos: wymieszać ze sobą śmietanę, jajko i połowę startego sera żółtego. Doprawić solą, pieprzem, rozmarynem, gałką i papryką słodką.  Ugotowany makaron wymieszać z sosem i warzywami. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać  startym serem wierzch i zapiekać do rozpuszczenia sera w 200 stopniach. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Jak wszyscy, to i ja - krem dyniowy. 144

Jesiennie, pomarańczowo, niestety ze słabym światłem więc trochę rozmazane i bez ładnych kolorów. :( Składniki: dynia oliwa z oliwek kostka rosołowa 2 szklanki wody (lub więcej) słodka wędzona papryka SKWORCU niteczki chilli SKWORCU 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 3-5 ziarenek pieprzu Dynie kroimy na mniejsze kawałki usuwamy pestki, smarujemy oliwą i wstawiamy do piekarnika na 180st(...)dyni odkrajamy skórkę i wrzucamy do blendera. Miksujemy dodając po trochu wody w której wcześniej rozpuściliśmy kostę rosołową. Dalej przelewamy wszystko do garnka, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, słodką wędzoną paprykę Skworcu i całość gotujemy. Gdy zupa jest już ciepła przelewamy do miseczek, a na wierzchu układamy niteczki chilli Skworcu. Smacznego

Brzuszki Łakomczuszki
Kuchnia włoska usystematyzowana. 167

wspomniałam jest to szkoła gotowania, a więc i struktura książki będzie trochę inna. W pierwszej kolejności książka dzieli się na: Ciasta i przygotowania wstępne (ciasto słone, ciasto słodkie, ryż i zboża, jajka) Sosy (buliony, wywary, przyprawy, przetwory na słodko i słono) Mięso (białe, czerwone i dziczyzna) Ryby (mięczaki i skorupiaki) Warzywa (warzywa owocowe i strączkowe) Owoce (owoce cytrusowe, egzotyczne

Brzuszki Łakomczuszki
Jesienny obiad - placek zbójnicki 239

ziemniaków 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 jajka mąka NA GULASZ: 0,5 kg łopatki 2 papryki 2-3 pomidory 0,25kg pieczarek 2 cebule ząbek czosnku papryka słodka mielona kostka wołowa sól i pieprz ziele angielskie liść laurowy mąka olej DODATKI: żółty ser śmietana 18% Łopatkę oczyszczamy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. W międzyczasie wstawiamy(...)się nie przypaliło. Następnie podsmażamy pokrojone pieczarki, również wrzucamy do gara. Kroimy paprykę i pomidory, wrzucamy do garnka. Dodajemy liść laurowy, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, trochę papryki słodkiej mielonej. Nasz gulasz musi się delikatnie pyrlić ale nie pozostawiajmy go bez opieki bo będzie chętnie przylegał do dna. Mój gulasz gotował się ok 2-3h dzięki temu mięso było

Brzuszki Łakomczuszki
Śniadanie idealne. 210

efekt chłodzenia, są także stosowane jako środek przeczyszczający. ZŁOTE JAGODY INKÓW: Jagody te znane są także jako: jagody inkaskie, physalis peruviana, czy miechunka jadalna. Mają bardzo ciekawy i unikatowy słodko kwaśny smak, posiadają mnóstwo składników odżywczych. Złote jagody inków (physalis peruviana) są doskonałym źródłem bioflawonoidów, tzn. substancji posiadających właściwości przeciwzapalne, anytoksydacyjne (przeciwutleniacze) i przeciwwirusowe.  Posiadają wysoką zawartość fosforu(...)witamin A, C, B1, B2, B6 oraz B12. Są także bardzo cennym źródłem białek m. in. pektyny. Są jednymi z najsmaczniejszych pakowanych jagód na świecie.  Mają bardzo oryginalny słodko-kwaśny smak z nutą cytrynową. Te egzotyczne rodzynki można jeść prosto z opakowania lub dowolnie komponować z innymi potrawami

Brzuszki Łakomczuszki
Sernik z kaszą jaglaną, czekoladą i wiśniami 193

uwierzycie jak napiszę, że nie użyłam do przyrządzenia tego deseru cukru? To prawda :) Ale sernik jest bardzo słodki a to za sprawą pysznego miodu, słodkiego banana i dobrej jakości czekolady która chociaż jest gorzka to wprowadza do deseru dużo słodyczy. Do tego rozpływające się w ustach wiśnie zamarynowane wcześniej w miodzie pitnym. Jednym słowem kulinarna rozkosz. Wszystko z wysokiej jakości

Mienta blog
Tagliatelle z kurczakiem i brokułami 313

Pyszny makaron, świetne dodatki. Czego chcieć więcej?  Składniki: trzy ząbki czosnku cebulka brokuł 300 gram piersi z kurczaka 250 gram makaronu tagliatelle sól pieprz słodka papryka w proszku pół prapryki garść natki pietruszki oliwa z oliwek 50 gram masła ewentualnie ser do posypania Na patelnię wrzucamy masło i łyżkę oliwy z oliwek aby masło się nie spaliło. Wrzucamy posiekany(...)ząbek czosnku oraz pokrojoną w drobną kostkę cebulkę. Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka. Całość smażymy około 5 minut, doprawiając solą, pieprzem i słodką papryką. W tym czasie gotujemy brokuła podzielonego na różyczki w osolonej wodzie (około 10 minut) oraz makaron w osobnym garnku (woda na makaron powinna być tak słona jak woda morska-czyli dość mocno). Na patelnię

Mango Papaja
Gołąbki w sosie pomidorowym 196

gram mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 100 gram ugotowanego ryżu 1 cebulka 2 ząbki czosnku sól pieprz litr bulionu dwie łyżki przecieru pomidorowego łyżka mąki pszennej pół łyżeczki papryki słodkiej w proszku Z kapusty wycinamy głąb i gotujemy ją we wrzątku przez około 8 minut aż liście zmiękną. Po tym czasie wyciągamy kapustę z wody, odstawiamy na chwilę aż delikatnie przestygnie(...)czasie mięso mielone mieszamy z ryżem, posiekaną drobno cebulką i czosnkiem oraz doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Tak przygotowany farsz nadaje się już do naszych gołąbków. Z kapusty odrywamy wierzchnie liście, które nie nadają się do faszerowania i układamy na dnie garnka, w którym będziemy gotować gołąbki (zapobiegają przywieraniu gołąbków podczas długotrwałego gotowania), kolejne liście odrywamy, nakładamy odpowiednią ilość

Mango Papaja

Proponowane wyszukiwania