słodkie - 12682 przepisów (strona:227/846)

SERNIK W PASKI , Z KAJMAKIEM 286

pychotka...nie mogło być inaczej. Co prawda moje paski nie wyszły idealne, za to smak wynagrodził niedoskonałości. Polecam gorąco wielbicielom słodkości. Obawiałam się co prawda , że będzie aż nazbyt słodki - ale niepotrzebnie, słodyczy wbrew pozorom w nim niewiele, choć może się to wydawać dziwne. Wielbicielom bardzo słodkich wypieków proponuję dodać więcej ksylitolu lub cukru. Przepis znaleziony w dodatku do gazety

Smaczne Zdrowe
KSYLITOL SŁODYCZ ŻYCIA 179

renesans popularności. Wskazany jest dla diabetyków, osób odchudzających się, chorych na grzybicę, osteoporozę, a także w profilaktyce różnych schorzeń. Na początek nieco naukowych informacji. Ksylitol to organiczny związek chemiczny, słodki w smaku pięciowęglowy alkohol polihydroksylowy, tzw. alkohol cukrowy – najsłodszy z alkoholi. Właśnie tych pięć, nie sześć, atomów węgla odróżnia go od innych substancji słodzących takich jak fruktoza, sorbitol i glukoza(...)powoli przy minimalnym udziale insuliny, dlatego cukier brzozowy ma kilkanaście razy niższy indeks glikemiczny od cukru (IG: 8). Ma też od niego dwukrotnie mniej kalorii, mimo że jest równie słodki – poleca się go zatem zwłaszcza diabetykom i osobom, które dbają o linię, szczególnie że spożywanie ksylitolu zmniejsza łaknienie cukru. Cukier brzozowy na długo zapewnia uczucie sytości. Długa lista zalet

Smaczne Zdrowe
KREM BROKUŁOWY Z DODATKIEM WĘDZONEGO BOCZKU 141

paczki mrożonych) - 2 duże ziemniaki - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku - kawałek chudego boczku lub np.ogonówki (50-100g) - sól i pieprz - szczypta gałki muszkatołowej - 1-2 łyżki słodkiej śmietanki (u mnie kremówka) - płatki migdałów lub pestki dyni do posypania - 1-2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju kokosowego W garnku podgrzać tłuszcz, dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażyć(...)świeżo mielonym pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej i całość zagotowujemy. Dorzucamy wysmażony boczek (ja dodałam całość z wytopionym tłuszczem, było go niewiele, a nie dodawałam już bulionu). Dodajemy także trochę słodkiej śmietanki. Najlepiej przygotować zupę trochę wcześniej, wówczas naciągnie lepiej smak wędzonki, troszkę wyciągnie też z niej sól. Podajemy z prażonymi płatkami migdałów lub prażonymi pestkami dyni (na suchej patelni). Smacznego

Smaczne Zdrowe
CIASTO MARCHEWKOWE BEZ CUKRU, NA PEŁNOZIARNISTEJ ORKISZOWEJ MĄCE 485

ciasto jak chlebek, idealnie smakuje z powidłami bez cukru (najlepiej własnymi) lub konfiturą wiśniową, malinową itp. Samo jest troszkę zbyt wytrawne, jak dla mnie oczywiście  (a lubię niezbyt słodkie ciasta), więc gdy ktoś preferuje bardzo słodkie wypieki proponuję dać więcej rodzynek lub dosłodzić np.ksylitolem lub stewią. Przepis znaleziony tutaj , choć oryginał nie bardzo przypomina, (myślę iż to za sprawą

Smaczne Zdrowe
WIOSENNA BOTWINKA NA WĘDZONCE, Z ORKISZOWYM MAKARONEM 193

wywaru od parzenia wędzonej szynki - 2 liście laurowe - 6 kulek ziela angielskiego - zakwas buraczany lub cytryna lub ocet do zakwaszenia naszej zupy - sól i świeżo mielony pieprz - kwaśna lub słodka śmietanka (nie trzeba) - 130-150g makaronu (u mnie orkiszowy ,może być pełnoziarnisty) Dodatkowo: gdy nasze buraczki są bardzo małe można dołożyć jeszcze 1-2 surowe buraki lub dodać(...)Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Zakwaszamy zakwasem buraczanym (idealnie się tutaj sprawdził) , octem lub cytryną. Przed podaniem można zupkę posypać natką pietruszki. Można także dodać trochę kwaśnej lub słodkiej śmietanki, ale nie jest to konieczne i bez niej zupka jest przepyszna. Taka bardzo wiosenna. Smacznego

Smaczne Zdrowe
DOMOWE MASEŁKO Z UKWASZONEJ ŚMIETANY 214

ukwasi. Smak masełka z ukwaszonej śmietanki- jest przepyszny, kiedyś tylko tak się przygotowywało masło (pamiętam jeszcze na wsiach maselnice do wyrabiania masła), obecnie dostępne masło często otrzymywane jest ze słodkiej śmietany, ma wyczuwalny posmak mleka. Po otrzymaniu masła zyskujemy jeszcze jeden super produkt (nic się nie marnuje) - pyszną, kremową maślankę. Obydwa produktu są bez laktozy. Składniki: - 1 litr śmietany kremówki(...)smakowało wybornie. Sól gwarantuje dłuższą świeżość. Warunkiem jednak jest przechowywanie masła w lodówce. Do umytych słoików przekładamy 2 łyżki odłożonej wcześniej kwaśnej śmietanki i dodajemy do niej słodką, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ukwaszenia. Postępujemy dokładnie tak samo jak na początku. Gdy śmietanka nam się ukwasi, a jeszcze nie chcemy robić masła, wówczas słoiki zakręcamy dokładnie i przechowujemy do kilku

Smaczne Zdrowe
KURCZAK Z ROŻNA - PIECZONY NA BUTELCE 316

opakowań brak, ja zaadoptowałam w tym celu butelkę po soku, może być również słoik. Składniki: - 1 kurczak w całości (mój miał ok.1600g) - aromatyczny majeranek (ok.2-3 łyżek) - ostra mielona papryka - słodka mielona papryka - sól + butelka ,np.po soku Kurczaka dokładnie umyć, odciąć kuper i lekko osuszyć. Do wnętrza wsypać 1 łyżkę majeranku, posypać także solą (ja zmieliłam tylko trochę młynkiem). Wierzch natrzeć(...)majerankiem i posypać lekko ostrą papryką oraz intensywniej słodką. Oprószyć lekko solą (ja posypałam tylko solą z młynka, użyłam jej naprawdę niewiele a wcale nie był niedosolony). Doprawioną tuszkę umieszczamy na butelce (napełnionej wodą do ok.3/4 pojemności), postawionej na blaszce z piekarnika. Woda parując zapewni soczystość naszego mięsa. Blaszkę wsuwamy do nagrzanego do 200*C piekarnika i pieczemy

Smaczne Zdrowe
Ciasto jogurtowo-truskawkowe na zimno 23274

truskawkowe na zimno to kakaowy biszkopt przełożony lekką masą jogurtową, w której zanurzone są kawałki świeżych truskawek oraz galaretką z musu truskawkowego. Jest to ciasto typowo sezonowe, owocowe, mało słodkie. Należy podawać je mocno schłodzone, gdyż masa jogurtowa ma kremową konsystencję i nie powinna długo stać w temperaturze pokojowej. Do wykonania masy jogurtowej polecam bardzo gęsty jogurt grecki, gdyż rzadszy(...)lodówki do zastygnięcia (kilka godzin) MUS TRUSKAWKOWY - truskawki oczyścić, pozbawić szypułek, zmiksować blenderem na mus - do musu dodać cukier puder (w trakcie słodzenia spróbować mus, gdyż do bardziej słodkich truskawek można dodać mniej cukru), wymieszać - do miseczki odłożyć kilka łyżek musu, dodać żelatynę, wymieszać, pozostawić do napęcznienia, podgrzać w kuchence mikrofalowej - rozpuszczoną w musie żelatynę dodać do reszty musu, wymieszać

Smakołyki Bereniki
Na spotkanie z latem 184

Rozczarowana do granic możliwości rozpoczynającym się latem postanowiłam przygotować słodki obiad. Normalnie tego nie robię, a nawet więcej, jestem przeciwna takim obiadom. Słodycze owszem jadam, ale na deser i wszelkie słodkie pierogi czy naleśniki są dla mnie właśnie deserem. A ponieważ dziś zamiast pięknego przedednia lata mamy raczej ponurą jesień to poszłam w zaparte i osładzam sobie ten zimny

Przysmaki Karolki
Omlet ze szpinaku 168

rozkłóconych jajek z dowolnymi dodatkami, które wylewa się na patelnię i nie miesza podczas smażenia. Gotowy omlet jemy natychmiast. Omlety można przygotować w różnych konfiguracjach smakowych: wytrawne i na słodko. Na blogu jest całe mnóstwo przepisów na omlety, również ze szpinakiem: Słodkie omlety z marchewką Mini omlety z pieczarkami i szczypiorkiem Mini omlety ze szpinakiem Mini Omlety z tymiankiem Klasyczny

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Skubaniec z owocami (kruche ciasto z owocami) 213

Skubaniec to kruche ciasto z owocami. A czemu nazywa się skubaniec? Wierzchnią warstwę ciasta skubie się na warstwę owoców palcami. Ciasto przygotowałam jako słodki poczęstunek do kawy, aby uczcić moją wygraną w plebiscycie „Kobieta przedsiębiorcza Tygodnika pilskiego” . Z 634 głosami zajęłam 1 miejsce w regionie pilskimi czarnkowsko-trzcianeckim, co dało mi również 12. miejsce w Wielkopolsce. Już(...)jabłek (trzeba zacząć wykorzystywać zapasy, gdyż niedługo nowy sezon owocowy) oraz mrożone jagody, ale można też wykorzystać świeże jabłka starte na tarce o dużych oczkach. Dodatkowo zastosowałam słodką posypkę z orzechów laskowych. Przepisów na ciasta i ciasteczka na kruchym cieście jest na blogu cała masa tutaj. Skubaniec z owocami (kruche ciasto z owocami) wyszedł pyszny, rozpływał się w ustach

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Mazurek ekspresowy 186

Mazurek to tradycyjne, słodkie ciasto kuchni polskiej, które przygotowuje się na Wielkanoc. Mój mazurek ekspresowy sporządzony jest z ciasta kruchego w czterech wersjach, każdy z mazurków został posmarowany powidłami śliwkowymi , polany polewą z gorzkiej czekoladą i udekorowany kolorowymi posypkami, kandyzowanymi owocami, migdałami i żurawiną. Każdy z tych mazurków wygląda trochę inaczej. Ale każdy z tych mazurków ma swój urok(...)mazurek ekspresowy serdecznie polecam. Nie jestem wielką fanką mazurków, zrobiłam je dla tradycji, gdyż postanowiłam je zapakować w folię i rozdać w prezencie Polecam na Wielkanoc przygotować również Słodkie pisanki z tego przepisu, oraz inne moje wielkanocne przepisy. Składniki na ciasto: 1 szklanka* mąki tortowej 1/3 szklanki* mąki ziemniaczanej 1 jajko 1/3 szklanki* cukru pudru 100 g margaryna Palma

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sernik nowojorski 301

York Cheesecake). Sernik nowojorski to klasyczny sernik, jest bardzo prosty do przygotowania Sernik nie popękał podczas pieczenia jak to lubią serniki i tylko delikatnie opadł. Nie jest za słodki, z delikatną nutą wanilii i kardamonu, na kruchym spodzie, wykończony warstwą słodkiej śmietany, czekolady i dla kontrastu oblany frużeliną jagodową. Ten sernik nowojorski zrobił furorę na wielkanocnym stole. Sernik po upieczeniu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Mus kawowy 6000

powierzchnię, schłodzić - deser przed podaniem oprószyć z wierzchu kakao, podawać schłodzony Mus zaskoczył mnie swoją zwartą, lecz delikatną konsystencją. Smakiem zauroczy kawoszy, ale również osoby, które nie przepadają za słodkimi deserami. Żadna z warstw musu nie jest zbyt słodka, a warstwa kakaowa jest lekko gorzkawa

Smakołyki Bereniki
Kuskus Pełnoziarnisty z Chińską Mieszanką Warzyw 263

schabu kuskus pełnoziarnisty Skworcu 1/2 opakowania chińskiej mieszanki warzywnej mrożonej (ja używam tej z Biedronki) sól 5 ziaren ziela angielskiego Skworcu 1 liść laurowy Skworcu pieprz papryka słodka Skworcu odrobina oleju Wykonanie: Schab pokroiłam na małe kawałeczki, które najpierw podsmażyłam na odrobinie tłuszczu, następnie podlałam delikatnie wodą, dodałam ziele angielskie i liść laurowy, przykryłam i dusiłam chwilę na małym ogniu(...)pędy bambusa, które potrzebują najwięcej czasu. jeśli pędy są już chrupiące i al dente, wtedy mam pewność, że i pozostałe warzywa są gotowe. Pod koniec duszenia doprawiłam całość papryką słodką, pieprzem i solą. Danie zaserwowałam jak widać w taki sposób, że kuskus przełożyłam warstwami. Obok ułożyłam mięsko i sałatkę. Podczas jedzenia i tak to wszystko wymieszałam, jak widać na zdjęciu

Blondynka Gotuje

Proponowane wyszukiwania