Kolejny mój przepis na coś słodkiego do kawy, a przy tym taniego, smacznego i szybkiego. Postanowiłam upiec śmietankowe ciasto z jeżynami i michałkami w białej czekoladzie. To kolejne ciasto które piekę, gdy potrzebuję upiec coś błyskawicznie. To kolejne moje błyskawiczne ciasto po murzynku z owocami. Ciasto z jeżynami i michałkami robi się bardzo szybko, a do przygotowania można wykorzystać różne(...)owoce sezonowe. Całość przygotowania włącznie z pieczeniem zajmuje mi 35 minut. Ciasto wychodzi pyszne, wręcz idealne. To ciasto jest też wybawieniem na niespodziewane słodkie zachcianki domowników. Leniwce kuchenne, niecierpliwi i oszczędni będą też mieć radochę podczas przygotowywania tego ciasta, a właściwie braku przygotowania. Ciasto z jeżynami i michałkami jest puszyste i wilgotne, tarte michałki zastępują w nim kruszonkę. Polecam też
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępizzy przyprawa warzywna do zup (używam bez glutaminianu sodu) oliwa do smażenia sól i pieprz do smaku Sos: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1 szklanka wody 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 100 g sera Lazur lub innego z niebieską pleśnią 1 duża łyżka wyrazistego sera topionego zioła do pizzy sól i pieprz 2 posiekane gałązki natki pietruszki oraz(...)Masło stopić w rondelku, dodać mąkę, i mieszając, wlewać wodę. Mieszać aż sos będzie gładki, bez grudek. Wkruszyć ser pleśniowy, dodać ser topiony i dobrze rozprowadzić w płynie. Wlać słodką śmietankę, dodać natkę pietruszki, zioła, sól i pieprz i po zagotowaniu wyłączyć. Składniki zapiekanki zalać sosem i delikatnie przemieszać. Piec ok 1/2 godziny. 10 minut przed końcem pieczenia posypać wierzch
Czerwień i błękitposzukiwaniu inspiracji do zrobienia słodkiego podwieczorku natrafiłem na ten przepis. Przedstawiam tutaj własną wersję - lekko zmodyfikowaną poprzez wzbogacenie o nutę pomarańczy, ale również smaczną i bardzo, bardzo słodką. Do przygotowania ciasta użyłem: 250 gram mąki pszennej (typ 450), 2 opakowań (po 16 gram) cukru wanilinowego, 200 gram masła śmietankowego, 1 jajka, 500 gram masy krówkowej (kajmaku), 200 gram
Wyprawy kulinarneDzisiaj byliśmy na działce, zerwałam jeżyny, trochę gruszek. Tata z Piotrem stwierdzili, że przydałoby się zjeść coś słodkiego do kawy. Postanowiłam upiec murzynka. Często go piekę, bo to błyskawiczny murzynek z owocami. Murzynka robi się bardzo szybko, a do przygotowania można wykorzystać różne owoce sezonowe. Gdy zabrałam się za niego okazało się, że mam w lodówce tylko 1 jajko(...)ułożyłam na powierzchni ciasta gruszki i jeżyny, posypałam karmelizowanymi orzeszkami laskowymi i upiekłam. Całość zajęła mi 35 minut. Ciasto wyszło pyszne, idealne wręcz. Gdy Piotrek wykazuje chęć na coś słodkiego, ale mi się za bardzo nie chce się je robić, to błyskawiczne ciasto jest wybawieniem na takie niespodziewane zachcianki. Można powiedzieć, że jest to ciasto dla leniwych, niecierpliwych lub wygodnych
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjuż pewnie zdążyliście zauważyć ostatnio na blogu słodkie przepisy goszczą dość rzadko. Niestety cukier to moja zmora od lat i kolejny już raz wypowiedziałam mu wojnę. Z jakim skutkiem to czas pokaże, ale dumna jestem z tego, że faktycznie tego cukru jadamy coraz mniej. Cierpi na tym blog, gdyż mino iż pomysłów mam sporo i całą listę przepisów do wypróbowania(...)jednak dzielnie stawiam im opór i nic nie piekę. Jeśli już pojawi się u nas coś słodkiego to koniecznie musi być to ciasto czy deser z czekoladą. To moja miłość, a gorzka czekolada ma też swoje zalety. Dziś będzie odgrzewany przepis na pyszne brownie, któremu jako towarzyszkę wybrałam gruszkę. Zapraszam :-) Brownie z karmelizowanymi gruszkami Przepis na brownie klik dodatkowo
Przysmaki Karolkiewentualnie pół cytryny, 2 bułki kajzerki, 250 ml mleka, 500 gram mąki krupczatki, 1 jajko, 15 gram drożdży, smalec, sól, pieprz, kminek, kmin rzymski, oregano, papryka w proszku słodka, pieprz kajeński cukier, rozmaryn, świeża kolendra lub natka pietruszki. Przygotowanie gulaszu zacząłem od zamarynowania mięsa. Mięso pokroiłem w niewielką, około 2-3 cm kotkę. Pokrojone mięso umieściłem w zamykanym pojemniku(...)około łyżeczki kminku, łyżeczki kminu rzymskiego i łyżeczki suszonego oregano, a następnie dodałem przyprawy do gulaszu. Doprawiłem gulasz sokiem z całej limonki, solą i czarnym, świeżo mielonym pieprzem, odrobiną słodkiej papryki w proszku i szczyptą pieprzu kajeńskiego. Tak przygotowany gulasz dusiłem na małym ogniu, aby odparował z niego nadmiar płynu - aż do jego podania, w przypadku gdyby gulasz robił się
Wyprawy kulinarnedzisiejszej podróży w czasie i przestrzeni użyłem: 500 gram polędwicy wieprzowej, 1/2 kilograma ziemniaków, 2 pomidorów, sałaty rzymskiej, powideł śliwkowych, cynamonu, octu winnego białego, oliwy, oregano, 1 łyżeczki słodkiej musztardy, 1 cytryny, czarnego świeżo mielonego pieprzu, czerwonego wytrawnego wina, octu balsamicznego, kawy rozpuszczalnej, gorzkiej czekolady, 2 ząbków czosnku, smalcu, kilku listków świeżej bazylii, 1 łyżeczki miodu. Przygotowanie dania rozpocząłem(...)czasu do czasu mieszając w celu zagęszczenia sosu. Po rozpuszczenia masła wyłączyłem gaz pod sosem i odstawiłem go na bok. Do wysokiego naczynia dodałem łyżeczkę miodu, 2 łyżeczki słodkiej musztardy, trochę świeżo zmielonego czarnego pieprzu, kilka listów świeżej bazylii i sok z jednej cytryny. Całość za pomocą blendera zmiksowałem na jednolitą masę. Pod koniec miksowania nie wyłączając blendera dolałem
Wyprawy kulinarneząbków czosnku, 2 czerwonych cebul średniej wielkości, 1/2 główki kapusty rzymskiej, 2 pomidorów, bakłażana, kilku niewielkich ziemniaków, soli morskiej, wody mineralnej, czarnego świeżo mielonego pieprzu, kminku, kminu rzymskiego, słodkiej mielonej papryki, suszonego lubczyku, suszonego rozmarynu, suszonego oregano. Przygotowanie kebaba zacząłem od przyprawienia mięsa. Do 500 gram zmielonego mięsa wołowego dodałem 3 łyżki oliwy, 1 bardzo drobno posiekaną czerwoną cebulę(...)odrobinę świeżo zmielonego czarnego pieprzu. W moździerzu roztarłem 1 łyżeczkę kminu rzymskiego, 1 łyżeczkę kminku, 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku, 1/2 łyżeczki suszonego oregano, 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu, 1 łyżeczkę słodkiej mielonej papryki, a następnie roztarte przyprawy dodałem do mięsa. Do bazy mięsnej dodałem 1 jajko i całość wymieszałem na jednolitą masę i odstawiłem do lodówki. Bakłażana pokroiłem wzdłuż
Wyprawy kulinarneCzas na jakiś deser. Miałem straszną ochotę ostatnio na coś słodkiego, może dlatego, że skończyły mi się już w domu słodycze ze świątecznej paczki. Przygotowałem chyba mój ulubiony deser - łatwą w przygotowaniu cudownie słodką, pachnącą wanilią śmietankową panna cottę z musem truskawkowo - czekoladowym. Do przygotowania panna cotty potrzebowałem: 250 ml kremowej śmietany 30%, 300 ml mleka pełnego
Wyprawy kulinarnenasiennych, a następnie nie obierając ich pokroiłem je w dość cienkie plasterki. Użyłem jabłek dość twardych, takich, aby nie rozpadły się w czasie pieczenia i o raczej kwaśnym, niż słodkim smaku. Gdyby jabłka były zbyt słodkie polecam dodać odrobinę soku z cytryny albo ewentualnie octu jabłkowego. Do jabłek dodałem szklankę suszonej żurawiny. Całość przyprawiłem łyżeczką tymianku i łyżeczką rozmaryny. Dodałem
Wyprawy kulinarneczerwonych cebul, 1 cukinii, 1 puszki pomidorów, 3 ząbków czosnku, pęczka świeżej natki kolendry, oliwy z oliwek, czarnego świeżo mielonego pieprzu, suszonego oregano, suszonego tymianku, suszonego lubczyku, suszonej papryki słodkiej, suszonej papryki ostrej, pieprzu kajeńskiego, soli. W celu przygotowania lecza najpierw pokroiłem 5 kiełbas śląskich na plasterki o grubości około 0,5 cm, a następnie każdy plasterek przekroiłem na dwie(...)tłuszczu, na którym wcześniej smażyłem kiełbasę, aż cebula zrobiła się lekko przyrumieniona. Po podsmażeniu cebuli dodałem ją do odłożonej kiełbasy. Na opróżnioną patelnię dodałem 2 łyżeczki suszonej papryki słodkiej, 3 łyżeczki suszonej papryki ostrej i 1 łyżeczkę pieprzu kajeńskiego. Proporcje tych przypraw można zmieniać według uznania, ja preferuję leczo o dość pikantnym smaku, stąd też przewaga papryki ostrej, ale można
Wyprawy kulinarnemarginesie jeszcze raz dziękuję), więc trzeba było je zagospodarować. Nie przepadam za bardzo za biszkoptem ze śliwkami, więc postanowiłem zrobić z nimi uwielbianą przeze mnie tartę. Efekt bardzo ciekawy - słodkie ciasto i słodki farsz świetnie kontrastował z lekko kwaśnymi śliwkami. Polecam wypróbować - naprawdę banalne w przygotowaniu. Do przygotowania tarty użyłem: 250 gram mąki pszennej tortowej (typ 450), 150 gram masła
Wyprawy kulinarnenich jakiś deser, gdy przypomniałam sobie o przepisie na likier, jaki niedawno spisałam:) Od razu odrzuciłam pomysł z deserem i przystąpiłam do robienia likieru. Likier wyszedł niezbyt mocny, słodki, idealny na babskie pogaduchy:)) Składniki: 4 banany, 4 żółtka, 400ml mleka skondensowanego niesłodzonego, 1/2 laski wanilii, szklanka cukru, 400-500ml wódki. Wykonanie Banany obrać(...)wanilii. Wlać mleko. Stale ucierając, bardzo powoli wlewać wódkę. Gdy masa będzie gładka, przecedzić i przelać do butelki. Zakręcić. Likier można przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Źródło: Słodko i pieprznie
Z miłości do słodkościczerwona papryka 0,5 cebuli 2 ząbki czosnku 2 suszone pomidory 1 mini papryczka chili (jeśli macie te standardowe, dodajcie 1/3) 3/4 szklanki przecieru pomidorowego sól (u mnie himalajska), słodka papryka, bazylia, ksylitol 1. Paprykę kroimy w grubą kostkę i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. 2. Kiedy papryka będzie półmiękka odajemy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, czosnek, suszone pomidory i chili(...)Dusimy przez 5 minut. 3. Do warzyw wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy sól, słodką paprykę, bazylię, i trochę ksylitolu jeśli całość jest za kwaśna. Dusimy kolejne 5 minut, aż papryka będzie wystarczająco miękka. Jeśli sos będzie dla Was zbyt gęsty, możecie dodać 3 łyżki wody. :-) Smacznego
kuchnia do kwadratumiałam co nie miara gdyż masa swoją konsystencją przypomina plastelinę. Wycinanie kwiatuszków przypominało mi czasy przedszkola. Należy jednak uważać z ilością masy cukrowej gdyż jest ona bardzo słodka i może zemdlić takie ciacho nawet najwytrwalszego łasucha. W tym celu masa udekorowałam jedynie wierzch a ścianki obłożyłam masą waniliową (niestety czekoladowej mi brakło) i wiórkami kokosowymi. Efekt moich zmagań(...)widać poniżej. Tort okazał się trafionym pomysłem, ciasto kawowe nie jest zbyt słodkie za to masa czekoladowa rekompensuje wszystko każdemu łasuchowi. Polecam napączowanie ciasta alkoholem, tylko należy uważać z trunkiem z dwóch powodów. Po pierwsze chyba nikt nie chciał by się wstawić kawałkiem tortu a po drugie ciasto może okazać się gorzkie. Tak nawiasem rozszerzając wątek chciałam się podzielić moim
ciastkarnia na kruchym spodzie