gotujemy z cukrem, cynamonem i sokiem z cytryny. 2. Gruszki obieramy z łupiny, od spodu wycinany gniazda nasienne i równo ścinamy aby stabilnie stały. Przygotowane gruszki wkładamy do słodkiego wrzącego syropu i gotujemy na małym ogniu ok. 12 minut. Następnie wyciągamy i odsączamy. Ciasto czekoladowe. Składniki na tortownicę o średnicy 28 cm. 20 dag dobrej jakości czekolady(...)masła lub margaryny 20 dag cukru trzcinowego, można dać zwykły cukier 6 jaj 25 dag mąki pszennej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki rumu lub słodkiego likieru, jeśli rezygnujemy z alkoholu należy dodać zimną wodę Po przyprawy do ciasta zapraszam na www.Skworcu.com.pl . 1. W rondlu na parze rozpuszczamy czekoladę z rumem, aż zrobi się płynna. Następnie
Apetyczna babeczkasię, że nie ma w domu kapusty? Nadziewane cukinie :) Składniki: 2 cukinie 3 marchewki pietruszka kawałek selera cebula kawałek pora domowa kostka rosołowa warzywna 2-3 ząbki czosnku papryka słodka papryka ostra sól pieprz zioła prowansalskie Warzywa gotujemy w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej i czosnku na półtwardo (dojdą podczas pieczenia). Cukinię przekrawamy wzdłuż na pół i wkładamy do nagrzanego(...)Ugotowane warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach, pora i cebulę drobno kroimy. Czosnkolubni mogą dodać jeszcze przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku :) Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz papryką słodką i ostrą. Nadziewamy cukinie i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do ok. 200 st.C na pół godzinki. Smacznego
chwile dla mnieprzyswajalne białko - wit. z grupy B - jest źródłem błonnika - wspomaga odchudzanie Składniki: 1,5 szkl. soczewicy (u mnie brązowa) 2 duże cebule 6 ząbków czosnku sól pieprz papryka słodka i ostra 5 łyżek oleju odrobina wody Soczewicę gotujemy w 3 szkl. wody, w zależności od koloru od 15 do 50 minut (najdłużej brązowa, czerwoną najkrócej). Cebulę i czosnek kroimy(...)drobno i obsmażamy krótko w niewielkiej ilości oleju. Mieszamy z soczewicą, doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką, dodajemy olej i troszkę wody. Miksujemy na gładką masę lub tak jak u mnie, zostawiając część w kawałkach. Smacznego
chwile dla mnieKurczak z warzywami filet z piersi kurczaka -1 podwójny słoik sosu słodko-kwaśnego -520 g papryka czerwona -1 szt kabaczek 2 grubsze plastry ogórek kiszony -1 szt fasola czerwona -0,5 puszki kukurydza -0,5 puszki sól i pieprz przyprawa curry tłuszcz por -2 łyżki pokrojony w plastry ryż -2 torebki PRZYGOTOWANIE: Do garnka wlać wodę, osolić, zagotować. Na gotującą(...)ogórka usunąć ze środka miąższ ,skórkę pokroić w paski dodać do filetów,dusić na wolnym ogniu. Kukurydzę i fasolę czerwoną odlać,osączyć dodać do warzyw razem z sosem słodko-kwaśnym, dusić kilka minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Kurczaka podawać z ryżem. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement
Kuchnia Danusizimie szybciutko coś zmajstrować z naszymi rodzimymi owocami, polecam zamknąć tarte jabłka do słoików. Są proste w przygotowaniu, a przydadzą się zimą do szarlotki, ryżu zapiekanego na słodko, czy naleśników. Litrowy słoik nada się w sam do ciasta :) SKŁADNIKI Jabłka dobre do rozpieku - u mnie boskoopy, ale świetna będzie antonówka, czy szara reneta - około(...)zależności od tego, do czego ich używam, dodaję potrzebne składniki przy przygotowaniu potrawy - np. gdybym dodała do słoików cukier, to do szarlotki sypanej jabłka były by zdecydowanie za słodkie... Nie trzeba też jabłek kropić sokiem z cytryny czy kwaskiem, gdyż podczas pasteryzacji odzyskują jasny kolor. SMACZNEGO
Moje Kuchenne Rewelacjestrony Patricia bakes . Jedynie farsz zrobiłam na własny sposób ;) Ps. Myślę, że zielone też by były fajne ;) Składniki: Ciasto: 3 jajka pół szklanki gorącej wody łyżeczka słodkiej papryki w proszku mały słoiczek koncentratu pomidorowego 50g sera żółtego startego na tarce łyżka oleju 50g skrobi ziemniaczanej 30g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia Farsz: opakowanie serka typu Almette(...)prowansalskie czosnek granulowany Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ubijamy przez chwilę mikserem, następnie dodajemy po trochu gorącej wodę i dalej miksujemy. Powinna powstać nam puchata masa jajeczna. Dodajemy paprykę słodką, koncentrat pomidorowy, ser żółty i olej. Miksujemy. Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy. Na koniec ubijamy białka na sztywno i mieszamy z resztą
Czerwona PorzeczkaOstatnio u mnie na blogu wszystko jest na słodko... więc dzisiaj postanowiłam Wam pokazać jeden z moich obiadków, nie jest on może jakiś skomplikowany, ale ja takie lubię :) pyszna, słodka marchewka z pieczoną karkówką a do tego ziemniaczki... Składniki: 1 kg karkówki, przyprawa do karkówki, 6 marchewek, 2 łyżki masła, 1 łyżeczka cukru, sól, pieprz. Przygotowanie: Karkówkę myjemy
Aga w kuchniChoć nigdy nie jadłam owoców morwy to sok bardzo mi smakował. Owoce morwy wyglądem przypominają jeżyny. Smak soku z owoców morwy charakteryzuje się słodko- kwaśny smakiem. Jak dla mnie przypomina połączenie jeżyn z czarną porzeczką. Sok nie zawiera konserwantów, jest zrobiony z owoców ekologicznych i posiada certyfikat BIO. Sok z morwy organiczny kosztuje(...)litrową butelkę. Owoce morwy czarnej są bardzo smaczne, charakteryzują się słodko-kwaskowatym smakiem. W krajach azjatyckich, zwłaszcza w Chinach, owoce tego niewielkiego drzewa stosowane są w medycynie ludowej. Robi się z nich soki i nalewki wzmacniające organizm. Owoce morwy doskonale wzmacniają organizm. Wspomagają leczenie chorób sercowo-naczyniowych. Polecane są osobom chorym na anemię. Naturalny sok z morwy
Aga w kuchnijest w 100% naturalny, bez dodatku konserwantów i cukru. W skład jego wchodzi 60 % soku z fig oraz 40 % soku z jabłek. Sok jest dosyć mętny, w smaku jest słodki z lekko wyczuwalną goryczką. Cena za 0,5 l soku wynosi 28 zł, można go kupić tutaj . Figa to jedna z pierwszych jadalnych roślin uprawianych przez człowieka. Przez wieki(...)jeden z najpopularniejszych owoców. Dojrzałe owoce przypominają kształtem dzwon lub gruszkę. Posiadają unikalny bardzo słodki smak i gęstą teksturę. 100% organiczny sok z fig to doskonały naturalny detox oraz źródło witamin i minerałów. Zawiera więcej wapnia niż mleko oraz więcej witaminy B6 niż większość owoców. Figi charakteryzują się tym, że pomagają regulować ciśnienie krwi i zmniejszają poziom złego cholesterolu
Aga w kuchniOstatnio dostałam do przetestowania cztery produkty firmy Granex: 1. Kwadraciki Granex Kwadraciki Granex to propozycja dla osób, które szukają jak najzdrowszej wersji słodkich przekąsek. Są produktem całkowicie naturalnym, wytwarzanym z pełnego ziarna zbóż, bez udziału ulepszaczy czy sztucznych substancji smakowych i zapachowych oraz konserwantów. Kwadraciki Granex mają kształt kwadratowych zbożowych poduszeczek, zawierających nadzienie o smaku czekoladowym. Zostały(...)skomponowane tak, by wraz z tą słodką zawartością dostarczyć organizmowi cenne wartości odżywcze. Można je podjadać samodzielnie bądź z dodatkami, takimi jak mleko czy jogurt. Kwadraciki Granex dostępne są w dwóch gramaturach: większym opakowaniu 200-gramowym i mniejszym 150-gramowym. To ostatnie umieszczone zostało w kartonowej podstawce, która ułatwia podjadanie. Postanowiłam zrobić sobie do nich pyszną kawkę i muszę
Aga w kuchniPyszne jajka sadzone w kokilkach... sposób na szybkie i pyszne śniadanie :) Składniki: 2 jajka, 1/3 kiełbaski, 1 plasterek żółtego sera, szczypta suszonego koperku, szczypta słodkiej papryki, szczypta soli. Przygotowanie: Do kokilek (są to takie małe naczynia do zapiekania) na sam spód wkładamy pokrojoną w drobną kostkę kiełbaskę lub szynkę. Na to wbijamy jajko i posypujemy pokrojonym żółtym serem(...)Posypujemy odrobiną soli, słodkiej papryki i koperku. Kokilki wkładamy do mikrofalówki na 1 minutę, moc 600 W. Jeśli białko będzie płynne to wkładamy jeszcze na kilka sekund
Aga w kuchniBolognese z mięsem , 1 sos Napoli z bazylią , 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej, 1 cebula , 1 ząbek czosnku , 1 łyżeczka bazylii otartej , szczypta chilli , szczypta papryki słodkiej , 1 makaron spaghetti 50 cm. Przygotowanie: Mięso mielone podsmażamy na 3 łyżkach rozgrzanego oleju. Gdy mięso będzie usmażone dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulkę i dusimy ok. 10 minut. Następnie(...)wlewamy sos bolognese i napoli. Doprawiamy wyciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, bazylią, chilli oraz papryką słodką. Do osolonej, gotującej się wody wkładamy makaron Sorenti. Gotujemy ok. 11 minut. Makaron odcedzamy, przepłukujemy zimną wodą i układamy w miseczce. Polewamy sosem bolońskim i posypujemy startym żółtym serem.Dekorujemy listkami świeżej mięty
Aga w kuchnidokładnie myjemy i drylujemy. Następnie zalewamy je 2 litrami zimnej wody i gotujemy ok. 15 minut. Dodajemy cukier- ilość jego zależy od tego czy wolimy zupkę bardziej kwaśną czy słodką. Ja miałam dosyć słodkie wiśnie, więc dodałam 4 łyżki cukru. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną lub kisiel i mieszamy. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Podajemy z ugotowanym makaronem
Aga w kuchniSkładniki: 4 jabłka, 200 g mąki, 250 ml mleka, 200 ml wody gazowanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 jajka, szczypta soli Kamis, do posypania: przyprawa do dań słodkich Kamis Specialite. Przygotowanie: W misce mieszamy suche składniki: mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Następnie dodajemy jajka, mleko oraz wodę i mieszamy mikserem(...)usuwamy gniazda nasienne. Kroimy jabłka w plasterki i mieszamy z ciastem naleśnikowym. Na rozgrzanym oleju na patelni wylewamy małe placuszki, smażymy z obu stron. Podajemy posypane przyprawą do dań słodkich lub cukrem
Aga w kuchnipłatka... i deser gotowy :) Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki, 0,5 szklanki cukru, 4 żółtka, 150 g margaryny, Nadzienie: 4-5 duże jabłka, szczypta przyprawy do dań słodkich Kamis, 2-3 łyżki cukru, 1/4 szklanki wody. 1 galaretka cytrynowa Dr. Oetker. Przygotowanie: Ciasto: Z margaryny, mąki, cukru i żółtek zagniatamy ciasto. Ciasto wkładamy w foliowy woreczek(...)stopniach. Nadzienie: Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę. Wkładamy je do garnka, zalewamy wodą i prażymy. Dodajemy cukier oraz przyprawę do dań słodkich- mieszamy. Gdy jabłka będą już miękkie, wsypujemy galaretkę i mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia. Gdy galaretka zacznie lekko tężeć przekładamy masę do babeczek i chłodzimy w lodówce
Aga w kuchni