słodkie - 12682 przepisów (strona:204/846)

Ciepłe lody 343

razem jednak pomagałam ich w przygotowaniu, dlatego nie omieszkam się z Wami podzielić przepisem, który wywołuje na twarzy uśmiech, gdy przypominają się smaki dzieciństwa. I choć lody są dość słodkie to jeden mały wafelek zaspokoi Waszą ochotę na słodkie na długo. Spróbujcie je zrobić bo wbrew pozorom nie są skomplikowane i wymagają jedynie kilku brudnych naczyń. Przepis pochodzi z bloga

Fabryka pomysłów
Muszelki z Sosem Burrito! 259

zalewie pomidorowej 3 łyżki ketchupu pikantnego 1 opakowanie warzyw  Mieszanka meksykańska  Iglotex (450 g) (marchew, fasola czerwona, groszek zielony, papryka czerwona, cebula, kukurydza) 1 łyżeczka  czerwonej słodkiej papryki  mielonej Skworcu 1/2 łyżeczki  papryki wędzonej słodkiej  mielonej Skworcu 1/3 pieprzu cayenne odrobina kminu rzymskiego 1 i 1/2 łyżeczki suszonego  oregano  Skworcu sól pieprz

Blondynka Gotuje
Kurczak zapiekany z dynią 168

szczerze jeszcze wrócę do tego przepisu :) Składniki: - połowa średniej dyni - 20 dag sera żółtego - 5 średnich ziemniaków - 1 duża pierś z kurczaka - kilka łodyżek rozmarynu - przyprawa do kurczaka - papryka słodka - czosnek granulowany - pieprz sos - 1/2 litra wrzątku - 1 kostka mięsna - 1 łyżka jogurtu naturalnego - 1 łyżka majonezu - kilka kropel tabasco - kilka kropel oleju balsamicznego Przygotowanie: Ziemniaki obgotowujemy i kroimy(...)grubą kostkę. Dynię obieramy i wraz z kurczakiem kroimy w grubą kostkę. Kurczaka podsmażamy ze szczyptą przyprawy do kurczaka, jedną łyżką papryki słodkiej oraz szczyptą pieprzu i granulowanego czosnku. Wszystkie składniki na sos łączymy i dokładnie mieszamy. W naczyniu żaroodpornym układamy ziemniaki, dynię oraz kurczaka. Składniki mieszamy i polewamy sosem. Na wierzch układamy plasterki sera żółtego i gałązki rozmarynu

Zainspirowana w kuchni
Makaron z pieczarkami, cukinią, fetą i suszonymi pomidorami 581

pieczarek lub innych grzybów (podgrzybków, borowików, kurek) 2/3 kostki fety 1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oliwie natka pietruszki sól i pieprz 1 łyżeczka ziół do pizzy 1 ząbek czosnku słodka papryka w proszku oliwa z pomidorów do smażenia Makaron ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić. Cukinię i pieczarki pokroić w plastry lub dużą kostkę. Usmażyć na niewielkiej ilości oliwy, dodać ugotowany(...)makaron, posiekaną natkę oraz pokrojone drobno pomidory i czosnek, zioła do pizzy i chwilę dusić. Pod koniec wkruszyć fetę. Dokładnie wymieszać. Doprawić solą, pieprzem, słodką papryką

Czerwień i błękit
Racuchy drożdżowe 366

drożdżowe to mój smak z dzieciństwa. Nie jadłam ich wieki – dlatego korzystam z przepisu babci, aby powrócić do tego smaku. W niektórych domach jadano je na deser lub słodkie śniadanie/kolację. U mnie raz na jakiś czas był obiad na słodko – wtedy królowały pampuchy (tak je nazywałam, choć tradycyjne pampuchy są chyba na parze?). Pamiętam

Poezja smaku
Sernik dyniowy z orzechami 322

przyprawami korzennymi, wiec i tutaj znajdziecie odrobinę ich smaku w postaci cynamonu, wyczuwalnego w każdej z warstw sernika - w kruchym spodzie, masie serowej oraz warstwie orzechowej. Orzechy włoskie w słodkiej polewie współgrają z korzennym aromatem i doskonale uzupełniają całość wypieku. Kolor masy serowej jest mocno uzależniony od tego, jakiego rodzaju dyni użyjemy. Najbardziej intensywną barwę ma miąższ dyni hokkaido. Mój(...)250g puree z dyni 100g cukru 3 jajka 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki (30g) mąki ziemniaczanej polewa orzechowa 75g orzechów włoskich 50g cukru 60g śmietanki słodkiej (30%) 35g masła duża szczypta cynamonu Wykonanie: CIASTO KRUCHE - mąkę przesiać, dodać sól, cukier puder, cynamon oraz zimne masło, składniki razem posiekać - dodać żółtko, wyrobić gładkie ciasto, schłodzić je przez

Smakołyki Bereniki
Jednodaniowy gulasz po węgiersku 164

ziemniaki pokoroje w kostkę 15 dag pieczarek pokojonych w plasterki 5-6 łyżek suchego makarony risini 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka przyprawy gulaszowej (u mnie pikantnej) 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki śmietana sól, pieprz mąka olej, ew. smalec Wykonanie: Na patelni podgrzewamy tłuszcz, dodajemy słodką paprykę i lekko podsmażamy, uważając, aby papryka się nie przypaliła. Smażymy

Kulinarne przygody Gatity
Pljeskavica, czyli serbskie mielone 252

będzie doskonałym zamiennikiem dla tłustawej karkówki ! Pljeskavica, czyli serbskie mielone Składniki: 1 kg zmielonej w domu łopatki wieprzowej 1 duża czerwona cebula 1 papryczka chili 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki wędzonej* sól, pieprz * To mój dodatek do dania, wędzona papryka nadała mięsu wspaniały aromat. Wykonanie: Do miski wkładamy mięso, posiekaną cebulę i papryczkę

Kulinarne przygody Gatity
Sajgonki z kurczakiem 368

nasze krokiety, czyli najpierw boki do środka, a później rolujemy. Sajgonki smażymy na głębokim dobrze rozgrzanym tłuszczu do momentu kiedy będą rumiane i chrupiące. Podajemy z ulubionym sosem: słodko-kwaśnym, ostro-kwaśnym, słodkim z chili

Kulinarne przygody Gatity
Pieczona dynia 162

nadaje się do jedzenia ze skórką. Pieczona dynia wspaniale smakuje na ciepło, taka wyciągnięta prosto z piekarnika, ale jest też doskonałą bazą do innych dań, tak wytrawnych jak i słodkich. Z upieczonej dyni możemy również zrobić pure, a następnie je zamrozić. Na blogu jest już przepis na zupę krem z pieczonej dyni .   Pieczona dynia Składniki(...)papierem do pieczenia. Następnie smarujemy je delikatnie oliwą i posypujemy przyprawami. Pieczemy  w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.     Jako baza do dań słodkich Dynie kroimy na plastry o szerokości mniej więcej 2 cm. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie smarujemy je oliwą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez

Kulinarne przygody Gatity
Ketchup pomidorowo-śliwkowy 138

nieco proporcje. Ketchup zrobiłam z proporcji 2:1, czyli 2 kg pomidorów i 1 kg śliwek. Bałam się, że z  większą ilością śliwek będzie dla nas za słodki. Wyszedł bardzo fajny, mocno korzenny. Ketchup pomidorowo-śliwkowy Składniki: 2 kg podłużnych pomidorów 1 kg dojrzałych słodkich śliwek 6 ząbków czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek EV 2 liście laurowe

Kulinarne przygody Gatity
Salsa chili na zimę 202

Składniki: 2 duże cebule 3 duże papryki różnokolorowe 2-3 papryczki chili 1,5 kg podłużnych pomidorów 6 łyżek octu winnego 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 1,5 łyżeczki mielonego kuminu 1 łyżka cukru ok. 2 łyżeczek soli olej do smażenia Wykonanie: Papryczki siekamy b. drobno, pomidory parzymy i obieramy(...)garnka i dodajemy do niej pomidory, kolorowe papryki, cukier i ocet. Całość dusimy na niewielkim ogniu, aż salsa zgęstnieje, czyli około 60-80 minut. Następnie dodajemy słodką paprykę, kumin, oregano, pieprz i sól i jeszcze chwilę gotujemy. Gorącą salsę przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy około 15 minut. insertCookd("2cf510ef3025f6dafc40e6191d3111d6

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto dyniowo-pomarańczowe z suszonymi owocami 156

Dzisiaj kolejny przepis na słodką dynię ! Muszę powiedzieć, że jestem zaskoczona kulinarną użytecznością dyni. Można z niej zrobić wszystko, i na słodko i na wytrawnie. Dziś będzie szybkie ciacho, a inspirację do jego wykonania zaczerpnęłam z bloga  W krainie smaku . Ponieważ do przygotowania ciasta nie dodaje się cukru, tylko suszone owoce, po upieczeniu należy ciasto

Kulinarne przygody Gatity
Empanada gallega, hiszpański "kulebiak" 154

letniej wody 25 g świeżych drożdży 10 łyżek oliwy  z oliwek (można użyć oliwę, która nam zostanie ze smażenia warzyw) 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka soli Farsz: 2 jajka ugotowane na twardo 300 g cebuli 500 g kolorowej papryki 1 duży pomidor obrany ze skórki 2 ząbki czosnku 1 łyżka posiekanej(...)natki pietruszki sól pieprz 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 surowe jajko do posmarowania ciasta Wykonanie: Do miski wsypujemy przesianą mąkę, przyprawy, dodajemy wodę, oliwę i rozkruszone drożdże.Mieszamy wszystko dokładnie i wyrabiamy elastyczne ciasto, dodając odrobinę wody, jeśli zajdzie taka potrzeba. Ciasto wkładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do fermentacji, aż podwoi

Kulinarne przygody Gatity
Cytrusowe ciasto z figami i daktylami 175

Kolejna słodka propozycja na Święta ! Po szaleństwie piernikowym przyszedł czas na nieco odmienną od tej korzennej, tym razem cytrusową nutę i to potrójnie cytrusową. Do ciasta bowiem użyjemy pomarańczy, limonki i cytryny. To fajny kontrast ze słodkimi figami i daktylami. Ciasto przypomina nieco keks, ale jest od niego zdecydowanie bardziej wilgotny. Zapach rozchodzący się po całym domu w trakcie pieczenia

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania