słodkie - 12682 przepisów (strona:200/846)

Roszponka z jajkiem i skwarkami. 190

kochane wnuczęta przyjdą do babci  i dziadka z życzeniami ,to musimy ich ugościć. Dla maluszków dziadek przygotuje jeżyka .Babcia ,która jest w kuchni artystką na pewno upiecze coś słodkiego. Gruszkowy jeżyk. Bok gruszki lekko ściąć tak, aby gruszka ładnie leżała. Obrać 1/3 ze skórki od strony ogonka. Winogrona ,możliwie małe ,przekroić na pół , nadziać na wykałaczki i wbijać(...)gruszkę. Z  ciemnego winogrona lub czarnej oliwki zrobić ryjek. Nałożyć oliwkę na ogonek gruszki ,a jeżeli go brakuje , to wbić na wykałaczce. Z pieprzu –oczka. Powyższa wersja ,to słodka. Jeżeli chcemy wytrawną, to zamiast winogron wykorzystamy  małe ,marynowane cebulki

Kulinarny karnet Christophera
Indyk z grillowanym serem na warzywach. 173

cebula 1 por biała część 1 łodyga seler naciowy 1 ząbek czosnku 0,5 główki sałata lodowa 2 łyżki oliwa przyprawa do indyka pieprz czarny 2 łyżki sos chilli słodko pikantny sól morska Wykonanie: Plastry indyka posypać przyprawą, pieprzem, morską solą i grillować na patelni po 2 minuty z każdej strony. Na tej samej patelni  grillować ser halloumi, następnie(...)moment wrzucić  ząbek czosnku, który po chwili wyjąć.  Smażyć  w kolejności dodając : cebula, por, seler, papryka, cukinia. Przyprawić solą, pieprzem i 2 łyżkami sosu chilli słodko pikantnym.  Na koniec sałata lodowa dosłownie na moment. Całość wymieszać, wyłożyć na talerze i na warzywa położyć wyjętego z piekarnika indyka. Całość smażenia warzyw to około 8 minut, lubię warzywa

Kulinarny karnet Christophera
Kolorowa papryka. 152

Colourful peppers. Składniki. 2 papryki 1 jajko 20 dag sera ricotta 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżka keczupu 1/4 łyżeczki papryki słodkiej 2 łyżki koperku 1 łyżeczka oliwy sól Wykonanie. Papryki przekroić na pól i oczyścić. Ricottę utrzeć z żółtkiem i śmietaną, doprawić solą i podzielić na trzy części. Białą część odstawić. Do drugiej dodać keczup i paprykę słodką. Trzecią

Kulinarny karnet Christophera
Kapusta Pak Choi z łososiem. 236

też jako kapusta gorczycowa.   Składniki. 2 kapusty 1 ząbek czosnku 2 plasterki imbiru świeżego 2 cm papryczki chilli szczypta soli, cukru 3 łyżki oleju sezamowego 1 łyżka sosu słodko pikantnego 2 plastry łososia wędzonego Wykonanie. Kapustę umyć. Odciąć twardy spód, wyrzucić. Od spodu ściąć po 2 plastry, nie wyrzucać. Resztę kapusty pokroić wzdłuż na parę części. Plastry łososia pokroić(...)posiekać i przesmażyć na oleju. Dodać plastry i dusić 3-4 minuty, podlać dwiema łyżkami wody, Następnie dodać resztę kapusty i smażyć ,aż zmięknie. W czasie duszenia dodać sos słodko pikantny, mieszać, delikatnie przewracając kapustę. Przełożyć na talerze. Na tej samej patelni smażyć przez kilka sekund paski łososia. Posypać nim kapustę i polać pozostałością z patelni. U nas to była

Kulinarny karnet Christophera
Złota rybka sielawa. 176

soczewicy. Składniki. 4 szt. sielawa wędzona 1/2 szkl. soczewicy czerwonej 1/2 szkl. soczewicy zielonej 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki zielonej 1 ogórek małosolny 1 łyżka koperku 1 łyżeczka papryki słodkiej Wykonanie. Pomyślmy życzenie, to naprawdę złote rybki. Piękne ,prawda. Brzuszki sielawy rozchylić i usunąć ości. Chwytamy za kręgosłup i łatwo wyciągamy. Obie soczewice ugotować osobno i ostudzić. Obie papryki pokroić(...)drobną kostkę i dodać ,zieloną do soczewicy zielonej ,a czerwoną do czerwonej. Do zielonej dodać pokrojony ogórek, i posiekany koperek, a czerwoną posypać zmieloną słodką papryką. Wymieszać. Na półmisku układamy soczewicę czerwoną i obok zieloną i na każdej stawiamy złotą rybkę. Złota rybka - wędzona sielawa w sałatce z agrestem. Składniki. 4 szt. sielawa wędzona 0,25 szt sałata lodowa

Kulinarny karnet Christophera
Czerwone banany… 192

Ekwadoru. Czerwone banany są raczej krótkie około 15 cm i grube. Skóra jest twarda i mięknie w miarę dojrzewania. Miąższ ma zabarwienie pomarańczowe, jest bardzo miękki ,kremowy ,ale mało słodki. Pyszne są    smażone na maśle czy zapiekane. Tubylcy podają je pieczone w ziołach. Ja proponuję zapiekane z jabłkami. Jeżeli traficie na czerwone    banany ,które są twarde(...)manili produkuje się liny okrętowe , tkaniny ,papier i płyty budowlane. Podobno maseczki z bananów ujędrniają, ożywiają naszą skórę, a nawet wygładzają drobne zmarszczki. Maseczka ujędrniająca. ½ banana 1 łyżeczka słodkiej śmietanki 5 kropel soku z cytryny Rozgnieciony banan wymieszać ze śmietanką i cytryną. Nałożyć na twarz i szyję .Po 15 minutach zmyć letnią wodą, osuszyć i nałożyć krem. Maseczka odżywiająca. 1banan

Kulinarny karnet Christophera
Grillowany filet z indyka w sezamie z makaronem sojowym smażonym z warzywami po chińsku 208

marchewka, kroimy w paski o długości około 3 cm papryka, kroimy w paski o długości około 3 cm pół puszki groszku nać pietruszki/ cebula dymka 3-4 łyżki sosu słodko-kwaśnego (może być Tao-Tao bądź inny tego typu, dość gęsty), zamiennie możemy dodać sos z 3 łyżek miodu, soku z połowy limonki i pokrojonej papryczki chili dodatkowa łyżka sosu(...)sojowy smażony z warzywami W woku rozgrzewamy olej sezamowy, smażymy na nim marchewkę oraz paprykę, pokrojone w paski. Następnie dodajemy różyczki kalafiora i całość dusimy kilka minut. Dodajemy sos słodko kwaśny oraz sos sojowy. Dokładnie mieszamy by nic nie przywarło. Gdy warzywa zmiękną dodajemy groszek oraz makaron (wcześniej zalany wrzątkiem, odcedzony). Całość dokładnie mieszamy i ściągamy z ognia. Na talerzu

Mango Papaja
Domowe masło orzechowe 484

natomiast zdecydowanie bardziej delikatne i mniej wyraziste w smaku. Co takiego wyjątkowego jest w maśle orzechowym? Jak dla mnie to przede wszystkim jego uniwersalność. Możemy je dodawać zarówno do słodkich jak i wytrawnych dań. W połączeniu z owsianką jest wprost GENIALNE, świetnie sprawdza się również z pełnoziarnistym pieczywem lub bananem. Warto je jeść, ponieważ hamuje apetyt na słodycze i niezdrowe(...)przeszkodzić nam w dążeniu do pięknej sylwetki, a wręcz przeciwnie- dostarczą cennych składników odżywczych i nienasyconych kwasów tłuszczowych, dzięki czemu, jak już wcześniej wspomniałam, zmniejszy się nasz apetyt na słodkie, niezdrowe przekąski. To samo tyczy się masła orzechowego; należy pamiętać, że jest ono produktem wysokokalorycznym i nie powinniśmy pochłaniać go bez umiaru, a doskonale wiem, iż czasem ciężko się powstrzymać

peanutbuttermonster
Bezglutenowa pizza na pomidorowym cieście - ananas, banan, kurczak 231

ananas świeży (ew. z puszki) 1 szt dojrzałe banany 2 szt filet z piersi kurczaka  500 g czosnek cukier  2 ząbki 2 łyżeczki sól, kolendra, papryka słodka, tymianek, pieprz (lub przyprawa typu gyros) olej do smażenia ser mozarella (dla uczulonych na mleko bez dodatku sera) Przygotowanie: Do miski wsypać mąkę, cukier, drożdże instant, dolać 1,5 szklanki ciepłego(...)około 30 minut do wyrośnięcia.  Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Teraz pora przygotować wierzch pizzy. Kurczaka pokroić w drobną kostkę, oprószyć mieszanką przypraw ( sól, kolendra, papryka słodka, tymianek, pieprz   lub gotowa mieszanka - przyprawa typu gyros). Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju, dodać kurczaka i smażyć do lekkiego przyrumienienia. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w kostkę banany

głodny alergik
Smarowidło gruszkowo - jabłkowe 156

Tartinade Stroop Spread" Otrzymany z 700g owoców na 100g produktu, nie zawiera cukru. Skład: skoncentrowany sok z gruszek 75% i jabłek 25% Jeśli ktoś ma wątpliwości czy coś słodkiego może być zdrowe i jednocześnie pyszne, to powinien koniecznie spróbować tego smarowidła. Jest to bardzo mocno zagęszczony sok z gruszek i jabłek, bez cukru i żadnych sztucznych dodatków.  Smak smarowidła(...)jest  intensywny, bardzo "esencjonalny" ale jednocześnie łagodny, doskonale zrównoważony - ani zbyt słodki, ani zbyt kwaśny.  Ma ciemny, złocistobrązowy kolor, a przy tym  pachnie apetycznie owocami i karmelem.   Konsystencja jest gładka i gęsta, to   smarowidło  idealne - nic nie rozpływa się i nie ścieka. Używamy go zamiast dżemu - do smarowania pieczywa, naleśników i placków. Dzieci

głodny alergik
Tarta limonkowa 225

Tarta limonkowa to doskonały deser dla osób, które nie lubią bardzo słodkich kremów. Jest delikatnie kwaskowa (ale nie kwaśna) ze słodką nutą czekolady i orzeźwiającą skórką z limonki. Nadaje się zarówno na elegancki deser jak i na codzienne ciasto do kawy czy herbaty. Osoby, które oglądały amerykański serial „Dexter” na pewno pamiętają, jak jedna z bohaterek marzyła przed

Poezja smaku
Ślimaczki dyniowe z cynamonem 363

tortownicy, dzięki temu po upieczeniu tworzą jedną całość. Nie przeszkadza to w ich porcjowaniu, wystarczy delikatnie odrywać je od siebie wzdłuż widocznych w cieście zagłębień. Polecam również mniej słodką wersję wypieku z ciasta dyniowego - chlebek dyniowy . Ślimaczki dyniowe z cynamonem Składniki: ciasto drożdżowe 290g mąki pszennej typ 650 160g purée z dyni hokkaido 100ml mleka 25g masła 10g drożdży świeżych(...)tortownicy, pozostawić do ostudzenia - ślimaczki można jeść jeszcze ciepłe lub całkowicie ostudzone, delikatnie odrywając pojedyncze bułeczki wzdłuż widocznych warstw ciasta (można na początku pomóc sobie nożem) - dla lubiących mocno słodkie wypieki, polecam przygotowanie polewy: - masło rozpuścić z cukrem na małym ogniu, cały czas mieszając - do rozpuszczonej mieszanki wlać śmietankę, mieszać energicznie, aż masa zacznie bulgotać i widocznie gęstnieć - gotową polewę

Smakołyki Bereniki
Sałatka z tuńczykiem 3908

lubi, jednak samymi słodyczami żyć się nie da. (A nawet gdyby się dało, to jest przecież tyle innych, cudownych rzeczy!) Dlatego teraz, dla odmiany po dwóch słodkich postach - sałatka. Jedna z tych, które polecam na posiłek poza domem, na wynos. Do szkoły, na uczelnię, do pracy czy w podróż - nadaje się w sam raz. Jest sycąca, bo z ryżem(...)niż jadane zwykle na mieście fast foody. Tak czy tak, proponowana dzisiaj sałatka to pełnowartościowy posiłek, który w razie potrzeby z powodzeniem zastąpi obiad. Mnie czasami ratuje przed zjedzeniem słodkiej bułki lub hot-doga. Polecam ją wszystkim zabieganym i nie mającym na nic czasu, bo jej przyrządzenie to tylko chwilka, a później nie trzeba się martwić o prowiant. Sałatkę można

Ratunku obiad
"Czarne Złoto" w Dyniowym śniadanku ^^ 157

dzień i kolejne dyniowe śniadanie tym razem przystrojone "czarnym złotem".  Jak przeczytałam na jednej ze stron : " Jest to naturalny cukier, wytwarzany z trzciny cukrowej. Ta słodka, smaczna substancja to dietetyczny produkt naturalnego pochodzenia, który może zastąpić biały cukier, sztuczne słodziki. Ten czarny, gęsty i słodki syrop wytwarzany jest z łodygi trzciny cukrowej

Kuchenny Skrawek Nieba
Sobota z jajem #6 Szalony omlet cesarza Lucjanka czyli dżem dobry na piątkę. Na piąstkę. Na piętkę. Dżem dobry na wszyst 199

arcyproste. Banalne. I takie oczywiste.  "Piątnica" cesarza Lucusia. Bez ciasta. Bo Stwórca znowu ma fazę na głodzenie. Sensor grubości mu się odezwał ;) To ja sobie chociaż dogodziłam. I słodkie śniadanie zjadłam.  Bo słodko na talerzu, póki co.  Wyrżnąć się cholery nie chcą! Swędzą. Gizmo ze śliny potokiem jak sokiem lepkim szaleje. To piąstka. To stopa. Na przemian

bastalena

Proponowane wyszukiwania