Składniki : gruszki - 2 kg dynia - 2 kg ewentualnie cukier do smaku Przygotowanie : Gruszki umyć i obrać ze skórki, to samo zrobić z dynią Składniki pokroić w kostkę i przełożyć do sporego garnka Postawić na niewielkim ogniu i gotować do momentu, aż składniki się "rozlecą " i połączą Cukier dodawać w ostatnim momencie, spróbować, czy nie jest dość słodkie Moje gruszki i dynia były bardzo słodkie, nie dosładzałam przetworu prawie wcale :) Gdy masa jest już szklista, przekładamy do wyparzonych i um... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Już w dzieciństwie mieszałam mamie w garnkach :) Bywało zabawnie. Mama posoliła zupę, ja też. Później kiedy potrafiłam już pomagać w gotowaniu, to zapał jakby mi przeszedł... Ale po założeniu rodziny, gotowanie stało się codzienną koniecznością.
I od tego czasu zaczęła się moja przygoda z "pitraszeniem". Były kulinarne wzloty i upadki.Nie wszystko się od razu udawało :( Przez te lata nazbierało się przepisów i porad kulinarnych , które ułatwiały mi odnaleźć swój smak. Te, które sprawdziły się w codziennym gotowaniu zamieszczam na blogu. W ten sposób wszyscy Ci, którzy lubią gotować proste , a zarazem łatwe w przyrządzaniu potrawy znajdą coś dla siebie. Przepisów stopniowo będzie przybywać, więc proszę często tu zaglądać.
Powodzenia
Urszula