zanurzone w sosie majonezowo musztardowym, z curry, miodem i chrupiącym soczystym jabłkiem startym na tarce. Wciągający słono słodki smak, intensywnie oddziałujący na kubki smakowe. Szwedzi to naród zajadający się śledziami. Są specjalistami od przyrządzania śledzi z charakterystyczną nutą słodyczy, uzyskaną poprzez dodatek miodu, cukru lub syropu cukrowego. Poniżej przedstawiam jeden z według mnie najciekawszych przepisów na szwedzkie śledzie w marynacie(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Currysill śledzie marynowane w curry z jabłkiem 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Przekąska Kuchnia: Szwecka Trudność: Łatwe Ilość 500 g Przygotowanie 30 min. Kalorie 180 kcal Skandynawskie Currysill, czyli śledziki marynowane w sosie curry. Śledzie w curry to prawdziwy szwedzki specjał. Kuchnia skandynawska. Składniki: 10 plastrów filetów śledziowych matjas 1 chrupiące i kwaśne jabłka
ProstePesto.plŚwięta święta i po świętach, a dla tych, którzy myślą już o Sylwestrowym menu mam propozycję na pyszne śledzie pod buraczkiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Śledź pod buraczkiem. Szuba. Śledź pod pierzynką. Składniki 8 filetów śledziowych 3 cebule 4 buraki 6 ziemniaków 3 jajka sól pieprz 1 łyżka natki pietruszki 1 łyżka koperku 250 ml kwaśnej śmietany 380 ml majonezu(...)Instrukcje Buraki i ziemniaki gotujemy w skórce do miękkości. Jajka gotujemy na twardo, cebulę kroimy w drobną kostkę. Śledzie moczymy w wodzie minimum godzinę, osączamy na ręczniku papierowym i kroimy w paski. W misce łączymy śmietanę z majonezem. Na dnie sporej miski układamy część śledzi, posypujemy połową cebuli i oprószamy delikatnie solą oraz pieprzem. Polewamy małą ilością sosu. Na tarce
To co lubię - gotuję i polecamPrzepis na śledzie solone w sosie tatarskim. Z dodatkiem marynowanych grzybków i ogórków konserwowych. Do przepisu możecie użyć marynowane grzyby, które w tym roku część z Was z pewnością zrobiła. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Składniki 8 płatów śledzi solonych 6 średnich ogórków konserwowych 1 słoik grzybków marynowanych (ilość grzybków powinna odpowiadać ilości ogórków) mogą być również pieczarki marynowane 4 jajka(...)ugotowane na twardo 2 łyżki majonezu lub 1 łyżka majonezu 1 łyżka gęstego jogurtu Instrukcje Śledzie płuczemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na godzinę. Po godzinie wodę odlewamy i sprawdzamy jak mocno słone są śledzie. Jeśli nadal są bardzo słone ponownie zalewamy je wodą na godzinę. Należy jednak pamiętać o tym, że sałatki już dodatkowo nie solimy, a dodatek sosu
To co lubię - gotuję i polecamjeszcze ulubiona potrawa świąteczna. Przynajmniej moja 😄 Ale żeby nie było nudno (i żeby nikt nie marudził) przygotowuję różne warianty smakowe - dla każdego coś dobrego. I tak, dla wielbicieli śledzia przygotowałam jajka faszerowane śledziem i burakiem. Choć ja fanką śledzia nie jestem i chyba nigdy nie będę, to przyznam, że ten farsz smakował nawet mi 😂 Myślę, że takie połączenie smakowe może(...)zaskoczyć wiele osób i kto wie, może ktoś jednak zmieni zdanie na temat śledzia? Więc polecam! Jajka faszerowane śledziem i burakiem - przepis na 4 porcje Do przygotowania faszerowanych jajek będziesz potrzebować: 4 jajka, 1 duży filet śledzia matias, małego buraka, łyżkę jogurtu, natkę pietruszki, pieprz do smaku. 1. Śledzia wymocz w wodzie przez kilka godzin. 2. Buraka ugotuj w garnku
Z notatnika dietetykanaszych blogowych zasobach mamy jeszcze kilka przepisów przygotowania śledzi, które nie zostały zamieszczone ze względu na zdjęcia. Robiliśmy je bowiem jeszcze w okresie zimowym i zdjęcia mają bożonarodzeniową oprawę, więc przepisy muszą poczekać na swój czas. Przygotowaliśmy jednak śledzie z suszonymi pomidorami , które można zrobić nie tylko na święta, choć i na Wielkanoc będą jak znalazł. Dzięki dodatkom suszonych pomidorów(...)oraz rozmarynu śledzie mają słodki i mocno ziołowy smak, a marynata z oleju i ostra cebula doskonale go uzupełnia. Taką wersję śledzi z pewnością można podać na świąteczny stół, a także przygotować je do zjedzenia w zwykłe dni. Polecamy. Składniki na śledzie z suszonymi pomidorami 3-4 filety śledziowe a’la matjas 5-6 suszonych pomidorów 1 cebula 1 liść
niecodziennikparyŚledź po kaszubsku z chili Dlaczego po KASZUBSKU??? Nie wiemy… poszukiwania w sieci spełzły na niczym. Wszyscy wiedzą, co to jest “śledź po kaszubsku”, ale jak pytamy o przepis, to każdy ma inny zestaw dodatków do naszego bohatera ŚLEDZIA KASZUBSKIEGO I to jest fajne, że znowu, ile przepisów tyle tajemnic smaku Składniki 500g solonych płatów śledziowych 500g(...)cebuli 60ml oleju 2 łyżki cukru 5 łyżek octu winnego białego + 1 łyżka do moczenia śledzi 200g koncentratu pomidorowego 5 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe szczypta soli 2 łyżki ziaren gorczycy szczypta ostrej suszonej papryczki chili (ilość zależna od naszych preferencji co do ostrości) Wykonanie Śledzie moczymy w wodzie z dodatkiem 1 łyżki octu białego winnego przez kilka
Tajemnice SmakuKolejne świetne śledzie na podstawie przepisu z książki "Śledzie" Małgorzaty Caprari. Tym razem marynowane w domowym occie jabłkowym. Smak gotowych śledzi jest delikatny, ocet nie jest dominujący. Pysznie smakują z dodatkiem marynowanej papryki, można posypać je dodatkowo pokrojonym w paseczki porem i obłożyć plasterkami jajka ugotowanego na twardo. Polecam! Marynowany śledź w oleju - przepis składniki 4 filety matiasów(...)używam śledzi korzennych 2 cebule ocet winny - użyłam jabłkowego olej o neutralnym smaku i zapachu opcjonalnie - liść laurowy, pieprz, ziele angielskie, jałowiec do podania marynowana papryka pokrojony w paseczki por jajko ugotowane na twardo przygotowanie Filety śledziowe pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pociąć w bardzo cienkie półplasterki. Śledzie i cebulę układać w słoiku warstwami, zaczynając od cebuli. Kolejne warstwy
Stare GaryWigilijne śledzie z cebulą marynowane w soku z cytryny i oliwie Śledzie to wigilijne danie obowiązkowe. Można je podawać dosłownie na sto sposobów – marynowane, smażone, na słodko, na ostro, z dodatkiem warzyw lub sosów śmietanowych. Jednak podstawowy przepis na śledzie, to solone filety, cebula, oliwa oraz kwaśny dodatek, na przykład sok z cytryny lub ocet winny. Dziś chciałam podzielić się(...)wami przepisem na wytrawne śledzie z cebulą marynowane w oliwie i soku z cytryny , które można serwować z różnymi dodatkami – według własnego upodobania - z czosnkiem, majerankiem lub kwaśną śmietaną. Składniki potrzebne na śledzie z cebulą marynowane w oliwie i soku z cytryny 8 solonych filetów ze śledzi, najlepiej Matias 6 ziaren pieprzu 3 ziarna ziela angielskiego 10 ziaren gorczycy
Gotujemy i jemyWigilijne śledzie z cebulą marynowane w soku z cytryny i oliwie Śledzie to wigilijne danie obowiązkowe. Można je podawać dosłownie na sto sposobów – marynowane, smażone, na słodko, na ostro, z dodatkiem warzyw lub sosów śmietanowych. Jednak podstawowy przepis na śledzie, to solone filety, cebula, oliwa oraz kwaśny dodatek, na przykład sok z cytryny lub ocet winny. Dziś chciałam podzielić się(...)wami przepisem na wytrawne śledzie z cebulą marynowane w oliwie i soku z cytryny , które można serwować z różnymi dodatkami – według własnego upodobania - z czosnkiem, majerankiem lub kwaśną śmietaną. Składniki potrzebne na śledzie z cebulą marynowane w oliwie i soku z cytryny 8 solonych filetów ze śledzi, najlepiej Matias 6 ziaren pieprzu 3 ziarna ziela angielskiego 10 ziaren gorczycy
KorniszonkiŚledzie lekko podwędzane w jałowcu. 2 płaty śledzi z zalewy, garść suchych igieł jałowca, 6 jagód jałowca, 1 liść laurowy, 1 cebula, 6 ziaren pieprzu czarnego, 1 cytryna, 50 ml ginu, 150 ml oleju (rzepakowy tłoczony na zimno), 1 łyżeczka do kawy cukru, Płaty śledzi wymoczyć w zimnej wodzie, następnie osuszyć. Długość moczenia zależy od ich słoności. Czasem zalewa jest(...)bardziej, innym razem mniej słona. Najlepiej po 2 godzinach spróbować kawałek śledzia. Do naczynia włożyć igły jałowca, nad nimi ułożyć ruszt, na którym położyć śledzie. Zapalić jałowiec, gdy zacznie się ładnie palić, przykryć szczelnie naczynie i odstawić na 20 minut. W tym czasie śledzie będą się wędziły w wytworzonym dymie. Cebulę pokroić w cienkie krążki. Cytrynę pokroić w cienkie plasterki
królestwo garówburaczkami to jeden z moich ulubionych smaków świąt. Nie może jej zabraknąć na stole wigilijnym ani na kolejnych posiłkach Bożonarodzeniowych. Składniki jakie znajdują się w sałatce śledziowej to śledzie marnowane, ziemniaki, marchewka, cebulka, jajka ugotowane na twardo, buraczki. Inne nazwy tej sałatki to sałatka śledziowa Szuba bądź śledzie pod pierzynką (wtedy składniki poukładane są w innej kolejności. Sałatka śledziowa(...)buraczkami to danie, które do Polskie dotarło z Rosji, bądź Ukrainy. Każda z warstw sałatki miała swoje znaczenie: śledzie – proletariat, marchew – chłopi, buraki – rewolucja październikowa, majonez – burżuazja. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka śledziowa z buraczkami – Składniki 4 nieduże śledzie marynowane 1 duża cebula pół słoiczka buraków konserwowych bądź 2 duże surowe buraki ćwikłowe 4 jajka ugotowane
To Musisz Wiedziećadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie w sosie śmietanowo chrzanowym Przepis na pyszną sałatkę śledziową, w której słone śledzie świetnie komponują się z ostrym chrzanem, słodkimi rodzynkami i kwaśną śmietaną. Połączenie tych intensywnych smaków w tym przepisie sprawia, że jest to jedna z moich ulubionych sałatek śledziowych. Poniżej sprawdzony przepis. Śledzie w sosie śmietanowo chrzanowym Składniki(na 4-5 osób): 6 filetów(...)Garść rodzynek mały jogurt naturalny (180g) kwaśna śmietana 18% (200g) 2-3 łyżki majonezu 3 łyżki chrzanu tartego Pieprz 1 łyżka soku z cytryny Garść siekanej natki pietruszki Śledzie w sosie śmietanowo chrzanowym Przygotowanie: Śledzie moczymy w wodzie przez co najmniej dwie godziny, w tym czasie przynajmniej raz wymieniamy wodę, następnie śledzie kroimy w kostkę. Jaja gotujemy na twardo
Księga-Smakudomowych uroczystości. Przygotowanie tej potrawy wymaga od minimalnych umiejętności w kuchni. Oczywiście potrzebny jest rondel, na którym wspomniany sos salsa przygotujecie. Na moim blogu znajdziecie też inne przepisy ze śledziem w roli głównej , które z powodzeniem możecie przygotować w okresie zimowym. To jest na pewno niemiecka sałatka śledziowa , czy śledzie po duńsku . Wszystkie przepisy wam na pewno zasmakują. Zabieramy się(...)pracy. Zobacz mój film z przygotowania śledzi Składniki – Śledziowa salsa 500 g solonych płatów śledziowych 2 szklanki przecieru pomidorowego szklanka pędów bambusa konserwowego pół dużej cebuli lub jedna średnia papryka czerwona limonka 3 łyżki miodu 3 łyżki octu pieprz olej Szukasz najlepszych przypraw do swojej kuchni? Zajrzyj tutaj. Przepis – Śledziowa salsa Przepis zaczynamy od wymoczenia w wodzie śledzi
Kuchennyviral.plTatar ze śledzia z karmelizowanymi orzechami i suszoną śliwką podawany na krążkach z pumpernikla to przystawka bez której nie wyobrażam sobie grudnia. Odkryłam ją kilka lat temu w trakcie firmowej wigilii w restauracji “Smaki Warszawy” i smakowała mi do tego stopnia, że odważyłam się(...)tylko luźną propozycją. Warto zauważyć, że jest to zdecydowanie słodka wersja tatara i bardzo trzeba uważać, aby nie straciła swojego śledziowego charakteru. Dla niektórych śledź na słodko może brzmieć dziwnie, ale zdecydowanie warto spróbować. Tatar ze śledzia z karmelizowanymi orzechami – przepis Składniki 400 g filetów śledziowych 90 g orzechów włoskich
PatchworkWigilia coraz bliżej, a jak Wigilia to ryby, a jak ryby to i śledzie. Dziś przygotowałam dla Was kolejną propozycję na pyszne śledzie, a mianowicie w sosie salsa, czyli z duszoną cebulką, marchewką, selerem i papryką w sosie pomidorowym. Śledzie smakują obłędnie, słodko-kwaśne warzywa w sosie idealnie łączą się ze słonym śledziem tworząc niezwykle smaczne połączenie(...)Natomiast jeśli macie ochotę na śledzie po polsku, czyli w śmietanie, lub po staropolsku z cebulką, po cygańsku, kaszubsku, zebrałam dla Was te i inne przepisy tutaj . Przepis na Śledzie w sosie salsa : 8 płatów śledzi matjasów (około 500 g) 2 łyżki oleju 1 duża cebula 1 marchewka kawałek selera wielkości marchewki 1/4 papryki czerwonej 200 ml przecieru pomidorowego
Rozpustne gotowanieOpiekane śledzie w zalewie galaretkowej Przepis na tą pyszną śledziową przekąskę nie jest skomplikowany ani czasochłonny, jednak z konsumpcją trzeba niestety poczekać przynajmniej dwa dni, aż smaki się przegryzą, a w słoikach powstanie przepyszna galaretka dopełniająca smak rybki. Coś pysznego…! Składniki: 1 kg śledzi 1 szklanka mąki – do panierowania sól, pieprz 2 cebule olej do smażenia(...)szklanki octu 10% 4,5 szklanki wody 1 łyżeczka soli 4-6 łyżek cukru 5 kulek pieprzu 3 kulki ziela angielskiego 3 liście laurowe 2 łyżki żelatyny *** Śledzie myjemy, oczyszczamy, kroimy na części i przyprawiamy solą oraz pieprzem *** *** Następnie ryby obtaczamy w mące *** *** Smażymy z dwóch stron na rumiany kolor, a następnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku
Blog z ApetytemŚledzie! Ich nie może zabraknąć na wigilijnym stole! Ja, jak już dobrze wiecie, jestem miłośnikiem śledzi. Robię je na bardzo wiele sposobów. Mój Luby, w gruncie rzeczy co trzeci dzień je śledzie na kolację, jest ich chyba największym fanem! Na imprezach, wiadomo śledzik lubi pływać, więc schodzi w pierwszej kolejności. Dziś mam dla Was przepis na śledzie po włosku(...)gwarantuję znikną z talerzyka zanim się obejrzysz! PRZEPIS NA ŚLEDZIE PO WŁOSKU - 6-7 sztuk matiasów - 1 cebula - 1/2 szklanki suszonych pomidorów w oleju - 15 - 20 zielonych dużych oliwek - olej lub oliwa - 1 łyżka suszonej bazyli - 1 łyżka ziół prowansalskich Śledzie myjemy i płuczemy w wodzie, aż będą o odpowiednim dla nas stopniu słoności. Kroimy na porcje. Cebulę
SMYKWKUCHNIŚledzie na wigilię Dzisiaj mam dla Was przepyszne śledzie, które robiłam już przedwczoraj na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia, teraz się marynują już w lodówce. Wiadomo im dłużej tym lepiej, ale tak na prawdę wystarczy im 12 godzin i są idealne do jedzenia. Obawiam się tylko jednej rzeczy, że nie dotrwają do Świąt ehheeheh Śledzie na świątecznym stole u mnie(...)domu, są zawsze w bardzo wielu rożnych odsłonach, z śledziami jest trochę tak, że albo się je kocha albo nienawidzi. Mogę Wam podpowiedzieć jedno, zacznijcie eksperymentować i łączyć tą rybę z wieloma różnymi składnikami a przekonacie się, jak śledzie potrafią być pyszne! Polecam przepis na korzenne śledzie ! SKŁADNIKI; - 7 matiasów - 1 cebula (polecam dwie małe szalotki) - 2 łyżki przyprawy
SMYKWKUCHNIŚledzie to skandynawska specjalność, Szwedzi przygotowują je na tysiące sposobów. Najbardziej popularny w Szwecji jest śledź marynowany w słodkiej zalewie z dodatkiem czerwonej cebuli i marchewki. Dla mnie jednak marynata w wersji oryginalnej jest zbyt słodka, dlatego skorygowałam ilość cukru według upodobań własnych kubków smakowych. To przepis dla wielbicieli i prawdziwych smakoszy śledzi. Słodko-słono-kwaśne smaki są doskonale wyważone(...)chrupiąca marchewka to nie tylko element kolorystyczny - spróbuj wybornych śledzi w szwedzkim wydaniu. Proste do przygotowania. Ważne jest by zalać śledzie przestudzoną marynatą. Najsmaczniejsze po kilku dniach jak się "przegryzą". Kwaśna zalewa zapewnia im długą trwałość, w lodówce mogą stać około miesiąca. Nasze zniknęły w ciągu dwóch dni. Składniki: 500 g solonych śledzi 1 czerwona cebula 1 średnia marchewka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Szukacie pomysł na śledzie wigilijne i macie ochotę na coś oryginalnego na swoim stole? Dla mnie odkryciem tego roku jest kuchnia skandynawska. Jest jednocześnie minimalistyczna i hedonistyczna. Bazuje na prostych smakach. Śledź, kawa, musztarda, olej tłoczony na zimno. Każdy ma to w domu, ale połączenie jest świeże i pyszne. Używamy składników dobrej jakości, zdrowych i łatwo dostępnych w naszej szerokości(...)Ambasady Szwecji. W oryginale było 300 g cukru, czyli tyle ile na całym moim wigilijnym stole, we wszystkich innych potrawach razem wziętych. Poza tym oryginalny przepis zakładał moczenie śledzie, żeby były mniej słone a potem solenie i cukrzenie ich, bo po moczeniu są bez smaku. Jakby nie można było kupić śledzi w oleju, które nie są zbyt słone. Składniki
Ugotowane pozamiataneŚledzie w sosie tatarskim to idealna przekąska na niemal każdą okazję. Sos tatarski świetnie komponuję się z rybami, a ze śledziem charakterystycznym dla polskich zakąsek tworzy bardzo smaczną i ciekawą przystawkę. Śledzie w Sosie Tatarskim - Składniki: ok. 400 g śledzi (najlepiej matiasów) 100 g marynowanych pieczarek (lub innych grzybków) 1 średnia czerwona cebula (lub ok. 100 g szalotek(...)łyżki majonezu 3 łyżki gęstej śmietany 18% 1 łyżka musztardy sarepskiej 2 łyżeczki soku z cytryny łyżeczka octu łyżeczka chrzanu 1/2 łyżeczki pieprzu odrobina soli szczypiorek (opcjonalnie) Śledzie w Sosie Tatarskim - Sposób przygotowania: Płaty śledzi przepłukujemy, a następnie moczymy w wodzie przez ok. 2-3 godziny wymieniając ją ok. 3-4 razy (długość płukania zależy od słoności śledzi
Słodka StronaKożuch ze śledzia, śledź pod pierzynką, śledzie z buraczkami to tylko kilka z określeń na tą doskonałą sałatkę śledziową. Przepis stary jak świat, odświeżam. Są różne wersje tej sałatki np z marchewką zamiast buraczków ale mi osobiście najbardziej smakuje taka w wersji tradycyjnej. Śledzie z buraczkami tworzą wyjątkowo smaczną sałatkę. Kożuch ze śledzia Składniki filety ze śledzia marynowane 2 średnie(...)cebule 3 ugotowane w łupince ziemniaki ugotowane buraczki 3 jajka ugotowane na twardo majonez sól, pieprz Śledzie i cebulkę kroimy w kosteczkę, ziemniaki, buraczki i jajka tarkujemy na tarce o dużych oczkach. Na dnie miseczki układamy śledzie i cebulkę-solimy i pieprzymy oraz smarujemy majonezem. Na majonezie układamy potarkowane ziemniaki-solimy i pieprzymy. Na ziemniaki kładziemy buraczki i smarujemy majonezem
Pieguskowa KuchniaKtóregoś dnia naszła mnie ochota na śledzie. Śledzie z czymś. Wiadomo, cebulka, olej, przyprawy. Ale coś jeszcze za mną chodziło. Postanowiłam dodać musztardę ziarnistą, cudnie podkreśla smak śledzi. Dodałam do tego suszone figi. Bo miałam. Pomyślałam, będą smacznym dodatkiem do śledziowego dania. Efekt był tak smaczny, że mogę stwierdzić, iż nie tylko moja ochota na "innego" śledzia została zaspokojona. Idealna(...)przekąska na Święta, dla niejednego wujka i taty - do czegoś mocniejszego %, na kanapkę. Pycha! Mam nadzieję, że połączenie smaków przypadnie Wam do gustu. Jeśli macie inne pomysły na śledzia z suszonymi owocami to słucham, słucham z niecierpliwością:) Składniki: 2 x 220 g opakowanie śledzi korzennych a la matjas w oleju (ok. 4 płaty) 2 małe cebulki 4 suszone figi
Zasmakuj KuchniDopiero co pieściliśmy nasze podniebienia pączkami i innymi słodkimi wypiekami tłustoczwartkowymi, a już pora dogodzić sobie słonym, postnym śledzikiem. Pamiętny wyraz wsparcia kryzysowego ze strony bratnich narodów ZSRR. Śledzie atlantyckie „IWASI”. Bez głów i ogonów. W zalewie, lekko solone. Łowione na północno-wschodnim Atlantyku. Nie wymagają wymaczania, nadają się do bezpośredniego spożycia. Można je doprawić według własnego uznania(...)doprawiamy – Śledzie iwasi w oleju, z różowym pieprzem. Składniki: - puszka śledzi iwasi (waga ryby 900 g) - 2 cebule - olej lniany - kilka ziaren ziela angielskiego - 3 – 4 listki laurowe - majeranek otarty - różowy pieprz ziarnisty - gałązki kopru do dekoracji Jako że śledzie użyte przeze mnie nie wymagają „wymaczania” przygotowanie potrawy zaczynamy od zdjęcia z nich skóry. Następnie kroimy
mojewypiekiinietylkoTłustym Czwartku czas na święto Śledzika. Na ten dzień proponuję śledzie po cygańsku. Przygotowuję je często, bo są niezwykle smaczne. Lubię śledzie i robię je na różne sposoby. Każde smakują inaczej. Na ten dzień, na „śledzika” robię kilka rodzajów: śledzie po wiejsku , po kaszubsku , z jajkiem w śmietanie , z jabłkiem ... Te i inne przepisy(...)możecie znaleźć w Menu: Ryby, śledzie ... A tymczasem zapraszam na... śledzie po cygańsku Składniki: 8 płatów śledziowych z zalewy winegret 8 ogórków konserwowych słoiczek pieczarek marynowanych w zalewie naturalnej (260 g netto) 2 średnie czerwone cebule Na sos: 250 ml pikantnego keczupu 100 ml oleju 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki musztardy sarepskiej sól pieprz cukier Wykonanie: Płaty śledziowe
Kuchnia u KrysiRyba będąca wigilijnym daniem głównym, którakolwiek w tej roli występuje, nie jest jednak często jedyną rybą obecną na stole. Tak, oczywiście mam na myśli śledzie- one również bardzo często pojawiają się na wigilijnym stole, jak również przez całą resztę roku bywają obecne w jadłospisie Polaków. I bardzo słusznie! Bo jest to jedna z najzdrowszych(...)jakie można kupować i spożywać, a przy tym występuje u nas powszechnie i ma przystępną cenę... Dzisiaj proponuję śledzie w wersji klasycznej- w śmietanie, z dodatkiem jabłka i cebulki. ŚLEDZIE W ŚMIETANIE Z JABŁKIEM I CEBULĄ Składniki: - 3-4 płaty śledzia, najlepiej matjasa - 2 słodkie jabłka - 2 średnie cebule - 3 łyżki majonezu (najlepiej oczywiście Kielecki) - 3 łyżki śmietany
Aromatyczne PodróżeŚledzie to jedna z ulubionych przystawek Polaków. Jemy je przy okazji spotkań towarzyskich, imprez i świąt. Ze względu na to, że śledź jest potrawą postną jest także spożywany w Wigilię oraz Wielki Piątek. Podstawą dobrych śledzi jest zakup dobrej jakości filetów śledziowych, lepiej przeznaczmy więcej pieniążków na prawdziwe filety matias aniżeli kupowanie filetów śledziowych a’la matias, jestem pewny(...)szybko poczujecie różnicę :) Jak zrobić śledzie w oleju – przepis: Filety śledziowe namaczamy w zimnej wodzie (ok. 2-3 godzin) w zależności od tego jak bardzo są słone. W międzyczasie zmieniamy 2-3 razy wodę. Cebulę drobno kroimy. W słoiku układamy warstwami – cebulę i pokrojone w romby śledzie. Każdą warstwę cebuli posypujemy pieprzem. Na 1 litrowy słoik dajemy także
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Śledzie są rybami morskimi, z których można wyczarować wiele smacznych, tradycyjnych i nowoczesnych dań. Najbardziej popularne są u nas śledzie w formie przekąsek czy sałatek przygotowywane na różne sposoby – z olejem, marynowane, z cebulką, jabłkami, orzechami, rodzynkami, warzywami czy korzenne. Na ostro, słono, kwaśno, słodko – dla każdego jakiś śledzik się(...)znajdzie. Filety śledziowe solone a’la matjas SEKO przygotowywane są z ryb najwyższej jakości – ich mięsista konsystencja oraz charakterystyczny dla śledzi smak podkreślone zostały specjalnie skomponowaną zalewą smakową. Dawno nie jadłam tak smacznych śledzi. Muszę również przyznać, że nigdy ich wcześniej nie kupowałam, ale dzięki uprzejmości firmy SEKO mogę teraz delektować się ich smakiem. Przepisy
To co kochamśledzi po kaszubsku mam szczególny sentyment. Przegrywają tylko ze śledziami po sułtańsku . Śledzie przyrządzane na różne sposoby to dość wdzięczny (jeśli oczywiście ktoś lubi śledzie) pomysł na stół wigilijny, bo można je przygotować dużo wcześniej (nawet tydzień przed serwowaniem). Dobrze się przechowują i nabierają lepszego smaku, gdy trochę postoją (smaki się przegryzą). Serdecznie pozdrawiam Pana, który w sklepie wybrał(...)koncentratu pomidorowego łyżeczka suszonego majeranku 2 łyżeczki cukru sok z połowy cytryny pieprz grubo mielony 6 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe olej do smażenia dobry olej lub oliwa Śledzie opłukać pod bieżącą wodą. Namoczyć śledzie na noc w przegotowanej lub przefiltrowanej wodzie. Rano śledzie osuszyć ręcznikiem papierowym. Cebule pokroić w piórka. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę. Gdy zmięknie, dodać
Weekendy w domu i ogrodzieŚledzie w occie są obowiązkowe na stole w czasie świąt Bożego Narodzenia. Jest to przepis mojej mamy, od lat robi te śledzie i kojarzą mi się wyłącznie ze świętami. Są bardzo delikatne, można je długo przechowywać w lodówce, a dodatek goździków do zalewy sprawia, że są aromatycznie (lecz nie za mocno, goździków nie czuć zbyt mocno, czuć tylko delikatnie goździkową(...)oleju Zalewa: 1/4 szklanki octu 1,5 szklanki wody 1 liść laurowy 0,5 łyżeczki pieprzu ziarnistego 0,5 łyżeczki ziela angielskiego 0,5 łyżeczki goździków (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie zalać zimną wodą i moczyć kilka godzin, aż będą dostatecznie słone. Następnie pokroić w niezbyt małe kawałki, najlepiej takie, jak lubimy. Składniki zalewy zagotować i wystudzić. Śledzie włożyć do wystudzonej
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieWitam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na śledzie w sosie czosnkowym dla osób które uwielbiają czosnek. Śledzie są bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Do przygotowania śledzi z sosem czosnkowym będziemy potrzebować: 400 g filetów śledziowych a`la Matias - solone 4 łyżki majonezu (z górką) 4 łyżki śmietany 12% lub 18% (z górką) 4 duże ząbki czosnku opcjonalnie sól do smaku(...)kilka listków natki pietruszki do posypania góry Link do filmu z przygotowania: Śledzie w sosie czosnkowym Przygotowanie: Przed przygotowaniem śledzi, filety śledziowe płuczę w zimnej wodzie, zalewam zimną wodą i odstawiam na około 2-3 godziny do namoczenia w międzyczasie zmieniam wodę. Czas moczenia zależy jak słone mamy śledzie. Następnie do śmietany z majonezem przeciskam przez praskę czosnek i dokładnie
Uwaga Babcia GotujeWitam serdecznie Chciałabym podzielić się przepisem na pyszne śledzie w sosie pomidorowym. Śledzie są bardzo smaczne i proste w przygotowaniu, więc polecam wypróbować przepis. Do przygotowania będziemy potrzebować: 500 g filetów śledziowych a`la Matias - solone 300 g cebuli 4 łyżki koncentratu pomidorowego (około 120 g) 1/4 szklanki oleju (około 60 ml) 1 łyżeczka cukru 1 łyżka octu winnego (jabłkowego(...)przyprawy : 1 listek laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego 3 goździki pieprz do smaku Link do filmu z przygotowania: Śledzie w sosie pomidorowym Przygotowanie : Przed przygotowaniem śledzi, filety śledziowe płuczę w zimnej wodzie, zalewam zimną wodą i odstawiam na około 2-3 godziny do namoczenia w międzyczasie zmieniam wodę. Czas moczenia zależy jak słone mamy śledzie. Teraz przygotuję pozostałe składniki : Cebulę
Uwaga Babcia GotujeŚledzie to przekąska na zimno, która obowiązkowo musi pojawić się na świątecznym stole. Poniższe śledzie są idealne w smaku - słodkie, a zarazem lekko słone. Jeżeli jesteście znudzeni tradycyjną formą podania śledzi (z cebulką i dodatkiem oleju) to zachęcam do przygotowania wersji korzennej wraz z dodatkiem cynamonu, rodzynek i pomarańczy. Składniki: 1 opakowanie śledzi w oleju (wagowo(...)wielkości cebuli garść rodzynek 1/2 sparzonej pomarańczy 1 łyżeczka musztardy francuskiej 1 łyżka miodu 2 łyżki oleju roślinnego 3 goździki 2 kulki ziela angielskiego 1 łyżeczka cynamonu sól, pieprz Śledzie wyjąć z opakowania i pokroić pod skosem na mniejsze kawałki. Cebulę przekroić na pół, pokroić w piórka i przelać wrzącą wodą. Do miseczki wlać olej ze śledzi, olej roślinny, dodać
UgotowaćKiedy jeszcze sama nie robiłam śledzi w domu, jadłam tylko te które zrobił mój tata. Robił doskonałe, świetnie doprawione i zawsze mi smakowały. Ale... kiedy miałam ochotę zjeść śledzia a w domu akurat nie było, kupowałam w sklepie. Najbardziej smakowały mi śledzie po kaszubsku i po wiejsku. Po kaszubsku pokazałam na blogu tutaj a po wiejsku zrobiłam wczoraj i przepis(...)wody 100 ml octu 10% 150 ml oleju 3 listki laurowe kilka ziarenek pieprzu 3 ziarenka ziela angielskiego 1/2 łyżeczki cukru Wykonanie: Śledzie wymoczyłam poprzedniego dnia, zmieniając kilkakrotnie wodę. Wymoczone pokroiłam w kawałki. Każdy płat na 3 części. Cebulę pokroiłam w półkrążki. Marchewkę starłam na tarce jarzynowej na dużych oczkach. Ogórka pokroiłam
Kuchnia u KrysiKuchnia polska jest bardzo twórcza. Mamy rybę po grecku, fasolkę po bretońsku, pierogi ruskie, śledzie po japońsku… i nie tylko. Śledzie po japońsku są kanonem sztuki kulinarnej PRL-u. Królowały w restauracjach, na dancingach. Przetrwały do dziś „zaklęte w rewirach”. Śledzie po japońsku. Składniki: - śledzie matiasy ok. 600g (filety) - 2 cebule - 1 kwaśne, twarde jabłko (Granny Smith) - 1 szklanka gęstej(...)może być inna, ale co najmniej 18% - sok z ½ cytryny - 1,5 łyżeczki musztardy ziarnistej - różowa sól himalajska - świeżo mielony pieprz kolorowy - cukier (do smaku) - jajka ugotowane na twardo Śledzie moczymy w zimnej wodzie lub mleku (czas zależy od stopnia zasolenia). Wymoczone osuszamy ręcznikiem papierowym. Cebule kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do miseczki, sparzamy wrzątkiem, hartujemy zimną wodą i odcedzamy
mojewypiekiinietylkoPrzepis na te śledzie dostałam od koleżanki przed samymi Świętami. Słyszałam o nich same pochlebne opinie, więc postanowiłam je przygotować dzień przed Wigilią. Były tak dobre, że niemal wszystkie zjedliśmy jeszcze przed pierwszym dniem Bożego Narodzenia. Później przygotowałam je jeszcze na Sylwestra i znowu zniknęły w oka mgnieniu! Polecam! Składniki na śledzie po polsku w śmietanie: 800-1000 g śledzi(...)twardo 900-1000 g kwaśnej śmietany 18% ZALEWA: 3 łyżki octu 15 łyżek wody 2 ziarna ziela angielskiego 1 listek laurowy 1 płaska łyżeczka cukru Śledzie zalewamy wodą i moczymy około 1 godziny. Zalewa. Wodę zagotowujemy z zielem angielskim, listkiem laurowym i cukrem. Gdy woda już zawrze dolewamy ocet, mieszamy i wyłączamy grzanie. Studzimy
Rozpustne gotowanieKolejny pomysł na śledzie, które można podać na wigilijny stół albo przy innej okazji. Śledzie teraz w promocji, więc jeśli kupiliście ich dużo i brakuje Wam pomysłów na ich wykorzystanie, może spróbujecie zrobić je według przepisu poniżej. Pamiętajmy, że śledziom musimy dać czas na przegryzienie się ze smakiem dodatków. Dlatego warto je zrobić dzień wcześniej, co w przypadku przygotowywania kolacji(...)łyżeczki ostrej pasty paprykowej np. sambal oelek 100 g rodzynek wrzątek sól czarny pieprz szczypta (dosłownie odrobina) mielonego cynamonu łyżka oleju Jeśli kupujecie płaty z beczki, dzień przed przygotowaniem śledzi, należy je opłukać, a następnie namoczyć w wodzie i odstawić na noc do lodówki. Następnego dnia ponownie opłukać i pokroić wszerz na kawałki o szerokości
Weekendy w domu i ogrodzieŚwięta pachną korzennymi przyprawami. W Święta musi być śledzik. A może tak śledzie korzenne? Nie każdy lubi to połączenie, ale Ci co lubią jednogłośnie twierdzą, że takie śledzie są przepyszne. Ja najbardziej lubię te po kaszubsku , ale takie też zagoszczą na moim stole (w tamtym roku także były). Delikatne, aromatyczne – idealne do ciemnego pieczywa. Najlepiej zrobić je z olejem(...)lnianym lub połączyć olej lniany wraz z olejem rzepakowym. Świetne także na śniadanie w pierwszy/drugi dzień Świąt. Najlepsze po 2-3 dniach, kiedy przyprawy się przegryzą ze śledziem. Śledzie korzenne: 4 płaty śledziowe (nie z octu) 4-5 cebul szalotek 2 liście laurowe 8 ziaren ziela angielskiego 8 goździków 1 gwiazdka anyżu 1 łyżeczka gorczycy 1 łyżeczka imbiru w proszku
Poezja smakuwyobrażam sobie świąt bez śledzi pod śmietankową pierzynką, a matiasy to dla mnie prawdziwy rarytas, tym bardziej, że wcale nie jest tak łatwo je kupić. W większości sklepów spotykamy zazwyczaj " filety a'la matias " albo " śledzie a'la matias ", ale z prawdziwym delikatnym w smaku matiasem nie ma to nic wspólnego. Matias to młody śledź, jeszcze przed pierwszym tarłem, odławiany(...)maju i czerwcu. Kupując śledzie warto pamiętać, że matiasy nie mają ikry ani mlecza. Składniki 0,5 kg matiasów lub filetów a'la matias 2-3 ogórki konserwowe lub kiszone 1 duża lub 2 małe cebule (mogą być czerwone - są łagodniejsze w smaku) 1 duże, twarde, kwaskowe jabłko 250-350 ml gęstej śmietany 12% lub 18% opcjonalnie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataJest sezon, są śledzie! Udało mi się kupić świeżego wędzonego śledzia. A śledzik, wiadomo zdrowy, tłusty, trzeba jeść. Wszystko spoko, gdyby nie te ości, obieram, obieram, końca nie widać. Cierpliwości mi zabrakło... i dobrze bo zrobiłam pyszną pastę z wędzonego śledzia z chili, smaku dodały jeszcze kwiaty szczypiorku, mają bardzo fajny czosnkowo - cebulowy smak i są śliczne. SKŁADNIKI NA OKOŁO(...)KANAPEK : - 1 duży, wędzony śledź - 2 ząbki czosnku - pół ostrej papryczki chili - 2 łyżki gęstego majonezu - 1 łyżka musztardy - kilka łodyg kwiatów szczypiorku ZACZNIJ OD ŚLEDZI A , obierz ze skóry, odetnij ogon, pozbądź się większych ości, ja nie obierałam jakoś super dokładnie, przez maszynkę do mielenia mięsa przepuściłam śledzia dwa razy, zadnej ości nie było, OBIERZ CZOSNEK I OCZYŚĆ
Kuchnia bezglutenowa Lolizasadzie śledzie mogłabym jeść codziennie, oczywiście do czasu. A to z prostej przyczyny. Po pierwsze, bo bardzo je lubię. Po drugie, bo jest wiele możliwości ich przygotowania. No i po trzecie, ze względu na walory zdrowotne. Śledzie wpływają na nastrój, zwiększając poziom serotoniny, działają przeciwdepresyjnie, wzmacniają pamięć i koncentrację, są bogatym źródłem białka, witamin i mikroelementów. Śledzie w sosie jogurtowo(...)czerwony ziarnisty * Miechunka jadalna (peruwiańska) to egzotyczna roślina, której wartości odżywcze i właściwości zdrowotne docenili już Inkowie, przez których była nazywana „złotą jagodą” – więcej informacji - KLIK . Śledzie moczymy w zimnej wodzie (ok. 30 min). Cebulę kroimy w drobna kostkę, sparzamy wrzątkiem na sitku (straci ostrość), a następnie hartujemy, przelewając zimną wodą. Zostawiamy na sitku do odsączenia. Jabłka
mojewypiekiinietylkorzeczy za człowiekiem chodzą. Krok w krok. Aż słychać głośne tupanie. Nie dają spokoju, męczą, zaprzątają myśli, podsycają wyobraźnie i wrzeszczą "zrób to!". I tak się ostatnio darły... ŚLEDZIE. Ale nie byle jakie! Nie jakieś tam koreczki czy inne filety w sałatce. Nie, nie. Nam się zamarzyły niezwykłe-zwykłe śledzie w cebulce, solone, podawane w prymitywnym słoiku (który zresztą(...)lepsze. O ile postoją... A do nich nic nadzwyczajnego a jednak wspaniałego - łatwiutka, szybciutka sałatka paprykowa z ogromną ilością czosnku. Teraz już wiemy, za nami nie chodziły śledzie - chodził za nami genialny plan. Pyszności wyszły wyśmienicie. ŚLEDZIE: - 1 kg śledzi solonych (płaty bez skóry) - 2 kg cebuli (biała i czerwona pół na pół) - pół szklanki oleju
Wypisz WymalujŚledzi nie jadam! Po prostu ich nie lubię, bleee. A chyba nawet nigdy ich nie próbowałam? Wyglądają nieciekawie, więc pewnie też tak smakują (to jest moje wytłumaczenie). Ale święta to czas kiedy wszyscy gromadzą się przy świątecznym stole, czyli też śledziowi smakosze. Także ten przepis jest specjalnie dla Misia. Przepisów na śledzie jest od groma i ciut, ciut(...)niezliczone strony na blogach kulinarnych w poszukiwaniu przepisu doskonałego, doszłam do jednego konstruktywnego wniosku: z czym by one nie były podane, zawsze są na surowo. Najpopularniejsze są chyba śledzie po kaszubsku i mój przepis trochę je przypomina. Jednak nie chciałam, by pływały one w sosie pomidorowym jak ryba po grecku, więc koncentrat zastąpiłam suszonymi pomidorami. Oto mój świąteczny śledzik
bastalenakażdy inny dzień w roku! Polecam Wam także: – barszcz wigilijny z suszonymi grzybami – wigilijne uszka z suszonymi grzybami – zakwas z buraków na barszcz – śledzie w czosnku i majeranku – śledzie w śmietanie na pieczonym ziemniaku – śledzie w oleju – śledź pikantny z chilli i suszonymi pomidorami – tatar ze śledzia – śledzie w wiśniówce(...)śledź marynowany w occie – śledź na konfiturze z cebuli – śledzie w kiszonych cytrynach Przygotowanie : 2 h + czas przygotowania kapusty Porcje: około 30 pierogów Składniki ciasto: – 450- 500 g mąki pszennej – 250 ml ciepłego mleka – 100 g rozpuszczonego masła – 3 żółtka – 8 g drożdży instant (lub 25 g świeżych drożdży) – 1 łyżka cukru
nietylkopasta.plDobrze zrobiony śledź w oleju to pyszna i zdrowa przekąska czy też zakąska – jak kto lubi. Wychodzi najlepiej, gdy marynujemy go w zamkniętym słoiku. Wtedy zachowuje najwięcej aromatu. Przepis na śledzia w oleju z cebulką Składniki: 400 gramów ładnych filetów śledziowych alla matias, 2 cebule, kilka kulek ziela angielskiego, listek laurowy, świeżo mielony pieprz, olej rzepakowy, słonecznikowy lub lniany(...)zrobić śledzie w oleju z cebulką? Śledzie przepłucz w świeżej wodzie, następnie mocz przez około 12 godzin – najlepiej zostawić je na noc. Wodę odlej, a filety osusz na papierowym ręczniku, następnie pokrój na 3-4 cm kawałki. Cebulę drobno posiekaj. W słoiku układaj ściśle warstwowo cebulę, śledzie, dopraw zielem angielskim i pieprzem – i tak do wyczerpania składników
Kulinarna PolskaBoże Narodzenie wyjechaliśmy do rodzinnych domów, ale jak co roku przez cały grudzień robiliśmy potrawy wigilijne na naszą stronę. Już chyba tradycyjnie nie wszystkie zdążyliśmy opisać i śledzie w śmietanie pojawiają się dopiero teraz. Przepis został napisany już kilka tygodni temu, jednak wciąż brakowało czasu, energii, a także weny do napisania kilku słów wstępu. Tak więc śledzie w śmietanie(...)dodatkiem jabłek i cebuli lądują na blogu, a my wypoczywamy przed nadrabianiem innych zaległości. WESOŁYCH ŚWIĄT. Składniki na śledzie w śmietanie 500 g filetów śledziowych a’la Matjas 1 jabłko 1 / 2 cebuli 400 ml kwaśnej śmietany 18% 2 łyżki octu jabłkowego 1 łyżeczka cukru pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Filety śledziowe zalać zimną wodą i moczyć przez
niecodziennikparyŚwietna alternatywa dla śledzi w śmietanie, to śledzie w sosie musztardowym. Polecam, bo to proste i smaczne połączenie:) Sos jest rewelacyjny. Warto więc zainwestować w dobrej jakości śledzie, bo to od nich zależy końcowy efekt. Ważne by były zwarte i niezbyt słone. 400-500 g filetów śledziowych mleko do namoczenia śledzi Sos: 4-5 łyżeczek musztardy francuskiej 2-3 łyżeczki(...)musztardy sarepskiej 4 łyżki gęstej śmietany 18% 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżka cukru szczypta kurkumy sól morska, pieprz Śledzie zalewamy mlekiem. Odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin. Czas namaczania uzależniony jest od tego jak słone śledzie zdobyliśmy – im mniej słone, tym krócej namaczamy. Następnie śledzie osuszamy na ręczniku papierowym. Kroimy na mniejsze kawałki (2-3). Cebulę
Smaki Na Talerzuwięc jej smaku nadmiernym wyciskaniem czy płukaniem. Polecam Wam także: – barszcz wigilijny z suszonymi grzybami – wigilijne uszka z suszonymi grzybami – zakwas z buraków na barszcz – śledzie w czosnku i majeranku – śledzie w śmietanie na pieczonym ziemniaku – śledzie w oleju – śledź pikantny z chilli i suszonymi pomidorami – tatar ze śledzia – śledzie(...)wiśniówce – śledź marynowany w occie – śledź na konfiturze z cebuli – śledzie w kiszonych cytrynach Przygotowanie : 60 minut Porcje: 30-40 pierogów Składniki ciasto: – 0,5 kg mąki pszennej: typ 450 do 550 – 60 ml oleju roślinnego (rzepakowy, słonecznikowy) – płaska łyżeczka soli – 200 ml wody o temperaturze 70-80 st C (jeśli nie macie w czajniku opcji
nietylkopasta.plstronie Kwestia Smaku zaciekawił mnie sposób na śledzia z przyprawą curry, cebulką i ogórkiem konserwowym więc nie czekając zbyt długo również takie śledzie przygotowałam. Nie za bardzo lubię takie śledzie tylko moczone, więc najpierw przygotowałam śledzie tak jak zawsze - mocząc je w wodzie z octem, który lekko je zamarynował. Resztę zrobiłam zgodnie z przepisem :) Składniki: 250 g filetów śledziowych(...)łyżeczki soku z cytryny 2 łyżeczki cukru 1/3 szklanki oleju Przygotowanie: Filety śledziowe pokroić w paski o szerokości około 2 cm. Wodę wymieszać z octem i zalać pokrojone śledzie. Moczyć około 3 godziny aż śledzie zbieleją. Odsączyć. Cebulę pokroić w piórka i sparzyć wrzątkiem na sicie. Sok z cytryny wymieszać z cukrem aż się rozpuści, dodać przyprawę curry i olej
Kocham..lubię..gotuję..Opis Śledzie w sosie śmietanowo-musztardowym: Śledzie w sosie śmietanowo-musztardowym z dodatkiem cebuli to bez wątpienia najlepsza odmiana wśród śledzi. Nawet jeśli ktoś o kuchni i gotowaniu nie ma zielonego pojęcia, takimi śledziami może zaskoczyć rodzinę. Przepis jest bardzo prosty i szybki do przygotowania. Nie potrzebujemy nawet zbyt wielu składników. Mimo że śledzie zalicza się do tłustych ryb morskich(...)linię. Regularne ich jedzenie poprawia pamięć, wzmacnia serce i wzrok. Zawierają witaminy A, D, E oraz z grupy B. Są bogate w żelazo, cynk, miedź, fosfor i jod. Śledzie to świetne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne . Składniki: 4 płaty śledziowe w oleju 2 łyżeczki majonezu 4 łyżeczki musztardy francuskiej
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneTatar ze śledzia i awokado to zdrowa i łatwa do zrobienia przekąska. Danie jest soczyste i pełne smaków. Idealna przystawka na każde przyjęcie smakująca nawet osobom, które nie lubią ryby. Śledzie bardzo lubię, ale zdecydowanie zbyt rzadko spożywam. Najczęściej robię je z cebulą lub w pomidorach, ale ostatnio bardzo mi posmakowały w formie tatara. Śledzie świetnie komponują się(...)awokado. Ostrości nadaje czerwona cebula i świeżo mielony pieprz. Tatar można podać na grzance lub z chrupkim pieczywem. Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 20 minut Składniki na tatar ze śledzia: 4 filety śledzia małosolnego bez skóry dojrzałe awokado 2 łodygi selera naciowego cebula czerwona kilka gałązek natki pietruszki 1/2 jabłka 2 łyżeczki soku z cytryny łyżka oleju rzepakowego
Kuchcik gotujeZapraszam na śledzie po kaszubsku – śledzie z dodatkiem cebuli, rodzynek i passaty, wszystko doprawione i pachnące delikatnie liściem laurowym, goździkami i zielem angielskim. Są słodko-kwaśne, delikatną słodycz cukru trzcinowego przełamuje ocet winny – są przepyszne! Zdecydowanie śledzie po kaszubsku obok śledzi pod pierzynką i śledzi ze śmietaną i jabłkiem są jednymi z moich faworytów, nie tylko od święta(...)Smacznego! Śledzie po kaszubsku: z cebulką, passatą i rodzynkami SKŁADNIKI: 500 g filetów śledziowych ala matjas 5 małych cebulek spora garść rodzynek 1,5 łyżki cukru trzcinowego 1/2 szklanki passaty 4 łyżki oleju 3 łyżki octu winnego 6 goździków 5 liści laurowych 5 kulek ziela angielskiego czarny pieprz – do smaku PRZYGOTOWANIE: Cebulkę obieram i siekam na półtalarki. Filety
Zasmakuj Kuchniniezwykle smaczny przepis na śledzie w oleju z pomidorami i miodem podesłał mi Patyk, który wiernie korzysta z moich przepisów oraz podsuwa wiele inspiracji. Kiedy zobaczyłam recepturę, od razu nabrałam chęci do jej sprawdzenia, ponieważ lubię śledzie w towarzystwie lekko słodkich zalew. Śledzie w oleju z pomidorami i miodem będą najlepsze na drugi dzień, kiedy wszystkie składniki się przegryzą. Przepis(...)idealny na święta, jak i na co dzień. Już wiem, że zrobię te śledzie na wigilię w tym roku. Smacznego! Zobacz też: Śledzie w majonezie z cebulą Przepis na śledzie w oleju z pomidorami i miodem Drukuj przepis Porcji: 10 Czas gotowania: 1 godzina + kilka godzin na odstanie Składniki 400 g płatów śledziowych w oleju 2 średnie cebule około
Kuchnia BazyliiPolecam Wam także przepisy na: – wigilijna kapusta z grzybami – barszcz wigilijny z suszonymi grzybami – wigilijne uszka z suszonymi grzybami – zakwas z buraków na barszcz – śledzie w czosnku i majeranku – śledzie w śmietanie na pieczonym ziemniaku – śledzie w oleju – śledź pikantny z chilli i suszonymi pomidorami – tatar ze śledzia – śledzie w wiśniówce – śledź marynowany w occie(...)śledź na konfiturze z cebuli – śledzie w kiszonych cytrynach Przygotowanie : 70 minut Składniki ciasto: – 250 g mąki pszennej – 150 g zimnego masła + 1-2 łyżki do nasmarowania formy – 1 jajko – 30 g suszonych grzybów – 300 g kapusty kiszonej – ½ cebuli – sól – pieprz – groch lub fasola do obciążenia ciasta w trakcie pieczenia Przygotowanie : Grzyby
nietylkopasta.plZauważyłam, że zaczynacie szukać przepisów na śledzie . Postanowiłam ułatwić Wam to zadanie i zebrałam je w jednym miejscu. Smacznego! :) ŚLEDZIE Z CEBULKĄ ŚLEDZIE Z JABŁKIEM ŚLEDZIE W SOSIE KOPERKOWO - ŚMIETANOWYM ŚLEDZIE POD PIERZYNKĄ ŚLEDZIE Z PAPRYKĄ I OGÓRKIEM ŚLEDZIE MUSZTARDOWO - KOPERKOWE SAŁATKA WARSTWOWA ZE ŚLEDZIEM ŚLEDZIE W SOSIE POMIDOROWYM Z ŻURAWINĄ
Lena Gotujewystarczy trochę czasu i dobrej jakości składniki. Polecam Wam także: – barszcz wigilijny z suszonymi grzybami – wigilijne uszka z suszonymi grzybami – zakwas z buraków na barszcz – śledzie w czosnku i majeranku – śledzie w śmietanie na pieczonym ziemniaku – śledzie w oleju – śledź pikantny z chilli i suszonymi pomidorami – tatar ze śledzia – śledzie w wiśniówce – śledź marynowany w occie(...)śledź na konfiturze z cebuli – śledzie w kiszonych cytrynach Przygotowanie : 60 minut Składniki ciasto: – 30 g suszonych grzybów – 300 g kapusty kiszonej – ½ cebuli – sól – pieprz Przygotowanie : Grzyby namaczaj w gorącej wodzie co najmniej przez całą noc. Następnie gotuj je w wodzie ok. 10-15 minut, aż zmiękną. W czasie gotowania grzybów przygotuj pozostałe składniki. Cebulę drobno
nietylkopasta.plŚledzie białe Jasia to aromatyczne rybki schowane pod pierzynką ze słodkiej cebuli i rodzynek zalane czosnkowym sosem. Przepis na białe śledzie Jasia pochodzi z zeszytu mojej mamy Ewy, teściowej. Tak przyrządzone śledziki goszczą na naszym stole raczej zimą. Zdecydowanie kojarzą mi się z Wigilią kiedy to ” ryba ma swoje 5 minut”. Śledzie mają intensywny smak dzięki(...)zalewie, w której są moczone całą noc. Białe śledzie Jasia 2017-12-06 23:00:24 Write a review Save Recipe Print Ingredients 5-6 płatków śledziowych 2 średnie cebule 3 łyżki cukru ZALEWA 2 szklanki wody 3/4 szklanki octu 10% 2 łyżki cukru ziele angielskie, liść laurowy SOS CZOSNKOWY mały jogurt naturalny 2 łyżki śmietany 2 łyżki majonezu
Rusty Forkgrzyby dodaje się także do czerwonego barszczu, zatem smaki łączą się ze sobą. Polecam Wam także: – barszcz wigilijny z suszonymi grzybami – zakwas z buraków na barszcz – śledzie w czosnku i majeranku – śledzie w śmietanie na pieczonym ziemniaku – śledzie w oleju – śledź pikantny z chilli i suszonymi pomidorami – tatar ze śledzia – śledzie w wiśniówce – śledź marynowany w occie(...)śledź na konfiturze z cebuli – śledzie w kiszonych cytrynach Przygotowanie : 60 minut Składniki ciasto: – 250 g mąki pszennej: typ 450 do 550 – 30 ml oleju roślinnego (rzepakowy, słonecznikowy) – pół łyżeczki soli – 100 ml wody o temperaturze 70-80 st C (jeśli nie macie w czajniku opcji ugotowania wody o tej ciepłocie ugotujcie tradycyjnie i przestudźcie przez 3-4 minuty) Składniki
nietylkopasta.plŚledzie większość osób kojarzy z płatami w zalewie bądź w oliwie, w sałatkach, rolmopsach itp. Tym razem przedstawiam Wam śledzia w zupełnie nowej odsłonie – marynowanego w ziołach a następnie pieczonego w piekarniku. Nie każdy przepada za smakiem śledzi bo jest dość specyficzny, ale naprawdę warto przemycić je do swojej diety, ponieważ mają wiele właściwości zdrowotnych. Składniki: 6 świeżych płatów śledzi(...)łyżek oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku 1łyżeczka posiekanego koperku 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki tymianku 1 mała papryczka chilli 1 limonka (skórka obtarta) świeżo mielony pieprz sól himalajska Śledzie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Papryczkę chilli umyć dokładnie i drobno pokroić. Limonkę wyszorować w gorącej wodzie, wysuszyć a następnie zetrzeć skórkę. Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę. Dodać sól
Ola la LCHFAromatyczne i bardzo smaczne śledzie korzenne, idealne na przystawkę nie tylko od święta. Taki śledź nie jest zbyt popularny, ale warto czasami wypróbować inny smak śledzia. Tak przygotowany śledź na pewno, będzie cieszyć się powodzeniem na każdym stole. Jego smakiem powinny zachwycić się osoby, które lubią korzenne przyprawy. Składniki: 4 płaty śledziowe bez skóry typu matias 1 duża cebula Marynata(...)wkładać najpierw przyprawy w całości, a pod koniec mielone. Połączyć musztardę, sos sojowy, otartą skórkę z cytryny (tylko żółtą część), wyciśnięty sok z cytryny, miód i przyprawy oraz olej. Śledzie sprawdzić, jeśli są bardzo słone, to moczyć je w zimnej wodzie przez około 2 godziny (w zależności jak bardzo są słone). Po moczeniu śledzie odsączyć, osuszyć i pokroić na kawałki
Kuchcik gotujeWtedy też przygotowujemy różne smakołyki i żegnamy karnawał, witając tym samym postnego śledzika. Na tę okazję i na jutrzejszą sucha środę przygotowałam dla Was zbiór moich przepisów ze śledziem w roli głównej właśnie. Zobaczcie jak może być pysznie. U mnie śledzik, tylko z Seko. Najlepszymi rybkami jakie jadłam ;) Składniki: filety śledziowe solone a'la matias(...)talerz wykładamy wszystkie składniki pomieszane ze sobą( oprócz jajek) . Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą, polewamy nim sałatkę, mieszamy.N akoniec wykładamy jajka pomiędzy sałatkę. Inne pomysły na śledzia: * ŚLEDŹ W OLEJU Z CEBULKĄ, ŚLEDŹ Z ZIELONYM GROSZKIEM * SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z POMARAŃCZAMI * TATAR ZE SLEDZIA * SLEDZIE POD PIERZYNKA, ŚLEDZIE Z SUSZONYMI POMIDORAMI * OCTOWE ROLMOPSY * ŚLEDZIE W ŚMIETANIE * SAŁATKA ŚLEDZIOWA
Z Majeczką w kuchniWłaściwie to ja nie bardzo lubię śledzie... nie jestem w stanie zjeść takich w oleju z cebulą, które tradycyjnie robiło się w moim rodzinnym domu, ani w śmietanie, ani w wielu innych wersjach. Tak naprawdę to jem tylko śledzie po kaszubsku (najchętniej nad Bałtykiem;) oraz śledzie z cebulą i rodzynkami mojej teściowej. I właśnie te ostatnie postanowiłam(...)roku zrobić samodzielnie. Nie jest to trudne zadanie, ale wymaga cierpliwości. Śledzie najpierw moczy się w wodzie, później w octowej marynacie, a na koniec dodaje się cebulowo-rodzynkowy sos. Takie danie nie tylko świetnie smakuje, ale też pięknie i odświętnie wygląda na wigilijnym stole. Składniki: 8 filetów śledziowych a la matias (w zalewie solnej) 2 szklanki wody 0,5 szklanki
Kulinarne InspiracjeAromatyczne i bardzo smaczne śledzie z suszonymi pomidorami i cebulką, przesiąknięte aromatem bazylii i gorczycy. Jeśli ich jeszcze nie jedliście, serdecznie zachęcam do spróbowania, na pewno nie będziecie rozczarowani ich smakiem. Do przygotowania takich śledzi, można wykorzystać dostępne w sklepach gotowe pomidory suszone ze słoiczka już z oliwą lub użyć suszonych z torebki. Pierwsza opcja zajmuje mniej czasu, gdyż(...)Udanym eksperymentem było również zestawienie w jednym daniu oliwy z oliwek, w której moczyły się pomidory, oleju rzepakowego, na którym podsmażałam cebulę i oleju konopnego. Takie połączenie sprawiło, że śledź stał się bardzo aromatyczny i delikatny w smaku, śmiało mogę go polecić. Takie śledzie najlepiej przygotować wcześniej, co najmniej 2 - 3 dni przed podaniem, gdyż dopiero wtedy nabierają odpowiedniego smaku
Kuchcik gotujeDzisiejszy przepis na śledzie w zalewie octowej, to świetna baza do wielu pysznych przekąsek. Możecie takie śledzie podać w ulubionym, dowolnym sosie, czy ze śmietaną Składniki na śledzie: 1,2kg świeżych tuszek śledziowych 650ml wody 300ml octu 1 duża cebula 1 marchewka 4 czubate łyżki cukru 2 płaskie łyżki soli po łyżeczce ziaren gorczycy i ziaren pieprzu po 5 liści(...)laurowych i ziela angielskiego Przygotowanie śledzi: Świeże śledzie, wypatroszone, bez głów i kręgosłupów, myjemy dokładnie i osuszamy. Wodę zagotowujemy z cebulą, marchewką, cukrem, solą, ziarnami gorczycy i pieprzu, oraz liśćmi laurowymi i zielem. Gotujemy całość kilka minut, a kiedy lekko przestygnie, dolewamy ocet. W dużym słoiku układamy dość ciasno śledzie, naprzemiennie z cebulą i marchewką. Zalewamy wszystko przygotowaną wcześniej zalewą
NiePieprz.plŚledź - bardzo popularny w zastosowaniach kulinarnych od wielu wielu lat. Między innymi dlatego, że łatwo się przechowuje po zasoleniu. Jest wiele sposobów na śledzia - może być spożywany w stanie świeżym, wędzonym, po zamrożeniu, w postaci konserw i marynat. Nie od dziś króluje na naszych stołach w Święta Bożego Narodzenia. Przyrządzam je nie tylko(...)święta, także w Wielkanoc, czy inne rodzinne okazje, w których wspólnie biesiadujemy przy stole. W moim rodzinnym domu w każdą Wigilię, oprócz tradycyjnych dań królowały i królują nadal śledzie pod pierzyną, śledzie po żydowsku z marynowaną cebulką, papryką i tymiankiem. Ostatnio dodaliśmy do menu śledzie z zasmażanymi pieczarkami i chili. Palce lizać! Śledzia możemy połączyć z marynowanymi grzybami
Zasmakuj KuchniSałatki śledziowe na Kresach Wschodnich były i nadal są bardzo popularne. Śledziom zwykle towarzyszą jabłka oraz różne warzywa, przede wszystkim korzeniowe. No i obowiązkowo sałatka musi być na majonezie ;) Ten rodzaj sałatek przygotowywany był nie tylko ze względu na brak dostępności mięsa, czy też wysoki jego koszt, ale też ze względu na postny charakter śledzi, dzięki czemu sałatki były odpowiednie(...)kaparami. Smaki te doskonale się komponują, tworząc smaczną, niebanalną sałatkę. Może w najbliższe Święta Wielkanocne podacie bliskim coś nowego? Polecam :) Przepis pochodzi z książki „Kuchnia kresowa”. Składniki: kilka śledzi w occie 1 puszka czerwonej lub białej fasoli 1 kwaśne jabłko (jeśli nie macie słodkie jabłka dodatkowo dodajcie sok z ćwiartki cytryny) 1 cebula 2 łyżki kaparów 1 łyżka miodowej musztardy
Trzeci talerztygodnia zebraliśmy 45 przepisów. Zważywszy na to, że to był jeden z bardziej gorących tygodni w ciągu roku, uważam, że akcja świetnie się nam udała :) Przysłaliście sporo pomysłów na śledzie - zaskakujące, na jak wiele sposobów można podać te ryby. Nie zabrakło przepisów na pierogi, uszka i barszcze czerwone oraz wpisów dotyczących kapusty kiszonej i grzybów. Bardzo dziękuję wszystkim za udział(...)dodanie 4 przepisów, Izie, autorce bloga Take It Izzy , za dodanie 4 przepisów. Mam nadzieję, że internauci zechcą skorzystać ze zgromadzonych tu przepisów, przygotowując wigilię w przyszłym roku :) Śledź na piernatach Badylarki Kapusta z grzybami i śliwkami Zupa kalafiorowo-grzybowa Śledzie po sułtańsku Łosoś wędzony à la tatar Pasztet z selera z orzechami włoskimi i oliwkami Tatar ze śledzia Wigilijna
Weekendy w domu i ogrodziepisałam już poprzednio przy wstawianych przepisach na śledzia, dla mnie grudzień to miesiąc śledzia właśnie. Dziś zapraszam na kolejną wariację na temat tej pysznej ryby, czyli przepis na rolmopsy z konserwowym ogórkiem. Na blogu znajdziecie też przepis na domowe rolmopsy z czerwoną papryką , a także inne przepisy ze śledziem w roli głównej: Śledź po kaszubsku II Śledź wiejski(...)Śledź po kaszubsku Śledź w oleju z pieczonymi burakami Śledź w oleju z cebulą Śledź w sosie czosnkowym Rolmopsy z ogórkiem Czas przygotowania: 30 minut + czas marynowania Składniki: 5 filetów śledziowych 5 małych konserwowych ogórków 1 cebula musztarda dijon czarny pieprz wykałaczki Zalewa 2/3 szklanki wody 1/3 szklanki octu 10% 1/2 łyżeczki białej gorczycy 2 listki laurowe kilka
Kulinarne przygody Gatitywinegret ze śledziem i burakami sałatka śledziowa sałatka śledziowa w buraku sałatka śledziowa w jabłku sałatka śledziowa z oliwkami sałatka śledziowa z papryką i ogórkiem sałatka śledziowa z ziemniakami smażone śledzie marynowane śledzie pod pierzynką śledzie solone smażone śledzie zawijane śledzie z piernikiem i miodem śledź pod szubą śledź z koperkiem
królestwo garówMoje ulubione śledzie, bez który nie wyobrażam sobie nadchodzących Świąt. Jest to danie, którym mogę zajadać się przez całe święta i w ogóle mi to nie przeszkadza. Pyszne śledzie w pomidorowej, lekko słodkiej zalewie z cebuli i koncentratu z dodatkiem przypraw: Śledzie należy odstawić do lodówki na kilka dni by smaki się przegryzły. Dodatkowo można je przechowywać w lodówce(...)dwóch tygodni od przyrządzenia. Składniki: 300 gram śledzi a'la Matjas w oleju lub w słonej zalewie 300 gram cebuli 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/4 szklanki oleju (użyłam z suszonych pomidorów) 3 ziarenka ziela angielskiego 3 liście laurowe 1/2 łyżeczki gorczycy 2 łyżki cukru 2 łyżki octu balsamicznego szczypta soli i pieprzu Śledzie moczę w wodzie lub mleku przez kilka
Mango PapajaChciałam trochę odmienić solone śledzie w oleju i tak powstały śledzie z cytrynową nutą. Użycie skórki z cytryny zamiast soku nadaje cytrynowy aromat a nie nadaje kwaśnego smaku cytryny. Składniki: 2 opakowania śledzi solonych w oleju ( ok. 450 gram, lub podobna ilość solonych śledzi na wagę ) Otarta skórka z cytryny Cebula dymka Pieprz olej Wykonanie: Ze śledzi zlewamy olej(...)jeżeli śledzie są zbyt słone moczymy je w wodzie. Po odsączeniu kroimy na małe kawałki. Na śledzie ścieramy sparzoną i wyszorowaną cytrynę. Doprawiamy pieprzem. Cebulę dymkę siekamy i dodajemy do śledzi. Mieszamy. Pozostawiamy do zamarynowania na 30 minut. Po tym czasie zalewamy śledzie świeżym olej. Przechowujemy w lodówce. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject
Smaki EwyCałkiem niedawno znajomy wyjeżdżał nad morze i pytał czy chcemy jakieś ryby. Odpowiedź była oczywiście jedna- no jasne, śledzie! Znajomy w dniu wyjazdu wstał skoro świt, poszedł "na kutry" i tam kupił wspaniałe, świeże śledzie i dorsze. Przed południem był już u nas z tymi ślicznotkami w ręku. Został na obiedzie i nie mógł uwierzyć, że śledzie z patelni mogą(...)już nie to! Niektórzy rezygnują z jedzenia ryb, bo ich zapach jest zbyt intensywny, a wystarczy je odpowiednio doprawić i problem znika, ale o tym poniżej. Zapraszam na śledzie!!! Składniki na śledzie smażone, czyli śledzie po młynarsku 6 tuszek śledzi przyprawa do ryb sól pieprz mielony czosnek granulowany mąka olej do smażenia Śledzie kupujemy całe, z głowami
Rozpustne gotowanieświąt bez ryby. Dla mnie jednak ryba świąteczna to nie tylko karp (za którym właściwie nie przepadam), ale i właśnie śledzie, bez których nie wyobrażam sobie wigilijnej wieczerzy. By w rybne przysmaki nie wkradła się rutyna, warto pomyśleć nad ich kolorową wersją. :) Wariant pierwszy - kolorowy pieprz 0,5kg śledzi 1 opakowanie kolorowego pieprzu 2 spore cebule olej rzepakowy Dzień(...)przed przygotowywaniem potrawy, śledzie moczymy w misce z zimną wodą. Najlepiej zostawić je do namoczenia na noc. Po tym czasie kroimy je na dzwonka i układamy w pojemniku. Po ułożeniu, grubo mielimy na nie ziarno kolorowego pieprzu, którego powinno być bardzo dużo. Cebule obieramy, drobno siekamy i również dobrze zasypujemy nią warstwę śledzi. W zależności od wielkości pojemnika, układamy następną
Kuchenna KontrrewolucyaŚLEDŹ PO KRÓLEWSKU Tego śledzia przygotowałam na wigilijny stół po raz pierwszy w 1988 roku. Zaczerpnęłam go z książki Hanny Szymanderskiej pt. Wigilia . Przepis znajduje się na stronie 97. Dzieci lubiły tak przyrządzonego śledzia, bo cieszył oko, a wygląda i smakuje bardzo apetycznie. Wszyscy polubiliśmy śledzia, ba ja wcześniej nie byłam jego smakoszką w ogóle(...)Składniki : 4 po płaty śledzia wymoczonego/ po jednym płacie śledzia dla osoby/, 2 łyżki oliwy extra virgin, sok z połowy cytryny, 1 mała cebula, 2 jajka ugotowane na twardo, 2 łyżki majonezu, ½ strąka papryki świeżej lub konserwowej, kilka plasterków ogórka świeżego /może być konserwowy lub kiszony/, odrobina papryki mielonej lub curry, 1 łyżka zieleniny /natki pietruszki, własnych wyhodowanych zielonych
Tradycyjna kuchnia inaczejKlasyczne znane przez wszystkich danie, również przepisy na nie są różne i powszechnie znane...ale nie koniecznie studentom dlatego pozwalam sobie przytoczyć jeden z tych przepisów. Składniki: -200 g śledzi -trochę marynowanej cebulki (powinna być w tym samym wiaderku co śledzie) -dwie łyżki śmietany kwaśnej 18% -ćwierć jabłka, najlepiej jakiejś lekko kwaskowatej odmiany -sól, pieprz Przygotowanie: Najpierw trzeba oczywiście wybrać(...)odpowiednie śledzie, bo tego raczej od sąsiadki pożyczyć się nie uda. Ja wybrałem śledzie w zalewie z biedronki (akurat z promocji) bo były po prostu tanie, dalej się nie zastanawiałem. Można też wybrać solone czego jednakże nie polecam bo trzeba je dodatkowo wcześniej namoczyć a i tak nadal będą za słone. Gdy już mamy śledzie to kroimy je ostrym nożem
Tanie przepisy studenckiejakiegoś smaku wywołuje u Was ślinienie? Ale nie takie z cyklu „zjadłabym” tylko takie z cyklu „O matko! Brad Pitt! Nagi! I idzie do mnie!”. Ja tak mam ze śledziami. Nie wiem nawet czy słoik dobrych śledzi nie wygrałby z gołym Bradem Pittem? Chyba by wygrał. Sorry Brad. Dobry śledź jest dobry i żadna siła ani goły facet tego(...)zmieni. Śledź jest dobry na kaca, na przystawkę, na obiad, na deser też. Znaczy z tym deserem to się zgodzą tylko panie w ciąży i głębokim PMSie. Panowie mogą mieć obiekcję. Najcierpliwszy bez mrugnięcia okiem zniósł moje spożywanie śledzia z białą czekoladą i borówkami, stąd wiem, że to ten jedyny (lizu lizu przed świętami:P ).Myślałam, że większość kombinacji śledziowych
ladykitchen