śledzie po - 4528 przepisów (strona:28/302)

Sałatka śledziowa z ziemniakiem, jajkiem i ogórkiem kiszonym 177

Śledziem w depresję i nie tylko! Śledź jak śledź, każdy go zna i na Wigilię z przyjemnością wcina. Ale poza bożonarodzeniowym sezonem gości na stołach zdecydowanie rzadziej niż powinien. Rybka ta to bowiem samo zdrowie ! Że o zaletach materialnych nie wspomnę: powszechnie dostępna, niedroga, łatwo dostać ją świeżą. A czemu ten śledź taki zdrowy ? [źródła: www.poradnikzdrowie.pl ; poradnikprzedsiebiorcy.pl ] jest bogatym źródłem(...)koncentrację są to ryby, których zanieczyszczenie metalami ciężkimi jest niewielkie w porównaniu na przykład z tuńczykiem Czytając te śledziowe pochlebstwa ogromnej ochoty na sałatkę z tą rybką nabrałam. Śledzia więc w te pędy na pobliskim bazarku "złowiłam", resztę składników ze spiżarki wyłuskałam i taką oto śledziową wariację sałatkową wymyśliłam :) Chętnych dalszych śledziowych doznań, zapraszam do podejrzenia innych moich przepisów

Grunt to przepis!
Recenzja SEKO 162

zasmakowały  filety śledziowe z zielonymi oliwkami i kaparami . Więc parę słów wam powiem. Filety śledziowe z zielonymi oliwkami i kaparami SEKO : Zdejmuje papierowe opakowanie z pudełeczka ze śledziami, stwierdzam od razu , że widać datę do kiedy można spożyć śledzie. Przecinam nożem folię,w oczy od razu rzuca się to , że widać trzy płaty śledzia na których leżą pokrojone(...)kapary i oliwki. Widelcem podnoszę śledzia, czekam chwilkę by odsączył się z oleju, przekładam na talerz i kroje je w mniejsze kawałki ,muszę przyznać że mi smakuje,nie spodziewałam się takiego smaku. Śledzie nie są za słone ani mdłe, mają swój smak, oliwki i kapary nadały im wyjątkowego posmaku. Mogę stwierdzić z całą pewnością, że śledzie co jakiś

Różowa kuchnia
Śledzie w miodzie 714

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie w miodzie – to bardzo dobre połączenie smaków :) Odkąd znalazłam je na blogu Danka pichci , to zakochałam się w nich bez pamięci i są moim ulubionym przepisem na śledzie. Karnawał dobiega końca, więc polecam to danie wszystkim, którzy szukają domowych przepisów na `Śledzika`d ;) Śledzie w miodzie – Składniki: 1kg filetów śledziowych (matiasów) 4 duże cebule(...)szklanka) 3 czubate łyżki przecieru pomidorowego 4 łyżki pikantnego ketchupu 3 łyżki miodu 4 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie w miodzie – Wykonanie: Śledzie zalać zimną wodą, pozostawić na kilka godzin, co jakiś czas zmieniając wodę (by pozbyć się nadmiaru soli). Śledzie odsączyć, osuszyć i pokroić w paseczki o szerokości

Kulinarne Przeboje
Prosty sposób na śledzia Matiasa ze śmietaną lub bez 140

Śledzie są w moim domu obowiązkowym przysmakiem na każde święta. Zazwyczaj robi się śledzie według poniższego przepisu (tzw. ślepe śledzie :) i podaje razem ze śmietaną, ale również nie może zabraknąć kulek rybnych , rolmopsów i śledzi opiekanych . Składniki: ½ kg śledzi Matiasów (słonych) Zalewa do śledzia Matiasa: 1 ½ szklanki wody ½ szklanki octu spirytusowego ½ łyżki cukru ¼ łyżki soli 3 liście laurowe 10 ziaren(...)Wodę, cukier, sól, liście laurowe i ziele angielski razem zagotowujemy, gdy się zagotują, dodajemy ocet i ponownie zagotowujemy pod przykryciem. Następnie dodajemy plastry cebuli, przykrywamy i odstawiamy do ostygnięcia. Śledzie Matiasy płuczemy zimną wodą. Jeśli śledzie są bardzo słone, można je pozostawić w zimnej wodzie na około 30 minut, by sól częściowo z nich wyszła. Śledzie kroimy w nieduże kawałki

Smakowy Raj
Śledzie po kaszubsku 494

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie po kaszubsku to danie, które idealnie sprawdza się jako potrawa na Boże Narodzenie i Wielkanoc, jako przekąska na Sylwestra, czy też inną imprezę… a miłośnicy ryb, tacy jak ja, jędzą śledzie po kaszubsku caaały rok, bo są naprawdę pyszne ;-)   Śledzie po kaszubsku – Składniki: 400g filetów śledziowych solonych w oleju (śledzie Matjas SEKO) 150ml(...)oleju 2 średnie cebule (230g) 4 łyżki octu z białego wina 2 łyżki cukru 3 ziarenka ziela angielskiego 3 liście laurowe pół łyżeczki ziarenek gorczycy 200g koncentratu pomidorowego   Śledzie po kaszubsku – Wykonanie: Filety przepłukać, następnie włożyć do pojemnika, zalać wodą i odstawić na 2h. Po tym czasie ponownie je przepłukać, wymienić wodę i pozostawić na kolejne 2h. Wymoczone

Kulinarne Przeboje
Śledzie z cebulką i żurawiną 82

przepis to połączenie klasyki z nowym smakiem i aromatem, czyli szybkie śledzie z cebulką i żurawiną oraz natką pietruszki. Śledzie z cebulką to tradycyjny polski smak, który znają wszyscy. To zestawienie smaków, które na pewno nigdy się nam nie znudzi. Do tego klasycznego tandemu dodaliśmy żurawinę i aromatyczną natkę pietruszki. Żurawina komponuje się wręcz idealnie ze smakiem śledzia, a natka(...)dodaje całemu zestawowi wyjątkowości i świeżości. Śledzie to zawsze proste w przygotowaniu i sprawdzone danie na każdą okazję. To też jedna z naszych ulubionych ryb, a jak wiadomo ryby to zdrowie. Jeśli ktoś z Was jadł śledzie z żurawiną, zapewne chętnie wróci do tego smaku i odnajdzie go w tym przepisie. Natka pietruszki to nieczęsto spotykany dodatek, ale zapewniamy

Kuchnia Na Wypasie
Śledzie w sosie musztardowym 71

Czas czytania: 2 min Pewnie w każdym domu jest jakiś przepis na śledzie , które pojawiają się na świątecznym stole. Może chcielibyście urozmaicić swoje menu pysznym przepisem na śledzie w sosie musztardowym . W przepisie użyłam musztardy sarepskiej oraz musztardy francuskiej z całymi ziarenkami gorczycy, które przyjemnie pękają w ustach. Taka różnorodna faktura wspaniale wzbogaca konsystencję sosu. Świeży imbir , cebulka i delikatna(...)ciasta, to proponuję klasyczny makowiec i sernik puszysty. Propozycji jest dużo więcej znajdziecie je pod tagiem „bozenarodzenie” wpisując go w wyszukiwarkę, częstujcie się i świętujcie! Smacznego! Print Śledzie w sosie musztardowym .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Śledzik w lekkim sosie musztardowym. Course Przystawka Cuisine Polska Keyword cebula, śledzie Prep Time 20 minutes Servings

SprawdzonaKuchnia.pl
Niech śledź króluje n a talerzu bo jet tego wart 93

Śledź jest gatunkiem ławicowej ryby morskiej. Stanowi on jeden z najważniejszych gatunków rybołówstwa. Śledzie żyją w dużych grupach zwanych ławicami na głębokości do 250 metrów. Żyją w Atlantyku, Oceanie Arktycznym, a także w morzu Bałtyckim. Osiągają długość od 30 do 45 centymetrów. Śledzie należą do jednych z najbardziej cenionych i chętnie konsumowanych ryb tak dziś, jak i najdawniejszych czasach(...)bardzo łatwe do przechowywania z powodu zasolenia. Sporządza się z nich także konserwy i marynaty. Śledź jest bardzo cennym pokarmem dla człowieka. Lecz wciąż zbyt mało i rzadko go konsumujemy. Najczęściej robimy to podczas Wigilii, dni postnych lub przyjęć okolicznościowych. A szkoda, że przynajmniej raz w tygodniu nie króluje na naszym stole, gdyż posiada szereg cennych właściwości. Śledzie są bogatym

ProstePesto.pl
Sałatka śledziowa po wiedeńsku 84

Sałatka śledziowa po wiedeńsku to efekt przeglądania naszych przepisów na blogu. Zauważyliśmy wtedy, że ostatni przepis na sałatkę ze śledziami opublikowaliśmy w grudniu i od tego czasu te morskie ryby musiały trochę czekać na ponowne pojawienie się na naszym stole. Ale jak już się na nim znalazły, to od razu w światowym, a dokładniej wiedeńskim wydaniu. Chociaż niektórych może zaskoczyć(...)gruszka i jabłko dodane do słonych śledzi w sałatce śledziowej po wiedeńsku , to towarzystwo słodkich owoców wraz z warzywami doskonale im pasowało. Składniki na sałatkę śledziową po wiedeńsku 250 g filetów śledziowych a’la Matjas 3 małe ziemniaki 1 mała marchewka 1 mała czerwona cebula 1 / 2 puszki białej fasoli 1 jabłko 1 gruszka 2 jajka 3 łyżki majonezu

niecodziennikpary
Śledzie z kolendrą i limonką 79

Śledzie z kolendrą i limonką zrobiliśmy, bo od czasu do czasu nachodzi nas ochota na dobre, domowe śledzie. Z racji tego, że w domu mieliśmy świeżą kolendrę i limonkę, postanowiliśmy połączyć te dwa składniki z filetami śledziowymi a’la Matjas. Okazało się to trafionym pomysłem, śledzie wchłonęły świeżość limonki i wyrazistość kolendry, minimalizm dodatków zapewnił lekkość i podkreślił smak głównego(...)składnika. Śledzie z kolendrą i limonką są łatwe w przygotowaniu, nie wymagają długiego marynowania i już po kilku godzinach można je podać na stół. Takie śledzie to dobra propozycja na tradycyjnego śledzika lub jedno ze świątecznych dań. Udostępnij Składniki na śledzie z kolendrą i limonką 3-4 płaty śledziowe a’la Matjas 1 średnia cebula 1 / 2 pęczka świeżej kolendry

niecodziennikpary
Śledzie w sosie majonezowo-jogurtowym z akcentem pomidorowym. Delikatne 102

Śledzie lubimy (chyba) wszyscy. Pod każdą postacią. Przygotowane na różne sposoby smakują zawsze. Poszukując nowych smaków, często robię śledzie łącząc różne produkty, dodaję nowe, inne składniki niż poprzednio i w ten sposób powstają ciekawe i smaczne potrawy ze śledziami w roli głównej Składniki: 6 szt. filetów śledziowych matiasów, ze słonej zalewy 1 duża, lub 3 średnie cebule mały słoik majonezu(...)godzinę, potem zlałam wodę, zalałam czystą wodą i ponownie zostawiłam na godzinę. Taka była potrzeba, ponieważ moje płaty śledziowe były słone. Jeśli po pierwszym zalaniu wodą i spróbowaniu kawałka śledzia nie wyczuwa się soli, wystarczy wymoczyć je w zimnej wodzie tylko raz. Po tym czasie odlałam wodę i płaty śledziowe zalałam zimnym mlekiem. Wówczas śledzie będą bardziej delikatne. Odstawiłam

Kuchnia u Krysi
Rolada ze śledzia 84

Rolada ze śledzia to świetna przystawka nie tylko od święta. Doskonale sprawdza się podczas spotkań towarzyskich . Śledź w towarzystwie serka śmietankowego, zaostrzonego chrzanem oraz chrupiącego ogórka i cebulki smakuje wyśmienicie. Moją roladę udekorowałam dodatkowo musztardą francuską, którą uwiebiam i która wspaniale pasuje do śledzia. W przepisie podałam dwa rodzaje śledzi, które mogą być śmiało użyte do wykonania tego dania(...)wersjach danie to smakuje wybornie. Jeżeli użyjecie śledzi Bismark to będzie Wam łatwiej zwinąć całość w roladę, ale będzie ona ostrzejsza w smaku. Śledzie a’la matjas będą nieco mniej plastyczne, ale za to bardziej mięsiste, a rolada łagodniejsza w smaku. Pozostawiam Wam wolność wyboru. P.S. Przepis bierze udział w konkursie zorganizowanym przez firmę SEKO . Trzymajcie kciuki za powodzenie

Pieguskowa Kuchnia
Śledzie w oleju z cebulą 118

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie w oleju z cebulą Przepis na tradycyjne, świąteczne śledzie w oleju z cebulą, tak proste a jakie smaczne, to potrawa której oczywiście nie może zabraknąć na Wigilijnym stole, i spokojnie może być serwowana również na innych imprezach czy przyjęciach.   Śledzie w oleju z cebulą Składniki: 6 solonych filetów śledziowych 2 cytryny 4 cebule Olej rzepakowy(...)szklanki 2 łyżeczki cukru Śledzie w oleju z cebulą – przepis Przygotowanie: Filety śledziowe zalewamy wodą i odstawiamy na dwie godziny do namoczenia, w tym czasie co najmniej dwa razy zmieniamy wodę, następnie odcedzamy wodę a filety kroimy na około czterocentymetrowe kawałki. Cytryny przekrawamy w pół i wyciskamy sok. Cebule obieramy, kroimy w talarki, przekładamy do miski i zalewamy sokiem

Księga-Smaku
ŚLEDZIE W CZERWONEJ KAPUŚCIE (keto, LCHF, bez glutenu) 185

Śledzie w czerwonej kapuście to kolejny pomysł na podanie tej jakże zdrowej ryby, którą osobiście uwielbiam pod każdą postacią.Nie tylko doskonale smakuje, ale i świetnie wygląda dlatego sprawdzi się także na różnego rodzaju uroczystościach, Wigilii, Sylwestrze itp. Składniki – śledzie w czerwonej kapuście: 400 g (4 średnie płaty śledziowe matiasy) 100 ml delikatnej oliwy z oliwek extra virgin i/lub(...)kwaśnego jabłka 400 g czerwonej kapusty sól himalajska lub kłodawska świeżo mielony pieprz 20 ml (2 łyżki) octu jabłkowego 4 ziarnka ziela angielskiego 1 duży liść laurowy Śledzie zalać zimną wodą i pozostawić do namoczenia na minimum 4 godziny a najlepiej na całą noc. Wymoczone śledzie osuszyć i pokroić na niewielkie kawałki a następnie zalać olejem lub mixem olejów

Ola la LCHF
Śledzie po kaszubsku z żurawiną i rodzynkami 156

Śledzie po kaszubsku z żurawiną i rodzynkami Śledzie w słodko-kwaśnym sosie z żurawiną i rodzynkami to bardzo smaczna i łatwa w przygotowaniu przekąska. Polecam!     Składniki: 0,5 kg filetów śledziowych (matiasów solonych lub w oleju) olej do smażenia Zalewa: pół szklanki octu 1 szklanka wody 3 ziarenka pieprzu 3 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka gorczycy 1 liść(...)cebule 3 łyżeczki przecieru pomidorowego 1 łyżka miodu (lub cukru) 1/3 szklanki wody garść żurawiny garść rodzynek sól i pieprz – do smaku         *** Śledzie jeśli są mocno słone moczymy w wodzie (ja użyłam śledzi w oleju i były akurat), a następnie tniemy w paseczki *** *** Składniki na zalewę zagotowujemy i studzimy *** *** Śledzie przekładamy do ostudzonej zalewy

Blog z Apetytem

Proponowane wyszukiwania