śledzie po - 4528 przepisów (strona:22/302)

Śledzie po cygańsku na Wigilię! 133

Śledzie na Wigilię robi się różne w zależności od rejonu w jakim się mieszka, te najczęściej robione to z cebulą w oleju, ja za nimi nie przepadam i zawsze robimy zdecydowanie ciekawsze smaki. Co roku na naszej rodzinnej liście TOP ŚLEDZI znajdują się śledzie po cygańsku, są bardzo proste do zrobienia. Jeśli lubicie słodko-kwaśne smaki to na pewno będą(...)smakować. PRZEPIS NA ŚLEDZIE PO CYGAŃSKU - 10 filetów śledzi (około 1 kg śledzi) - 4 średnie czerwone cebule,  - garść rodzynek - garść suszonej żurawiny - słoiczek koncentratu pomidorowego - olej rzepakowy - sól, pieprz świeżo mielony - ocet Śledzie namocz w wodzie, musisz je dobrze wypłukać z solanki, ja moczę śledzie w wodzie pół godziny, wylewam wodę, zalewam zimną wodą ponownie i pozostawiam na około

SMYKWKUCHNI
Śledzie z suszonymi pomidorami i rozmarynem 104

Prawdziwy rarytas dla fanów śledzi. W wersji z suszonymi pomidorami i rozmarynem są lekkie, świeże i bardzo śródziemnomorskie. Jeżeli nie wiesz jak przyrządzić śledzie w tym roku - wypróbuj ten przepis.  Spróbuj również innych przepisów na śledzie: Śledzie curry Śledzie w musztardzie Śledzie w sosie tatarskim Sałatka śledziowa z burakiem, ogórkiem kiszonym i jajkiem Składniki: 400 g śledzi (odsączonych(...)occie 10 pomidorów suszonych 3 łyżeczki prawdziwego miodu 3 gałązki świeżego rozmarynu lub 2 łyżki suszonego Szczypta pieprzu Opcjonalnie: 2 łyżki pestek z dyni  Przygotowanie : Śledzie odsączamy z zalewy, przelewamy zimną wodą i delikatnie odsączamy ręcznikiem papierowym nadmiar wody ze śledzi. Śledzie kroimy w większe kawałki. Wrzucamy do miski. Pomidory suszone kroimy drobno, a gałązki rozmarynu rwiemy. Śledzie, pomidory

Czarnawisienka
Śledzie w oleju z cebulą – tradycyjne śledzie 160

Śledzie w oleju z cebulą – tradycyjne śledzie Takich śledzi po prostu nie może zabraknąć na moim stole. Przygotowuję je zarówno na Święta, jak i na Sylwestra czy też inne okazje. Proste w przygotowaniu, z dużą ilością cebuli. Śledzie w oleju z cebulą trzeba przygotować dzień wcześniej. Pamiętajcie, że muszą postać 24 godziny, aby wszystkie smaki ładnie przeszły. Śledzie(...)całości lub zwinąć w ruloniki. Ja lubię tą ostatnią wersję, bo ładnie prezentuje się na stole. A czy i u Was na świątecznym stole zawsze muszą pojawić się tradycyjne śledzie w oleju? Składniki: 0,5 kg śledzi a la matjas olej rzepakowy 4-5 ziela angielskie 2 mniejsze cebule kila ziaren czarnego pieprzu 3 listki laurowe świeżo mielony czarny pieprz

Słodkie okruszki
Śledzie z zielonym ogórkiem 82

Czas Przygotowania : 2,5 h Gotowe w : 2/3 dni   Kilka a może i nawet kilkanaście lat temu pierwszy raz miałam okazje skosztować śledzi z zielonym ogórkiem. Przyznam, że byłam ciekawa smaku i od razu mi posmakowały. Dlatego też stały się naszą obowiązkową potrawą na stole wigilijnym. Składniki 1/2 kg. śledzi ala matjas 1 szklanka mleka 1 szklanka oleju(...)łyżek octu Pieprz Odrobina soli 1 łyżeczka cukru 1 szklarniowy ogórek 2 średniej wielkości cebule Krok po Kroku 1 Śledzie moczymy przez około 2 godziny w mleku. Następnie osuszamy ręcznikiem i kroimy w 2 cm kawałki. 2 Cebulę i nieobrane ogórki kroimy w cienkie plasterki. 3 Olej łączymy z octem, cukrem i pieprzem. 4 W słoiku dość ciasno układamy naprzemiennie

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Śledzie w occie estragonowym 157

przepis na śledzie w occie estragonowym zaczęłam pisać… 2 lata temu. I zgubiłam go. Poza kilkunastoma notesami w których dla siebie spisuję przepisy, sposoby i uwagi, zdarza mi się coś zamącić w garze, spisać na luźnej kartce i… zwyczajnie zgubić. Kartki w dalszym ciągu nie znalazłam, ale coś mnie tknęło żeby zerknąć w zdjęcia, które robiłam odtwarzając przepis(...)zdjęciu znalazła się kartka i jestem w stanie ją rozczytać! Uratowani! W tym roku śledzie w occie będą na naszym wigilijnym stole. Estragon, czyli bylica draganek, to roślina z rodziny astrowatych. W naturze porasta tereny śródziemnomorskie, część Azji i Ameryki Północnej. Nazwa zioła, pochodząca od łacińskiego słowa „draco” lub francuskiego „esdragon”, oznacza nie więcej niż „małego smoka” – taki kształt przybierają

Karo in the Kitchen
Śledzie z farszem grzybowym 162

Firma SEKO, która   jest producentem wyrobów rybnych na bazie śledzia solonego, past i sałatek, a   także rybnych wyrobów garmażeryjnych, zaproponowała mi   wzięcie udziału w konkursie : „Śledzik na każdą okazję”. Ucieszyłam się, bo bardzo lubię ryby i śledzie. Najczęściej kupuję śledzie solone, które traktuję jako bazę do przygotowania   smacznych śledzi w różnych wariantach. Do moich dzisiejszych śledzi(...)które zrobiłam z farszem grzybowym   użyłam filetów śledziowych solonych a’la Matias. Kupiłam gotowe SEKO,   w wiaderku. W środku było 6 dużych filetów. Składniki: 6 płatów śledzi a’la Matias 40 g suszonych grzybów (np.borowiki) 1 cebula 1 jajko 5 łyżek   bułki tartej 2 łyżki mąki sól pieprz świeżo zmielony olej do smażenia natka pietruszki (brak

Kuchnia u Krysi
Śledzie w sosie musztardowym z curry – przepis krok po kroku 191

zisiaj mam dla Was prosty, ale za to bardzo oryginalny przepis na śledzie, które idealnie nadają się do podania na imprezę sylwestrową lub karnawałową. Wykonanie tej przekąski jest bardzo proste, za to smak jest wręcz wyborny! Połączenie dwóch rodzajów musztardy oraz orientalnego smaku curry nadaje śledziom naprawdę niepowtarzalnego smaku. Jeśli chcecie zaskoczyć swoich gości śledzikiem w nowej odsłonie, gorąco polecam(...)przepis Śledzie najlepiej przygotować 2-3 godziny przed podaniem, aby nabrały intensywnego smaku. Śledzie w sosie musztardowym z curry – przepis krok po kroku Do przygotowania śledzi będziecie potrzebować: 0,5 kg filetów śledziowych marynowanych 2 fioletowe cebule (średniej wielkości) 300 ml śmietany 12% lub 18% (można też użyć jogurtu naturalnego) 200-300 ml majonezu 2-3 łyżki musztardy francuskiej

Okiem Blondynki by McBlondi
Śledzie po kaszubsku 🐟🐟 645

Wreszcie zabieram się za przepis z regionu, w którym mieszkam. Tym razem przygotowuję śledzie po kaszubsku. To propozycja nie tylko na Boże Narodzenie. To też idealny przepis na sylwestra. Kaszuby to jeden z najpiękniejszych regionów w Polsce. Kaszuby posiadają bogate dziedzictwo, a jednym z elementów jest kuchnia kaszubska, która wykorzystuje bogactwo lasów, jezior , sadów, łąk, pól i mórz. Potrawy(...)kuchni kaszubskiej są podstawowym elementem tego regionu. Duże ilości ryb zasalane są w beczkach na zimę na postne dni. Natomiast wyjęte z solanki, dobrze wymoczone smakują jak świeże. Śledzie po kaszubsku bazują właśnie na zasolonej rybie – śledziu. Mam nadzieję, że nie możecie się doczekać ich smaku Polecam wam też moje inne przepisy z rybami w roli głównej, czyli sałatkę

Kuchennyviral.pl
Wielki Post 2017 - postny obiad: Śledzie smażone w cieście 145

Cześć Śledzie najczęściej kojarzą się (przynajmniej mnie) z zakąskami, które przygotowuje się z marynowanych lub solonych ryb. Ale śledzie to nie tylko zakąski. Z tego gatunku ryb można także przygotować smaczny obiad na ciepło. W sprzedaży można przecież spotkać także świeże śledzie (tuszki lub filety), które są jednak mniej popularne niż śledzie solone. Przykładem na taki właśnie obiad są śledzie(...)smażone w cieście. Przepis na to danie znalazłam na stronie 21 gazetki Śledzie na 100 sposobów – Gotuj z LAMAREM nr 9 wydawnictwa LAMAR. Takie śledzie idealnie wpasowują się w okres Wielkiego Postu. W końcu w tym okresie roku na polskich stołach przed laty królowały obok żuru właśnie śledzie Śledzie smażone w cieście Przygotuj łyżkę, miski, trzepaczkę, patelnię, papierowe ręczniki, ewentualnie

blog.moje-pasje.info
Śledź w śmietanie 914

Śledź w śmietanie to nieodzowny element „wystroju” każdego stołu wigilijnego, imieninowego, urodzinowego czy imprezowego. Jeśli przy stole zasiada starsze pokolenie, to nie unikniecie „śledzika”. Jak wiecie, ja śledzie kocham. Kocham miłością pierwszą i jedyną. Z cebulą, śmietaną, olejem, ze wszystkim. Są takie dni, kiedy myśl o śledziu wzbudza we mnie myśli mordercze i samobójcze jednocześnie, bo w lodówce(...)złość nie ma i rozpacz moja jest bezdenna. Lubię do śledzi dodawać różne, fajne rzeczy i kombinować smakowo. Jedno jest pewne-wszelkie filety śledziowe moczę w mleku kilka godzin. Są delikatniejsze. Dziś pokaże wam moją wersję śledzi w śmietanie. Wierzcie mi, warto zrobić i spróbować i przekonać się, że śledź jest dobry i śledź to fajny smak. Zrobienie tych śledzi

ladykitchen
Śledzie w korzennej zalewie – na Wigilię 185

Śledzie w korzennej zalewie – na Wigilię Ten przepis powstał w mojej kuchni zupełnie przypadkiem . Po prostu nie lubię i nigdy nie lubiłam zwykłych smażonych śledzi w occie , więc kombinowałam jak mogłam ,żeby zmienić tradycyjne receptury , tak by móc jeść je ze smakiem . Wiadomo ,że jak się już ich nasmaży , to zawsze coś zostanie , a drugiego dnia nie smakują najlepiej(...)class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> No i w końcu się udało . Połączenie korzennych przypraw , śledzia , octu i cukru , daje niesamowity efekt , egzotycznej i pysznej potrawy . Smakują wyśmienicie , a pachną jeszcze lepiej i wcale nie musicie się obawiać ,że są zbyt kwaśne , lub słodkie

Ogrodnik w podróży
7 pysznych sposobów na śledzie 1117

Zebrałam dla Was moje ulubione przepisy na śledzie, część z nich na pewno przygotuję w tym roku. Śledzie na słodko, ostro, sałatki z różnymi dodatkami. Na pewno znajdziecie coś dla siebie. Jak dla mnie najsmaczniejsze są śledzie z pieczarkami, ze śmietaną i chrzanem i w occie :) 1. Śledzie w occie - to taki śledziowy klasyk, który w mniej lub bardziej ostrej(...)wersji występuje w wielu domach. Moja propozycja to śledzie niezbyt octowe, łagodne, z delikatną goździkową nutą. Przepis znajdziecie tutaj KLIK   2. Śledzie z pieczarkami i pomidorami - zdecydowanie moje ulubione. O zdecydowanym, wyrazistym smaku, najlepsze kolejnego dnia po przyrządzeniu. Przepis znajdziecie tutaj KLIK 3. Śledzie w śmietanie i z chrzanem - bardzo lubię te śledzie ze względu na ostry, chrzanowy smak

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Śledzie z jajkiem w śmietanie 147

Śledzie należą do moich ulubionych przysmaków. Mam kilka sprawdzonych przepisów, które często powtarzam przygotowując je w domu dla nas. Ale poszukuję też nowych smaków w ciekawych przepisach, które mnie zainspirują. I tak właśnie szukając, znalazłam ciekawy przepis na smaczne śledzie u Agnieszki . Oczywiście, nie czekając nie wiadomo na co, szybko te śledzie zrobiłam. I nie żałuję, bo faktycznie(...)kremowej (min. 12 %)           Składniki zalewy: 150 ml wody 3 ziarenka ziela angielskiego 2 listki laurowe 2 łyżeczki cukru 4 łyżki octu 10%   Wykonanie: Śledzie opłukałam i zalałam zimną wodą. Pozostawiłam do namoczenia na 3 godziny. W tym czasie dwukrotnie zmieniłam wodę. Wszystko zależy od tego jak bardzo są słone śledzie. Jajka ugotowałam na twardo

Kuchnia u Krysi
Śledź w śmietanie z jabłkiem 130

wreszcie nadchodzą święta. Czas odpoczynku, relaksu i wytchnienia. Chociaż pogoda za oknem zdecydowanie nie jest świąteczna, ja dzisiaj proponuję typowo świąteczne przekąski w dwóch odsłonach. Na początek tradycyjny śledź w śmietanie z jabłkiem. Do przygotowania dania użyłem: 250 gram surowych filetów ze śledzia, 200 gram śmietany 18%, 1/2 cytryny, 1 /2 białej cebuli, 1 jabłka,  czarnego świeżo zmielonego pieprzu(...)łyżek octu, białego pieczywa. Przygotowanie dania rozpocząłem od namoczenia i przygotowania śledzi. Kupiłem tuszki śledzi, ale spokojnie można użyć gotowych filetów. Aby danie nie było zbyt słone namoczyłem śledzie przez 2 godziny w zimnej wodzie z dodatkiem dwóch łyżek octu spirytusowego, który powinien sprawić, iż ości śledzi staną się miękkie. Następnie odciąłem ogony i płetwy grzbietowe i z tuszek śledzi

Wyprawy kulinarne