Kolejny świąteczny przepis - tym razem śledziki marynowane w oleju z suszonymi pomidorami . Śledzie z suszonymi pomidorami są banalne w przygotowaniu, niebanalne w smaku. Jeśli lubicie ryby w oliwie, z ciekawymi dodatkami, ten przepis zdecydowanie przypadnie Wam do gustu. Dla wzmocnienia smaku dodałam łyżeczkę musztardy i posiekaną natkę pietruszki. Chciałam przygotować także jakieś śledzie na słodko. Może z suszoną śliwką(...)goździkiem, może ze suszoną żurawiną? Niestety jakoś połączenie słodkich dodatków i słonego śledzia nie bardzo do mnie przemawia. Choć moja Mama twierdzi, że najlepsze są (w okresie ciąży) śledzie z bezą i marmoladą wieloowocową, to chyba brakuje mi póki co kulinarnej odwagi, bu spróbować tego jakże nietuzinkowego zestawu. Dlatego właśnie zdecydowałam się na śledzie z suszonymi pomidorami właśnie. ŚLEDZIE
W kuchni Karmel-itkiŚledzie w sosie musztardowym , to przepyszna przekąska idealna na świąteczny stół, ale i na każdą inną okazję. Taką sałatkę śledziową szykuje się błyskawicznie. Przygotowanie śledzi w sosie musztardowym nie zajmie Wam więcej niż 10 minut. To wspaniała odmiana od tradycyjnych śledzi w oleju lub śmietanie. Jak przygotować śledzie w sosie musztardowym? Aby śledzie w sosie musztardowym smakowały najlepiej(...)przygotowanie należy zaplanować minimum kilka godzin przed planowaną uroczystością. Możemy wykorzystać śledzie z zalewy octowej lub śledzie a la matjas. Śledzie kroimy na pół lub mniejsze kawałki, a następnie zalewamy lub mieszamy z sosem musztardowym. Później wystarczy już tylko wstawić śledzie na kilka godzin do lodówki, aby smak ładnie przeszły. Przepis na pyszne śledzie w sosie musztardowym czeka
Słodkie okruszkiŚledzie z suszoną śliwką i marchewką – śledzik świąteczny Coraz bliżej Święta. Dlatego dziś mam dla Was kolejną pyszną inspirację, która sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole. Śledzie z suszoną śliwką i marchewką, to również hit każdego przyjęcia. Możecie je podać nie tylko na Boże Narodzenie, ale również np. na Sylwestra. Tak przygotowany śledzik świąteczny zachwyca smakiem. Ciekawe połączenie(...)smaków, łatwość przygotowania. Spróbujcie i zaskoczcie swoich bliskich. Śledzie z suszoną śliwką i marchewką, to idealny pomysł na tegoroczne święta. Składniki: 5 filetów śledziowych a’la matjas 2 mniejsze cebule 2 marchewki około 100 g suszonej śliwki – u mnie od Woj-len (duża paczka, dobra jakość) 1 pełna łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka miodu 3 goździki 1 płaska
Słodkie okruszkizwiązane ze zbliżającymi się Świętami Wielkiej Nocy. W dzisiejszym wpisie znajdziecie moje sprawdzone kulinarne inspiracje na wielkanocne potrawy. Są tu między innymi pomysły na faszerowane jajka, pasztety, śledzie i domowe wędliny. Jest też spory zbiór moich przepisów na świąteczne słodkości. Wystarczy kliknąć w nazwę wybranego dania, a zostaniecie przeniesieni do wpisu z przepisem. Mam nadzieję, że wśród nich znajdą się(...)Świąteczna galantyna drobiowa Biała kiełbasa pieczona z cebulą w białym winie Domowa biała kiełbasa wieprzowa Świąteczna galantyna drobiowa Pasztet mięsny Pate z drobiowych wątróbek Polędwiczki wieprzowe w śmietanie Ryby Śledź imbirowy z żurawiną Rolmopsy z ogórkiem Śledź pod buraczkiem Domowe rolmopsy z papryką Śledź po kaszubsku II Śledź wiejski Pasta z tuńczyka Pasta z tuńczykiem
Kulinarne przygody GatityŚledzie po tatarsku Śledzie w sosie tatarskim to pomysł na pyszną przekąskę. Wspaniale sprawdzą się zarówno na świątecznym jak i imprezowym stole. Takie śledziki możemy podać również w formie koreczków nabijając na wykałaczkę naprzemiennie marynowane grzybki (np. pieczarki), śledziki w sosie tatarskim, mini korniszonki (lub kawałki ogórków konserwowych) i ponownie śledzie. Składniki: 0,5 kg wymoczonych filetów śledziowych(...)matiasów 1 cebula 1 mały słoiczek marynowanych grzybków np. pieczarek 3 ogórki konserwowe 2-3 łyżki majonezu 2-3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany przyprawy: sól, pieprz, cukier *** Śledzie osuszamy i kroimy w kostkę *** *** Grzybki odsączamy z zalewy i kroimy w kosteczkę *** *** Cebulę oraz ogórki również kroimy w drobną kosteczkę *** *** Pokrojone grzybki, ogórki oraz cebulkę przekładamy do miski, dodajemy
Blog z Apetytemwypieki i desery, czyli pierniki, ciasta i pierniczki. Zgodnie z tradycją na stole wigilijny powinno znaleźć się 12 potraw a tu zebrałam ponad 30 samych bezmięsnych inspiracji na karpia, śledzie i inne ryby czy potrawy faszerowane kapustą i grzybami, więc jest z czego wybierać. Nie zabrakło także inspiracji na bożonarodzeniowe menu: mięsa pieczone, rolady, sałatki i inne przystawki oraz oczywiście(...)śmietanowym z suszonymi pomidorami Dorsz zapiekany ze szpinakiem, serem feta i orzechami Dorsz a płatkach migdałowych Curry rybne Łosoś pod ziołowo-porową pierzynką Łosoś zapiekany w maśle czosnkowo-ziołowym Śledź pieczony Pstrąg pieczony w rozmarynie Pulpety rybne Śledzie po kaszubsku Kolorowe śledzie z papryką Śledzie curry Śledzie pod tłustą pierzynką Śledzie faszerowane kapustą kiszoną Śledzie w porach Śledzie z kapustą
Ola la LCHFŚledzie marynowane z imbirem nie są bynajmniej moim autorskim pomysłem. Miałam okazję spróbować tego specjału podczas warsztatów kulinarnych z robotem Kohersen Mycook, które odbyły się w pierwszych dniach listopada w studio kulinarnym CookUp. Kiedy zobaczyłam listę składników, a wśród nich imbir, rodzynki i miód, byłam dość sceptycznie nastawiona do takiego połączenia, ale... kto nie próbuje, ten nie wie co dobre(...)Przepis na wigilijne śledzie marynowane z imbirem i wiele innych rarytasów przygotowała Sylwia Chrzanowska, finalistka III edycji programu „MasterChef”. Po zakończaniu warsztatów każdy z uczestników otrzymał receptury na świąteczne potrawy m.in. sernik chałwowy (który niebawem przygotuję i nie omieszkam pochwalić się nim na blogu), pyszny sos żurawinowy, świąteczne pierogi nadziewane kaczką i absolutnie genialny mus z wątróbki z konfiturą cebulową
Cztery FajeryŚledź Matias to śledź wyjątkowy. Hodowany w jednym miejscu na ziemi, dziewiczy, poławiany tylko dwa miesiące w roku. Aby śledź mógł nosić nazwę MATIAS musi spełniać szereg warunków, o których napiszę niżej. W sklepach ten gatunek śledzi jest bardzo trudno dostępny – oczywiście znajdziecie śledzie a’la Matias, które jednak z oryginałem mają mało wspólnego, ale oczywiście, są także(...)owoców morza zachowane dla obecnych i przyszłych pokoleń. Młode ryby do 3 roku życia, czyli niedojrzałe płciowo, nazywane MATIASAMI. Nazwa ta pochodzi od holenderskiego słowa maagdenharing, oznaczającego „śledzia dziewiczego”. MATIASY poławia się przez bardzo krótki okres – od maja do czerwca. Przygotowywane są jeszcze na kutrze: przez nacięcie w okolicy gardła usuwa się wnętrzności, tzw. podgardlenie, a następnie umieszcza w delikatnej
Kuchnia Bazyliipoprzedniego, przelewam do karafki i przechowuję w lodówce. Polecam Wam także inne moje przepisy na Wigilię: – zakwas na barszcz – barszcz czerwony na zakwasie – uszka wigilijne – śledzie po kaszubsku – śledzie w czosnku i majeranku – śledzie w śmietanie na pieczonym ziemniaku – śledzie w oleju – śledź pikantny z chilli i suszonymi pomidorami – tatar ze śledzia – śledzie w wiśniówce(...)śledź marynowany w occie – śledź na konfiturze z cebuli – śledzie w kiszonych cytrynach Przygotowanie : 30 minut Składniki: – 250 g suszonych śliwek – 100 g moreli – 100 g suszonych jabłek możesz zamiast tych składników użyć gotową mieszankę suszu – 3-4 goździki – sok z połowy cytryny – 2-3 łyżki miodu lub cukru Przygotowanie : Owoce włóż do garnka
nietylkopasta.plŚledzie marynowane z imbirem nie są bynajmniej moim autorskim pomysłem. Miałam okazję spróbować tego specjału podczas warsztatów kulinarnych z robotem Kohersen Mycook, które odbyły się w pierwszych dniach listopada w studio kulinarnym CookUp. Kiedy zobaczyłam listę składników, a wśród nich imbir, rodzynki i miód, byłam dość sceptycznie nastawiona do takiego połączenia, ale... kto nie próbuje, ten nie wie co dobre(...)Przepis na wigilijne śledzie marynowane z imbirem i wiele innych rarytasów przygotowała Sylwia Chrzanowska, finalistka III edycji programu „MasterChef”. Po zakończaniu warsztatów każdy z uczestników otrzymał receptury na świąteczne potrawy m.in. sernik chałwowy (który niebawem przygotuję i nie omieszkam pochwalić się nim na blogu), pyszny sos żurawinowy, świąteczne pierogi nadziewane kaczką i absolutnie genialny mus z wątróbki z konfiturą cebulową
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataŚledź dla zdrowia, inteligencji i urody! Nie będę ponownie pisał o śledziach i ich cudownym wpływie na nasz mózg, poprawę jego działania, czy też omawiał jak śledzie podnoszą inteligencje. Już o tym wspominałem w poście: Śledzik z cebulką oraz wiele informacji na ten temat znaleźć można w internecie. Cenną uwagą jest to, że te śledzie, wg tego przepisu(...)również pozytywnie wpływa na tworzenie bloków pamięci w mózgu, oraz na regeneracje mięśni, skóry w czym pomagają również takie witaminy jak: A, D i E, które również zawierają śledzie. Krótko mówiąc jedząc śledzie będziemy zdrowsi, inteligentniejsi i piękniejsi oraz młodsi... Cóż chcieć więcej... ? Składniki: 500g śledzi (filety) 2 średnie zielone ogórki (ok. 350g-400g) 150g suszonych pomidorów 1 duża cebula
Dieta Rozdzielna i ZdrowieZapraszam na relację z smakowitych warsztatów kulinarnych ze śledziem marki Seko w roli głównej, które odbyły się w maju w słonecznym Sopocie pod czujnym okiem Dominiki Wójciak. Warsztaty Seko - na fali smaku 6 maja w Sopocie odbyły się warsztaty kulinarne zorganizowane przez producenta marynat i wyrobów rybnych na bazie śledzia solonego, firmę Seko . Warsztaty(...)poprowadziła Dominika Wójciak, zwyciężczyni III polskiej edycji Master Chefa, a odbyły się one w hotelu Villa Aqua położonym niedaleko plaży. Bardzo lubię śledzie i byłam strasznie ciekawa jakie nowe pomysły na jego wykorzystanie będzie miała Dominika. Warsztaty odbyły się w kameralnym gronie dziewięciu blogerów, którzy zjechali na zaproszenie firmy Seko do Sopotu z różnych stron Polski
Kulinarne przygody GatityMuszę przyznać, że ostatnio zasmakowałam się w śledziach. Trzy cztery płaty w tygodniu zjedzone na śniadanie to już norma, jednak ile można jeść śledzia z chlebem. W zapiskach poszukałam przepis na sałatkę z burakiem, który podobnie jak śledzik jest mega zdrowy. Sałatka, którą zrobiłam jest naprawdę pyszna, a dodatkowo fakt cieszy, że to bomba witaminowa. Tylko zajadać(...)kostkę cebulę i jabłko. Pozostawić w marynacie na przynajmniej 2- 3 godziny lub na całą noc. Odsączyć z marynaty, wymieszać z pokrojonymi w kostkę ziemniakami i pokrojonym w paski śledziem. Jogurt wymieszać z majonezem, musztardą i połową łyżeczki cukru. Zalać sałatkę, na sam koniec wsypać groszek. - 40 dkg filetów ze śledzia (można kupić te w oleju, ja użyłam zwykłych, solonych
Kubki smakuŚledzie w sosie curry to danie, które na stałe wchodzi do mojego menu! Jest pyszne :) Jabłko, ogórek i czerwona cebula podkreślają smak śledzi, a sos z curry doskonale uzupełnia te smaki. Jak dla mnie, zwykłe śledzie w śmietanie, czy w sosie musztardowym nie umywają się do śledzi w sosie curry :) Uważam, że matiasy zamarynowane dzień wcześniej najlepiej się tutaj sprawdzą(...)jeśli nie macie czasu, danie możecie przygotować z gotowych śledzi w oleju, lub occie. Pomińcie wówczas zupełnie etap marynowania. Składniki: 6 filetów śledziowych typu matias 1 czerwona cebula 1 jabłko (najlepiej czerwone, dla koloru) 3 marynowane ogórki – korniszony 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 2-3 łyżeczki curry pieprz, ewentualnie sól Marynata do śledzi: 100 ml octu
Trzeci talerzWitam serdecznie Propozycja na smaczne śledzie w oleju lnianym z kaparami . Będziemy potrzebować : 500 g filetów śledziowych matias około 50 g kaparów (mały słoiczek) 2 średnie cebule (180 g) około 70 ml oleju lnianego Link do filmu z przygotowania : Śledzie w oleju lnianym z kaparami https://www.youtube.com/watch?v=Jb7Z5XQUP4w Przygotowanie : Najpierw przygotuję śledzie : Śledzie matias są bardzo słone więc przed przygotowaniem(...)śledzi najpierw je moczę aby nie były słone . Płuczę je w zimnej wodzie , zalewam w misce zimną wodą i odstawiam na około 3 godziny , w międzyczasie odlewam wodę i zalewam świeżą , robię tak 2-3 razy . Wypłukane śledzie odsączam z wody i kroję na paseczki o szerokości około 1 – 1,5 cm . Przygotowanie pozostałych składników : Cebulę przekrawam na pół
Uwaga Babcia GotujeChętnie przygotowuję dania ze śledziami, szczególnie marynowanymi w occie, a śledzie po kaszubsku to danie, które lubię szczególnie. Ostre śledzie w sosie pomidorowym z dodatkiem marynowanych grzybów i cebuli, a jednocześnie wzbogacone rodzynkami i suszonymi śliwkami, to połączenie smaków, które jest w moim guście. Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje :) Śledzie po kaszubsku podaje się na zimno. Mogą być dodatkiem(...)chleba, albo przystawką. Sprawdzają się na rodzinnych imprezach, a już szczególnie jako danie Wigilijne :) Istnieje wiele wariantów tej potrawy. Ja wykorzystuję śledzie matiasy, które marynuję przez noc, ale jeśli brak Wam czasu (lub ochoty :)) można wykorzystać śledzie w oleju i już ich nie marynować. Składniki: 6 filetów śledziowych typu matias 1/2 szklanki marynowanych grzybów (np. pieczarek) 3 cebule szklanka suszonych
Trzeci talerzSkładniki: śledzie tuszki 2 kg, sok z cytryny 1/4 szklanki, kucharek 2 łyżki, olej rzepakowy 6 łyżek, cebula 3 sztuka, cukier 3 łyżki, czosnek granulowany 1 łyżeczka, ziele angielskie całe 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, kolendra cała 1 łyżeczka, Pomidory krojone z puszki 1 puszka, sok pomidorowy 3 szklanki, ocet 1 łyżka, pieprz biały 1,5 łyżeczki świeże śledzie(...)średniej wielkości bez głów-tuszki, palcem przejechać po ości lekko naciskając - ość sama dobrze odchodzi zostawiając ładny filet opłukane śledzie w misce posypać kucharkiem, wlać sok z cytryny, wymieszać wszystko i do lodówki na całą noc na oleju zeszklić cebulę posypaną cukrem, dodać ziele, kolendrę, liście laurowe, wsypać czosnek do cebuli przelać z puszki pomidory krojone, wlać sok pomidorowy /mam
W Mojej Kuchni LubięŚledzie cytrynowe w oleju rzepakowym Mówi się, że kto nie gra, ten nie wygrywa. Postanowiłam więc podjąć wyzwanie i wziąć udział w konkursie "Blogerzy odkrywają walory oleju rzepakowego". W końcu o taką nagrodę jak mikser KitchenAid Artisan warto powalczyć. W dodatku ten mikser jest w kolorze Majestic Yellow... Idealnie dopasowany do mojej kuchni... Wystarczy tylko stworzyć przepis na danie(...)olejem rzepakowym. No właśnie... Tu pojawia się problem. W okresie przedświątecznym na myśl o oleju od razu pojawia się, a może raczej nadpływa śledź. Niby nie ma tu nic złego, bo śledź w oleju według tego przepisu jest naprawdę dobry. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega–3 i dlatego doskonale łączy się ze śledziem, ponieważ kwasy omega-3 (zawarte
Pełny talerzzanurzone w sosie majonezowo musztardowym, z curry, miodem i chrupiącym soczystym jabłkiem startym na tarce. Wciągający słono słodki smak, intensywnie oddziałujący na kubki smakowe. Szwedzi to naród zajadający się śledziami. Są specjalistami od przyrządzania śledzi z charakterystyczną nutą słodyczy, uzyskaną poprzez dodatek miodu, cukru lub syropu cukrowego. Poniżej przedstawiam jeden z według mnie najciekawszych przepisów na szwedzkie śledzie w marynacie(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Currysill śledzie marynowane w curry z jabłkiem 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Przekąska Kuchnia: Szwecka Trudność: Łatwe Ilość 500 g Przygotowanie 30 min. Kalorie 180 kcal Skandynawskie Currysill, czyli śledziki marynowane w sosie curry. Śledzie w curry to prawdziwy szwedzki specjał. Kuchnia skandynawska. Składniki: 10 plastrów filetów śledziowych matjas 1 chrupiące i kwaśne jabłka
ProstePesto.plŚwięta święta i po świętach, a dla tych, którzy myślą już o Sylwestrowym menu mam propozycję na pyszne śledzie pod buraczkiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Śledź pod buraczkiem. Szuba. Śledź pod pierzynką. Składniki 8 filetów śledziowych 3 cebule 4 buraki 6 ziemniaków 3 jajka sól pieprz 1 łyżka natki pietruszki 1 łyżka koperku 250 ml kwaśnej śmietany 380 ml majonezu(...)Instrukcje Buraki i ziemniaki gotujemy w skórce do miękkości. Jajka gotujemy na twardo, cebulę kroimy w drobną kostkę. Śledzie moczymy w wodzie minimum godzinę, osączamy na ręczniku papierowym i kroimy w paski. W misce łączymy śmietanę z majonezem. Na dnie sporej miski układamy część śledzi, posypujemy połową cebuli i oprószamy delikatnie solą oraz pieprzem. Polewamy małą ilością sosu. Na tarce
To co lubię - gotuję i polecamPrzepis na śledzie solone w sosie tatarskim. Z dodatkiem marynowanych grzybków i ogórków konserwowych. Do przepisu możecie użyć marynowane grzyby, które w tym roku część z Was z pewnością zrobiła. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Składniki 8 płatów śledzi solonych 6 średnich ogórków konserwowych 1 słoik grzybków marynowanych (ilość grzybków powinna odpowiadać ilości ogórków) mogą być również pieczarki marynowane 4 jajka(...)ugotowane na twardo 2 łyżki majonezu lub 1 łyżka majonezu 1 łyżka gęstego jogurtu Instrukcje Śledzie płuczemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na godzinę. Po godzinie wodę odlewamy i sprawdzamy jak mocno słone są śledzie. Jeśli nadal są bardzo słone ponownie zalewamy je wodą na godzinę. Należy jednak pamiętać o tym, że sałatki już dodatkowo nie solimy, a dodatek sosu
To co lubię - gotuję i polecamjeszcze ulubiona potrawa świąteczna. Przynajmniej moja 😄 Ale żeby nie było nudno (i żeby nikt nie marudził) przygotowuję różne warianty smakowe - dla każdego coś dobrego. I tak, dla wielbicieli śledzia przygotowałam jajka faszerowane śledziem i burakiem. Choć ja fanką śledzia nie jestem i chyba nigdy nie będę, to przyznam, że ten farsz smakował nawet mi 😂 Myślę, że takie połączenie smakowe może(...)zaskoczyć wiele osób i kto wie, może ktoś jednak zmieni zdanie na temat śledzia? Więc polecam! Jajka faszerowane śledziem i burakiem - przepis na 4 porcje Do przygotowania faszerowanych jajek będziesz potrzebować: 4 jajka, 1 duży filet śledzia matias, małego buraka, łyżkę jogurtu, natkę pietruszki, pieprz do smaku. 1. Śledzia wymocz w wodzie przez kilka godzin. 2. Buraka ugotuj w garnku
Z notatnika dietetykanaszych blogowych zasobach mamy jeszcze kilka przepisów przygotowania śledzi, które nie zostały zamieszczone ze względu na zdjęcia. Robiliśmy je bowiem jeszcze w okresie zimowym i zdjęcia mają bożonarodzeniową oprawę, więc przepisy muszą poczekać na swój czas. Przygotowaliśmy jednak śledzie z suszonymi pomidorami , które można zrobić nie tylko na święta, choć i na Wielkanoc będą jak znalazł. Dzięki dodatkom suszonych pomidorów(...)oraz rozmarynu śledzie mają słodki i mocno ziołowy smak, a marynata z oleju i ostra cebula doskonale go uzupełnia. Taką wersję śledzi z pewnością można podać na świąteczny stół, a także przygotować je do zjedzenia w zwykłe dni. Polecamy. Składniki na śledzie z suszonymi pomidorami 3-4 filety śledziowe a’la matjas 5-6 suszonych pomidorów 1 cebula 1 liść
niecodziennikparyŚledź po kaszubsku z chili Dlaczego po KASZUBSKU??? Nie wiemy… poszukiwania w sieci spełzły na niczym. Wszyscy wiedzą, co to jest “śledź po kaszubsku”, ale jak pytamy o przepis, to każdy ma inny zestaw dodatków do naszego bohatera ŚLEDZIA KASZUBSKIEGO I to jest fajne, że znowu, ile przepisów tyle tajemnic smaku Składniki 500g solonych płatów śledziowych 500g(...)cebuli 60ml oleju 2 łyżki cukru 5 łyżek octu winnego białego + 1 łyżka do moczenia śledzi 200g koncentratu pomidorowego 5 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe szczypta soli 2 łyżki ziaren gorczycy szczypta ostrej suszonej papryczki chili (ilość zależna od naszych preferencji co do ostrości) Wykonanie Śledzie moczymy w wodzie z dodatkiem 1 łyżki octu białego winnego przez kilka
Tajemnice SmakuKolejne świetne śledzie na podstawie przepisu z książki "Śledzie" Małgorzaty Caprari. Tym razem marynowane w domowym occie jabłkowym. Smak gotowych śledzi jest delikatny, ocet nie jest dominujący. Pysznie smakują z dodatkiem marynowanej papryki, można posypać je dodatkowo pokrojonym w paseczki porem i obłożyć plasterkami jajka ugotowanego na twardo. Polecam! Marynowany śledź w oleju - przepis składniki 4 filety matiasów(...)używam śledzi korzennych 2 cebule ocet winny - użyłam jabłkowego olej o neutralnym smaku i zapachu opcjonalnie - liść laurowy, pieprz, ziele angielskie, jałowiec do podania marynowana papryka pokrojony w paseczki por jajko ugotowane na twardo przygotowanie Filety śledziowe pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pociąć w bardzo cienkie półplasterki. Śledzie i cebulę układać w słoiku warstwami, zaczynając od cebuli. Kolejne warstwy
Stare GaryWigilijne śledzie z cebulą marynowane w soku z cytryny i oliwie Śledzie to wigilijne danie obowiązkowe. Można je podawać dosłownie na sto sposobów – marynowane, smażone, na słodko, na ostro, z dodatkiem warzyw lub sosów śmietanowych. Jednak podstawowy przepis na śledzie, to solone filety, cebula, oliwa oraz kwaśny dodatek, na przykład sok z cytryny lub ocet winny. Dziś chciałam podzielić się(...)wami przepisem na wytrawne śledzie z cebulą marynowane w oliwie i soku z cytryny , które można serwować z różnymi dodatkami – według własnego upodobania - z czosnkiem, majerankiem lub kwaśną śmietaną. Składniki potrzebne na śledzie z cebulą marynowane w oliwie i soku z cytryny 8 solonych filetów ze śledzi, najlepiej Matias 6 ziaren pieprzu 3 ziarna ziela angielskiego 10 ziaren gorczycy
Gotujemy i jemyWigilijne śledzie z cebulą marynowane w soku z cytryny i oliwie Śledzie to wigilijne danie obowiązkowe. Można je podawać dosłownie na sto sposobów – marynowane, smażone, na słodko, na ostro, z dodatkiem warzyw lub sosów śmietanowych. Jednak podstawowy przepis na śledzie, to solone filety, cebula, oliwa oraz kwaśny dodatek, na przykład sok z cytryny lub ocet winny. Dziś chciałam podzielić się(...)wami przepisem na wytrawne śledzie z cebulą marynowane w oliwie i soku z cytryny , które można serwować z różnymi dodatkami – według własnego upodobania - z czosnkiem, majerankiem lub kwaśną śmietaną. Składniki potrzebne na śledzie z cebulą marynowane w oliwie i soku z cytryny 8 solonych filetów ze śledzi, najlepiej Matias 6 ziaren pieprzu 3 ziarna ziela angielskiego 10 ziaren gorczycy
KorniszonkiŚledzie lekko podwędzane w jałowcu. 2 płaty śledzi z zalewy, garść suchych igieł jałowca, 6 jagód jałowca, 1 liść laurowy, 1 cebula, 6 ziaren pieprzu czarnego, 1 cytryna, 50 ml ginu, 150 ml oleju (rzepakowy tłoczony na zimno), 1 łyżeczka do kawy cukru, Płaty śledzi wymoczyć w zimnej wodzie, następnie osuszyć. Długość moczenia zależy od ich słoności. Czasem zalewa jest(...)bardziej, innym razem mniej słona. Najlepiej po 2 godzinach spróbować kawałek śledzia. Do naczynia włożyć igły jałowca, nad nimi ułożyć ruszt, na którym położyć śledzie. Zapalić jałowiec, gdy zacznie się ładnie palić, przykryć szczelnie naczynie i odstawić na 20 minut. W tym czasie śledzie będą się wędziły w wytworzonym dymie. Cebulę pokroić w cienkie krążki. Cytrynę pokroić w cienkie plasterki
królestwo garówburaczkami to jeden z moich ulubionych smaków świąt. Nie może jej zabraknąć na stole wigilijnym ani na kolejnych posiłkach Bożonarodzeniowych. Składniki jakie znajdują się w sałatce śledziowej to śledzie marnowane, ziemniaki, marchewka, cebulka, jajka ugotowane na twardo, buraczki. Inne nazwy tej sałatki to sałatka śledziowa Szuba bądź śledzie pod pierzynką (wtedy składniki poukładane są w innej kolejności. Sałatka śledziowa(...)buraczkami to danie, które do Polskie dotarło z Rosji, bądź Ukrainy. Każda z warstw sałatki miała swoje znaczenie: śledzie – proletariat, marchew – chłopi, buraki – rewolucja październikowa, majonez – burżuazja. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka śledziowa z buraczkami – Składniki 4 nieduże śledzie marynowane 1 duża cebula pół słoiczka buraków konserwowych bądź 2 duże surowe buraki ćwikłowe 4 jajka ugotowane
To Musisz Wiedziećadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie w sosie śmietanowo chrzanowym Przepis na pyszną sałatkę śledziową, w której słone śledzie świetnie komponują się z ostrym chrzanem, słodkimi rodzynkami i kwaśną śmietaną. Połączenie tych intensywnych smaków w tym przepisie sprawia, że jest to jedna z moich ulubionych sałatek śledziowych. Poniżej sprawdzony przepis. Śledzie w sosie śmietanowo chrzanowym Składniki(na 4-5 osób): 6 filetów(...)Garść rodzynek mały jogurt naturalny (180g) kwaśna śmietana 18% (200g) 2-3 łyżki majonezu 3 łyżki chrzanu tartego Pieprz 1 łyżka soku z cytryny Garść siekanej natki pietruszki Śledzie w sosie śmietanowo chrzanowym Przygotowanie: Śledzie moczymy w wodzie przez co najmniej dwie godziny, w tym czasie przynajmniej raz wymieniamy wodę, następnie śledzie kroimy w kostkę. Jaja gotujemy na twardo
Księga-Smakudomowych uroczystości. Przygotowanie tej potrawy wymaga od minimalnych umiejętności w kuchni. Oczywiście potrzebny jest rondel, na którym wspomniany sos salsa przygotujecie. Na moim blogu znajdziecie też inne przepisy ze śledziem w roli głównej , które z powodzeniem możecie przygotować w okresie zimowym. To jest na pewno niemiecka sałatka śledziowa , czy śledzie po duńsku . Wszystkie przepisy wam na pewno zasmakują. Zabieramy się(...)pracy. Zobacz mój film z przygotowania śledzi Składniki – Śledziowa salsa 500 g solonych płatów śledziowych 2 szklanki przecieru pomidorowego szklanka pędów bambusa konserwowego pół dużej cebuli lub jedna średnia papryka czerwona limonka 3 łyżki miodu 3 łyżki octu pieprz olej Szukasz najlepszych przypraw do swojej kuchni? Zajrzyj tutaj. Przepis – Śledziowa salsa Przepis zaczynamy od wymoczenia w wodzie śledzi
Kuchennyviral.plTatar ze śledzia z karmelizowanymi orzechami i suszoną śliwką podawany na krążkach z pumpernikla to przystawka bez której nie wyobrażam sobie grudnia. Odkryłam ją kilka lat temu w trakcie firmowej wigilii w restauracji “Smaki Warszawy” i smakowała mi do tego stopnia, że odważyłam się(...)tylko luźną propozycją. Warto zauważyć, że jest to zdecydowanie słodka wersja tatara i bardzo trzeba uważać, aby nie straciła swojego śledziowego charakteru. Dla niektórych śledź na słodko może brzmieć dziwnie, ale zdecydowanie warto spróbować. Tatar ze śledzia z karmelizowanymi orzechami – przepis Składniki 400 g filetów śledziowych 90 g orzechów włoskich
PatchworkWigilia coraz bliżej, a jak Wigilia to ryby, a jak ryby to i śledzie. Dziś przygotowałam dla Was kolejną propozycję na pyszne śledzie, a mianowicie w sosie salsa, czyli z duszoną cebulką, marchewką, selerem i papryką w sosie pomidorowym. Śledzie smakują obłędnie, słodko-kwaśne warzywa w sosie idealnie łączą się ze słonym śledziem tworząc niezwykle smaczne połączenie(...)Natomiast jeśli macie ochotę na śledzie po polsku, czyli w śmietanie, lub po staropolsku z cebulką, po cygańsku, kaszubsku, zebrałam dla Was te i inne przepisy tutaj . Przepis na Śledzie w sosie salsa : 8 płatów śledzi matjasów (około 500 g) 2 łyżki oleju 1 duża cebula 1 marchewka kawałek selera wielkości marchewki 1/4 papryki czerwonej 200 ml przecieru pomidorowego
Rozpustne gotowanieOpiekane śledzie w zalewie galaretkowej Przepis na tą pyszną śledziową przekąskę nie jest skomplikowany ani czasochłonny, jednak z konsumpcją trzeba niestety poczekać przynajmniej dwa dni, aż smaki się przegryzą, a w słoikach powstanie przepyszna galaretka dopełniająca smak rybki. Coś pysznego…! Składniki: 1 kg śledzi 1 szklanka mąki – do panierowania sól, pieprz 2 cebule olej do smażenia(...)szklanki octu 10% 4,5 szklanki wody 1 łyżeczka soli 4-6 łyżek cukru 5 kulek pieprzu 3 kulki ziela angielskiego 3 liście laurowe 2 łyżki żelatyny *** Śledzie myjemy, oczyszczamy, kroimy na części i przyprawiamy solą oraz pieprzem *** *** Następnie ryby obtaczamy w mące *** *** Smażymy z dwóch stron na rumiany kolor, a następnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku
Blog z ApetytemŚledzie! Ich nie może zabraknąć na wigilijnym stole! Ja, jak już dobrze wiecie, jestem miłośnikiem śledzi. Robię je na bardzo wiele sposobów. Mój Luby, w gruncie rzeczy co trzeci dzień je śledzie na kolację, jest ich chyba największym fanem! Na imprezach, wiadomo śledzik lubi pływać, więc schodzi w pierwszej kolejności. Dziś mam dla Was przepis na śledzie po włosku(...)gwarantuję znikną z talerzyka zanim się obejrzysz! PRZEPIS NA ŚLEDZIE PO WŁOSKU - 6-7 sztuk matiasów - 1 cebula - 1/2 szklanki suszonych pomidorów w oleju - 15 - 20 zielonych dużych oliwek - olej lub oliwa - 1 łyżka suszonej bazyli - 1 łyżka ziół prowansalskich Śledzie myjemy i płuczemy w wodzie, aż będą o odpowiednim dla nas stopniu słoności. Kroimy na porcje. Cebulę
SMYKWKUCHNIŚledzie na wigilię Dzisiaj mam dla Was przepyszne śledzie, które robiłam już przedwczoraj na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia, teraz się marynują już w lodówce. Wiadomo im dłużej tym lepiej, ale tak na prawdę wystarczy im 12 godzin i są idealne do jedzenia. Obawiam się tylko jednej rzeczy, że nie dotrwają do Świąt ehheeheh Śledzie na świątecznym stole u mnie(...)domu, są zawsze w bardzo wielu rożnych odsłonach, z śledziami jest trochę tak, że albo się je kocha albo nienawidzi. Mogę Wam podpowiedzieć jedno, zacznijcie eksperymentować i łączyć tą rybę z wieloma różnymi składnikami a przekonacie się, jak śledzie potrafią być pyszne! Polecam przepis na korzenne śledzie ! SKŁADNIKI; - 7 matiasów - 1 cebula (polecam dwie małe szalotki) - 2 łyżki przyprawy
SMYKWKUCHNIŚledzie to skandynawska specjalność, Szwedzi przygotowują je na tysiące sposobów. Najbardziej popularny w Szwecji jest śledź marynowany w słodkiej zalewie z dodatkiem czerwonej cebuli i marchewki. Dla mnie jednak marynata w wersji oryginalnej jest zbyt słodka, dlatego skorygowałam ilość cukru według upodobań własnych kubków smakowych. To przepis dla wielbicieli i prawdziwych smakoszy śledzi. Słodko-słono-kwaśne smaki są doskonale wyważone(...)chrupiąca marchewka to nie tylko element kolorystyczny - spróbuj wybornych śledzi w szwedzkim wydaniu. Proste do przygotowania. Ważne jest by zalać śledzie przestudzoną marynatą. Najsmaczniejsze po kilku dniach jak się "przegryzą". Kwaśna zalewa zapewnia im długą trwałość, w lodówce mogą stać około miesiąca. Nasze zniknęły w ciągu dwóch dni. Składniki: 500 g solonych śledzi 1 czerwona cebula 1 średnia marchewka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Szukacie pomysł na śledzie wigilijne i macie ochotę na coś oryginalnego na swoim stole? Dla mnie odkryciem tego roku jest kuchnia skandynawska. Jest jednocześnie minimalistyczna i hedonistyczna. Bazuje na prostych smakach. Śledź, kawa, musztarda, olej tłoczony na zimno. Każdy ma to w domu, ale połączenie jest świeże i pyszne. Używamy składników dobrej jakości, zdrowych i łatwo dostępnych w naszej szerokości(...)Ambasady Szwecji. W oryginale było 300 g cukru, czyli tyle ile na całym moim wigilijnym stole, we wszystkich innych potrawach razem wziętych. Poza tym oryginalny przepis zakładał moczenie śledzie, żeby były mniej słone a potem solenie i cukrzenie ich, bo po moczeniu są bez smaku. Jakby nie można było kupić śledzi w oleju, które nie są zbyt słone. Składniki
Ugotowane pozamiataneŚledzie w sosie tatarskim to idealna przekąska na niemal każdą okazję. Sos tatarski świetnie komponuję się z rybami, a ze śledziem charakterystycznym dla polskich zakąsek tworzy bardzo smaczną i ciekawą przystawkę. Śledzie w Sosie Tatarskim - Składniki: ok. 400 g śledzi (najlepiej matiasów) 100 g marynowanych pieczarek (lub innych grzybków) 1 średnia czerwona cebula (lub ok. 100 g szalotek(...)łyżki majonezu 3 łyżki gęstej śmietany 18% 1 łyżka musztardy sarepskiej 2 łyżeczki soku z cytryny łyżeczka octu łyżeczka chrzanu 1/2 łyżeczki pieprzu odrobina soli szczypiorek (opcjonalnie) Śledzie w Sosie Tatarskim - Sposób przygotowania: Płaty śledzi przepłukujemy, a następnie moczymy w wodzie przez ok. 2-3 godziny wymieniając ją ok. 3-4 razy (długość płukania zależy od słoności śledzi
Słodka StronaKożuch ze śledzia, śledź pod pierzynką, śledzie z buraczkami to tylko kilka z określeń na tą doskonałą sałatkę śledziową. Przepis stary jak świat, odświeżam. Są różne wersje tej sałatki np z marchewką zamiast buraczków ale mi osobiście najbardziej smakuje taka w wersji tradycyjnej. Śledzie z buraczkami tworzą wyjątkowo smaczną sałatkę. Kożuch ze śledzia Składniki filety ze śledzia marynowane 2 średnie(...)cebule 3 ugotowane w łupince ziemniaki ugotowane buraczki 3 jajka ugotowane na twardo majonez sól, pieprz Śledzie i cebulkę kroimy w kosteczkę, ziemniaki, buraczki i jajka tarkujemy na tarce o dużych oczkach. Na dnie miseczki układamy śledzie i cebulkę-solimy i pieprzymy oraz smarujemy majonezem. Na majonezie układamy potarkowane ziemniaki-solimy i pieprzymy. Na ziemniaki kładziemy buraczki i smarujemy majonezem
Pieguskowa KuchniaKtóregoś dnia naszła mnie ochota na śledzie. Śledzie z czymś. Wiadomo, cebulka, olej, przyprawy. Ale coś jeszcze za mną chodziło. Postanowiłam dodać musztardę ziarnistą, cudnie podkreśla smak śledzi. Dodałam do tego suszone figi. Bo miałam. Pomyślałam, będą smacznym dodatkiem do śledziowego dania. Efekt był tak smaczny, że mogę stwierdzić, iż nie tylko moja ochota na "innego" śledzia została zaspokojona. Idealna(...)przekąska na Święta, dla niejednego wujka i taty - do czegoś mocniejszego %, na kanapkę. Pycha! Mam nadzieję, że połączenie smaków przypadnie Wam do gustu. Jeśli macie inne pomysły na śledzia z suszonymi owocami to słucham, słucham z niecierpliwością:) Składniki: 2 x 220 g opakowanie śledzi korzennych a la matjas w oleju (ok. 4 płaty) 2 małe cebulki 4 suszone figi
Zasmakuj KuchniDopiero co pieściliśmy nasze podniebienia pączkami i innymi słodkimi wypiekami tłustoczwartkowymi, a już pora dogodzić sobie słonym, postnym śledzikiem. Pamiętny wyraz wsparcia kryzysowego ze strony bratnich narodów ZSRR. Śledzie atlantyckie „IWASI”. Bez głów i ogonów. W zalewie, lekko solone. Łowione na północno-wschodnim Atlantyku. Nie wymagają wymaczania, nadają się do bezpośredniego spożycia. Można je doprawić według własnego uznania(...)doprawiamy – Śledzie iwasi w oleju, z różowym pieprzem. Składniki: - puszka śledzi iwasi (waga ryby 900 g) - 2 cebule - olej lniany - kilka ziaren ziela angielskiego - 3 – 4 listki laurowe - majeranek otarty - różowy pieprz ziarnisty - gałązki kopru do dekoracji Jako że śledzie użyte przeze mnie nie wymagają „wymaczania” przygotowanie potrawy zaczynamy od zdjęcia z nich skóry. Następnie kroimy
mojewypiekiinietylkoTłustym Czwartku czas na święto Śledzika. Na ten dzień proponuję śledzie po cygańsku. Przygotowuję je często, bo są niezwykle smaczne. Lubię śledzie i robię je na różne sposoby. Każde smakują inaczej. Na ten dzień, na „śledzika” robię kilka rodzajów: śledzie po wiejsku , po kaszubsku , z jajkiem w śmietanie , z jabłkiem ... Te i inne przepisy(...)możecie znaleźć w Menu: Ryby, śledzie ... A tymczasem zapraszam na... śledzie po cygańsku Składniki: 8 płatów śledziowych z zalewy winegret 8 ogórków konserwowych słoiczek pieczarek marynowanych w zalewie naturalnej (260 g netto) 2 średnie czerwone cebule Na sos: 250 ml pikantnego keczupu 100 ml oleju 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki musztardy sarepskiej sól pieprz cukier Wykonanie: Płaty śledziowe
Kuchnia u KrysiRyba będąca wigilijnym daniem głównym, którakolwiek w tej roli występuje, nie jest jednak często jedyną rybą obecną na stole. Tak, oczywiście mam na myśli śledzie- one również bardzo często pojawiają się na wigilijnym stole, jak również przez całą resztę roku bywają obecne w jadłospisie Polaków. I bardzo słusznie! Bo jest to jedna z najzdrowszych(...)jakie można kupować i spożywać, a przy tym występuje u nas powszechnie i ma przystępną cenę... Dzisiaj proponuję śledzie w wersji klasycznej- w śmietanie, z dodatkiem jabłka i cebulki. ŚLEDZIE W ŚMIETANIE Z JABŁKIEM I CEBULĄ Składniki: - 3-4 płaty śledzia, najlepiej matjasa - 2 słodkie jabłka - 2 średnie cebule - 3 łyżki majonezu (najlepiej oczywiście Kielecki) - 3 łyżki śmietany
Aromatyczne PodróżeŚledzie to jedna z ulubionych przystawek Polaków. Jemy je przy okazji spotkań towarzyskich, imprez i świąt. Ze względu na to, że śledź jest potrawą postną jest także spożywany w Wigilię oraz Wielki Piątek. Podstawą dobrych śledzi jest zakup dobrej jakości filetów śledziowych, lepiej przeznaczmy więcej pieniążków na prawdziwe filety matias aniżeli kupowanie filetów śledziowych a’la matias, jestem pewny(...)szybko poczujecie różnicę :) Jak zrobić śledzie w oleju – przepis: Filety śledziowe namaczamy w zimnej wodzie (ok. 2-3 godzin) w zależności od tego jak bardzo są słone. W międzyczasie zmieniamy 2-3 razy wodę. Cebulę drobno kroimy. W słoiku układamy warstwami – cebulę i pokrojone w romby śledzie. Każdą warstwę cebuli posypujemy pieprzem. Na 1 litrowy słoik dajemy także
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Śledzie są rybami morskimi, z których można wyczarować wiele smacznych, tradycyjnych i nowoczesnych dań. Najbardziej popularne są u nas śledzie w formie przekąsek czy sałatek przygotowywane na różne sposoby – z olejem, marynowane, z cebulką, jabłkami, orzechami, rodzynkami, warzywami czy korzenne. Na ostro, słono, kwaśno, słodko – dla każdego jakiś śledzik się(...)znajdzie. Filety śledziowe solone a’la matjas SEKO przygotowywane są z ryb najwyższej jakości – ich mięsista konsystencja oraz charakterystyczny dla śledzi smak podkreślone zostały specjalnie skomponowaną zalewą smakową. Dawno nie jadłam tak smacznych śledzi. Muszę również przyznać, że nigdy ich wcześniej nie kupowałam, ale dzięki uprzejmości firmy SEKO mogę teraz delektować się ich smakiem. Przepisy
To co kochamśledzi po kaszubsku mam szczególny sentyment. Przegrywają tylko ze śledziami po sułtańsku . Śledzie przyrządzane na różne sposoby to dość wdzięczny (jeśli oczywiście ktoś lubi śledzie) pomysł na stół wigilijny, bo można je przygotować dużo wcześniej (nawet tydzień przed serwowaniem). Dobrze się przechowują i nabierają lepszego smaku, gdy trochę postoją (smaki się przegryzą). Serdecznie pozdrawiam Pana, który w sklepie wybrał(...)koncentratu pomidorowego łyżeczka suszonego majeranku 2 łyżeczki cukru sok z połowy cytryny pieprz grubo mielony 6 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe olej do smażenia dobry olej lub oliwa Śledzie opłukać pod bieżącą wodą. Namoczyć śledzie na noc w przegotowanej lub przefiltrowanej wodzie. Rano śledzie osuszyć ręcznikiem papierowym. Cebule pokroić w piórka. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę. Gdy zmięknie, dodać
Weekendy w domu i ogrodzieŚledzie w occie są obowiązkowe na stole w czasie świąt Bożego Narodzenia. Jest to przepis mojej mamy, od lat robi te śledzie i kojarzą mi się wyłącznie ze świętami. Są bardzo delikatne, można je długo przechowywać w lodówce, a dodatek goździków do zalewy sprawia, że są aromatycznie (lecz nie za mocno, goździków nie czuć zbyt mocno, czuć tylko delikatnie goździkową(...)oleju Zalewa: 1/4 szklanki octu 1,5 szklanki wody 1 liść laurowy 0,5 łyżeczki pieprzu ziarnistego 0,5 łyżeczki ziela angielskiego 0,5 łyżeczki goździków (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie zalać zimną wodą i moczyć kilka godzin, aż będą dostatecznie słone. Następnie pokroić w niezbyt małe kawałki, najlepiej takie, jak lubimy. Składniki zalewy zagotować i wystudzić. Śledzie włożyć do wystudzonej
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieWitam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na śledzie w sosie czosnkowym dla osób które uwielbiają czosnek. Śledzie są bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Do przygotowania śledzi z sosem czosnkowym będziemy potrzebować: 400 g filetów śledziowych a`la Matias - solone 4 łyżki majonezu (z górką) 4 łyżki śmietany 12% lub 18% (z górką) 4 duże ząbki czosnku opcjonalnie sól do smaku(...)kilka listków natki pietruszki do posypania góry Link do filmu z przygotowania: Śledzie w sosie czosnkowym Przygotowanie: Przed przygotowaniem śledzi, filety śledziowe płuczę w zimnej wodzie, zalewam zimną wodą i odstawiam na około 2-3 godziny do namoczenia w międzyczasie zmieniam wodę. Czas moczenia zależy jak słone mamy śledzie. Następnie do śmietany z majonezem przeciskam przez praskę czosnek i dokładnie
Uwaga Babcia GotujeWitam serdecznie Chciałabym podzielić się przepisem na pyszne śledzie w sosie pomidorowym. Śledzie są bardzo smaczne i proste w przygotowaniu, więc polecam wypróbować przepis. Do przygotowania będziemy potrzebować: 500 g filetów śledziowych a`la Matias - solone 300 g cebuli 4 łyżki koncentratu pomidorowego (około 120 g) 1/4 szklanki oleju (około 60 ml) 1 łyżeczka cukru 1 łyżka octu winnego (jabłkowego(...)przyprawy : 1 listek laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego 3 goździki pieprz do smaku Link do filmu z przygotowania: Śledzie w sosie pomidorowym Przygotowanie : Przed przygotowaniem śledzi, filety śledziowe płuczę w zimnej wodzie, zalewam zimną wodą i odstawiam na około 2-3 godziny do namoczenia w międzyczasie zmieniam wodę. Czas moczenia zależy jak słone mamy śledzie. Teraz przygotuję pozostałe składniki : Cebulę
Uwaga Babcia GotujeŚledzie to przekąska na zimno, która obowiązkowo musi pojawić się na świątecznym stole. Poniższe śledzie są idealne w smaku - słodkie, a zarazem lekko słone. Jeżeli jesteście znudzeni tradycyjną formą podania śledzi (z cebulką i dodatkiem oleju) to zachęcam do przygotowania wersji korzennej wraz z dodatkiem cynamonu, rodzynek i pomarańczy. Składniki: 1 opakowanie śledzi w oleju (wagowo(...)wielkości cebuli garść rodzynek 1/2 sparzonej pomarańczy 1 łyżeczka musztardy francuskiej 1 łyżka miodu 2 łyżki oleju roślinnego 3 goździki 2 kulki ziela angielskiego 1 łyżeczka cynamonu sól, pieprz Śledzie wyjąć z opakowania i pokroić pod skosem na mniejsze kawałki. Cebulę przekroić na pół, pokroić w piórka i przelać wrzącą wodą. Do miseczki wlać olej ze śledzi, olej roślinny, dodać
UgotowaćKiedy jeszcze sama nie robiłam śledzi w domu, jadłam tylko te które zrobił mój tata. Robił doskonałe, świetnie doprawione i zawsze mi smakowały. Ale... kiedy miałam ochotę zjeść śledzia a w domu akurat nie było, kupowałam w sklepie. Najbardziej smakowały mi śledzie po kaszubsku i po wiejsku. Po kaszubsku pokazałam na blogu tutaj a po wiejsku zrobiłam wczoraj i przepis(...)wody 100 ml octu 10% 150 ml oleju 3 listki laurowe kilka ziarenek pieprzu 3 ziarenka ziela angielskiego 1/2 łyżeczki cukru Wykonanie: Śledzie wymoczyłam poprzedniego dnia, zmieniając kilkakrotnie wodę. Wymoczone pokroiłam w kawałki. Każdy płat na 3 części. Cebulę pokroiłam w półkrążki. Marchewkę starłam na tarce jarzynowej na dużych oczkach. Ogórka pokroiłam
Kuchnia u KrysiKuchnia polska jest bardzo twórcza. Mamy rybę po grecku, fasolkę po bretońsku, pierogi ruskie, śledzie po japońsku… i nie tylko. Śledzie po japońsku są kanonem sztuki kulinarnej PRL-u. Królowały w restauracjach, na dancingach. Przetrwały do dziś „zaklęte w rewirach”. Śledzie po japońsku. Składniki: - śledzie matiasy ok. 600g (filety) - 2 cebule - 1 kwaśne, twarde jabłko (Granny Smith) - 1 szklanka gęstej(...)może być inna, ale co najmniej 18% - sok z ½ cytryny - 1,5 łyżeczki musztardy ziarnistej - różowa sól himalajska - świeżo mielony pieprz kolorowy - cukier (do smaku) - jajka ugotowane na twardo Śledzie moczymy w zimnej wodzie lub mleku (czas zależy od stopnia zasolenia). Wymoczone osuszamy ręcznikiem papierowym. Cebule kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do miseczki, sparzamy wrzątkiem, hartujemy zimną wodą i odcedzamy
mojewypiekiinietylkoPrzepis na te śledzie dostałam od koleżanki przed samymi Świętami. Słyszałam o nich same pochlebne opinie, więc postanowiłam je przygotować dzień przed Wigilią. Były tak dobre, że niemal wszystkie zjedliśmy jeszcze przed pierwszym dniem Bożego Narodzenia. Później przygotowałam je jeszcze na Sylwestra i znowu zniknęły w oka mgnieniu! Polecam! Składniki na śledzie po polsku w śmietanie: 800-1000 g śledzi(...)twardo 900-1000 g kwaśnej śmietany 18% ZALEWA: 3 łyżki octu 15 łyżek wody 2 ziarna ziela angielskiego 1 listek laurowy 1 płaska łyżeczka cukru Śledzie zalewamy wodą i moczymy około 1 godziny. Zalewa. Wodę zagotowujemy z zielem angielskim, listkiem laurowym i cukrem. Gdy woda już zawrze dolewamy ocet, mieszamy i wyłączamy grzanie. Studzimy
Rozpustne gotowanieKolejny pomysł na śledzie, które można podać na wigilijny stół albo przy innej okazji. Śledzie teraz w promocji, więc jeśli kupiliście ich dużo i brakuje Wam pomysłów na ich wykorzystanie, może spróbujecie zrobić je według przepisu poniżej. Pamiętajmy, że śledziom musimy dać czas na przegryzienie się ze smakiem dodatków. Dlatego warto je zrobić dzień wcześniej, co w przypadku przygotowywania kolacji(...)łyżeczki ostrej pasty paprykowej np. sambal oelek 100 g rodzynek wrzątek sól czarny pieprz szczypta (dosłownie odrobina) mielonego cynamonu łyżka oleju Jeśli kupujecie płaty z beczki, dzień przed przygotowaniem śledzi, należy je opłukać, a następnie namoczyć w wodzie i odstawić na noc do lodówki. Następnego dnia ponownie opłukać i pokroić wszerz na kawałki o szerokości
Weekendy w domu i ogrodzieŚwięta pachną korzennymi przyprawami. W Święta musi być śledzik. A może tak śledzie korzenne? Nie każdy lubi to połączenie, ale Ci co lubią jednogłośnie twierdzą, że takie śledzie są przepyszne. Ja najbardziej lubię te po kaszubsku , ale takie też zagoszczą na moim stole (w tamtym roku także były). Delikatne, aromatyczne – idealne do ciemnego pieczywa. Najlepiej zrobić je z olejem(...)lnianym lub połączyć olej lniany wraz z olejem rzepakowym. Świetne także na śniadanie w pierwszy/drugi dzień Świąt. Najlepsze po 2-3 dniach, kiedy przyprawy się przegryzą ze śledziem. Śledzie korzenne: 4 płaty śledziowe (nie z octu) 4-5 cebul szalotek 2 liście laurowe 8 ziaren ziela angielskiego 8 goździków 1 gwiazdka anyżu 1 łyżeczka gorczycy 1 łyżeczka imbiru w proszku
Poezja smakuwyobrażam sobie świąt bez śledzi pod śmietankową pierzynką, a matiasy to dla mnie prawdziwy rarytas, tym bardziej, że wcale nie jest tak łatwo je kupić. W większości sklepów spotykamy zazwyczaj " filety a'la matias " albo " śledzie a'la matias ", ale z prawdziwym delikatnym w smaku matiasem nie ma to nic wspólnego. Matias to młody śledź, jeszcze przed pierwszym tarłem, odławiany(...)maju i czerwcu. Kupując śledzie warto pamiętać, że matiasy nie mają ikry ani mlecza. Składniki 0,5 kg matiasów lub filetów a'la matias 2-3 ogórki konserwowe lub kiszone 1 duża lub 2 małe cebule (mogą być czerwone - są łagodniejsze w smaku) 1 duże, twarde, kwaskowe jabłko 250-350 ml gęstej śmietany 12% lub 18% opcjonalnie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataJest sezon, są śledzie! Udało mi się kupić świeżego wędzonego śledzia. A śledzik, wiadomo zdrowy, tłusty, trzeba jeść. Wszystko spoko, gdyby nie te ości, obieram, obieram, końca nie widać. Cierpliwości mi zabrakło... i dobrze bo zrobiłam pyszną pastę z wędzonego śledzia z chili, smaku dodały jeszcze kwiaty szczypiorku, mają bardzo fajny czosnkowo - cebulowy smak i są śliczne. SKŁADNIKI NA OKOŁO(...)KANAPEK : - 1 duży, wędzony śledź - 2 ząbki czosnku - pół ostrej papryczki chili - 2 łyżki gęstego majonezu - 1 łyżka musztardy - kilka łodyg kwiatów szczypiorku ZACZNIJ OD ŚLEDZI A , obierz ze skóry, odetnij ogon, pozbądź się większych ości, ja nie obierałam jakoś super dokładnie, przez maszynkę do mielenia mięsa przepuściłam śledzia dwa razy, zadnej ości nie było, OBIERZ CZOSNEK I OCZYŚĆ
Kuchnia bezglutenowa Lolizasadzie śledzie mogłabym jeść codziennie, oczywiście do czasu. A to z prostej przyczyny. Po pierwsze, bo bardzo je lubię. Po drugie, bo jest wiele możliwości ich przygotowania. No i po trzecie, ze względu na walory zdrowotne. Śledzie wpływają na nastrój, zwiększając poziom serotoniny, działają przeciwdepresyjnie, wzmacniają pamięć i koncentrację, są bogatym źródłem białka, witamin i mikroelementów. Śledzie w sosie jogurtowo(...)czerwony ziarnisty * Miechunka jadalna (peruwiańska) to egzotyczna roślina, której wartości odżywcze i właściwości zdrowotne docenili już Inkowie, przez których była nazywana „złotą jagodą” – więcej informacji - KLIK . Śledzie moczymy w zimnej wodzie (ok. 30 min). Cebulę kroimy w drobna kostkę, sparzamy wrzątkiem na sitku (straci ostrość), a następnie hartujemy, przelewając zimną wodą. Zostawiamy na sitku do odsączenia. Jabłka
mojewypiekiinietylko