lodówki okazało się jednak, że nasze zapasy są wystarczające na zrobienie dwóch, trzech obiadów, więc rybkę na obiad zamieniliśmy na rybkę na śniadanie. Kupiłam bowiem po raz pierwszy wędzone śledzie z zamiarem zrobienia z nich pasty na kanapki . Obawiałam się co prawda ilości ości w tej rybie, ale z tymi drobnymi, które przeoczyłam, poradził sobie blender i w przygotowanej paście(...)wyczuliśmy. A pasta z wędzonego śledzia wyszła bardzo dobra, polecamy jej zrobienie. Udostępnij Pasta z wędzonego śledzia – składniki 2 wędzone śledzie 125 g białego sera półtłustego 1 / 2 pęczka drobnego szczypiorku 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Śledzie obrać ze skóry, usunąć szkielet oraz ości. Szczypiorek umyć, osuszyć i drobno
niecodziennikparyŚledzie. Pomysł na kolację w postny dzień, ciążowa zachcianka, "coś słonego", popularny towarzysz przy zakrapianym stole. Polecam serdecznie w najprostszej, klasycznej wersji - z posiekaną cebulką z dodatkiem soku z cytryny i natką pietruszki. Mniam! Śledzie z cebulką w oleju Składniki: 0,5 kg płatów śledzi z solanki 2 cebule sok wyciśnięty z jednej cytryny 1/2 pęczka natki pietruszki (ja użyłam(...)samych listków) 5-7 ziarenek ziela angielskiego 1 liść laurowy szczypta soli ok. 1/2 szklanki oleju roślinnego (ja użyłam rzepakowego) słoik o pojemności ok. litra Śledzie z cebulką w oleju - sposób przygotowania: Śledzie umieść w misce, zalej zimną wodą i odstaw na ok. 2 godziny, żeby wypłukać nadmiar soli. Jeśli po tym czasie śledzie wciąż są słone - wymień wodę
Gary Bez dnaŚledź z jabłkiem, cebulą i marynowanymi buraczkami to odrobinę urozmaicona wersja moich ulubionych oraz od bardzo dawna goszczących w moim domu śledzi z jabłkiem i cebulą - klik . Modyfikacja ilości składników oraz dodatek buraków sprawił, że i ta receptura jest godna polecenia. Tak przygotowane śledzie są lekko słodkie, delikatnie kwaśne i naprawdę pyszne! To kto spróbuje takiego połączenia? Śledź z jabłkiem(...)cebulą i marynowanymi buraczkami - składniki: 300g filetów śledziowych (*) 1 jabłko 3-4 buraczki marynowane 1 cebula 1 łyżeczka cukru majonez pieprz Śledź z jabłkiem, cebulą i marynowanymi buraczkami - przygotowanie: Cebulę posiekać (niezbyt drobno), wymieszać z cukrem i odstawić na kilkanaście minut. Filety śledziowe przeciąć na mniejsze kawałki, a obrane jabłko z burakiem pokroić na drobno. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem
Di gotujePyszne śledzie na podstawie przepisu z książki "Śledzie" Małgorzaty Caprari. Połączenie śledzi z ogórkiem kiszonym i cebulą okazało się wyjątkowo smakowite. Użyłam śledzi korzennych, moich ulubionych, ale równie smaczne będą matiasy. Śledzie podawać posypane świeżym koperkiem. Bardzo polecam! Białostockie śledzie z ogórkiem - przepis składniki 4 filety śledziowych ok 350 g- używam śledzi korzennych 2 ogórki kiszone(...)cebula posiekany koperek olej lub oliwa przygotowanie Filety śledziowe pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę i ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Użyłam robota. Cebulę z ogórkami i śledzie układać w słoiku warstwami, zaczynając od cebuli i ogórków. Warstwy posypywać koperkiem. Zalać olejem tak, aby wszystko było przykryte. Zamknąć słoik, wstrząsnąć i odstawić do lodówki na co najmniej
Stare GaryŚledzie pod pierzynką to pyszna i ładnie prezentująca się na stole sałatka warstwowa, idealna na święta czy rodzinne uroczystości. Przepis jest szybki, prosty do zrobienia i nie wymaga wyszukanych składników. Sałatkę robi się o wiele szybciej niż klasyczną Szubę, gdyż nie trzeba gotować buraków, która to czynność zawsze trwa co najmniej godzinę. U nas w domu ta sałatka zawsze znika(...)jako pierwsza ze świątecznego stołu. https://youtu.be/fQfWEI66FQ8 Składniki na śledzie pod pierzynką: 300 g śledzi w oleju (około 6 średnich filetów) 150 g sera żółtego cebula biała 150 g papryki konserwowej (3 sztuki) 4 ziemniaki (400 g) 2 marchewki (250 g) mały pęczek szczypiorku 4 łyżki majonezu łyżeczka musztardy sól, pieprz Przygotowanie Marchew i ziemniaki gotujemy w mundurkach
e-PrzepisyKulinarneŚledzie pod pierzynką to jedna z moich ulubionych potraw na wigilijnym stole. Nie powtarzam ich w ciągu roku, smakują najbardziej wyczekane na wigilijnej kolacji. Kawałki śledzia przykryte kołderką z majonezu, tartego żółtego sera i jajek, dziś z dodatkiem ogórków konserwowych, całość udekorowana posiekaną natką. Zdecydowanie smak młodzieńczych, rodzinnych lat i świąt:) Do śledzi pod pierzynką można dodać tartą marchew, jabłka(...)buraczki, podać w dużej szklanej misce warstwowo. Śledź pod pierzynką podany na dużym półmisku cieszy oko, smakuje obłędnie, dlatego polecam na świąteczny stół jak nic! Śledzie pod pierzynką SKŁADNIKI: 500 g filetów śledziowych w oleju a la matjas 165 g ogórków konserwowych (7 małych sztuk) 4 jajka ugotowane na twardo 100 g tartego sera świeżo zmielony pieprz 5 łyżek majonezu
Zasmakuj Kuchniadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie w sosie koperkowym Grudzień to miesiąc poszukiwań przepisów na świąteczne potrawy, wśród których nie może zabraknąć między innymi różnego rodzaju śledzi. Wiadomo, że w okresie świątecznym mamy wiele obowiązków i dużo potraw do wykonania, dlatego zaczynamy szukać przepisów jak najmniej pracochłonnych a zarazem smacznych, i sprawdzonych, które zadowolą gości przy stole. Jeżeli chcesz zrobić szybkie(...)przy tym pyszne, delikatne śledzie, koniecznie wypróbuj przepis poniżej. Śledzie w sosie koperkowym Składniki: 6 solonych filetów śledziowych matias – około 600g 200g śmietany 18%, 2 łyżeczki musztardy, 2 łyżki majonezu, 1 pęczek koperku, 2 cebule czerwone, 2 łyżki soku z cytryny, Sól, pieprz do smaku. Śledzie w sosie koperkowym Przygotowanie: Filety śledziowe moczymy w wodzie przez co najmniej
Księga-SmakuŚledzie gajowego z żurawiną Śledzie gajowego , to mój pomysł na pyszną rybkę . Śledzie to zawsze genialna potrawa . Nie ważne w jakim wydaniu ja kocham je pod każda postacią . Z wyjątkiem smażonych , tych szczerze nie znoszę , dlaczego ? Sama nie wiem już tak mam i tyle Śledzie gajowego to pyszny przepis. Są lekko słodkawe , kwaskowate i pikantne jednocześnie . Można zjeść cały słoiczek(...)łyżki ostrej mielonej papryki ( jeśli nie lubicie pikantnych , zmniejszcie jej ilość ) 1 łyżka brązowego cukru 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego 2 łyżki ketchupu 4 łyżki oleju sól do smaku Śledzie wyjmujemy z zalewy , przekładamy do pojemnika . Składniki z listy zalewa wkładamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia . Odstawiamy do wystygnięcia . Zimną zalewą , wraz z wszystkimi znajdującymi się w niej przyprawami
Ogrodnik w podróżyskromna ryba doczekała się setek przepisów, dzieł malarzy i poetów – śledź. Pod śledzika „Pod różną postacią trafiają na stolik by mógł po nie sięgać polski pracoholik, gdyż dla świata pracy śledź przekąską bywa, bowiem w wyższych sferach… kawior się spożywa.” Dla smakoszy… i nie tylko – ruloniki śledziowe. Składniki (na 10 ruloników): - filety śledziowe - 2 średnie cebule(...)lniany Anyż, kardamon, goździki i laski cynamonu prażymy na suchej patelni do chwili, aż się uwolnią aromaty (poczujecie zapach). Przekładamy do moździerza (zostawiamy 1 laskę cynamonu całą) i rozkruszamy. Śledzie należy wymoczyć (czas moczenia zależy od stopnia ich zasolenia, ale nie przesadzajmy – mają być jędrne). Cebulę kroimy w kostkę i zalewamy wrzątkiem. Po chwili odcedzamy na sitku i hartujemy
mojewypiekiinietylkoŚledzie po szwedzku, to bardzo przyjemna wersja marynowanych śledzi, ponieważ są bardzo aromatyczne i nie są zbyt kwaśne. Delikatna w smaku cebulka i korzenne przyprawy nadają śledziom niezbyt intensywny smak. Doskonale smakują podane z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach lub pasują jako zakąska do schłodzonej wódki. Pomysł na te śledzie pochodzi z bloga White Plate. Składniki: 500 g solonych(...)jabłek 5 liści laurowych 10 jagód jałowca po 5 ziarenek ziela angielskiego i czarnego pieprzu 5 goździków 1/3 łyżeczki cukru 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno Przygotowanie: Śledzie moczyć przez 2 godziny w zimnej wodzie, w tym czasie wymienić wodę 1 lub 2 razy. Osuszyć śledzie na sicie i pokroić na prostokąty. Szalotki obrać i pokroić w cienkie krążki
Codziennik KuchennyŚledzie po królewsku – to pyszne i szybkie w wykonaniu śledzie, które świetnie się sprawdzą zarówno na wszelkiego rodzaju święta (np. Boże Narodzenie, a nawet na Wielkanoc, gdyż zawierają ugotowane na twardo jajka), czy też imprezy, np. urodziny bądź Sylwestra. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie po królewsku – Składniki: 3 filety śledziowe – ok. 200 g trochę mniej niż pół puszki(...)mała cebulka – ok. 60 g 2 łyżki majonezu 1 czubata łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18% 1 łyżeczka musztardy delikatesowej pieprz do smaku szczypta soli – opcjonalnie (o ile śledzie nie są dość słone) garść koperku lub szczypiorku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na śledzie po królewsku: Filety śledziowe wymoczyć w wodzie lub płukać je pod zimną wodą do czasu
Kulinarne Przebojemojej rodzinie śledź, to chyba najczęściej spożywana ryba na co dzień. U moich dziadków nie odbywa się bez niego żadna kolacja, nawet przy grillu ;) Pokaźny słój lub półmisek (przy bardziej uroczystych okazjach) zajmuje na stole jedno z głównych miejsc. W święta, takie jak Boże Narodzenie tej ryby nie może u nas zabraknąć! Przeważnie występuje na wigilijnym stole w co najmniej(...)różnych odsłonach i właśnie jedną z nich podzielę się dziś z Wami :) To będzie debiut, tak na blogu, jak i na świątecznym półmisku. Takich jeszcze nie było! Słone kawałki śledzia otoczone cebulką i aromatycznymi suszonymi grzybami, które odgrywają niemałą rolę w świątecznym menu. Całość opływająca lekkim sosem na bazie miodu z dodatkiem tymianku i żurawiny. Wytrawna strona Świąt zamknięta
Kuchnia w Słońcu SkąpanaŚledzie z curry , kaparami i majonezem, czyli śledzie po duńsku . Można podawać z ciemnym chlebem, z gorącymi ziemniakami w mundurkach, lub jako zakąskę. Można podać z jajkami na twardo. 6 – 8 filetów śledzi solonych*, sos: 3 łyżki posiekanej cebuli, 3 łyżki posiekanych kaparów, 1 łyżka posiekanego szczypiorku, 1 łyżka posiekanego koperku, 2 łyżki posiekanych ogórków konserwowych, 100 ml gęstej śmietany(...)majonezu, 1 łyżeczka curry, 1 łyżka keczupu, Śledzie zalać zimną wodą na około 2 – 3 godziny. Po tym czasie śledzie wyjąć, osuszyć. Pokroić w równej wielkości, nieduże kawałki. Śmietanę, majonez wymieszać z curry. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Ułożyć śledzie na półmisku i polać je sosem, albo śledzie wymieszać z sosem, przełożyć do słoika i odstawić do lodówki na kilka
królestwo garówSezon na sałatki ze śledziem wchodzi w fazę pełni. Powód? Intensywnie myślimy nad przepisami na m.in. stół wigilijny. Zobaczcie zatem jak powstaje niemiecka sałatka śledziowa. Po sukcesie jaki odniósł przepis na śledzie po duńsku , przyszła pora na śledzie z sąsiedniego kraju – położonego na zachód od rzeki Odry. Niemiecka sałatka śledziowa to bogata w smaki propozycja na przystawkę. Sprawdzi się(...)pieczenie buraków. Nie zniechęcajcie się jednak, bowiem poświęcone kilkadziesiąt minut zapewni wam ciekawe smaki w sałatce. Na moim blogu znajdziecie też również inne przepisy z tej wspaniałej rybki: śledzie po kaszubsku , śledzie w curry , śledzie pod pierzyną , czy też śledzie korzenne . Ponadto możecie też przygotować w swoich kuchniach chrzanową pastę z wędzonej makreli . Wszystkie potrawy wam na pewno zasmakują. Zobacz
Kuchennyviral.plkupować śledzie i rozpoznać, że są świeże? Świeże śledzie powinny mieć błyszczące łuski i różowo-czerwone skrzela. Nie uszkodzoną skórę i białe mięso przylegające do ości. Oczy powinny być przezroczyste i wypukłe. Kupując śledzie z solanki zwracajcie uwagę czy są dobrze w niej zanurzone. Moczę śledzie w zimnej wodzie lub mleku. Dzisiaj mam dla Was przepis na śledzie(...)musztardowym z kurkumą. Pycha! 500 g płatów śledziowych 400 g śmietany (dałam 18%) 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka musztardy bawarskiej 1 łyżeczka musztardy francuskiej 1 średnia cebula sól pieprz Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie około 1 godziny, ale w trakcie zmienić raz lub dwa razy wodę. Po wymoczeniu pokroić śledzie na kawałki o szerokości 1 cm. Cebulę pokroić w piórka
O kuchni z uczuciem