Wpis miał być przed świętami, ale niestety nie zdążyłam. Ale kto powiedział, że śledzi nie można zrobić tak bez okazji ;) Pozdrawiam i życzę smacznego śledzika :) Zalewa ( na 1kg solonych śledzi ): 3/4 szklanki octu 10% 0,75 l wody 1,5 łyżki cukru 3 listki laurowe 12 ziarenek ziela angielskiego Wszystkie składniki zagotować i ostudzić. Cebulę ( ilość według uznania) obrać, pokroić(...)krążki i sparzyć wrzątkiem. Zostawić do przestudzenia. Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie ( najlepiej kilka godzin). Przed marynowaniem dokładnie odsączyć. Marynowanie: Na dno szklanej miski wyłożyć część zimnej i odsączonej z wody cebuli. Na cebuli ułożyć śledzie, na śledzie wyłożyć następną porcję cebuli i zalać częścią zalewy ( i tak aż do wyczerpania składników). Miskę z tak przygotowanymi śledziami przykrywamy i wkładamy
kuchcikowniaskojarzenie na hasło " kuchnia szwedzka ". Trochę słabo, wiem, ale skoro od zawsze moje podniebienie kierowało się w stronę południa, trudno się dziwić. Ach, i oczywiście kiszone czy też sfermentowane śledzie, ale cieszę się, że nadal znam je tylko ze słyszenia (czy wiecie, że w Szwecji działa stowarzyszenie, którego głównym i zarazem jedynym zajęciem jest wymyślenie słowa, które najlepiej oddałoby "nieprzyjemny(...)oględnie mówiąc - smak i zapach śledzi i od momentu powstania nie udało mu się jeszcze znaleźć odpowiedniego określenia!). Wybierając się na zaproszenie Unity Line na weekendowy rejs do Szwecji miałam nadzieję na kulinarne odkrycia, nie sądziłam jednak, że skończy się to tak namiętną zmianą kierunku. Tak, teraz zdecydowanie moją inspiracją jest północ i kuchnia szwedzka. Duża
KUCHARNIACzas czytania: 2 min Śledzie w sosie śmietanowym z musztardą z dodatkiem ziemniaków gotowanymi w mundurkach. Świetna, klasyczna polska przystawka . Śledzie przygotowuje się bardzo szybko jest to fajna opcja na ostatnią chwilę. Można przygotować je na chwilę przed przyjściem niespodziewanych gości. Bardzo ważną rolę w sosie odgrywa musztarda francuska . Jest to wyjątkowa musztarda, której maleńkie kuleczki przyjemnie pękają przy rozgryzaniu(...)rozgotowane, to można je wykorzystać. Jeśli lubicie sałatki śledziowe, to koniecznie wypróbujcie tę propozycję. Jest to naprawdę łatwy i szybki przepis i bardzo proste wykonanie. Zapraszam do wypróbowania! Print Śledzie w sosie śmietanowym z musztardą .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Śledź, musztarda i ziemniaki to dobre połączenie. Course Przystawka Cuisine Polska Keyword śledzie, ziemniaki Prep
SprawdzonaKuchnia.plCześć! Śledzie w occie, śledzie w sosie musztardowym, śledzie panierowane w zalewie – teraz napiszę o śledziach w sosie śmietanowym. Bardzo fajna odmiana podania śledzi. Takie właśnie najbardziej mi smakują. Zbliżają się święta i już postanowiłam, że zrobię trzy rodzaje śledzi, między innymi właśnie te. Składniki: * 4 płaty śledziowe a’la matias * 2 łyżki majonezu * 5 łyżek śmietany(...)koniec ocet jabłkowy. Połączyłam sos śmietanowy z pokrojonymi płatami śledziowymi. Wstawiłam na kilka godzin do lodówki żeby smaki przegryzły się. Przed podaniem udekorowałam koperkiem. Kiedy chcemy zrobić większą ilość śledzi składniki proporcjonalnie zwiększają się. Smacznego! Lidka Artykuł Śledzie w sosie śmietanowym pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z Fantazjązakąszali twój ojciec i dziad. Śledź po japońsku był jedną z ulubionych przekąsek imprezowych w czasach PRL. Do wódeczki można go też było zamówić niemal w każdej restauracji. Warto przypomnieć sobie ten przepis. Śledź po japońsku naprawdę jest tego warty. W książkach kucharskich trudno znaleźć przepis na śledzia po japońsku. Nie wiadomo, skąd wzięła się nazwa tej przekąski. Na pewno(...)wspólnego z Japonią. Prawdopodobnie w gastronomii PRL ktoś wymyślił ją zupełnie “z czapy” i tak już zostało. Przepis odtworzyliśmy na podstawie wspomnień osób, które miały okazję jeść śledzia po japońsku w czasach największej świetności. Rarytasem miała być wersja z galaretką. Taką też zrobiliśmy. Świetna przekąska na imprezę nie tylko w stylu PRL. Składniki: cztery ziemniaki, trzy marchewki, pół
Kulinarna PolskaJajka faszerowane łososiem Jajka faszerowane tuńczykiem Jajka faszerowane szynką, papryką i ogórkiem Tatar z wędzonego łososia Tatar wołowy Galareta bez żelatyny Keto pierogi Tartaletki wytrawne krewetki w keto cieście Śledzie po kaszubsku Kolorowe śledzie z papryką Śledzie curry Śledzie pod tłustą pierzynką Śledzie faszerowane kapustą kiszoną Śledzie w porach Śledzie w czerwonej kapuście Śledzie korzenne Terrina śledziowa Pasztet LCHF Rolada
Ola la LCHFZapraszam na pyszne i aromatyczne śledzie z sosem curry oraz kaparami. Świetnie smakują jako przystawka z chlebkiem. Śledzie z porem w sosie curry będą również pyszne na kolację. Polecam Składniki: 200 g solonych filetów śledziowych + 1 szkl mleka do moczenia śledzi 1 mały por (tylko biała część) 1 pęczek szczypiorku 1 łyżka kaparów 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany(...)łyżki majonezu 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka curry sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Najpierw pozbawiamy śledzie nadmiaru soli-zalewamy je mlekiem i odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie lekko przepłukujemy je wodą. Śledzie kroimy w małe kawałki i przekładamy do miski. Por oraz szczypiorek myjemy i osuszamy. Por kroimy w cienkie krążki i przelewamy na sicie gorącą wodą, dokładnie
słodkie i nie tylko historie kulinarneŚledzie to jedna z obowiązkowych ryb w wielu domach na wigilijnym stole. Można je przygotować na mnóstwo sposobów. Dziś proponuję Wam przepis na śledzie z cebulą w oleju lnianym. Powinny leżakować w lodówce około 4 dni ale zaręczam, że warto na nie zaczekać. Smakują rewelacyjnie, szybkie w przygotowaniu. Polecam :) A Wy w jaki sposób przygotowujecie śledzie na Wigilię? Składniki: * około(...)płatów śledzi solonych * 1 cebula * 1 łyżka octu * 2 łyżki soku z cytryny * 1 łyżeczka miodu * 3 ziela angielskie (użyłam Skworcu ) * 3 liście laurowe (użyłam Skworcu ) * pieprz czarny ziarnisty * około 200 ml oleju lnianego (użyłam Skworcu ) Wykonanie: Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie przynajmniej godzinę, wszystko zależy jak bardzo są słone. Sok z cytryny wymieszać z miodem. Śledzie
Zrób to smacznieUwielbiam śledzie, można z nimi kombinować na różne sposoby. Dziś zapraszam po bardzo prosty i szybki przepis na śledzie w oleju z podsmażaną czerwoną cebulką i suszoną żurawiną, która doskonale przełamuje smak ryby. Tak przygotowane danie można podać na wigilijnym stole, sylwestrze, albo jako przekąski na różne imprezy okolicznościowe. Składniki: * około 6-7 płatów śledzi solonych * woda do moczenia(...)śledzi * 1 cebula czerwona * 1 łyżeczka cukru * 2 liście laurowe * 3 ziarna ziela angielskiego * 2 garści żurawiny suszonej (użyłam Helio ) * około pół szklanki oleju słonecznikowego * kilka ziaren pieprzu Wykonanie: Śledzie przełożyć do miski, zalać wodą, moczyć je około 3 godzin. Jeśli śledzie są bardzo słone po około godzinie należy zmienić wodę. Namoczone śledzie pokroić w mniejsze kawałki
Zrób to smacznieKlasyczne śledzie w oleju z cebulką z dodatkiem słodkiej mielonej papryki i oleju z suszonych pomidorów z ziołami, które nadają daniu ze śledzi innego koloru. Do takich śledzi dodaję czasem suszone owoce, np. rodzynki lub śliwki. Składniki: 4 filety śledziowe, mogą być śledzie z pudełeczka, matiasy 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 listek laurowy 2 kulki ziela angielskiego słodka mielona(...)lniany Przygotowanie: Cebulę siekam w krążki. Czosnek przeciskam przez praskę. Filety śledziowe myję pod kranem, wkładam do szklanej miski i zalewam zimną wodą. Wstawiam do lodówki, co 2 godz. śledzie płuczę wymieniając wodę na świeżą. Po 6 godzinach płuczę ostatni raz, suszę na papierowym ręczniku. Śledzie kroję na kawałki, układam w misce, dodaję cebulę, czosnek, lekko mieszam, wszystkie przyprawy
Zasmakuj KuchniŚledź w śmietanie jest prosty do przygotowania. Nie wymaga dużo naszej pracy ale wymaga czasu aby cieszyć się smakiem idealnym. Jest grudzień więc będzie to śledź w wersji zimowo-świątecznej . Przyprawy takie jak goździki i cynamon są tu obowiązkowe . Dla mnie świąteczne śniadanie to pyszny śledź w śmietanie :) Składniki: • płaty śledzia matias solonego w wodzie 6szt • śmietana gęsta(...)śmietana gęsta 30% 60g • cebula 2szt • ziele angielskie 1szt • goździki • woda lub mleko do moczenia śledzi • cynamon Wartości odżywcze ( porcja 200g): Kalorie: 272,3 kcal Tłuszcz: 22.5 Białko: 13,7 Węglowodany: 3,9 Przygotowanie : 1. Opłukaj śledzie pod wodą . Włóż do miski i zalej wodą lub mlekiem , chodzi o to aby wypłukać sól ( w naszej diecie potrzeba dużo soli
Keto PrzepisyMoja Mama jest specjalistką od śledzika „na raz” w oleju lnianym z cebulką i koperkiem. To od niej od dawien dawna podpatrywałam różne wersje śledzi w oleju (mój Tata zajadałby się nimi codziennie) – w oleju rzepakowym, lnianym, (czasem w oliwie z oliwek), z koperkiem, pietruszką, grzybami, cebulką czerwoną, białą, czasem szalotką, i tak dalej i tak dalej(...)Śledziowe eksperymentowanie mam po niej, bo dziś serwuję swoim gościom nawet śledzie z miodem, z suszonymi owocami, marynowanymi warzywami w różnych ostro-słodko-kwaśnych sosach i salsach. Nic mnie już chyba nie zdziwi w temacie śledzi Dziś śledzie w oleju lnianym z czerwoną cebulą i chili z dodatkiem chrupiących i świeżych pestek granatu, z pięknie pasującym (nie tylko kolorem) świeżym
Zasmakuj KuchniŚLEDZIE PO GRECKU Mogę chyba zaryzykować stwierdzenie, że Polacy dzielą się na tych, którzy śledzi nie lubią, i tych, którzy je kochają. Święta Bożego Narodzenia, sylwester, później karnawał, to świetna okazja do spotkań w gronie rodziny i przyjaciół -a więc i śledzia nie powinno zabraknąć na stole ;) Zatem warto pomyśleć, co ze śledzia można zrobić. A można naprawdę wiele. Klasyczne(...)dodatki do śledzia można wzbogacić wyciśniętym czosnkiem, musztardą, posiekaną chilli, kolendrą, cynamonem, imbirem, czy nawet grzybami. Dzisiaj przepis na obłędne śledzie po grecku. Po prostu idealne na przyjęcie. Polecam! SKŁADNIKI: 6 średnich cebul 5 marchewek 1 słoiczek koncentratu pomidorowego ok. 180g przyprawy: szczypta cukru, pieprz ziołowy, pieprz czarny mielony, sól, opakowanie ziół toskańskich około 500g filetów śledziowych w oleju (osączonych
Moja Książka Kucharskakielbasa pieczona z cebulą w białym winie Domowa biała kiełbasa wieprzowa Świąteczna galantyna drobiowa Pasztet mięsny Pate z drobiowych wątróbek Polędwiczki wieprzowe w śmietanie Ryby Rolmopsy z ogórkiem Śledź pod buraczkiem Domowe rolmopsy z papryką Śledź po kaszubsku II Śledź wiejski Pasta z tuńczyka Pasta z tuńczykiem i oliwkami Śledź po kaszubsku Tuńczykowa pasta do kanapek(...)Łososiowa przekąska fit Śledź w oleju z pieczonymi burakami Marynowany surowy łosoś w przyprawach Pasta rybna w wersji light Pasta z wędzonego pstrąga Pasta z tuńczykiem Pasta łososiowa Śledź w buraczkowej pierzynce Śledź w oleju z cebulą Śledź w sosie czosnkowym Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Szpinakowe roladki z łososiem Sałatki Sałatka z makaronem ryżowym i surimi Sałatka
Kulinarne przygody Gatity