Dzisiaj trzecia edycja Lubelskiego kociołka czyli gotowania lubelskich blogerek kulinarnych. Tematem tej edycji są: buraki. Dla mnie wbrew pozorom zadanie ciężkie, a myślenie nad nich zajęło
Pasja SmakuBardzo lubię śledzie . Najlepsze są te w zalewie octowej , z dużą ilością cebuli i niewielką ilością oleju. One zawsze smakują wyjątkowo, może to ze względu na to, że kojarzą mi się z domem rodzinnym i świętami, gdyż właśnie takie podaje się u mnie na Wigilię oraz na Wielkanoc. Początki w ich przygotowywaniu nie były łatwe, nie doczytałam bowiem, że zalewa(...)powinna być przegotowana, ale przestudzona i zalałam śledzie taką wprost z garnka. Efektu możecie się domyślać, śledzi nie podaliśmy, a dla mnie była to lekcja, którą pamiętam do tej pory. Teraz filety śledziowe w zalewie octowej przygotowuję bez takich potknięć i zawsze wychodzą doskonałe. Składniki na filety śledziowe w zalewie octowej 400 g śledzi a’la Matjas 2 cebule
niecodziennikparyBardzo lubimy śledzie i dość często przygotowujemy je sobie w różnych postaciach np. z octem, w sałatkach lub z ciekawymi dodatkami wzbogacającymi ich smak. Podstawą jest oczywiście kupienie odpowiednich filetów ze śledzi i wymoczenie ich w zimnej wodzie lub mleku. W naszej budce z rybami kupiliśmy wyborne Matjasy, z których zrobiliśmy bardzo smaczne i proste do wykonania śledzie w oleju(...)filety śledziowe a’la Matjas 1 duża cebula 2 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek pieprzu kolorowego 250 ml oleju słonecznikowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Śledzie namaczać w wodzie przez 2-3 godziny, opłukać pod wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić je na małe kawałki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę lub piórka. Śledzie wkładać do słoika naprzemiennie
niecodziennikparyŚledzie po kaszubsku to jedne z moich ulubionych śledzi marynowanych. Są jednocześnie słodkie, słone, kwaśne i ostre, co sprawia, że nie można się im oprzeć. Zazwyczaj kupowałam je w formie zwiniętych śledzi z nadzieniem cebulowym, ale takie pokrojone na kawałki są szybsze do wykonania i łatwiejsze do zjedzenia. Śledzie po kaszubsku można przygotować nie tylko na święta Bożego Narodzenia(...)także na co dzień i z pewnością szybko znikną ze słoiczka. Udostępnij Składniki na śledzie po kaszubsku 1 / 2 kg filetów śledziowych a’la matjas 2 duże cebule 1 / 2 słoiczka koncentratu pomidorowego 2 łyżki cukru 1 szklanka oleju 4 łyżki octu 4 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 5 ziarenek pieprzu 1 łyżka ziaren gorczycy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie
niecodziennikparyNiby tyle różnych śledzi już jedliśmy, a tu takie zaskoczenie... Te śledzie są wprost bajeczne. Połączenie, śledzia, cebulki i słodko- kwaskowej żurawiny..., mniam...istne cuuuudo... :-) Inspiracją był ten przepis, choć jak zwykle lekko zmodyfikowany, m.in. dałam dużo więcej żurawiny. Śledzie wymagają kilkukrotnego zmieniania wody przy moczeniu, warto to uwzględnić przy przygotowywaniu, trwa to bowiem kilka godzin. Ja do pierwszego moczenia(...)dzięki sugestii znajomego) dodałam octu, dzięki niemu śledzie uzyskują piękny biały kolor, nie jest to oczywiście konieczne, ale warto... Składniki: - 800-1000g filetów śledziowych a'la matjas (u mnie 800g, 2 wiaderka po 400g) - 2-3 czerwone cebule (u mnie 3) - 200g suszonej żurawiny (w oryginale było 100g) - ok. 1-2 łyżki octu (nie trzeba) - 2 listki laurowe
Smaczne Zdroweadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie w sosie pomidorowym Przepis na śledzie w sosie pomidorowym, czyli obowiązkowy punkt, którego nie może zabraknąć na imprezowym menu. Proste i szybkie w wykonaniu do tego bardzo smaczne a wszystko to przy niewielkim nakładzie pracy. Śledzie w sosie pomidorowym Składniki: 5 płatów śledziowych solonych a’la matias 3 cebule 3 łyżki oleju 2 łyżki koncentratu pomidorowego(...)Pudliszki” 1 łyżeczka octu winnego 1/3 szklanki przegotowanej wody ½ łyżeczki cukru Sól Pieprz Śledzie w sosie pomidorowym Przygotowanie: Śledzie moczymy przez 2-3 godziny w tym czasie co najmniej raz wymieniamy wodę, następnie odcedzamy i kroimy na dwu-centymetrowe kawałki, takie w sam raz na jeden raz. W czasie moczenia śledzi przygotowujemy sos, obieramy cebulę i kroimy w piórka, następnie
Księga-SmakuŚwiąteczne śledzie piernikowe, to będzie hit tegorocznej wigilii. Nieskromnie powiem, że te śledzie są po prostu genialne w smaku. Są tak cudne, że przyćmiły wszystkie inne, które do tej pory wydawały nam się super... Warto przygotować je 2-3 dni wcześniej, by zdążyły się przegryźć smaki. U nas będzie ich na pewno duuuża porcja. Degustacja w ubiegłym tygodniu wypadła bardziej(...)niż pomyślnie. Zakochaliśmy się w tym smaku na dobre. Na próbę przygotowałam nie za dużą porcję- 1 małe opakowanie śledzi w oleju. Wyszły z tego 2 warstwy śledzi z dodatkami, porcja dla ok.3 osób. U nas na wigilię będą min. z 4 opakowań. Składniki: - 400g śledzi a'la matias (u mnie w oleju) - ok.60g pierników w lukrze (u mnie
Smaczne Zdrowepolskiej tradycji podczas Wigilii spożywa się tylko dania bezmięsne. Na stole królują ryby: karpie , sandacze , szczupaki ... . Wśród (według tradycji) 12 dań obowiązkowo pojawia się śledź . Śledź w wielu odmianach, wariacjach: rolmopsy , śledzie z koperkiem , pod pierzynką , z piernikiem , z kapustą kiszoną i wiele innych. Grzyby suszone też kojarzą się ze smakami świąt, dlatego proponuję śledzie z grzybami. Przepis funkcjonujący(...)wielu, wielu lat. 4 płaty solonych śledzi*, 1 cebula, 30 - 40 g suszonych grzybów (prawdziwki, podgrzybki), 4 – 5 łyżek oleju do smażenia, cytryna, sól, cukier Grzyby włożyć do garnuszka, zalać wodą i odstawić na kilka godzin. Następnie ugotować je do miękkości w wodzie, w której się moczyły. Ugotowane grzyby odcedzić. Nie wylewać płynu z gotowania grzybów!!! Będzie można dodać
królestwo garówroku popełniłam strategiczny błąd. Zbyt często jadłam dania ze śledziem na śniadanie i jako przekąski do pracy i trochę mi się znudził. A to dopiero początek postu, kiedy dania ze śledziem będą praktycznie wszędzie! Na swoje usprawiedliwienie mam to, że śledzik to bardzo wygodna i tania przekąska, którą łatwo zabrać na lunch. Wystarczy jakieś pieczywo i mamy gotowe śniadanie(...)śledź to jedna z najzdrowszych ryb. Na szczęście są jeszcze prawdziwe matiasy, czyli wersja śledzia na bogato. Dokładniej to młode śledzie. Można je kupić w sklepiku Ikei, w Hali Gwardii, przez Internet i w dobrych sklepach rybnych. Nie są więc tak łatwo dostępne jak typowy śledzik, ale zdecydowanie warto poszukać. Jest pyszny! Młody śledź ma też piękny kolor i jest
Ugotowane pozamiataneblogowych rezygnowaliśmy w ciągu tego czasu, ale kiedy pisze do nas Gosia z MSC zawsze znajdziemy chwilę czasu, bo to sprawa dużej wagi! Gosia tym razem odwiedziła nas ze śledziem! Nie byle jakim śledziem, tylko prawdziwym holenderskiem matiasem! Matiasy są wyłącznie ze śledzi oceanicznych, a ich nazwa pochodzi od holenderskiego słowa maagdenharing czyli śledź dziewiczy. Jest to młody śledź przed(...)zauważyć podczas patroszenia pozostawiana jest trzustka, ponieważ enzymy w niej zawarte sprawiają, że mięso staje się tak delikatne i maślane. Wiecie, że tylko 3 % ze wszystkich poławianych w Europie śledzi kwalifikuje się do produkcji matiasów? Jeśli będziecie mieli okazję spróbować takiego prawdziwego matiasa - zróbcie to koniecznie, jest absolutnie wyjątkowy! Pamiętajcie, aby przy wyborze śledzia czy innych ryb zwracać uwagę
Plate of JoyŚledzie z suszonymi śliwkami i cebulą Śledzie z suszonymi śliwkami i cebulą – to jedno z podstawowych dań świątecznych, pasujące zarówno na specjalne okazje jak i typowe spotkania ze znajomymi, bardzo proste w przygotowaniu, i szybkie w wykonaniu, a na pewno zaspokoi podniebienia niejednego amatora rybnych przysmaków. Śledzie z suszonymi śliwkami i cebulą Składniki na 4-6-porcji: 500g śledzi solonych(...)matiasów 100g śliwki suszonej 500g cebuli 70g oleju rzepakowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich Szczypta świeżo zmielonego pieprzu. Sok z cytryny Śledzie z suszonymi śliwkami i cebulą Przygotowanie: Śledzie zalewamy wodą i moczymy co najmniej 2-3 godziny, w zależności od tego jak bardzo są słone, w tym czasie co najmniej dwukrotnie zmieniamy wodę na świeżą, następnie odcedzamy i tniemy
Księga-SmakuRolada buraczkowa ze śledziami to moje tegoroczne odkrycie. Połączenie buraków i śledzi jest bardzo popularne dlaczego więc nie zestawić tego w nieco inny, bardziej elegancki sposób? Być może zachęcę Was tym przepisem na śledzie w innej odsłonie i będzie to wasza JEDNA Z DWUNASTU potraw na wigilijnym stole? Ja wiem jedno-rolada buraczkowa ze śledziami, na moim stole wigilijnym znajdzie(...)się na pewno. Biszkopt buraczkowy, kremowy serek doprawiony ziołami i ogórkiem kiszonym oraz dobrej jakości śledzie to gwarancja dobrego smaku i sukcesu kulinarnego. Roladę można przygotować dwa dni wcześniej i przechowywać w lodówce. Nadzienie nabierze koloru od buraczków, a smaki się ze sobą dobrze zgrają. Jeżeli tak jak ja nie wyobrażacie sobie Wigilii bez dań rybnych to zapraszam po kilka
Pieguskowa Kuchniawiem jak Wy, ale ja za każdym razem na przepis pod tytułem „śledź po japońsku” patrzę z obrzydzeniem i zażenowaniem – żaden Japończyk nie zjadłby tak podanej ryby, ja też nie zamierzam. Ale połączenie Danii i złotego curry nie dziwi – duńskie imperium kolonialne obejmowało od roku 1620 również Indie (Tranguebar, obecne Tarangambadi). Cenne dalekowschodnie przyprawy są Duńczykom znane od wieków(...)chętnie w duńskiej kuchni wykorzystywane. Jedną ze świątecznych potraw, serwowaną na bożonarodzeniowy lunch, jest w Danii „Karrysalat” – sałatka z curry podawana na otwartych kanapkach ze śledziem. Tak właśnie orient spotyka się ze śnieżną i zimną północą. Pysznie! Tą sałatkę śledziową Duńczycy podają na ciemnym żytnim chlebie, podzielonym na małe kromeczki – na kęs lub dwa. Świetna przystawka do zimnej wódki
Karo in the KitchenWitam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na śledzie z rodzynkami – po sułtańsku, śledzie są bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Jeżeli ktoś jeszcze nie robił takich śledzi (w co wątpię), to polecam wypróbować przepis. Do przygotowania śledzi będziemy potrzebowali: 400 g filetów śledziowych a`la Matias – solonych około 100 g rodzynek 250 g cebuli 100 g koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka miodu(...)smaku sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem na: Śledzie po sułtańsku Przygotowanie: Filety śledziowe są słone, dlatego przed przygotowaniem sałatki płuczę je w zimnej wodzie, zalewam zimną wodą i odstawiam na około 2-3 godziny do namoczenia w międzyczasie zmieniam wodę. Czas moczenia zależy jak słone mamy śledzie. Cebulę kroję w cienkie półplasterki (piórka). Następnie cebulę
Uwaga Babcia Gotuje