Pyszna słodka brzoskwinia, słony śledź i ugotowane ziemniaczki i tyle i aż tyle, bo to w zupełności wystarczy. Sałatka ze śledziem ziemniakami i brzoskwinią to nie tylko złamanie klasycznego przepisu ale i dodanie mu nieco niecodzienności. Sałatka ze śledziem w tym połączeniu łączy idealnie wszystkie smaki, słodką brzoskwinię, słone śledzie, neutralne ziemniaki, gorzkość oliwy, pikantność świeżo mielonego pieprzu i delikatny(...)FASOLKA Z CUKINIĄ NA RUKOLI Z HALLOUMI CARPACCIO Z ARBUZA Z RZODKIEWKĄ I MIĘTĄ SAŁATKA Z NEKTARYNKI Z MOZZARELLĄ I ORZECHAMI Sałatka ze śledziem ziemniakami i brzoskwinią: – Aromatyczna, pyszna – Idealna o każdej porze dnia – Frapująca, łamiąca wszystkie reguły – Pyszna i zdrowa – Łączy idealnie wszystkie smaki ILOŚĆ PORCJI: 2 CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MINUT CO POTRZEBUJESZ: – Ziemniaki
globuskulinarnyŚledzie marynowane w zalewie octowej i oleju Śledzie, czyli nasze bałtyckie złoto, to ulubiona ryba Polaków. Można przyrządzać je na wiele sposobów - na słodko, z dodatkiem egzotycznych przypraw lub owoców, marynowane w winie albo w musztardzie. Warto jednak wrócić do kulinarnych śledziowych korzeni i przygotować tradycyjne śledzie w occie. Polecam przepis na śledzie marynowane w zalewie octowej w wersji tradycyjnej(...)cebulą i olejem. Składniki na śledzie w zalewie octowej 8 filetów śledziowych (solonych) 1 szklanka wody ¼ szklanki octu winnego 1 łyżka cukru 3 goździki 3 ziarna ziela angielskie 2 listki laurowe ½ łyżeczki ziaren czarnego pieprzu 1 łyżeczka białej gorczycy 100 ml oleju rzepakowego 2 cebule sól i cukier do smaku Jak przygotować śledzie marynowane w occie Do marynowania najlepsze
KorniszonkiŚledzie marynowane w zalewie octowej i oleju Śledzie, czyli nasze bałtyckie złoto, to ulubiona ryba Polaków. Można przyrządzać je na wiele sposobów - na słodko, z dodatkiem egzotycznych przypraw lub owoców, marynowane w winie albo w musztardzie. Warto jednak wrócić do kulinarnych śledziowych korzeni i przygotować tradycyjne śledzie w occie. Polecam przepis na śledzie marynowane w zalewie octowej w wersji tradycyjnej(...)cebulą i olejem. Składniki na śledzie w zalewie octowej 8 filetów śledziowych (solonych) 1 szklanka wody ¼ szklanki octu winnego 1 łyżka cukru 3 goździki 3 ziarna ziela angielskie 2 listki laurowe ½ łyżeczki ziaren czarnego pieprzu 1 łyżeczka białej gorczycy 100 ml oleju rzepakowego 2 cebule sól i cukier do smaku Jak przygotować śledzie marynowane w occie Do marynowania najlepsze
Gotujemy i jemyTarta z dynią, borowikami i śledziami to przepis z najnowszego kompendium Kuchni Lidla – “Jeść zdrowiej i żyć dłużej. Żywienie osób w starszym wieku” , która to powstała we współpracy z Narodowym Centrum Edukacji Żywieniowej i Karolem Okrasą. Kilka tygodniu temu miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych z Kuchni Lidla, które pogłębiły moją wiedzę na temat zdrowego odżywiania. Wszystkie(...)zawiera przepisy na tyle uniwersalne i łatwe, że każdy z nas znajdzie coś dla siebie. Na warsztat wzięliśmy aż cztery przepisy z książki – tartę z dynią, borowikami i śledziem, do której właśnie załączam przepis, halibuta w papilotach z warzywami, sałatkę z pieczonych buraków i zupę z soczewicy. Każde danie miało w sobie coś wyjątkowego, ale myślę, że najważniejszą rzeczą
A to pestkaWitam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na śledzie z majerankiem i olejem lnianym, śledzie są bardzo smaczne i proste w przygotowaniu, a że są marynowane przez 48 godzin, to możemy je przygotować z wyprzedzeniem i podać na przykład podczas kolacji wigilijnej. Jeżeli ktoś jeszcze nie robił takich śledzi, to polecam wypróbować przepis. Do przygotowania śledzi będziemy potrzebowali: 500 g filetów śledziowych(...)Matias – solonych 10 ząbków czosnku 6 łyżeczek majeranku 3/4 szklanki oleju lnianego lub innego 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem: Śledzie z majerankiem i czosnkiem w oleju lnianym Przygotowanie: Filety śledziowe są słone, dlatego przed przygotowaniem sałatki płuczę je w zimnej wodzie, zalewam zimną wodą i odstawiam na około
Uwaga Babcia GotujeWitam serdecznie Propozycja na śledzie z suszonymi pomidorami, śledzie są bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Jeżeli ktoś jeszcze nie robił takich śledzi to polecam wypróbować przepis i przygotować taki rodzaj śledzi na zbliżające się święta. Do przygotowania śledzi z suszonymi pomidorami będziemy potrzebować: 500 g filetów śledziowych a`la Matias - solone 100 g suszonych pomidorów (odsączonych z zalewy(...)jabłkowego) 1 łyżeczka cukru duża szczypta imbiru mielonego 1 łyżka rodzynek 3 ziarenka ziela angielskiego 1 listek laurowy 1 większy lub 2 mniejsze słoiki Link do filmu z przygotowania: Śledzie z suszonymi pomidorami Przygotowanie: Przed przygotowaniem śledzi, filety śledziowe płuczę w zimnej wodzie, zalewam zimną wodą i odstawiam na około 2-3 godziny do namoczenia w międzyczasie zmieniam wodę. Czas
Uwaga Babcia Gotujeswojej książce „jak gotować” z 1930 roku pisze: „ Morskie ryby w stanie świeżym od bardzo niedawna pojawiać się zaczęły w większych miastach, prowincja nie zna ich jeszcze”. Natomiast śledzie solone były znane i ogólnie rozpowszechnione ponieważ można je długo przechowywać. Śledzie solone wykorzystywano nie tylko na zimno jako przystawka, ale również je smażono, zapiekano. Przedstawiałam już przepis na śledzie smażone(...)dzisiaj przepis na kotlety ze śledzi. Ktoś mógłby zapytać, po co używać śledzie solone, skoro mamy teraz dostęp do świeżych śledzi. Otóż, kotlety ze śledzi solonych mają inny smak, warto chociaż raz je przygotować. Tak dla odmiany. A może na stałe wejdą do naszego menu? Bitki ze śledzi były popularne w Polsce na przełomie wieku XIX i XX. Przepisy
królestwo garówBoże Narodzenie to czas ryb, a śledzie wręcz królują wtedy na naszych stołach. Mnogość przepisów może przyprawić o zawrót głowy. W naszym domu potraw ze śledzi jest kilka rodzajów, a i tak zawsze ktoś zapyta dlaczego nie ma jeszcze innych. Nie sposób przecież podać wszystkich podczas jednych świąt. Najczęściej wybieramy 3-4 rodzaje. W tym roku moim odkryciem jest(...)śledź z śmietanowym sosem curry. Prosty i szybki, a tak pyszny, że w mig znika ze stołu. Ilość przyprawy curry podałam orientacyjnie. Jeśli lubicie ostrzejsze smaki, wtedy śmiało możecie dosypać jej więcej. Składniki: około 300 ml gęstej, kwaśnej śmietany około 6 łyżek majonezu 1 średnia cebula 1 łyżka octu winnego 2 łyżeczki cukru 2-3 łyżeczki przyprawy curry
Codzienna kuchnia niecodziennaŚledź na dawnym Śląsku to długa tradycja, kiedyś należał do najtańszych ryb i można było go kupić przez cały rok, stąd taka jego popularność, nie tylko w postny piątek. A że Śląsk jak sami wiecie przez wiele lat był ściśle związany z kulturą niemiecką przejął bardzo dużo z kuchni niemieckiej, m in. opiekane śledzie, czyli bratheringi. Przez długi czas były
Bernika - moj kulinarny pamietnikcoś zmienić. I powiem Wam, że smakuje chyba jeszcze lepiej. Jest idealny jako np. pasta na kanapkę lub po prostu sam. Myślę, że może być ciekawą alternatywą dla tradycyjnych śledzi na wigilijnym stole.Składniki (na małą miseczkę):4 małe filety śledziowe (np. z oleju)8-10 grzybków marynowanych3 suszone pomidory z oliwypół małej cebuli1 łyżeczka musztardy1 łyżeczka soku z cytryny1(...)łyżeczki pasty z papryczek chilli lub 1 posiekana świeża papryczka chilli pół łyżeczki cukruPrzygotowanie:Śledzie moczymy w wodzie ok. 1 godzinę, żeby nie były za słone. Wyciągamy z wody, osuszamy i kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Grzybki, pomidory i cebulę drobno siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do miseczki.Do naszego tatara dodajemy przyprawy: musztardę, sok z cytryny, pastę chilli lub papryczkę
Zakręcony WidelecŚledzie jak co roku królują na naszym świątecznym stole. Oprócz nieśmiertelnych w oleju i śmietanie ostatnio pojawiają się wersje pomidorowe. Dzisiaj właśnie taka wersja, prosta klasyczna, lekko ostra, lekko słodka, lekko kwaśna. Nasz repertuar śledzie z roku na rok się coraz bardziej powiększa.Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikŚledź po japońsku to jedna z szybszych w przygotowaniu przystawek. 3 przenikające przez siebie smaki - słony, słodki, ostry tworzą świetną kompozycję smakową a wielkość "na jeden kęs" pozwalają się nimi delektować jednocześnie.Składniki (proporcje) : 3 filety śledziowe ala matias pół średniej cebuli 1 średnie słodkie jabłko 1 łyżka majonezu 1 duże jajko koperek kapary pieprz Przygotowanie :Śledzia płuczę z zalewy
Mechanik w kuchnipodawała przepis na śledzika pod buraczkiem. Zagościł on na stałe w naszym rodzinnym menu. Robię go nie tylko z okazji świąt, ale także ns Sylwestra czy na karnawałowy bal. Śledź w buraczkowej pierzynce Składniki: ok 400 g filetów śledziowych a la matjas Lisnera duża cebula pokrojona w kostkę i sparzona wrzątkiem 4 jaja ugotowane na twardo 4 ziemniaki ugotowane(...)mundurkach na parze 4 buraki upieczone w folii w piekarniku śmietana 18% 2-3 łyżki majonezusok z cytryny koperek sól, pieprz Wykonanie: Śledzie kroimy w paski, układamy na dnie salaterki, na to kładziemy sparzona cebulę. Jaja, ziemniaki i buraki ścieramy na grubej tarce. W dużym kubku mieszamy majonez ze śmietaną, przyprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Następnie
Kulinarne przygody GatitySkładniki: 4 słone płaty śledziowe szklanka oleju słonecznikowego 3-5 ziaren ziela angielskiego liście laurowe, sok z cytryny Przygotowanie : Śledzie wymoczyć w wodzie do momentu, aż stracą w smaku słoność ( najczęściej wymieniamy 2-3 razy wodę, a moczą się w niej w sumie około dwóch godzin) Wyjąć je i osączyć na sicie Polać sokiem z cytryny i ponownie osaczyć(...)sicie, podzielić na dzwonka Ułożyć w słoju i zalać olejem słonecznikowym, dołożyć przyprawy pomiędzy śledzie .Najlepsze po 24 godz. Podane ze świeżą cebulką, pyszne
Proste Potrawyjuż wspominałem – z deserów najbardziej lubię śledzie:) Szczególną sympatią darzę śledzie w occie, w przeróżnych odsłonach. Tym razem proponuję je w zestawieniu z suszonymi śliwkami. Czytaj dalej
Gotuj z Misiem