Absolutna klasyka na wigilijnym lub imieninowym (u nas szczególnie;) stole. Uwielbiam śledzie z rozmaitymi dodatkami lub te tradycyjne, najprostsze jak dziś, z cebulką i kolorowym pieprzem. Na miskę śledzi jest masa pomysłów, w naszym domu szczególnym powodzeniem cieszą się takie pozycje jak: śledzie z cebulką w oleju śledzie po kaszubsku śledzie z suszonymi pomidorami śledzie z pieczarkami i cebulką(...)oleju śledzie z marynowanymi warzywami, najczęściej ogórkami, papryką, grzybami czy marynowaną cebulką sałatka śledziowa z kukurydzą, papryką i ogórkami konserwowymi/kiszonymi z majonezem śledzie po żydowsku, wspomnienie dzieciństwa! śledzie pod pierzynką , z tartym serem i majonezem, uwielbiam! śledzie z jabłkiem i jogurtem z kolorowym pieprzem śledzie z suszonymi śliwkami w oleju i occie jabłkowym. Do jednych przepisów wracamy częściej w ciągu
Zasmakuj KuchniŚledzie z curry i ogórkiem konserwowym fot. Moja Książka Kucharska Przepis na tradycyjne śledzie z curry, ogórkiem konserwowym i musztardą. Pyszne, klasyczne śledzie z curry z dodatkiem pokrojonych w kostkę ogórków konserwowych i musztardy, doprawione octem i oliwą. Idealne śledzie na świąteczny stół i uroczystości domowe. Jak zrobić śledzie z curry, ogórkiem konserwowym i musztardą - prosty, wypróbowany przepis, składniki, przyprawy(...)przygotowanie. Korzystajcie z przepisu na pyszne śledzie w zalewie z curry, musztardą i ogórkiem. Ulepszajcie go! Polecam. Oto składniki i przyprawy na świąteczne śledzie z curry. Śledzie z curry i ogórkiem konserwowym fot. Moja Książka Kucharska Składniki na śledzie z curry: 500g filetów ze śledzi a'la Matjas 120g ogórków konserwowych 1 łyżeczka musztardy (może być francuska) 1 łyżeczka curry
Moja Książka KucharskaŚledzie ze śmietaną fot. Moja Książka Kucharska Przepis na śledzie ze śmietaną, cebulą i jabłkiem. Proste i pyszne śledzie na Wigilię. Klasyczne, przepyszne śledzie marynowane w occie z cebulką i jabłkiem, podawane ze śmietaną. Wyjątkowe w smaku. Idealne śledzie na święta i uroczystości domowe. Tak przygotowane śledzie to fantastyczny pomysł na smaczną przekąskę. Podane na kromce(...)świeżego chleba z masłem, sałatą z cebulką i śmietaną, doprawione świeżym koprem - to absolutna rewelacja! Amatorom ostrych potraw polecam doprawić śledzie chili lub pieprzem. Jak zrobić najlepsze śledzie ze śmietaną - wypróbowany, klasyczny przepis z kuchni staropolskiej. Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go! Polecam. Oto składniki i przyprawy na śledzie ze śmietaną: ok. 800g filetów śledziowych matjasów 2 cebule 2 kwaśne
Moja Książka Kucharskapomyślenia, że jako dziecko nie lubiłam śledzi. To tylko dowodzi, że niektóre smaki się nam zmieniają a do innych należy zwyczajnie dojrzeć. Podobnie miałam z kilkoma innymi potrawami, które w przeszłości wydawały mi się niezjadliwe. Nasze upodobania się zmieniają i chwała za to Bogu, bo inaczej mogłaby ominąć mnie ta niewątpliwa przyjemność jedzenia śledzia w towarzystwie tych idealnie dobranych dodatków(...)Już teraz rozumiem skąd bierze się przekonanie, że od nienawiści do miłości jeden krok. Kilka słów o samym daniu. Otóż Pan śledź, w tej wersji, skradł nie tylko moje podniebienie ale również całej załogi w mojej pracy. Idealnym dowodem na to, że śledzik wyszedł pyszny był fakt, że nawet te osoby, które deklarowały niechęć do rybki ostatecznie zjadały moją
Mango PapajaMatias, śledź nad śledzie! To prawdziwy rarytas na naszym stole. Gdy na blacie mojej kuchni stanął słój pełen tego delikatesu zastanawiałam się jak go przyrządzić. Odkroiłam sobie kawałek, spróbowałam... niebo w gębie! I doszłam do wniosku, że matias sam w sobie jest rewelacyjny i nie wymaga wielu dodatków. Dziś zapraszam Was na bardzo prosty przepis w matiasem w roli głównej(...)Pomóż nam chronić dzikie zasoby mórz i oceanów, aby morza i oceany pozostały na zawsze dzikie i tętniące życiem. Bo dzikie jest ważne i dzikie jest piękne. Wybieraj śledzie, a także inne ryby i owoce morza, z certyfikatem zrównoważonego rybołówstwa MSC. Pomóż nam mówić, że sprawa jest ważna. Poinformuj innych o niebieskim znaku MSC, niech wiedzą, że mają wybór. Prawdziwy
Kulinarne przygody GatityŚledzie z suszonymi pomidorami z dodatkiem orzechów to ciekawa alternatywa do tradycyjnych śledzi w oleju. Przygotowujemy je równie szybko, a mają oryginalny, niepowtarzalny smak. Jest to świetna propozycja nie tylko na świąteczną przystawkę, ale sprawdzi się idealnie na każdym przyjęciu. Składniki: 600g śledzi 1 duża cebula 2 -3 łyżki koncentratu pomidorowego 150 g suszonych pomidorów olej 2 łyżki octu winnego(...)100g orzechów włoskich Śledzie z suszonymi pomidorami – przepis Cebulę kroimy w cienkie półplasterki, następnie przelewamy gorącą wodą. Przekładamy ją do miski i mieszamy z koncentratem pomidorowym. Orzechy prażymy na patelni i siekamy na mniejsze kawałki. Dodajemy do cebuli. Pomidory kroimy w mniejsze kawałki (nie musicie ich bardzo dokładnie odsączać), dodajemy do reszty składników. Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy ocet winny
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Wczoraj kupiłam w śledzie solone. Uwielbiam śledzie w każdej postaci zwłaszcza w sałatkach. Sałatka śledziowa z jabłkiem i ogórkiem to przepis od ręki. Jabłka i kiszone ogórki zawsze mam w domu. Cebuli też mi nie brakuje. Sałatka śledziowa jest pyszna, taka swojska. Śledzie najczęściej moczę przez noc aby nie były za bardzo słone. Odlewam wodę kilka razy i ponownie zalewam(...)świeżą zimną wodą. Lekko słone śledzie podjadam, kiedy je przyrządzam. Obok stoi szklanka wody do popicia. Zawsze jestem spragniona po śledziach. Co roku na Boże Narodzenie przyrządzam kilka rodzajów śledzi. Robię śledzie w zalewie , śledzie sałatkowe i w różnych sosach np. musztardowym lub pomidorowym . Śledzie lubiłam już jako dziecko. Nie mogę pojąć, że moje dzieci nie cierpią śledzi. Mój małżonek
codojedzeniaCzas świąt sprzyja różnorodnym pomysłom. Śledzie przerabiałam na rożne sposoby, jednak te , które proponuję, są doskonałą odmianą tych tradycyjnych w cebulce. Złamane smakiem majeranku, czosnku i suszonych pomidorów stanowią inny niespotykany smak. Mogą oczywiście postać dłużej i tym samym nabierają swojej mocy. Polecam.SKŁADNIKI1/2 kg śledzi1 cebula3 ząbki czosnkupół słoiczka suszonych pomidorów1 łyżka majeranku1/2 łyżki tymianku1 cytryna1/2 szklanki octu winnego(...)miski. Pokroić na małe kawałki, posypać ziołami, dodać pokrojone pomidory oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Wycisnąć przez praskę czosnek. Dodać sok wyciśnięty z jednej cytryny. Wszystko wymieszać Śledzie ułożyć w słoiku. Ocet połączyć z olejem. zalać śledzie. Najlepiej smakują po dwóch trzech dniach.SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad
W kuchennym oknie EwyLubię śledzie o lekkim słodkawym posmaku, takie jak te po kaszubsku czy z suszonymi pomidorami. Kiedy więc zobaczyłam przepis na śledzie ze śliwkami , postanowiłam spróbować. Teraz wiem, że wersja ze śliwkami to też moje smaki. Zdecydowanie. Składniki: 5 matjasów 100 g rodzynek irańskich 20 szt. śliwek suszonych kalifornijskich 1 cebula(...)cytryny olej (ok 1/2 szklanki) sól, pieprz cytrynowy ½ łyżeczki cukru Wykonanie: Śledzie moczyć w wodzie lub mleku przez kilka godzin. Wyjąc i osuszyć. Pokroić na kawałki i skropić sokiem z cytryny. Cebulę drobno pokroić i zalać wrzątkiem (na sitku). Wystudzić. Rodzynki i śliwki zalać wrzątkiem i odstawić na 5 minut. Wylać
Sto kolorów kuchniŚledzie z suszonymi pomidorami i rukolą - nie sądziłam, że to połączenie okaże się tak pyszne. Jeśli lubicie włoskie smaki - spróbujcie ich w towarzystwie śledzika :) SKŁADNIKIKilka śledzi w olejuSuszone pomidory w zalewieGarść rukoli1/2 czerwonej cebuliPRZYGOTOWANIEŚledzie odsączamy na papierowym ręczniku. Na każdym filecie kładziemy kilka listków rukoli, suszonego pomidora i kilka piórek cebuli. Ciasno zawijamy i ...gotowe :) Pyszne, niestandardowe roladki śledziowe
Moje Kuchenne RewelacjeKotórz z nas nie lubi śledzi? Pewnie są tacy, ale być może do końca nie poznali smaku prawdziwiei doskonale przyrządzonych śledzi. Ten post polecam wszystkim , którzy je kochają i tym,którzy się do nich przekonają. Podaję dwa bardzo popularne na moim blogu przepisy na śledzie.ŚLEDZIE PO ŻYDOWSKUŚLEDZIE W DOSKONALE PRZYRZĄDZONEJ CEBULCESMACZNEGO Czekam na Państwa opinie
W kuchennym oknie Ewydzisiaj jakaś odmiana na moim blogu, a mianowicie dodaję przepis na . . . śledzie ! :) Zawsze są ciasta, ciasta i jeszcze raz ciasta a dzisiaj niespodzianka :D Hmm ... zbliżają się święta i może akurat ten przepis kogoś zainteresuje, u mnie to jest jedna z potraw która zagości na wigilijnym stole :) Oczywiście będzie jak zawsze stos jedzenia, ale to Wam uwiecznię(...)jest możliwe :) No i jeśli moja bardzo krótka pamięć mi na to pozwoli :) A teraz czas na przepis ! :) Składniki:1 kg śledzi5 dużych cebul3 łyżki miodu4 łyżki koncentratu pomidorowegoPrzygotowanie:Śledzie włożyć do większej miski i wymoczyć w wodzie, aby nie były za bardzo słone. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć do miękkości. Połączyć z koncentratem pomidorowym i miodem + troszeczkę
charlotte gotujeŚledzie w śmietanie ... obok jajek sadzonych, naleśników i pyrów w mundurkach z gzikiem (babcia. która rządziła w kuchni pochodziła z wielkopolski) były typowym "piątkowym" obiadem w moim rodzinnym domu. Do dziś śledziki (i wiele innych rzeczy) robię wg jej przepisu.Bo chociaż wtedy, nie wszystko smakowało i człowiek nie raz krzywił się na podany pod nos obiad,to teraz(...)rozrzewnieniem wracam do smaków z dzieciństwa, przenosząc je do swojej dorosłej kuchni...Śledzie podane w ten sposób są u mnie również obowiązkowym daniem na wigilijnym stole ...Składniki:6 grubych matiasów1 cebulaliść laurowyziele angielskieśmietana 18% ukwaszonajabłkokoperekWykonanie:Zaczynam od pokrojenia w drobną kostkę cebuli, którą wraz z zielem angielskim i liściem laurowym zalewam niewielką ilością wody w małym rondelku i gotuję
Walijskie PichcenieSkładniki: śledzie 1 kg, mąka pszenna - ile potrzeba, kucharek 3 łyżki, olej rzepakowy - ile potrzebaSOS: cebula 4 sztuki, olej rzepakowy 6 łyżek, cukier 2 łyżeczki, przyprawa w płynie 1 łyżeczka, ocet 10 % 3/4 łyżeczki, pomidory 4 sztuki, papryczka chilli 1 średnia, woda letnia 4 szklanki świeże śledzie oczyścić z głów, wnętrzności i dobrze je wypłukać, w misce posypać kucharkiem, zamieszać(...)zostawić na 1 godzinędo worka foliowego wsypać odpowiednią ilość mąki/ok.2 - 3 szklanki/ i w tym worku wszystkie śledzie obsypać - taki sposób nie brudzi blatu i nie rozsypuje sie mąka na bardzo gorącym oleju smażyć na rumiano śledzie z każdej strony i odkładać do miskina innej patelni na oleju usmaźyć cebulę pokrojoną, posypać cukrem, dodać pomidory sparzone bez skórki pokrojone
W Mojej Kuchni LubięMoje śledzie z kapustą i grzybami Śledzie z kapustą i grzybami SKŁADNIKI: 5 płatów śledzia z oleju kapusta kwaszona -400 g grzyby suszone -8 szt cebula -2 szt listek laurowy -2 szt wegeta miód -2 łyżki sok z cytryny -2 łyżki olej rzepakowy pieprz w ziarnkach PRZYGOTOWANIE: Płaty śledziowe pokroić na kawałki. Kapustę wymoczyć, odcisnąć z tego kwasu, włożyć(...)pół plastry,zrumienić na tłuszczu,dodać do kapusty. Na samym końcu do gotowej kapusty z grzybami,dodać miód i sok z cytryny. Chwilę jeszcze poddusić. Doprawić do smaku,ostudzić. Śledzie wymieszać z kapustą i grzybami,odstawić na noc w chłodne miejsce. Wykładać śledzie na talerzyki z kapustą i grzybami,udekorować ogórkiem kwaszonym i jabłkiem
Kuchnia DanusiJeżeli lubimy śledzie to moja propozycja na pewno zaspokoi wasze smaki. Polecam śledzie przyrządzone inaczej niż tradycyjnie. Zapewniam ,że pyszne. SKŁADNIKI 5 cebul 1 kg. płatów śledziowych mała paczka rodzynek pół słoiczka koncentratu 1 łyżeczka musztardy cukier do smaku olej 1 łyżka WYKONANIE Śledzie wymoczy, dobrze robić to w mleku. Pokroić na kawałki. Cebulę obrać skroić(...)zeszklenia.Jak cebulka będzie miękka dodać rodzynki i jeszcze pod przykryciem podusić z 5 min. Ostudzić, dodać koncentrat, musztardę i cukier do smaku, powinno być winne. W słoju układać śledzie przekładając grubą warstwą cebulki. Takie śledzie najlepiej smakują po kilku dniach. SMACZNEGO
W kuchennym oknie EwyFajny pomysł na sałatkę śledziową- śledzie z papryką SKŁADNIKI(...)filetów śledziowych1 papryka żółta 1 papryka czerwona1 papryka zielona1 czerwona cebula1 pęczek koperku 1 łyżeczka oliwy1 łyżeczka octu balsamicznegosólPRZYGOTOWANIEPapryki kroimy na małe paski, cebulę w kostkę.Śledzie płuczemy i osuszamy -kroimy w paski. Dodajemy do warzyw.Solimy. Skrapiamy oliwą i octem balsamicznym.Posypujemy posiekanym koperkiem.Wstawiamy na pół godziny do lodówki
Moje Kuchenne RewelacjePomysł na takie śledzie znalazłam tutaj..zrobiłam je dziś po raz pierwszy...do marynaty wykorzystałam olej z ryżu , który zawiera korzystny skład kwasów tłuszczowych, w tym nienasyconych (Omega 3 i 6) oraz gamma - oryzanol. Duża zawartość witaminy E i naturalnych przeciwutleniaczy poprawia cyrkulację krwi i wspaniale wpływa na kondycję skóry.Dodałam również różowy pieprz ziarnisty z zalewy..szczerze mówiąc(...)pierwszy mam do czynienia z takim pieprzem..No i dodatek cynamonu w śledziach trochę mnie zdziwił..ale postanowiłam wypróbować..zapowiada się pysznie...olej z ryżu jest delikatny i łagodny w smaku..a cynamon i goździki ..od razu był wyczuwalny ich zapach.. 250 g solonych śledzi (odmoczonych w wodzie i osuszonych) 200 ml oleju z ryżu 1 kawałek kory cynamonu
Moje domowe kucharzenieTakich śledzi jeszcze nie robiłam ani nie jadłam ...Dziś.. tzn...wczoraj zrobiłam po raz pierwszy..zobaczymy co z tego będzie..Pomysł na dodatek curry podpatrzyłam tutaj. 4 połówki śledzia marynowanego curry w proszku dobrej jakości 1 duża cebula pieprz olej Śledzia pokroić na kawałki, cebulę w paseczki lub kosteczkę. W salaterce lub słoiku układać warstwę śledzia(...)posypać pieprzem, pokrojoną cebulą i przyprawą curry. Układać tak, aż do wyczerpania składników (śledzia). Całość zalać olejem, żeby ostatnia warstwa była przykryta. Najlepsze na drugi dzień
Moje domowe kucharzenieprzepadam za śledziami solonymi i z octu , tak więc większość potraw ze śledzi robię z tych w oleju .Kupuję matiasy w oleju na tacce ( są z reguły 3-4 płaty) i mam zawsze w zapasie ( nie żeby ja tak przepadała za śledziami , po prostu moja Rodzicielka maniacko co trochę żąda by zrobić śledzia ).Doprawiam więc je na wszelkie możliwe sposoby(...)Marynata do tych jest pochodną pomysłu na marynowanie camemberta .Niby co ma ser do śledzi ? A no nic - ale marynata jest prawie identyczna. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniŚledzik na wigilii musi być koniecznie. U mnie będę tradycyjne śledzie z cebulką. Oczywiście w oleju. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega 3 i zawiera ich aż 10 razy więcej niż oliwa z oliwek. Dlatego powinniśmy korzystać z niego w naszej kuchni. Jest idealny do wielu dań na zimno jak i na gorąco. Składniki : * kilogram śledzi ala matias(...)cebula * 4 kulki ziela angielskiego * łyżka octu * pół szklanki oleju rzepakowego * pół szklanki letniej przegotowanej wody Przygotowanie : Śledzie wymoczyć w wodzie , zmieniając wodę przynajmniej dwa razy. Odsączyć. Można pokroić na mniejsze kawałki - u mnie zostawiam w całości. Układam śledzie w misce. Dodaję pokrojoną w piórka cebulę. Polewam octem. Wrzucam kulki ziela angielskiego. Mieszam olej rzepakowy z wodą
Magiczne Życie MartyWiększość z nas, nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia, bez przepysznych śledzi. Jak to możliwe, że nigdy się one nie nudzą? Dzieje się tak między innymi dlatego, że oprócz tradycyjnych przepisów, dysponujemy także wieloma nieszablonowymi wariacjami. Dziś poznasz dwie bardzo ciekawe inspiracje na bożonarodzeniowe śledzie. Oba przepisy, charakteryzują się wykwintnym smakiem, a jednocześnie nie są trudne w przygotowaniu. Oryginalne śledzie(...)śmietanie z jabłkiem Śledź w śmietanie to jeden z bożonarodzeniowych klasyków, ale obecność jabłek nadaje potrawie zupełnie nowego wymiaru. Jeśli pragniesz zaskoczyć swoich gości tym oryginalnym przepisem, przygotuj następujące składniki: 400 g filetów śledziowych jabłko cebula gęsty majonez kwaśna śmietana sok z cytryny natka pietruszki sól, pieprz i cukier do smaku Przygotowanie dania możesz zacząć od sosu. Jednym z sekretów
Okiem Blondynki by McBlondiŚwiąteczne śledzie czas zacząć przyrządzić. Uwielbiam śledzie i zawsze robię ich kilka rodzajów. Wyjadam je prosto ze słoika. Zwłaszcza śledziowe koreczki czyli inaczej rolmopsy łatwo chwycić i podgryzać. Świąteczne śledzie muszą być zawsze ekstra! Zazwyczaj używam duże i mięsiste filety tak zwane matiasy. Są najlepsze, przede wszystkim dobrze oczyszczone z ości. Na święta kupuję około 1 kg śledzi solonych. Najpierw(...)moczę w zimnej wodzie, zmieniając kilka razy wodę. Na ogół śledzie są słone na tyle na ile im pozwolę moczyć się w wodzie. Do zalewy octowej octowej zatem dodaję bardzo mało soli. Zalewa octowa jest prosta w przygotowaniu. Dodaję do niej gwiazdkę anyżu, liście laurowe ziele angielskie i czarny pieprz. Używam przypraw w całości i dosyć sporo, bo lubię
codojedzeniaUwielbiam śledzie, dlatego przepisów na nie znajdziecie na blogu mnóstwo. Mam oczywiście kilka ulubionych do których wracam zawsze – tradycyjne z cebulką koniecznie w oleju lnianym, śledzie w czosnku i majeranku czy te na konfiturze z cebuli. Polecam Wam także: – śledzie w śmietanie – śledzie po kaszubsku – śledzie w czosnku i majeranku – śledzie w śmietanie na pieczonym ziemniaku – śledzie(...)oleju – śledź pikantny z chilli i suszonymi pomidorami – tatar ze śledzia – śledzie w wiśniówce – śledź marynowany w occie – śledź na konfiturze z cebuli – śledzie w kiszonych cytrynach Przygotowanie : 30 minut Składniki: – 3-4 filetów śledziowych – 1 gotowany lub pieczony burak – 1 jabłko – sok z połowy cytryny – 2 łyżeczki musztardy ziarnistej – 2 łyżki oliwy z oliwek – 1 łyżeczka miodu
nietylkopasta.plŚledzie w śmietanie najczęściej zajadamy w formie dania obiadowego, gdzie używamy do jego wykonania słodkiej śmietanki 18%, a masa jest dość płynną i pełni funkcję sosu. Śledzie w śmietanie na obiad koniecznie muszą być z jabłkiem, cebulą oraz ziemniakami. Świąteczne śledzie w śmietanie zaś przyrządzamy bardziej na gęsto – a przepis na nie pojawi się wkrótce na blogu. Polecam(...)również super przepis na świąteczne śledzie , a mianowicie: śledzie po chłopsku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie w śmietanie – Składniki: 3 filety śledziowe a’la matijas – ok. 300 g 2 szklanki mleka 1 średnie jabłko (najlepiej słodko-kwaśne) 2 łyżki soku z cytryny do skropienia jabłka 150 ml słodkiej śmietanki 18% 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18% 1 mała
Kulinarne PrzebojeŚledzie w śmietanie najczęściej zajadamy w formie dania obiadowego, gdzie używamy do jego wykonania słodkiej śmietanki 18%, a masa jest dość płynną i pełni funkcję sosu. Śledzie w śmietanie na obiad koniecznie muszą być z jabłkiem, cebulą oraz ziemniakami. Świąteczne śledzie w śmietanie zaś przyrządzamy bardziej na gęsto – a przepis na nie pojawi się wkrótce na blogu. Polecam(...)również super przepis na świąteczne śledzie , a mianowicie: śledzie po chłopsku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie w śmietanie – Składniki: 3 filety śledziowe a’la matijas – ok. 300 g 2 szklanki mleka 1 średnie jabłko (najlepiej słodko-kwaśne) 2 łyżki soku z cytryny do skropienia jabłka 150 ml słodkiej śmietanki 18% 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18% 1 mała
Kulinarne PrzebojeJuż za kilka dni Andrzejki a zaraz po tym święta i Sylwester-postanowiłam więc zebrać w jeden post wszystkie przepisy z mojego bloga na uwielbiane przeze mnie śledzie-żeby każdy mógł znaleźć coś dla siebie-polecam i smacznego:) Śledzik pod pierzynką -inaczej zaskoczyło mnie w przepisie połączenie sera żółtego ze śledziem-(a nie jak tradycyjne z buraczkami i ziemniakami(...)dziesiątkę-wszystkim moim gościom bardzo smakowały-więc polecam gorąco,sprawdzą się na każdą okazje,ładnie się prezentują przez to że są układane warstwowo-pychotka....przepis znajdziecie tutaj Tradycyjny śledź w oleju z cebulką Pyszny śledzik,najprostszy do zrobienia,ale u mnie znika zawsze błyskawicznie-polecam gorąco na każda okazję czy święta lub po prostu na kolacyjkę.Mój sposób moczenia
Swojskie jedzonkoŚledzie po cygańsku to niezwykle smaczny przepis na sałatkę śledziową w pysznym słodko-kwaśnym sosie. To idealna przekąska na imprezę czy świąteczny stół – jedna z moich ulubionych, którą często przygotowuję. Śledzie są proste i szybkie do przygotowania, ale najlepiej nie podawać ich od razu, tylko na drugi dzień po przygotowaniu, wtedy są jeszcze smaczniejsze. [embed]https://youtu.be/M-uG9PJc-Ms[/embed] Składniki(...)śledzie po cygańsku : 600 g solonych filetów śledziowych (matiasów) 2 cebule 3 spore ogórki konserwowe sól, pieprz Zalewa: pół szklanki wody 4 łyżki oleju pół szklanki (150 ml) keczupu łagodnego (może też być pikantny) 2 łyżki octu 2 płaskie łyżeczki cukru (dałam trzcinowy) po kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego, papryka ostra, sól, pierz Przygotowanie Śledzie moczymy kilka
e-PrzepisyKulinarneKorzenne śledzie marynowane z czerwoną cebulką zrobiłam na zbliżające się Święta. Jak co roku przygotowuję śledzie na kilka sposobów, wykorzystując sprawdzone, ulubione przepisy. Szukam również nowych pomysłów na moją ulubioną rybę. W książce Clausa Meyer'a Wszystkie smaki Skandynawii wypatrzyłam przepis na marynowane śledzie. Trochę zmodyfikowałam składniki marynaty i sposób wykonania i ... Korzenne śledzie marynowane z czerwoną cebulką(...)gotowe. Po 2 dniach marynowania w korzennej zalewie ryba jest bardzo aromatyczna i smakowita. Śledzie doskonale smakują podane na kromce żytniego chleba wraz z cebulką i marchewką, z którymi się marynowały oraz świeżym koperkiem. Poniżej linki do innych moich przepisów na śledzie: Najlepsze śledzie z cebulą , Śledzie z czosnkiem , Śledzie w miodzie, Hekele. Sałatka śledziowa, Sałatka śledziowa z burakami
Codziennik KuchennyŚledzie marynowane w occie to rarytas który można samemu przygotować w domu. Nie jest to skomplikowany przepis a śledzie wychodzą fantastyczne w smaku. Zalewa octowa do śledzi jest świetnie wyważona, nie za ostra dla mnie w sam raz. Kto raz spróbuje ten będzie powracał do tej receptury nie raz. Pomyślałam, że przyda się Wam sprawdzony przepis na śledzie w zalewie(...)octowej szczególnie teraz przed Świętami. Można przygotować je wcześniej i przechowywać w zakręconym słoiku w lodówce. Jeżeli lubicie śledzie to polecam Wam również inne wypróbowane przepisy na śledzie . Zachęcam do wypróbowania przepisów, a za ten dziękuję mojej teściowej. Śledzie marynowane domowe 1 kg świeżych, wypatroszonych małych śledzi bez głowy 2 cebule liść laurowy ziele angielskie olej sól i pieprz Zalewa
Pieguskowa Kuchniazbliżają się do nas wielkimi krokami ! W związku z tym dziś specjalnie na tę okazję przygotowałam dla Was kolejną propozycję na podanie tej pysznej i bardzo popularnej ryby. Oto śledzie w sosie musztardowym, które wcześniej zostały zamarynowane w delikatnej zalewie octowej, a następnie wymieszane z dwoma rodzajami musztardy: zwykłą i ziarnistą. Ziarenka gorczycy fajnie strzelają między zębami, uwalniając cały swój(...)aromat. Na blogu znajdziecie też inne pyszne dania ze śledziem w roli głównej: Śledzie remoulade z selerem Marynowane śledzie Korzenny śledź z rodzynkami Piernikowy śledź Tatar ze śledzia Rolmopsy z ogórkiem Śledź pod buraczkiem Domowe rolmopsy z papryką Śledź po kaszubsku II Śledź wiejski Śledź w oleju z cebulą Śledź w sosie czosnkowym Śledzie w sosie
Kulinarne przygody GatityMarynowane śledzie z papryką i rozmarynem ze zdjęcia zrobiłam w zeszłym roku na Wigilię, ale nie było czasu aby wstawić przepis i zdjęcia na blogu. Tak dobrych marynowanych śledzi nie zrobiłam jeszcze nigdy, a pracy przy nich nie było w zasadzie wcale. Wystarczyło tylko pokroić na paski odmoczone w wodzie solone śledzie, a marynowaną paprykę i cebulę pokroić w kostkę(...)Pozostał tylko czas na marynowanie śledzia, bo do marynowania śledzi wykorzystałam całą zawartość słoika marynowaną paprykę z rozmarynem i chili , możecie wykorzystać też marynowaną paprykę ze sklepu, oraz świeży rozmaryne. Jednak moja marynata jest delikatna, dzięki czemu marynowane śledzie nie są kwaśne, są pyszne, będą każdemu smakować. Zostało jeszcze trochę czasu, aby przygotować marynowaną paprykę z mojego przepisu, a potem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięŚledzie marynowane w słodkiej octowej zalewie z czerwoną cebulą i marchewką – typowo szwedzkie, mocno kwaśne i mocno słodkie jednocześnie. Żaden amator śledzi nie przejdzie obojętnie obok tak pięknego, obłędnie pachnącego różowego słoiczka. Przyznaję się bez bicia że jestem totalnym ‘grammar nazi’ i czytanie na polskich blogach i portalach słowa „matjesy” dosłownie, fizycznie sprawia mi ból(...)Polsce czegoś takiego jak ‘matjes’! Jest matias , czyli śledź dziewiczy , zwany też ‘rybą młodocianą’– śledź przed pierwszym tarłem. W Bałtyku śledzie matiasy to te które mają do 2-3 lat (młode a i tak ogromne). Śledzie oceaniczne dojrzałość płciową osiągają w wieku 5-8 lat. A jak nikt ich po drodze nie odłowi – te ryby pożyją sobie spokojnie nawet
Karo in the Kitchenkulinarnego na blogu z tej okazji. Zatem składając wszystkich czytelnikom i sympatykom bloga najlepsze życzenia zdrowych, rodzinnych i wesołych świąt zapraszam do wypróbowania prostego przepisu na rewelacyjną przystawkę - wigilijnego śledzia po szwedzku - doskonałego zarówno na tę wyjątkową okazję, jak również na inne, całkiem powszednie dni.Do przygotowania przystawki użyłem:350 gram filetów śledziowych a'la matias,100 gram suszonej żurawiny(...)łyżeczek miodu,1 jajka,czarnego świeżo mielonego pieprzu.Przygotowanie przystawki, będącej rodzajem prostej sałatki śledziowej zajmuje kilka minut, nie wymaga wielu składników, ale daje znakomity efekt, pozwalający na spróbowanie śledzia w trochę innym wydaniu - ze słodkim akcentem żurawiny i pikantno - słodko - kwaśnym sosem. W celu przygotowania sałatki cebulę pokroiłem w drobną kostkę i dodałem do miski. Do cebuli dodałem 100 gram
Wyprawy kulinarneKolejna propozycja śledziowa, a może akurat ktoś się skusi zrobić je w Święta?:) Polecam!Składniki:500 g śledzi typu matiaswoda lub mleko do wymoczenia śledzi 3 cebule30 dag pieczarekkilka kawałków papryki konserwowej (u mnie z zalewy miodowej)koncentrat pomidorowy1 łyżeczka mielonej paprykisól, pieprzodrobina cukruolej do smażenia1 łyżka octu (pominęłam)Sposób przygotowania:1. Śledzie odsączamy z zalewy, przekładamy do miski(...)zalewamy wodą lub mlekiem. Odstawiamy na 1,5-2 godziny. Po tym czasie śledzie kroimy na mniejsze kawałki.2. Cebulę obieramy, kroimy w talarki. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, chwilę dusimy, po czym dodajemy pieczarki i dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy pieprzem i papryką mieloną.3. Odstawiamy
Kuchnia domowa AniDzisiaj piątek, a do tego przedświąteczny, więc wypada podać na stół śledzia :) Tym razem w śmietanie, ale trochę inaczej, bo z dodatkiem świeżej bazylii. Przepis dostałam od koleżanki, "poprawiłam" go lekko po swojemu i oto jest :) Zapraszam do stołu, jeśli Wam zasmakuje, to może przygotujecie go na święta? :)Składniki:4 płaty solonych śledzi(...)ręcznikiem i pokroić w paski lub kliniki - jak kto lubi. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zasypać cukrem, wymieszać i odstawić na kilkanaście minut. Dodać sok z cytryny, pokrojone śledzie, bazylię i śmietanę. Wszystko dobrze wymieszać i odstawić do lodówki na pół godziny.Podawać podobnie jak tradycyjne śledzie w śmietanie, czyli z gorącymi ziemniakami ugotowanymi w mundurkach. Można też podać
Codzienna kuchnia niecodziennaNajprostszy przepis na śledzie, zawsze dobre.składniki500 g filetów śledzi korzennych2 średnie cebule10 ziarenek pieprzu6 ziarenek ziela angielskiegolistek laurowyolej o neutralnym smakuprzygotowanieŚledzie pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w cieniutkie plasterki. Cebulę, i śledzie, układać w słoiku warstwami zaczynając od cebuli, dodać przyprawy. Zalać olejem Zamknąć słoik, odstawić na co najmniej 24 godziny. Smacznego
Stare Garyprzepis natknęłam się na tej stronie. Żurawina była, tymianek był, a i czerwona cebula czekała na zagospodarowanie. I tak powstał słoik śledzi z żurawiną .składniki500 g filetów śledziowych - używam śledzi korzennychgarść suszonej żurawiny2 średnie czerwone cebule1 łyżka octu balsamicznego1 gałązka tymiankuolej o neutralnym smakuprzygotowanieśledzie pokroić na mniejsze kawałki. Żurawinę zalać wrzątkiem i po paru minutach odcedzić. Cebulę pokroić(...)piórka. Cebulę, żurawinę, śledzie, układać w słoiku warstwami zaczynając od cebuli. Dodać gałązkę tymianku. Zalać olejem , dolać ocet balsamiczny. Zamknąć słoik, wstrząsnąć i odstawić na co najmniej 24 godziny. Smacznego
Stare GaryPrzepis dotyczy świeżego, wypatroszonego i wymytego śledzia.I nie tylko na święta, i nie tylko dla śledzia, możesz użyć każdej innej ryby.Na 1.5 kilograma ryby przygotuj:--- sól- mąkę- olej do smażeniaNa marynatę:- 0,5 litra wody- 0,5 litra wina białego półwytrawnego, najtańszego jakie znajdziesz- szklanka octu 6 %- jedna marchewka, pietruszka, kawałek selera- 2 większe cebule- 3 łyżeczki soli(...)niej wszystkie przyprawy, zagotuj. Po chwili dodaj ocet oraz wino. Przykryj i gotuj około 10 minut na małym ogniu. Po tym czasie wyłącz i zostaw aby marynata przestygła. Śledzie oczyść, poodcinaj głowy i osusz. Wrzuć do miski i dobrze posól, a następnie oprósz mąką. Rozgrzej porządnie olej i smaż rybę na złoty kolor z obu stron. Odsącz z nadmiaru
Pasje Jolkipewno będzie pyszne. A że przy okazji świetnie wpasowuje się w klimat świąt, to nie można było zapisanej karteczki zgubić.Jest to sałatka ze śledziem. Prosta, z kilku tylko składników, błyskawiczna do przygotowania. Musicie jej spróbować!Składniki:1 czerwona słodka papryka,2 większe cebule,5 płatów śledziowych,1 łyżka cukru,2 średnie liście laurowe(...)Cebulę obrać i również pokroić w drobną kostkę.Cebulę i paprykę wymieszać razem z cukrem, gorczycą, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Odstawić na pół godziny do lodówki. Śledzie opłukać (jeśli są to śledzie słone, to wcześniej należy je odpowiednio wymoczyć w zimnej wodzie), pokroić w 2-3 centymetrowe kawałki. Dodać do papryki i cebuli, zalać olejem - wymieszać
Codzienna kuchnia niecodziennaśledzia w śmietanie nie ma świąt, przynajmniej w moim domu. Przygotowuję go najprościej jak się da, z cebulką i jabłuszkiem. W ciągu roku dodaję jeszcze ogórek kiszony, ale ten wigilijny ma tylko cebulkę i jabłko.Składniki:400-500 ml dobrej kwaśnej śmietany,1 większe jabłko - twarde o lekko winnym smaku,1 średnia cebula,3-4 liście laurowe,łyżeczka(...)ziaren ziela angielskiego,świeżo zmielony pieprz - najlepiej biały,sól,no i oczywiście śledzie :)(Nie podaję ilości śledzi na taką porcję sosu śmietanowego, gdyż to zależy od upodobań. Jedni lubią mniej śmietany, inni więcej.)Do śmietany dodać liście laurowe i ziele angielskie - odstawić do lodówki przynajmniej na godzinę lub dwie. Śmietana przez ten czas wchłonie aromat przypraw.Jeśli
Codzienna kuchnia niecodziennadlatego uważany jest za najzdrowszy wśród olejów roślinnych. Nazywany jest też "oliwą północy", zawiera aż 10 razy więcej kwasów omega-3 niż oliwa z oliwek. Polecam gorąco śledzie korzenne w oleju rzepakowym! Skłaniki:300g słonych filetów śledziowych4 łyżki oleju rzepakowego1 łyżka białego octu balsamicznego1 łyżeczka miodu2 łyżeczki przyprawy do pierników1 szalotkaPrzygotowanie:Śledzie musimy namoczyć w wodzie lub mleku(...)centymetrowe kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Z oleju, octu, miodu i przypraw przygotowujemy sos, mieszając wzystkie składniki razem. Do słoika sypiemy warstwę cebuli, na niej układamy warstwę śledzi, którą pokrywamy przygotowanym sosem. Nasępnie kładziemy kolejną wastwę cebuli i powtarzamy wszystkie czynności. Danie będzie gotowe gdy śledzie spędzą w lodówce 24 godziny
Smakowity Blog Kulinarnydodatkiem kasz czy ziemniaków. Podawane są na wiele sposobów, od prostych bez dodatków lub z gotowaną rybą, po eleganckie- ze śmietaną, kawałkami łososia, wędzonego jesiotra, solonym i marynowanym śledziem, rybnymi pastami i sałatkami, marynowanymi grzybami, kawiorem. Można też je podawać w wersji na słodko z konfiturami.Składniki:150 g serka Almette z chrzanem1/2 pęczka posiekanego koperkuświeżo mielony pieprz200 g śledzi(...)matiasBliny:22 g świeżych drożdży1/2 łyżeczki cukru1 płaska łyżeczka soli370 ml ciepłego mleka200 g mąki gryczanejmasło klarowane do smażeniaDo dekoracji:1 cytryna pokrojona w plasterkiPrzygotowanie:Śledzie płuczemy (możemy je też wcześniej namoczyć, żeby nie były zbyt słone), osuszamy i kroimy w kosteczkę. Do miski kruszymy drożdże, dodajemy cukier, sól, ciepłe mleko. Mieszamy i odstawiamy na 5 minut
Smakowity Blog Kulinarny