Kuchnia polska jest bardzo twórcza. Mamy rybę po grecku, fasolkę po bretońsku, pierogi ruskie, śledzie po japońsku… i nie tylko. Śledzie po japońsku są kanonem sztuki kulinarnej PRL-u. Królowały w restauracjach, na dancingach. Przetrwały do dziś „zaklęte w rewirach”. Śledzie po japońsku. Składniki: - śledzie matiasy ok. 600g (filety) - 2 cebule - 1 kwaśne, twarde jabłko (Granny Smith) - 1 szklanka gęstej śmietany ( crème fraiche ) może być inna, ale co najmniej 18% - sok z ½ cytryny - 1,5 łyżeczki musztard... czytaj dalej...
Przepisów jest bardzo wiele, w każdym domu króluje inne ciasto. Chciałabym przedstawić wam przepis na ciasto, które bardzo często nazywa się Trzy szklanki. Ciasto jest bardzo proste i pyszne, a przepis prosty, nawet amator cukierniczy sobie z nim poradzi.
Czytaj dalej...Z czym nam kojarzą się śledzie? Oczywiście ze świętami czy sylwestrem. Pod koniec grudnia większość polskich rodzin je przygotowuje i się nimi zajada.
Czytaj dalej...Cebula ze względu na bogatą zawartość składników odżywczych pomaga prawie z każdym schorzeniem i wspomaga pracę naszego organizmu.
Czytaj dalej...Jest to dieta warzywno-owocowa. Według dr Dąbrowskie głodówka organizmu pomaga w leczeniu różnych schorzeń.
Czytaj dalej...