Dziś przychodzę z pomysłem na bezmięsy obiad. Kaszę owsianą z cukinią zestawiłam z pysznymi chrupiącymi boczniakami w tempurze. Dodatkowo słodko-kwaśny sos oraz sezam nadają daniu azjatyckiego charakteru. Składniki: (2 porcje) Kasza z cukinią: 100 g. kaszy owsianej Sonko 1 łyżka oliwy z oliwek 1 cebula 1/2 cukinii 1 łyżeczka masła sól, pieprz Boczniaki w tempurze: 120 g. boczniaków(...)papryki 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 szkl. zimnej wody sól, pieprz Sos słodko-kwaśny: po 4 łyżki octu ryżowego, wody, cukru i sosu sojowego Oraz: 2 jajka 2 łyżki sezamu olej do głębokiego smażenia ulubione zioła Boczniaki podziel na mniejsze kawałki, oprósz solą i pieprzem. Składniki na tempurę wymieszaj ze sobą, powinna mieć konsystencję troszkę gęstszą niż ciasto naleśnikowe. Składniki
Delicious PlaceKolejna propozycja na podanie szparagów. Szparagi z marchewką i sezamem, podsmażane na patelni. Sezam nadaje tu głównej nuty smakowej :) Składniki: 2 duże marchewki pęczek zielonych szparagów kilka łyżek oliwy z oliwek łyżeczka masła sól 3 czubate łyżeczki sezamu Przygotowanie: Marchewkę obieramy i kroimy w słupki. Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki, obieramy końce i kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy(...)patelni. Na tą samą oliwę wrzucamy szparagi. Solimy je i podsmażamy aż zmiękną i się lekko przyrumienią (około 6 minut). Szparagi odgarniamy na bok. Dodajemy masło i sezam. Podsmażamy go 2 minuty. Ponownie dodajemy marchewkę, mieszamy. Podsmażamy chwilę, aby marchewka się podgrzała. Gotowe. Smacznego
Smak mojego domuSałatka poleca się na wiosenne śniadanie. Jest lekka i pożywna a dodatkowo bardzo szybka w przygotowaniu. Jej smak wspaniale wzbogaca czarny sezam. Składniki 1 opakowanie serka wiejskiego 1 puszka mieszanki warzywnej Mexico firmy Bonduelle 1 mały ogórek świeży szczypiorek 1/3 łyżeczki czarnego sezamu firmy Targroch sól himalajska kolorowy pieprz 1. Do miski przekładamy serek wiejski. 2. Ogórka obieramy ze skórki(...)Warzywa z puszki dokładnie płuczemy na sitku pod bieżącą wodą. 4. Szczypiorek kroimy w drobne krążki. 5. Składniki dodajemy do serka. Dokładnie mieszamy. 6. Doprawiamy kolorowym pieprzem, czarnym sezamem i ewentualnie solą himalajską. Smacznego życzy Kategoria: Przepisy , Sałatki i surówki , śniadania i kolacje Tagged: Bonduelle , czarny sezam , groszek , kukurydza , na szybko , na śniadanie , ogórki , papryka , sałatka , serek wiejski , szczypior , Targroch
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatysama pasta, tylko wzbogacona o suszone pomidory. Smakuje naprawdę rewelacyjnie! Tym razem zniknęła razem z krążkami kukurydzianymi o smaku pomidorów i bazylii . Polecam! 200g ciecierzycy 50g sezamu (można użyć pasty tahini) 4-5 suszonych pomidorów z oleju (*) 1 łyżka oleju z pomidorów (w przypadku kiedy używamy sezamu) (**) 2-3 łyżki soku z cytryny 2 ząbki(...)czasie ziarna odcedzić i dokładnie osuszyć. Gotować (w wodzie z 1/2 łyżeczki sody) do całkowitej miękkości (około 1 h). (Nie solić wody, ponieważ ciecierzyca będzie twarda!) Ostudzić. Podprażony sezam zmiksować blenderem (z kminkiem) i dodać odcedzoną ciecierzycę, suszone pomidory, czosnek oraz sok z cytryny. Całość miksować do uzyskania kremowej konsystencji. (Jeśli zamiast kremu wychodzi sucha papka - dolać trochę wody
Di gotujenazwać wersją dla chorych, ale nie tylko osoby z niedomaganiami zjedzą je ze smakiem. 2 piersi z kurczaka paczka suszonych brzoskwiń 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne łyżka masła 2 łyżki sezamu szczypta soli 2 porcje grubego makaronu Mięso rozbijamy na dwa cienkie płaty. Z każdej strony oprószamy solą i pieprzem cayenne. Na środku kotleta układamy podwójny rządek z brzoskwiń. Krótsze(...)brzegi składamy do środka i rolujemy zgrabną roladkę.Układamy łączeniem do spodu i odkładamy na 20 min aby całość stężała. Na suchej patelni prażymy sezam, aż się ładnie zarumieni i zacznie uwalniać charakterystyczny zapach. Zdejmujemy sezam na talerzyk, a na patelni rozgrzewamy masło i układamy roladki ( łączeniem do spodu) smażymy wolno aż się ładnie zarumienią i w całości
Dieta moja pasjaDziś przepis na wyśmienitego kurczaka, który stanie się chyba moim ulubionym. Chrupiący z wierzchu, w lepkiej słodko-słonej glazurze z dodatkiem sezamu - mniam! :) Przyznam, że nie jestem fanką pieczonego kurczaka, ani tego pieczonego w całości, ani tego rozczłonkowanego. Gdy już mam zjeść drób to częściej decyduję się na pierś z kurczaka, ale czasami przychodzi taki czas, że trzeba się(...)wystawieniu powinien być upieczony i chrupiący oraz gotowy do obtoczenia w glazurze. Glazura teriyaki: pół szklanki sosu sojowego 2-3 łyżki brązowego cukru 2 łyżki miodu 1 łyżka ziaren sezamu Jeśli macie ulubiony sos teriyaki to możecie użyć gotowego i dodać tylko sezam, ale jeśli w domowej spiżarce jest sos sojowy i kilka dodatków, to nie musicie martwić się
Cooking Monsterdodatku oleju, cukru, czy soli, ewentualnie po szczypcie dwóch ostatnich. Co ciekawego zauważyłam? Robiąc masło orzechowe czy właśnie tahini, wystarczy dodać jedynie po szczypcie soli i cukru, by orzechy/ziarna sezamu mieliły się o wiele łatwiej na znacznie gładszą konsystencję niż bez ich dodatku. Przetestujcie to i zaskoczcie się tak jak ja! Na moim blogu znajdziecie już kilka przepisów z dodatkiem(...)prawdziwego, domowego tahini, a m. in. na hummus klasyczny , hummus z pieczoną dynią , hummus z pieczonymi burakami , sos tahini z pomarańczą . Składniki: - dowolna ilość sezamu *opcjonalnie: szczypta soli i cukru Sezam umieszczamy na suchej patelni i na wolnym ogniu delikatnie prażymy, by uwydatnić ich aromat, lecz uważając by ich nie przypalić! Uprażony sezam przekładamy do misy blendera wraz
Be Fit Be Strongskładnikōw, po kere niyftorzi łarzōm do aptyki. Bierymy sie za robota. Co potrza? 1 szkl ōnka mōnki żytni razowyj 1 szklōnka mōnki pszynny razowyj (graham) 0,5 szklōnki nasiōn sezamu 4 szklōnki m ōnki pszynnyj (biołyj) 5 dkg drożdży 3 łeżki masła 2 łeżki soli 1 jajco 2,5 szklōnki mlyka Mlyko wlyjcie do jakego gorczka, dejcie tam masło(...)trocha zaczły robić. Jo niyroz 5 rozgrzywōm leko bratruła (tak na 50 stopni), wyłōnczōm i wrołżōm 6 tam miska, żeby sie te drożdże fajnie wygrzoły. Niyskorzi wsujcie tam sōl, sezam (pamiyntejcie, żeby łostawić go trocha we szklonce na posucie 7 naszych bōłek z wiyrchu) i wyrōbcie te ciasto. Łostowcie je tera tak na 0,5 godziny, ale pamiyntejcie, że przi
Chop w kuchniCukierence „Zdrowa Środa”. Tak więc w każdą środę będę umieszczać przepis na zdrowsze słodkości, desery. Dzisiaj zapraszam na smaczne, szybkie i bardzo proste w przygotowaniu kuleczki z daktyli z sezamem. Pożywne, słodkie, choć bez dodatku cukru i wegańskie. Zdrowa przekąska zamiast typowych słodkości. Wszystkie składniki przekładamy do blendera i miksujemy. Dla smaku możemy dodać skórki pomarańczowej i uprażyć sezam(...)dodać odrobinę aromatu. Jeśli nie mamy syropu, możemy dodać miodu. Bardzo polecam… (inspiracja ze strony good to know ) Kuleczki daktylowe z sezamem bez cukru, wegańskie Składniki: 120g sezamu (radzę uprażyć go na suchej patelni, kuleczki będą smaczniejsze) 120g orzechów 120g daktyli 3 łyżki kakao bez cukru 5-6 łyżek soku pomarańczowego – świeżo wyciśniętego 1 łyżka syropu z agawy
Mała Cukierenkaczemu odkryłam, że w mojej rodzinie są trzy miłośnicy chałwy :) Składniki: 200g sezamu 3 łyżki płynnego miodu 1 laska wanilii Przygotowanie: Sezam uprażyć na suchej patelni uważając aby nie zbrązowiał, ponieważ będzie gorzki. Uprażony sezam zmiksować(...)konsystencji papki. Już w tym momencie można poczuć zapach chałwy. Z laski wanilii wyjąć nasionka i dodać do sezamu. Dobrze wymieszać. Na koniec dodać miód i dobrze połączyć. Ja dałam 3 łyżki miodu, ale można więcej, wtedy chałwa będzie bardziej klejąca. Moja wyszła lekko krucha i taka konsystencja mojej rodzince odpowiada
Amatorka kuchennajest duże ryzyko, że wyjdzie zakalec. Ja upiekłam osobno ciasto kruche, osobno blat kokosowy i dopiero wtedy przełożyłam je dżemem - wyszło pysznie. I jeszcze uwaga co do wierzchu z sezamem - ma to do siebie, że po upieczeniu jest dość twardy, mięknie dopiero po ok 2 dniach w lodówce, dlatego polecam upiec oba kruche blaty wcześniej. SKŁADNIKI: (forma ok 25x35(...)szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g masła/margaryny 5 żółtek 2 łyżki kwaśnej śmietany WARSTWA SEZAMOWA 1 szklanka sezamu (z czubkiem) 1/4 szklanki cukru 40 g masła/margaryny 2 łyżki miodu BLAT KOKOSOWY 5 białek 3/4 szkl cukru 150 g wiórek kokosowych MASA CHAŁWOWA 1/2 szklanki
Kto ugości moich gości?TAHINI Aksamitna pasta z lekko podprażonych nasion sezamu o orzechowym smaku. To właściwie masło sezamowe powstające w procesie rozdrabniania uprażonych nasion. Pastę sezamową tahini łatwo przygotować w domu. Sezamowa pasta jest idealna w diecie wegetariańskiej i wegańskiej, jako dodatek do przeróżnych dań. Najbardziej znane to hummus i i baba ghanous. Można również wykorzystać(...)chałwy, lodów lub sezamek. W Azji sezam uważany jest za symbol nieśmiertelności - jest bogaty w magnez, aminokwasy, w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Bogate źródło wapnia i białka. Składniki: 200g nasion sezamu 2-3 łyżki oleju np.sezamowego, rzepakowego Nasiona sezamu wsypałam na suchą i rozgrzaną patelnię. Prażyłam go ciągle mieszając przez kilka minut. Powinien
potrawyregionalneSkładniki: Kotlety: cieciorka (1 puszka 400 g) mąka kukurydziana (3 łyżki) sezam (4 łyżki) łuskane pestki dyni (2 łyżki) czosnek (1 ząbek) bułka tarta (1/2 szklanki) olej lub oliwa (do smażenia) Sos: pieczarki (15 dag) pestki dyni (1/3 szklanki) mleko kokosowe (1 szklanka) sól oliwa lub olej (do smażenia) Czas przygotowania: 30 min Liczb porcji: 3 Przygotowanie: Kotlety: Cieciorkę odcedzamy(...)Dodajemy do niej wyciśnięty ząbek czosnku. Blendujemy. Sezam i pestki dyni prażymy, aż sezam się lekko zarumieni. Cieciorkę mieszamy z sezamem i pestkami dyni. Dodajemy mąkę. Jeśli ktoś ma ochotę może dodać ulubione przyprawy. Ja tego nie zrobiłam. Formujemy kotlety. Obtaczamy w bułce tartej. Smażymy. Sos: Pieczarki myjemy i kroimy. Smażymy. W trakcie smażenia solimy. Pestki dyni
Weganka gotujePyszne, rozpływające się w ustach indyjskie ciasteczka z dodatkiem sezamu, kardamonu i orzechów nerkowca. Przepis znalazłam na stronie ' Kuchnia Azjatycka '. Zapraszam do pieczenia! Składniki na 24 ciasteczka: 350 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki soli 60 g białego sezamu + do posypania 250 g masła o temp. pokojowej 280 g drobnego cukru(...)wypieków 1 jajko 2 łyżki mleka orzechy nerkowca CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, kardamon, sól i sezam. Odstawiamy na bok. 2. W misie miksera umieszczamy masło i cukier. Ubijamy na gładką, puszystą masę. Nie przerywając ubijania, dodajemy jajko oraz mleko, a następnie partiami wsypujemy mąkę. 3. Piekarnik rozgrzewamy
Tajskie smakifioletowy kolor :) Zapraszam do przygotowań! Składniki na 2 porcje: 250 ml mleka sojowego 150 g mrożonych lub świeżych jagód 2 suszone morele 2-3 orzechy pekan 1 łyżeczka nasion sezamu 1 łyżeczka syropu klonowego CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: suszone morele i i orzechy pekan zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie odcedzamy(...)płuczemy pod bieżącą wodą i umieszczamy w misie blendera. Dodajemy jagody, mleko sojowe, nasiona sezamu i syrop klonowy. Miksujemy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Na zdrowie! :) DLACZEGO TO DZIAŁA? Oczy do prawidłowego działania potrzebują wielu witamin i minerałów. Witaminy A, E i C to witaminy dla oczu, które uzupełniają swoje działanie: unieszkodliwiają wolne rodniki w tkankach, budują białka odpowiedzialne
My Culinary Artzrobić sama. To banalnie proste, a co najważniejsze to ja decyduję czym ją posłodzę i jakich użyje dodatków. Prawidłowo wykonana chałwa powinna mieć gładką konsystencję, bez widocznych ziarenek sezamu. Niestety z moim blenderem to nie takie proste, nie do końca udało mi się ją zmielić tak jak chciałam. Ale co tam, i tak jest pyszna. Uwaga - zdrowa(...)bardzo kaloryczna!:) Składniki: 250 g sezamu 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżki kakao niesłodzonego laska wanilii 1. Sezam podpraż na suchej patelni do uzyskania złocistego koloru. Nie może być zbyt mocno przypieczony, bo stanie się gorzki. Cały czas mieszaj! 2. Przełóż do dużego naczynia, wciąż mieszając gorące ziarenka. 3. Gdy sezam wystygnie, wrzuć go do blendera i rozdrabniaj do czasu
Powiedz dietom niedzieci i nie tylko :) Zbożowe batoniki pełne witamin i minerałów . Świetne również na drugie śniadanie. Są sycące, słodkie i oczywiście bez dodatku białego cukru. Składają się z płatków owsianych, sezamu, migdałów, słonecznika, rodzynek, żurawiny, miodu i marchewki :) O każdym z tych składników i o jego walorach odżywczych można by sporo dobrego napisać :) Polecam wszystkim! Składniki: (ok. 15-20 batoników(...)marchewki obranej i startej na tarce 160 g migdałów 50 g sezamu 160 g mąki pszennej 200 g płatków owsianych 100 g łuskanego słonecznika 50 g rodzynek 50 g żurawiny 4 jaja 200 ml miodu 200 ml oleju rzepakowego lub oliwy extra vergine Przygotowanie: Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia (u mnie prostokątna forma 24cm x 28cm). Piekarnik nagrzać
Moja Delicjaskładniki * 125 g masła lub margaryny * 1 jajko * 1 żółtko * 3 łyżki Nutelli * 2 łyżki kakao * 2 szklanki mąki pszennej * 1/2 szklanki sezamu * 3/4 szklanki cukru * 1 łyżeczka sody oczyszczonej * sezam do obtaczania ciastek Sposób wykonania Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodać jajko, żółtko, Nutellę i jeszcze chwilę ucierać. Następnie dodać przesianą mąkę, sodę, kakao, sezam, wymieszać i zagnieść ciasto(...)folię spożywczą i wstawić na ok. 30 min do lodówki. Po wyjęciu z lodówki odrywać kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego, robić kulkę, spłaszczać, a następnie wierzch obtaczać w sezamie. Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180°C, ok. 15 min. Upieczone ciastka studzić na kratce
Mix smakuskładniki* 1 szklanka sezamu* 100 g margaryny* 1 jajko* 70 g cukru ciemnego* 70 g cukru kryształu* 1 cukier wanilinowy* 1/2 łyżeczki cynamonu* 1/4 łyżeczki soli* 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej* 1 i 1/4 szklanki mąki pszennejSposób wykonaniaSezam uprażyć na suchej patelni.Miękkie masło utrzeć z cukrami i cukrem wanilinowym, dodać jajko i ucierać aż wszystko się połączy.Dalej ucierając dodawać(...)sodą i solą. Na koniec dodać 1/2 szklanki sezamu.Ciasto wstawić na ok. 1-2 godziny do lodówki.Schłodzone ciasto nabierać łyżką, formować kulki wielkości włoskiego orzecha, obtaczać w pozostałym sezamie i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie, gdyż ciasto się rozleje.Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temp. 190 stopni
Mix smakuSkładniki: - 6 kotletów schabowych- 2 jajka- mąka tortowa (do panierowania)- ½ czerwonej papryki- kawałek młodego pora- 6 plasterków sera żółtego- 6 plasterków schabu wędzonego (lub szynki)- 80g wiórków kokosowych- 150g sezamu- sól morska- świeżo zmielony pieprz- olej kokosowy Odcinamy nadmiar tłuszczu, część pozostawiając, aby mięso nie było za suche. Kotlety bardzo dokładnie i cienko rozbijamy (oczywiście najlepiej wkładając kolejno(...)kładziemy na mięso i zawijamy. Na tarce ścieramy skórkę z wyparzonej cytryny, którą nakładamy i wcieramy w roladki. Następnie robimy panierkę. Mielimy razem 80g wiórków kokosowych i ok. 100g sezamu. Przesypujemy do miski, w której będziemy panierować mięso, dodajemy pozostałość niezmielonego sezamu, ok. 50g – mieszamy. Jajka lekko ubijamy. Do kolejnej miseczki wsypujemy mąkę. Roladki panierujemy w mące (nadmiar otrzepujemy), następnie
mojewypiekiinietylkoSezamki - to popularne batoniki przygotowywane z prażonych ziaren sezamu, miodu oraz cukru. Sezamki to smak dzieciństwa, gdzie królowały proste słodycze o niezapomnianym smaku. Znane "ciastka" możemy przygotować samodzielnie w domu, są równie smaczne jak te sklepowe, a nawet lepsze.... Sezamki są stosunkowo zdrowe w porównaniu do innych łakoci, dlatego warto przygotować je dla dzieci. Zaspakajają ochotę na "coś(...)słodkiego", a przy tym są przepyszne. Domowe Sezamki - Składniki:1/4 szklanki miodu1/2 szklanki cukrułyżeczka margarynyszczypta sody oczyszczonejok. 130 g ziaren sezamuDomowe Sezamki - Sposób przygotowania:Ziarna sezamu podprażamy na suchej patelni.Prostokątną formę do pieczenia lub tackę wykładamy papierem do pieczenia.Do garnka wsypujemy cukier i dodajemy miód. Podgrzewamy na małym ogniu przez ok. 20 minut ciągle mieszając, tak aby składniki
Słodka Stronabułki, jakie do tej pory upiekłam, i zmienił zdanie dopiero, kiedy spróbował kolejnych.Delikatne, puszyste, a jednocześnie zaskakująco sycące. Pięknie pachną ziołami, w dodatku wyglądają naprawdę ślicznie. Chrupiąca skórka z sezamem dopełnia całości. Jeśli jeszcze nie macie pomysłu na niedzielne śniadanie, upieczcie bułeczki - nie wymagają dużo czasu, a sprawiają, że posiłek nabiera zupełnie innego charakteru.Ziołowe bułeczki z sezamemSkładniki(...)Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Wstawić do lodówki na noc.Wyjąć blachę z lodówki 30 minut przed planowanym pieczeniem.Bułeczki opędzlować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać sezamem. Każdą naciąć wzdłuż ostrym nożem.Piec w 190 st. C. przez 20-25 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!Bułek będzie teraz na blogu jeszcze trochę - popadłam w lekką formę uzależnienia
Pożeraczka, czyli raz adobrzeniesmacznym tworem chemicznym. Co innego bułka zrobiona samodzielnie. Przepis, który podaję idealnie nadaje się na bułki do hamburgerów. Są puszyste, mięciutkie, fajnie zarumienione z wierzchu i obowiązkowo posypane sezamem (lub makiem jeśli nie lubicie sezamu). Po upieczeniu i wystudzeniu (jeśli nie zjecie jeszcze ciepłych na kanapki), wystarczy taką bułeczkę przekroić na pół i położyć na chwilę na silnie rozgrzanej patelni(...)jajko + 1 do posmarowania wierzchu 2 lekko czubate łyżeczki drożdży instant 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli morskiej 4 łyżki mleka 3/4 szklanki wody 1 łyżeczka oleju garść ziaren sezamu Do mleka dodajemy masło i podgrzewamy, aż masło się rozpuści – dodajemy wodę – mikstura powinna być letnia (lekko ciepła). W dużej misce mieszamy mąkę z drożdżami, solą i cukrem
Poezja smakuIzraelem. Mnie zasadniczo obchodzi jedynie to, że jest to smaczna alternatywa do kanapek ;)Oryginalnie do hummusu powinno się używać pasty tahini, jeśli takową mamy, lista składników zmniejsza się o sezam i dwie łyżki oliwy. Ponadto używać powinniśmy oleju sezamowego. Ja takiego nie miałam, zastąpiłam więc oliwą i też wyszło :) Zamiast ciecierzycy z puszki spokojnie dodać można ugotowaną, pamiętając jednak(...)wymaga ona wcześniejszego namoczenia.Składniki: - puszka ciecierzycy - 5 łyżek sezamu- 3 łyżki oleju / oliwy- 1 cytryna- ząbek czosnku- woda- sól Przygotowanie hummusu jest naprawdę bardzo proste - na suchej patelni prażymy sezam. Nie może się on przypalić, ale powinien być lekko zarumieniony. Teraz już z górki - sezam wrzucamy do misy blendera, dodajemy do niego 2 łyżki oliwy, blendujemy na gładko (mamy
Kulinarne zapędy KokosaJest to wariacja przepisu na razowe chrupkie pieczywo pełnoziarniste . Postanowiłam poeksperymentować i dodać jeszcze płatki owsiane, dodać więcej sezamu i posypać nim obficie chlebek przed upieczeniem. Zdecydowanie jestem zadowolona z efektu, mój Ślubny też :-) Chrupkie sezamowe pieczywo razowe Składniki: 1 szklanka mąki razowej żytniej 1 szklanka otrębów żytnich 3 łyżki płatków owsianych 4 łyżki słonecznika 4 łyżki siemienia lnianego(...)łyżki sezamu 2 łyżki oleju 2 szklanki wody 1 łyżeczka soli sezam do posypania Wykonanie: Mieszamy suche składniki, dodajemy do nich mokre. Dokładnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy olejem i rozprowadzamy po nim masę, najcieniej jak to możliwe. Posypujemy obficie sezamem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni 30 minut, następnie zmniejszamy do 150 stopni i pieczemy kolejne
Kulinarne przygody Gatitygram Pak Choy kilka liści Marchewka 1-2 sztuki Seler naciowy 1-2 łodygi Cebula 1-2 sztuki Imbir kawałek Czosnek 3-5 ząbki Jajko Tofu wędzone 50 gram Sezam garść Olej rośliny kilka łyżek Olej chili do smaku Sos sojowy do smaku Szczypiorek Sól do smaku Pieprz świeżo zmielony do smaku Przygotowanie Po pierwsze grzyby Shitake zalej gorąca wodą(...)czwarte tofu pokrój w kostkę, rozgrzej nieprzywierającą patelnię, wlej odrobinę oleju roślinnego i wrzuć kostki tofu, kiedy będą już ładnie pod pieczone, wlej trochę sos sojowy i wsyp garść sezamu, grzej całość, aż płyny odparują, a sezam cudownie oblepi tofu. Kiedy tofu się smaży, makaron gotuję, ramen bulgocze ugotuj jajka na twardo. Na koniec nałóż makaron, wlej bulion, dodaj marchewkę
RafalCookKolejny prosty pomysł na urozmaicenie smaku kotletów które tak wszyscy lubimy. Dodatek sezamu nadaje bardzo przyjemnego smaku kotletom oraz fajnie chrupie podczas jedzenia. Składniki na 4 kotlety: 4 sznycle z indyka lub kurczaka 5 łyżek mąki pszennej lub kukurydzianej (można pomieszać) 5 łyżek sezamu 2 małe jajka sól, pieprz, papryka słodka, czosnek suszony, ewent. wasza ulubiona przyprawa do kotletów olej(...)Plastry lekko rozbijamy, oprószamy przyprawami i odstawiamy (można na kilka godzin a można na chwilę do lodówki) 2. Jajka roztrzepujemy z dodatkiem soli i pieprzu. 3. Mąkę mieszamy z sezamem (ja czasami do mąki dodaje jeszcze trochę przypraw aby kotlety naprawdę były aromatyczne zwłaszcza jak nie miał czasu poleżeć w przyprawach w lodówce) 4. Każdy kotlet najpierw moczymy w jajku
Gotowanie...to proste !Ryba: 500 g halibuta 4 łyżki sosu sojowego 4 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżka miodu 10 łyżek mąki kukurydzianej 2 jajka 7 łyżek bułki tartej 2 łyżki białego sezamu 2 łyżki czarnego sezamu Olej sezamowy do smażenia Przygotowanie: Fasolkę oczyszczamy, kroimy na małe kawałki. Cebule kroimy w piórka. Podobnie por. Brokuł dynię i ziemniaki(...)bulionu i mleka kokosowego. Dusimy na dużym ogniu do miękkości warzyw. Sos sojowy, ostrygowy i miód łączymy, wkładamy kawałki halibuta. Zostawiamy na godzinę. Bułkę tartą mieszamy z sezamem białym i czarnym. Kawałki ryby obtaczamy w mące, rozkłóconym jajku oraz w bułce z sezamem. Smażymy na rumiano na oleju sezamowym. Rybę podajemy na warzywach z dodatkiem curry
R'n'G Kitchenubiegłym roku królowały gniazdka inaczej pączkihiszpańskie a dziś przygotowałam Griwech - algierskie ciasteczka. W smaku zupełnie przypominają mi chruściki lecz zamiast cukru pudru posmarowane są płynnym miodem i posypane sezamem. Może nie wyszły idealnie ale polecam, bo są naprawdę smaczne Składniki ciasta: 500g mąki pszennej 4g drożdży instant 2 opakowania cukru ze skórką pomarańczową (po15g) 1 jajko 150 g masła szczypta(...)letniej wody Olej rzepakowy lub olej kokosowy do smażenia Dodatkowo: Oryginalnie przygotowuje się syrop na bazie wody z kwiatów pomarańczy oraz cukru, w którym maczane są ciastka i obsypuje sezamem. U mnie płynny miód gryczany oraz sezam. Przygotowanie: Suche składniki wsypać do miski, dodać roztrzepane jajko oraz roztopione i wystudzone masło. Do tego dodawać stopniowo letnią wodę i zagnieść gładkie
W garach u Gosiorkiszowy po połowie) - 105g osuszonych owoców (u mnie świeże daktyle bez pestek, gruszka, morele i żurawina) - 20g orzechów (u mnie pekan i migdały) - 10g siemię lniane - 10g słonecznik - 5g sezam - 260g (ml) filtrowanej lub źródlanej wody Dodatkowo: - otręby do obsypania formy i na wierzch - ziarna do posypania góry chleba (dałam siemię lniane i sezam) W misie umieszczamy wszystkie składniki(...)drewnianą łyżką tak, by wszystkie składniki się połączyły (orkisz i żyto nie wymagają długiego wyrabiania). Następnie przekładamy masę do przesmarowanej delikatnie formy, dno wysypane otrębami (ja dałam też trochę sezamu). Ubijamy dokładnie łyżką maczaną w wodzie, miejsce przy miejscu. Wygładzamy i obsypujemy otrębami oraz ziarnami (u mnie sezam i siemię lniane). Spryskujemy wodą (gwarancja przyklejenia się ziaren) i odstawiamy
Smaczne Zdroweduże marchewki 2 małe cukinie 2 mała cebule 1 duża papryka 6 pieczarek 1 jajko 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850 1 łyżeczka ziół prowansalskich pieprz sól sezam do obtoczenia margaryna Optima Omega 3 SOS: 1 mały kubek jogurtu greckiego 1/2 ogórka garść listków mięty sól pieprz Wszystkie warzywa poza papryką ścieramy na tarce. Paprykę kroimy w drobną kosteczkę(...)ciasto z lodówki i formujemy zgrabne kotlety. Masę najlepiej nabierać łyżką, aby były jednej wielkości. Dzięki temu, będą się smażyły w takim samym tempie. Gotowe placuszki obtaczamy w sezamie. Sezam nada lekko orzechowego smaku oraz ukryje warzywa przed dziećmi :) Na niewielkiej patelni roztapiamy łyżkę margaryny Optima Omega 3 i układamy na niej kotlety, nie za ciasno, aby łatwo się
Kuchnia od dwojgaŁososia w teriyaki jedliśmy w pewnej chińskiej knajpce. Podany był na sporej ilości ryżu z warzywami, posypany sezamem. Oj, pyszne to było i to bardzo. Po powrocie do domu przez kilka dni chodziła za nami chęć przygotowania takiego łososia w domu. I wiecie co? Udało się! Polecam. 4 filety z łososia 1/2 szkl. sosu teriyaki sok z 1/2 limonki(...)łyżki miodu 1 mały ząbek czosnku 1 łyżeczka tartego imbiru 1/2 łyżeczki posiekanej papryczki chili 2 łyżeczki oleju sezamowego 1/4 szkl. ziaren sezamu Z umytego i osuszonego łososia wyjmujemy ości oraz wycinamy skórę. W misce mieszamy sos teriyaki, sok z limonki, miód, czosnek, imbir i chilli. Przygotowaną marynatą smarujemy łososia z obu stron. Odstawiamy na godzinę do lodówki
Smaki Na TalerzuSałatka idealna na piątkowe śniadanie - świeży szpinak, czerwona cebulką i gotowane jajka polane sosem jogurtowo-musztardowym oraz posypane podprażonym sezamem. Pomysł na prostą do przygotowania i bardzo smaczną sałatkę. Składniki: 3 garście świeżego szpinaku 1 mała czerwona cebulka 2 jajka ugotowane na twardo 3 łyżki sezamu sos 2-3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka musztardy sarepskiej(...)cienkie półtalarki. Jajka obrać i każde przekroić na 4 części. Jogurt, majonez i musztardę wymieszać ze sobą. Ewentualnie sos doprawić solą oraz pieprzem. Rozgrzać suchą patelnię i podrumienić sezam. Szpinak przełożyć na talerze bądź do miski. Następnie ułożyć cebulkę, pokrojone jajka. Całość przed podaniem polać sosem i posypać podprażonym sezamem
UgotowaćDomowe sezamki to popularne batoniki przygotowywane z prażonych ziaren sezamu, cukru oraz miodu, są świetną przekąską dla dzieci, doskonale zaspakajają ochotę na coś słodkiego, więc zawsze warto je mieć pod ręką. Przygotowuje się je błyskawicznie i w podobnym tempie znikają ze stołu. składniki na około 30 sztuk 1 szklankę sezamu 1 szklankę cukru kryształu 2 łyżki wody(...)łyżki miodu dodatkowo 2 duże kawałki papieru do pieczenia przepis Sezam wsypujemy na suchą patelnię i podprażamy go na złoty kolor często mieszając około 2 minut po czym wsypujemy do jakiejś miseczki. Do garnka wsypujemy cukier, wlewamy wodę i całość podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając aż zrobi się szklisty syrop, następnie dodajemy miód i wszystko razem łączymy
Smakowite Daniakawałków sushi) - 400 g ryżu do sushi - 4 łyżki octu ryżowego - 1,5 łyżki cukru - 0,5 łyżeczki soli - 6 płatów nori - awokado - ogórek zielony - sałata - serek philadelphia - majonez - sezam prażony - prażone pestki słonecznika - sos teriyaki - 300 g filetu z łososia* - 300 g steku z tuńczyka* * jeżeli mamy zamiar jeść rybę na surowo - upewnijmy się, że jest świeża! Uprzedźmy sprzedawcę(...)ryż, wtedy boczne kawałki będą bardzo efektowne) 6. Za rybą układamy pozostałe składniki (sałata, awokado, ogórek, tykwa, rzodkiew) starając się zrobić to jak najbardziej ciasno. 7. Ewentualnie posypujemy ziarnami sezamu lub/i słonecznika. 8. Przystępujemy do zawijania: chwytamy brzegi maty, unosimy w górę i ścisło zawijamy. Polecam obejrzeć kilka filmików na youtube, bardzo sobie ułatwicie sprawę :) 8. Bardzo ostrym nożem kroimy
Cook&Lovełyżeczka cukru łyżeczka ciepłej wody składniki na bajgle: 600g mąki pszennej 1 jajko 2 łyżki oleju łyżeczka soli 75ml ciepłego mleka 175ml ciepłej wody dodatkowo: jajko do posmarowania bajgli sezam Przygotowanie bajgli: Drożdże kruszymy do kubeczka, dodajemy do nich cukier i wodę, mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut do podrośnięcia. W dużej misce łączymy ze sobą wszystkie składniki(...)pół i skręcamy wokół własnej osi, tworząc świderek. Łączymy oba końce nadając kształt bajgla ( zobacz tutaj ). Uformowane bajgle przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut do podrośnięcia. Sezam prażymy na suchej patelni, do momentu, aż się ładnie zarumieni. Przesypujemy do głębokiego talerza, lub miski. Po 30 minutach smarujemy każdego bajgla roztrzepanym jajkiem i obficie posypujemy sezamem, lub maczamy w sezamie
NiePieprz.plprzekąska . Można ją pałaszować na ciepło lub zimno. I jak tu się oprzeć? Składniki 400 g fasolki szparagowej 2 łyżki lub wedle uznania masła sezamowego - tahini jasne, gęste sezam świeżo prażony do posypania sól morska gruboziarnista Przygotowanie przygotuj tahini z przepisu Masło sezamowe jasne - tahin i (w wersji gęstej) ugotuj fasolkę zgodnie z przepisem Gotujemy fasolkę szparagową w szybkowarze(...)sezamowe zaczęło obtaczać fasolki - jeśli skleją Ci się strączki, delikatnie rozdziel je przy pomocy widelca gdy tylko fasolki będą już obtoczone w tahini, posyp całość niedużą ilością sezamu - potrząsaj patelnią, aby sezam obtoczył ładnie fasolki gotowe fasolki wyłóż na talerz, posyp delikatnie świeżo prażonym sezamem i gruboziarnistą solą morską
Szybko Szybkowarszklanka ciepłej wody * - 4 łyżki ciepłego mleka - 4 łyżki oliwy - 35g świeżych drożdży - 2 płaskie łyżeczki cukru (do rozczynu) - 2 płaskie łyżeczki soli morskiej - garść pestek dyni - garść sezamu - garść otrębów orkiszowych Dodatkowo: - olej i otręby orkiszowe do posmarowania i oprószenia foremek - pestki dyni, sezam i otręby orkiszowe do posypania chleba * szklanka – u mnie metalowa miarka o pojemności(...)mąki pszennej (z 400g). Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut, aż rozczyn „ruszy”. Do misy miksera przesiewamy obie mąki. Dodajemy sól oraz po garści pestek dyni, sezamu i otrębów orkiszowych. Wlewamy rozczyn, maślankę i cieplą wodę (w oryginale było, aby wodę dodawać porcjami, ja dałam od razu całość). Włączamy mikser z hakiem i wyrabiamy ciasto
mojewypiekiinietylkoŚmietankowiec z sezamem to lekko odmieniona wersja klasycznego biszkoptu z galaretką, owocami i bitą śmietaną. I nie chodzi jedynie o prażony sezam na wierzchu :) W śmietankowcu śmietana (18%) ubijana jest ze słodzonym mlekiem skondensowanym i lekko usztywniona żelatyną. Smak galaretki i użyte owoce zależą od upodobań. Ja wybrałam galaretkę z owoców leśnych, która bardzo pasuje do malin i borówek. Składniki(...)litr śmietany 18% 400 ml skondensowanego mleka słodzonego (w puszce) 2 czubate łyżki żelatyny 2/3 szklanki wrzątku Warstwa galaretowa: 3 galaretki 900 ml wrzątku owoce Dekoracja wierzchu: kilka łyżek sezamu (podprażonego na suchej patelni) 120 ml skondensowanego mleka słodzonego (pozostała część z puszki) owoce Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Jaja w temperaturze pokojowej rozdzielamy – białka i żółtka osobno. Białka ubijamy
Trzeci talerzmąki orkiszowej 25 g drożdży 60 ml maślanki 6 łyżek masła, roztopionego 250 ml wody, ciepłej 3 łyżki cukru 1 i 1/2 łyżeczki soli opcjonalnie 2 łyżki zmielonego sezamu dodatkowo: 1 jajko do posmarowania 1 łyżka oliwy sezam do posypania wykonanie: W dużej misce dokładnie mieszamy drożdże z ciepłą wodą, 1 łyżką cukru oraz ok. 50 g mąki, odstawiamy(...)ciepłe miejsce na ok. 10 min. Gdy rozczyn podrośnie dodajemy pozostałą mąkę, cukier, sól, masło, maślankę oraz opcjonalnie zmielony sezam. Wszystko mieszamy a następnie wyrabiamy przez ok. 10 min., aż ciasto będzie elastyczne, i będzie odchodzić od ręki. Formujemy kulę, wierzch smarujemy oliwą. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na ok. 60 min. do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto dzielimy
Domowy Smak Jedzeniaszklanki* ugotowanej kaszy jaglanej - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku - 2 marchewki - 1/2 szklanki ziaren słonecznika - 1/4 szklanki ziaren dyni - 1/6 szklanki złocistego siemienia lnianego - 1/4 szklanki sezamu - sól i pieprz do smaku (u mnie kolorowy) - 1/2 łyżeczki kurkumy - 1/2 łyżeczki wędzonej papryki - 1 jajko (w wersji wegańskiej zamienić na zmiksowane jabłko) - 1/2 łyżki skrobi ziemniaczanej - olej kokosowy(...)podsmażenia cebuli i czosnku - kumin (można pominąć) - kozieradka (pominęłam) +dodatkowo: - ziarna do obtoczenia kotletów: słonecznik, siemię lniane, sezam, itp. - szczypior do posypania - ulubiony sos, u mnie pieczarkowy *szklanka 250ml Na suchej patelni podprażyć sezam (tylko chwilę, by się nie spalił). Tak samo postępować z pozostałymi ziarnami, patrz prażenie ziaren . Połowę podprażonego słonecznika, dynię, siemię lniane i sezam zmielić w wyciskarce
Smaczne Zdrowekońcu zjadłam solidną porcję upieczonego już sernika. Za dużo...??? ;) Trochę mnie to zaskoczyło, bo nie mam reakcji alergicznych na inne składniki pokarmowe, w tym na suchy sezam. W każdym razie sernik bardzo mi posmakował i zrobię go ponownie. Polecam. SERNIK TAHINI (Tahini cheesecake) Składniki: (forma 24 cm) spód: 150 g herbatników typu(...)Petit 3 łyżki sezamu 1 łyżka miodu 50 g masła masa serowa: 500 g sera (najlepiej już przemielonego) 200 g cukru 1 cukier waniliowy 80 ml śmietany 2 jajka 2 łyżki śmietany 30% 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki pasty sezamowej (Tahini) polewa: 1/2 szklanki pasty sezamowej 2 łyżki śmietany 30% Przygotowanie: spód: Sezam prażymy lekko na suchej
Bon appetit mon amierozgrzewającą zupę krem na bazie ciecierzycy, pomidorów, świeżego imbiru, czosnku i aromatycznego wywaru warzywnego. Jako dodatek do zupy proponujemy chrupiące kawałki pieczonego buraka, z rukolą, olejem sezamowym i ziarnami sezamu (całość komponuje się naprawdę rewelacyjnie!) Zupa wyszła naprawdę prze-pyszna, a jej wielkim plusem jest to, że poza czasem, który jest potrzebny do namoczenia ciecierzycy jest baaardzo szybka w przygotowaniu(...)świeżego, startego korzenia imbiru 2 dość duże buraki 3-4 łyżki oleju sezamowego kilka łyżek oliwy z oliwek do smażenia garść rukoli pół szklanki nasion sezamu świeżo zmielona sól i pieprz dodatkowo - odrobina świeżej gałki muszkatołowej śmietana - do ewentualnego zabielenia zupy , świeże zioła Przygotowanie: Cieciorkę namaczamy w zimnej wodzie, według instrukcji na opakowaniu (ok.12h
Symfonia Smakówmnie od czasu do czasu...oj w sumie to nie pamiętam kiedy to było, ale robię takie niby oszukane schabowe z mortadeli...tym razem do bułki tartej dodałam sezamu...mniam...ja i córka lubimy takie sezamowe panierki...mąż nie za bardzo, więc sezam mieszam z bułką tartą... mortadela jajko zioła Małgorzaty Skworcu bułka tarta sezam Skworcu olej(...)smażenia Mortadelę pokroić w 2-3 milimetrowe plastry. Zamaczać w rozkłóconym jajku wymieszanym z ziołami i obtaczać w bułce tartej wymieszanej z sezamem. Smażyć na rozgrzanym oleju, do zarumienienia panierki
Moje domowe kucharzeniepiersi kurczaka, 4 szalotek, 3 ząbków czosnku, 7 łyżek sosu sojowego jasnego, 1 puszki (350 gram) ananasa, 2 łyżek oleju słonecznikowego, 2 łyżek oleju sezamowego, 3 łyżek nasion sezamu, 400 gram makaronu chow - mein, 2 łyżek miodu, 1 łyżeczki nasion kminu rzymskiego, 1 łyżeczki nasion suszonej kolendry, 1 łyżeczki suszonej trawy cytrynowej, 10 ziaren pieprzu syczuańskiego, 7 goździków, 1 gwiazdki(...)całość nadal podgrzewałem na średnim ogniu do zmięknięcia makaronu. Gdyby płynu na patelni było zbyt mało należy wówczas dodać więcej wody. Na suchą patelnię dodałem 3 łyżki nasion sezamu i prażyłem je, aż zrobiły się lekko przyrumienione. Sezam dodałem do pozostałych składników, pozostawiając niewielką ilość do posypania gotowego dania. Gotowe danie nałożyłem do miseczek, posypałem prażonymi ziarnami sezamu i skropiłem
Wyprawy kulinarnepomidorowej - 1 łyżka oliwy - 1/3 szklanki rodzynek - 2 papryczki pepperoni - 15 kropli tabasco - chili - cynamon mielony - 4 cm kory cynamonu - 4 goździki - 3 łyżki orzeszków arachidowych solonych - 3 łyżki sezamu (+ trochę do posypania potrawy) - 4 łyżki migdałów bez skórek - 1 niepełna łyżeczka nasion kolendry - łyżka cukru - 1/2 łyżeczki soli morskiej - 100 g gorzkiej czekolady - 2 czubate łyżki kakao Przygotowanie(...)mniejsze kawałki, anyż, goździki, kolendrę i korę cynamonu. Smażyć 5 minut, co jakiś czas mieszając. Podlać szklanką bulionu i gotować pod przykryciem przez 15 minut. Migdały, arachidy i sezam zmielić i podprażyć przez 2-3 minuty na suchej patelni. Dodać do sosu razem z kolejną szklanką bulionu, cynamonem, rodzynkami, solą, cukrem i gotować pod przykryciem na maleńkim ogniu przez
W poszukiwaniu inspiracjiChałwa królową słodyczy! Tematem przewodnim obecnego Ciasta na niedzielę były Słodkości z dodatkiem chałwy i/lub sezamu - inspiracji więc do wyboru do koloru :) Dozwolone były zarówno wypieki przygotowywane na gorąco, jak i słodkości w ogóle nie pieczone. Ważne, aby chałwa czy sezam były tu głównym składnikiem. Przepis na drożdżowe buły z dodatkiem chałwy podpatrzyłam u Beaty na blogu Katalog smaków . Już(...)Zajadać ze smakiem! :) WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z: ŻYCIE ZACZYNA SIĘ W KUCHNI - Lekka chmurka chałwowo-śmietankowa bez pieczenia MOJE DOMOWE KUCHARZENIE - Sezamowe ciasteczka szczęścia RÓŻOWA KUCHNIA - Pleśniak z owocami, sezamem i pianka kokosową MOJE MAŁE CZAROWANIE - Blok twarogowo-pistacjowy z pasta sezamową MOJE WYPIEKI I NIE TYLKO... - Chałwa domowa z pistacjami ESMERALDA ZE SMAKIEM - Krówki śmietankowe z sezamem SZÓSTE
Grunt to przepis!dodajemy łyżkę ciepłej wody, brązowy cukier, srirachę. Mieszamy wszystko rózgą do połączenia i rozpuszczenia cukru. Wciskamy dwa obrane ząbki czosnku i starty imbir. Dodajemy olej z orzeszków ziemnych lub sezamu. Gruszkę obieramy, pozbawiamy ją gniazda nasiennego i połowę ścieramy na tarce o drobnych oczkach – powstałą pulpę mieszamy rózgą z marynatą. Drugą połowę można schrupać, nie będzie potrzebna. Szczypior dzielimy(...)patelni grillowej, na żeliwnej blasze lub w woku – bez dodatku tłuszczu – przez około 5-7 minut. Gotowe bulgogi mieszamy z zielonym szczypiorem, rozkładamy porcje na makaron, posypujemy jasnym prażonym sezamem. Podajemy ze schłodzoną sałatką z pikli. Ten przepis to porcja dla dwóch osób. SKŁADNIKI BULGOGI 1 stek wołowy z antrykotu, łaty, o wadze 350-400g ¼ szklanki sosu sojowego+ łyżka
Karo in the Kitchenzrobić z nadmiarem sezamu? Pyszne ciasteczka! Robi się je szybko, znikają w mig i smakują wszystkim! Pyszna do zabrania na jesienny, długi spacer lub wycieczkę. Skutecznie poprawiają humor i dodają energii. Polecam :) Składniki: 100g miękkiego masła 1 1/2 szklanki mąki 1/2 łyżeczki sody 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki prażonego sezamu 1 jajko szczypta soli Przygotowanie: Masło zmiksować z cukrem(...)solą na puszystą masę, dodać jajko i znów zmiksować. Następnie dosypać mąkę z sodą i 1/2 szklanki sezamu, ponownie zmiksować. Uformować wałek, otoczyć w pozostałym sezamie. Zawinąć w folię spożywczą, schłodzić 2 godziny w lodówce. Po tym czasie odkrawać po plasterku i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180'C około 15 minut. Wystudzić na kratce
Cakes By KejtJeśli szukacie kremu smacznego i bardzo oryginalnego, to spróbujcie z pietruszki korzenia go przygotować i z mleczkiem kokosowym całość zmiksować. Curry, kurkuma smaku i koloru ciekawego dodały, a ziarenka sezamu fajnie w kremie chrupały. Składniki: 250 g pietruszki - korzeń, 2 łyżki oleju rzepakowego, 3 szalotki, 1 płaska łyżeczka kurkumy, 1 płaska łyżeczka curry, 400 ml mleczka kokosowego (1 puszka(...)sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 2 łyżki sezamu czarnego, duże marynowane kapary z ogonkiem, ok. 150 ml wody. Przygotowanie: W garnku o szerokim dnie rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną cebulkę i pokrojoną w plastry obraną pietruszkę. Mieszamy i krótko przesmażamy. Dodajemy kurkumę, curry, zalewamy 50 ml wody, mieszamy i dusimy chwilkę pod przykryciem. Następnie dolewamy
Moniki SmakołykiWitajcie Dziś kolejne ciasto na specjalne okazje, trochę z nim zabawy, ale naprawdę warto. Kruche ciasto, sezam, chałwa, a wszystko przełamane odrobiną kwaskowatego dżemu, po prostu nie można się oprzeć. Ja robię je najczęściej na święta, jakoś tak się przyjęło, ale ostatnio zrobiłam je do niedzielnej kawusi i doszłam do wniosku, że trzeba je robić częściej. Ciasto kruche: 3 szklanki(...)lodówce minimum godzinę (dzięki temu będzie idealnie kruche) Ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować 2 placki i przełożyć do blaszki (25x33 cm). Masa sezamowa: 1 szklanka sezamu (z czubem) 1/4 szklanki cukru 1/2 masła (100 g) 2 łyżki miodu Wszystkie składniki wkładamy na patelnię i mieszając przesmażamy aż się ładnie połączą. Wykładamy na jeden z placków i zapiekamy
Cynamonowe szczęścieChiński makaron smażony z tofu, warzywami i sezamem Składniki: - 100g makaronu z fasoli mung - ½ łyżeczki curry - 100g tofu naturalnego(...)łyżeczka miodu naturalnego - łyżka rodzynek - łyżeczka ziaren sezamu Wykonanie: - Grzyby mung zalać wrzątkiem i odstawić na pół godziny - Marchewkę i pora posiekać w plasterki, brokuła posiekać na małe kawałki, czosnek w kostkę, fasolkę przeciąć na krótkie kawałki, a grzyby mung w wąskie paski - Na odrobinie rozgrzanej oliwy podsmażyć czosnek, imbir i chili - Po 30 sekundach dodać pora, grzyby mung
Wegańska kuchnia orientalnapyszne. Najbardziej lubię krewetki z chili, czosnkiem i pietruszką w sosie z białego wina, które są dla mnie podstawą do dalszych modyfikacji. Tym razem dodałam do nich ananasa i sezam, które bardzo fajnie współgrają z krewetkami i tworzą oryginalne w smaku, pyszne danie. SKŁADNIKI ( 2 PORCJE) 20 krewetek tygrysich 1/4 świeżego ananasa 2 ząbki czosnku 1 papryczka chilli 1 łyżka(...)masła 1 łyżka sosu ostrygowego ( można pominąć) 1 łyżka sosu rybnego lub sojowego 1 łyżeczka imbiru sok z połowy limonki 1 łyżeczka białego sezamu 1 łyżeczka czarnego sezamu 1 kilka gałązek świeżej kolendry 100 ml białego wina SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Krewetki oczyścić, usunąć jelita. (Jeśli używamy mrożonych wcześniej rozmrozić i sprawdzić, czy są prawidłowo oczyszczone.) Zamarynować w sosie ostrygowym, rybnym
DefinicjaSmakustało. Nigdy nie wierzyłam tym, którzy mówili, że to takie łatwe. Wymaga tylko cierpliwości, jeśli ktoś ma mały młynek do kawy. Blender ani malakser nie podołają. Składniki : 300 g sezamu szklanka miodu duża garść żurawin Sezam uprażyć na 3 raty na patelni. Schłodzić. Miksować (również na raty) w młynku do kawy na proszek. Uwaga! Będzie wilgotny , bo jednak sezam(...)sporo tłuszczu w sobie. Sezam wysypywać z młynka do malaksera. Dodać miód. Wymieszać. U mnie był to miód skrystalizowany, więc malakser był niezbędny. Jeśli macie miód płynny, może mieszanie łyżką wystarczy. Dodać żurawiny. Wymieszać. Masa będzie miała konsystencję mokrawą i lekko brylącą się, ale jednak będzie się rozsypywać . Przekładać masę na raty do pojemnika w kształcie prostopadłościanu i mocno dopychać
Weekendy w domu i ogrodziesię zastanawiać czy możliwe jest przygotowanie jej w domu. Otóż można i to wcale nie jest trudne :) Chałwa rewelacyjnie wpływa na nasze zdrowie i jest mniej kaloryczna od czekolady! Sezam, z którego jest wytwarzana to bogactwo witamin typu: A, B1, B2, PP, B3, B9, E i H. Zawiera również kwas linolowy, który skutecznie obniża poziom cholesterolu. Co tu więcej mówić(...)Przepisy w dłoń i ruszamy do kuchni! Składniki: 200 g sezamu 3-4 łyżki miodu Dowolne dodatki: rodzynki pistacje orzechy włoskie słonecznik kakao itp. Przygotowanie: Na rozgrzaną, suchą patelnię wsypać ziarna sezamu i uprażyć. Należy je często mieszać i uważać żeby się nie przypaliły. Kiedy delikatnie zbrązowieją, przełożyć do miski i poczekać aż ostygną. Zimny sezam zmielić
Piąty grzech głównyChleb ten pierwotnie powstał w wersji bez sezamu, ale wtedy w smaku był nijaki. Zmieniłam trochę proporcje i wyszedł całkiem smaczny i miękki chlebek. Jest lekko słodki, przypomina bardziej chleb pieczony na drożdżach niż na zakwasie. Jedyne co zmieniłabym w wykonaniu tego chleba to namoczenie mlekiem samej mąki i dosypaniem sezamu razem z pozostałymi składnikami. Ciasto robiłam wieczorem(...)piekłam dnia następnego rano. Co potrzeba, by upiec ten chleb? Ja przesiałam do miski 3 szklanki mąki pszennej typ 650, dosypałam 1/2 szklanki sezamu i całość zalałam 1 i 3/4 szklanki ciepłego mleka - ciasto wyszło dość luźne - przykryłam i odstawiłam na 15 minut. Po tym czasie dodałam łyżeczkę soli, 2 łyżki cukru i 3 łyżki zakwasu pszennego ( konsystencji jogurtu naturalnego
apetytnapieczenieTradycyjne filety z kurczaka jak najbardziej smakują serwowane od czasu, do czasu. Jednak warto spróbować nieco inaczej. Tak też proponuję. Filet z kurczaka w sezamowej panierce. Sezam doskonale smakuje podprażony, a tak się dzieje właśnie w przypadku tego dania. Zapraszam na bloga. SKŁADNIKI: 1 pierś z kurczaka 1 jako 2 łyżki mleka szklanka sezamu sol , pieprz zioła(...)cieńsze i mamy ich cztery. Przyprawiamy sola pieprzem i ziołami. Rozbijamy wkładając do woreczka foliowego. W jednej misce roztrzepujemy jajko z mlekiem, do drugiej wsypujemy sezam. Obtaczamy najpierw w jaku potem kilka razy w sezamie. Kładziemy na rozgrzany tłuszcz i smażymy na złoty kolor z obydwu stron. Podajemy z ziemniaki i dowolną surówką
W kuchennym oknie EwySmażony kurczak z pak choi i sezamem to propozycja na szybki obiad lub lunch. Możemy go podać z makaronem sojowym lub ryżowym, taka wersja najbardziej nam smakuje w domu. Dodatkowo obok kapusty pak choi w daniu pojawiają się inne warzywa: marchewka, cebula i fasolka szparagowa, czyli lekko i zdrowo. Kurczak z pak choi i sezamem Czas przygotowania: 45 minut(...)Składniki: 500 g piersi z kurczaka 1 spora marchewka 1 cebula 150 ugotowanej fasolki szparagowej 1 kapusta pak choi 2 łyżki uprażonego sezamu pierz sos sojowy do smaku olej sezamowy olej do smażenia Wykonanie: Pierś płuczemy w zimniej wodzie, osuszamy i kroimy w paski. Wrzucamy do miski, dodajemy sos sojowy, mieszamy i marynujemy przez 30 minut (może być dłużej). Marchewkę
Kulinarne przygody GatitySmażony kurczak z pak choi i sezamem to propozycja na szybki obiad lub lunch. Możemy go podać z makaronem sojowym lub ryżowym, taka wersja najbardziej nam smakuje w domu. Dodatkowo obok kapusty pak choi w daniu pojawiają się inne warzywa: marchewka, cebula i fasolka szparagowa, czyli lekko i zdrowo. Kurczak z pak choi i sezamem Czas przygotowania: 45 minut(...)Składniki: 500 g piersi z kurczaka 1 spora marchewka 1 cebula 150 ugotowanej fasolki szparagowej 1 kapusta pak choi 2 łyżki uprażonego sezamu pierz sos sojowy do smaku olej sezamowy olej do smażenia Wykonanie: Pierś płuczemy w zimniej wodzie, osuszamy i kroimy w paski. Wrzucamy do miski, dodajemy sos sojowy, mieszamy i marynujemy przez 30 minut (może być dłużej). Marchewkę
Kulinarne przygody GatityGotowe ciasto w lodowce sobie czekało i w co się zamieni nie wiedziało. Migdały, sezam ,słonecznik z pomocą przywędrowały i razem się zmieszały. Do siebie sos z agawy, cynamon zaprosiły i z ciastem wspólnie zwijańce wymyśliły. Smaku Wam nie będę opisywała, tylko do pieczenia zachęcała. Składniki: 50 g tartych migdałów Back Mit, 100 g słonecznika łuskanego Kresto, 50 g sezamu(...)Kresto, szczypta mielonego cynamonu, 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego (2 x 375g). syrop z agawy. Przygotowanie: Migdały, słonecznik, sezam mieszamy z szczyptą cynamonu. Piekarnik nastawiamy na 180°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Jedną porcje ciasta (w kształcie prostokąta) polewamy 3 -5 łyżkami syropu z agawy i za pomocą pędzla równomiernie rozsmarowujemy. Syropu dodajemy stopniowo. Następnie nakładamy przygotowany
Moniki SmakołykiSzybkie i łatwe w przygotowaniu danie obiadowe. Pyszny kurczak w sosie słodko kwaśnym i prażonym sezamem na obiad. Kurczak w sosie słodko kwaśnym Składniki: filet z kurczaka - 1 podwójny papryka żółta - 1 szt papryka czerwona - 1 szt szczypiorek - 1 pęczek przyprawa kebab- gyros - 1 łyżka tłuszcz ryż - 3 woreczki ziarna sezamu - 3 łyżki sos słodko- kwaśny - 1 słoik(...)paski. Do usmażonego mięsa dodać papryki, mieszając wlać sos słodko kwaśny, gotować kilka minut na wolnym ogniu. Szczypiorek umyć, osączyć, pokroić, dodać do sosu, wymieszać. Sezam zrumienić na suchej patelni. Na talerze wyłożyć ryż, kurczaka w sosie, posypać ziarnami sezamu. Smacznego ! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return
Kuchnia Danusikolega Mariusz. Do tego pieczone ziemniaczki i obiad gotowy. Potrawa prosta jak konstrukcja młotka, a efekty.... ? Spróbujcie sami :) Składniki 70 dag piersi z kurczaka 2-3 łyżki drobnego białego sezamu 2-3 rozbełtane jajka 6 łyżek mąki tapioka lub mąki pszennej 400-500 ml rzadkiego jogurtu lub mleka kokosowego masło ghee lub olej do smażenia sól i pieprz(...)kurczak umyć, osuszyć, pokroić w kostkę ok. 1x1,5 cm a następnie zalać mlekiem kokosowym lub jogurtem i odstawić do lodówki na minimum 12 godzin. Mąkę wymieszać z sezamem. Kawałki kurczaka odsączyć, doprawić, zamoczyć w jajku a następnie panierować w mące z sezamem. Smażyć na rozgrzanej patelni lub we frytkownicy do uzyskania jasnozłotego koloru, uważając aby nie przypalić sezamu
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataprzypadnie Tobie do gustu. Ma interesujący, egzotyczny smak, coś pomiędzy wytrawnym a słodkim. Wiem, że ciężko to sobie wyobrazić, ale tak jest. A do tego chrupiące, glazurowane i posypane sezamem i czarnuszką lizaki z tofu. Koniecznie podawaj je tuż po usmażeniu. Po ostygnięciu też są pyszne, ale stają się bardziej gumowe, a mniej chrupkie. Zupę należy przygotować na bulionie(...)pora 2 łyżki oliwy ok. 150 ml cydru 800 ml wywaru warzywnego (składniki i przepis poniżej) 200 ml mleka kokosowego 1 duże jabłko 1 łyżka jasnego sezamu 1 łyżeczka czarnuszki 200 g tofu 1 łyżka oleju sezamowego sól pieprz 2 łyżki syropu klonowego natka pietruszki Wywar warzywny: Posiekaj 2 cebule i podsmaż je w dużym garnku. Po chwili dodaj
Roślinna - blog wegańskipiersi z kurczaka 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej 1 łyżeczka otartej skórki pomarańczowej 1 łyżeczka imbiru 3 ząbki czosnku 2 łyżki sos sojowy 1 łyżka prażonych ziaren sezamu 2 łyżki oleju 1 łyżka oleju sezamowego OlVita Sos: 5 łyżek soku z cytryny 5 łyżek sok z pomarańczy 200 ml wody 2 łyżki białego octu winnego 2 płaskie łyżeczki(...)tego dania. I akurat dobrze się złożyło, ponieważ dostałam do wypróbowania olej sezamowy tłoczony na zimno firmy OlVita . Olej ten powstaje w wyniku tłoczenia na zimno obłuszczonych nasion sezamu. Olej sezamowy ma bardzo ciekawą lekko orzechową nutę. Jest to tłuszcz charakterystyczny dla kuchni orientalnej, ale warto go stosować do innych posiłków, ponieważ zawiera substancje obniżające ciśnienie i zmniejszające ilość
Świat Domowej Kuchnijeszcze się nie znudziła, znaczy się, dobra opcja :) Dzisiaj podzielę się z Wami nowym patentem, będącym jak zwykle wynikiem potrzeby - tym razem wtłoczenia w dzieci słonecznika, dyni, sezamu i różnych takich, na które nagle wyrosły im jakoś bardzo długie zęby. Generalnie nie jestem zwolenniczką zmuszania dzieci do jedzenia czegokolwiek ale z doświadczenia już wiem, że czasem jest to tylko kwestia(...)górskie wsypuję wieczorem do miski ale zanim zaleję wodą dodaję jeszcze po 2 duże łyżki: - zmielonego lnu, - zmielonych pestek słonecznika, - zmielonych pestek dyni, - zmielonego sezamu naturalnego, - zmielonego maku, mieszam wszystko elegancko i dopiero teraz zalewam wodą, mieszam jeszcze raz i jeszcze raz dolewam wody, powiedzmy ok. 2 cm więcej, niż linia płatków, żeby przez
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIESłyszeliście o hummusie? To nie możecie zapomnieć również o jego drugim najważniejszym składniku, czyli tahini. Pastę, która jest zrobiona z sezamu można kupić gotową, albo przygotować ją samemu. Wbrew pozorom jest to naprawdę łatwe. Trzeba tylko robić ją z wyczuciem czy nie była ani za rzadka, ani za gorzka. Składniki: 1 szklanka sezamu 2-3 łyżki oleju sezamowego(...)roślinnego Wykonanie: Sezam uprażyć na suchej patelni. Co chwilę mieszać i uważać by się nie przypalił, bo inaczej pasta może być gorzka. Następnie przesypać sezam do kielicha blendera i miksować powoli dolewając olej. Miksować przez kilka minut, aż pasta będzie gładka
Pasja Smakuoczyszczonego mięsa z piersi kurczaka 4 małe ząbki czosnku 1 papryczkę piri-piri ok. 2 cm świeżego imbiru mały pęczek kolendry (lub ewentualnie natki pietruszki) 2 czubate łyżki ziaren sezamu 1 jajko 1 łyżkę wody sól morską olej do smażenia Dodatkowo: 2 duże marchewki 2 średnie buraki 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek 2 łyżki sezamu sól morską Imbir(...)płuczemy i również drobno siekamy. Mięso mielimy w maszynce (lub blenderze/rozdrabniaczu) i przekładamy do sporej miski. Dodajemy imbir, czosnek, papryczkę i kolendrę, a także łyżkę zimnej wody, jajko i sezam oraz sól. Całość wyrabiamy ręką na jednolitą masę i odstawiamy do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy na frytki. Skrapiamy oliwą, solimy i posypujemy sezamem
Ratunku obiadprezenty zakasuję rękawy i piekę domowe chlebki ze zdrowymi dodatkami. Tym razem chlebek chia, żytnio-orkiszowy na zakwasie. Trzy rodzaje mąki, nasiona chia, pestki dyni, słonecznika i sezamu oraz płatki czosnku niedźwiedziego. Znakomity z oliwą, do kanapek, rewelacyjny z hummusem , różnymi pastami i pasztetami. Rezygnując z czosnku mam chlebek uniwersalny, który stworzy duet idealny z domowymi(...)namoczenia nasion chia, 150 ml wrzącej wody do namoczenia pozostałych ziaren Ziarna 50 g nasion chia, 50 g pestek słonecznika, 50 g pestek dyni, 10 g sezamu (w tym przepisie czarny), 4 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie), 4 łyżki pestek słonecznika do posypania foremek. Przygotowanie: * Jak przygotować zakwas żytni. Jeśli nie posiadacie zakwasu lub znajomych uzależnionych od wypieku chleba
SzczyptaSmaQFilety z indyka cienko rozbijamy, rukolę z oliwą zmiksowaną nakładamy, oliwki , ser dodajemy i mięso na roladkę rolujemy. Roladki na parze gotujemy, a do kuskusu oliwę, sezam i słonecznik dodajemy. Gdy wszystko na talerzu poukładamy, kolorowe dodatki dodamy, oliwą z oliwek całość polejemy to smaczną i zdrową przystawkę mieć będziemy. Składniki: 2 plastry(...)łyżka soku z cytryny, ok. 20 zielonych oliwek, oliwa z oliwek MONINI extra vergine Classico, sól himalajska do smaku, 3 łyżki ziaren słonecznika, 100 g sera camembert, 1 łyżka sezamy czarnego, 6 łyżek kuskusu, pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku, ponadto: pomidorki koktajlowe, rukola w całości. Przygotowanie: Rukolę, oliwę z oliwek i sok z cytryny miksujemy blenderem
Moniki Smakołykipowyższych muffinek jestem zachwycona. :-) Nie mogę doczekać się kiedy spróbuję kolejnych. Strona internetowa: http://ziarenkowo.com Sklep internetowy: http://sklep.ziarenkowo.com/index.php?id_category=3&controller=category Od Ziarenkowo otrzymałam: 1. Ziołowo Mi! Prażony słonecznik, sezam, siemię lniane, rozmaryn, pietruszka, mięta, bazylia, oregano, tymianek, cząber, szałwia, majeranek. 2. Cynamonowy raj Prażone ziarna słonecznika i sezamu, orzech arachidowy kostka + cynamon, kardamon, goździki. 3. Migdałowy przylądek Prażony(...)słonecznik, migdały, sezam, wiórki kokosowe, orzechy arachidowe. 4. Piekło - Niebo Prażony słonecznik, sezam, siemię lniane, chili, pietruszka, czosnek
Szefowa kuchniDzisiejszy przepis to pomysł na sałatk ę lub jak to woli przekąskę słodko-kwaśną z nutą sezamu oraz na sos , który z powodzeniem można użyć jako jako dressing do innych sałatek lub marynatę do mięs w stylu azjatyckim . Do tak przygotowanych ogórków lub innych warzyw można dodać inne składniki, aby stworzyć pyszną sałatkę w stylu azjatyckim. SKŁADNIKI 1-2 ogórki(...)łyżki octu ryżowego i/lub octu jabłkowego 1-2 łyżki oleju (użyłam rzepakowego aromatyzowanego czosnkiem) 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki cukru lub miodu sól kilka łyżek sezamu WYKONANIE Prażymy ziarna sezamu na suchej patelni i odkładamy na później. Ogórki kroimy na kawałki długości palca. Mieszamy ze sobą ocet ryżowy lub ocet jabłkowy z cukrem/miodem, olejem, sosem sojowym i dodajemy odrobinę
Zofianagastronomicznych, sklepach spożywczych, sklepach ze zdrową żywnością, a także ośrodkach medycyny naturalnej. Tak jak wspomniałam wcześniej obecnie dostępne są trzy rodzaje mieszanek. A są to: SŁONECZNE POLA (ziarna słonecznika, sezamu, siemienia lnianego) To zdrowy, aromatyczny i chrupiący dodatek do kanapek, sałatek, zup, dań obiadowych, deserów, muesli, wypieków, panierek i przekąsek. Wzbogaca smak i nadaje nową jakość każdej potrawie. Prażone ziarna(...)słonecznika, sezamu i siemienia lnianego są bogatym źródłem niezbędnych witamin, minerałów, błonnika i kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6. Regularne spożywanie ziaren korzystnie wpływa na przemianę materii oraz trawienie, wspomaga działanie układu nerwowego, pomaga obniżyć poziom cholesterolu, reguluje pracę hormonów, a dzięki zawartości witaminy E, zwanej potocznie witaminą młodości, zwiększa elastyczność skóry. Wartość odżywcza w 100 g produktu: Energia
Zdrowie na języku :Pładniki:3 szklanki mąki + ewentualnie do podsypania1/2 szklanki cukru1 cukier waniliowy2/3 szklanki ciepłego mleka30g świeżych drożdży2 łyżki masła2 łyżki sezamu2 płaskie łyżeczki cynamonu2 łyżki rodzynek2 żółtkabiałko do posmarowania chałki + sezam do posypaniaSposób przygotowania:1. Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem, 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.2. Masło stopić i wystudzić.3. Mąkę przesiać, dodać(...)niej resztę cukru, cukier waniliowy, cynamon, ziarna sezamu i rodzynki. Wymieszać.4. Wyrośnięty rozczyn dodać do mąki, wbić żółtka, wlać masło i wyrobić ciasto. Jeśli jest zbyt rzadkie lub kleiste, należy podsypać mąką. Ciasto odstawić, by podwoiło swoją objętość.5. Jak podrośnie, jeszcze raz lekko wyrabiamy, dzielimy na 3 części i pleciemy jak warkocz. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem
Kuchnia domowa AniSmaczne bagietki upieczone na podstawie przepisu ze strony Moje Wypieki . W przepisie dodano sezam do środka ciasta, pominęłam ten dodatek, moje bagietki są tylko posypane sezamem. Ciasto szykowałam przy pomocy maszyny do chleba, nie testowałam więc wersji tradycyjnej. Moje bagietki bardziej przypominały bułkę paryską niż bagietki ale to nie zmienia faktu, że były pyszne i co jakiś czas(...)Składniki na lub 2 większe lub 4 mniejsze bagietki:1 szklanka ciepłej wody2¼ łyżeczki suchych drożdży1 łyżka cukru1,5 łyżeczki soli2 łyżki miękkiego masła3 szklanki mąki pszennejnasiona sezamu - do posypaniaDodatkowo:1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowaniaprzygotowaniemetoda tradycyjna:Drożdże rozpuścić w wodzie z odrobiną cukru, odstawić na 5 minut. W dużej misce połączyć
Stare Garychoć nie jestem fanką piwa…:)! Oby było więcej takich słonecznych weekendów!!! A tymczasem propozycja na dzisiaj – lekka sałatka z kurczakiem i kapustą pekińską, z dodatkiem stostowanego sezamu. Smak sałatki zaostrza ser pleśniowy, a dressing z olejem sezamowym nadaje jej wyjątkowego smaku…Sałatka z kurczakiem i kapustą pekińską – składniki:1 pierś z kurczaka1 kapusta pekińska150 g sera(...)złoty kolor. Odstawić do wystygnięcia.3. Kapustę poszatkować. Paprykę pokroić w kostkę. Ser pleśniowy pokroić w kostkę lub rozdrobnić. Ananasa odsączyć i pokroić na mniejsze kawałki.4. Nasiona sezamu stostować na suchej patelni teflonowej na złoty kolor.5. Wszystkie składniki dressingu wymieszać.6. Kurczaka, kapustę pekińską, paprykę, ser pleśniowy, ananasa i oliwki wymieszać. Doprawić solą. Polać dressingiem i posypać ziarnami sezamu.Smacznego
UgotujmyTo.plbułek przed pieczeniem, bo po prostu zapomniałam:). Ale według mnie, nie wpłynęło to na smak bułek. Jedynie wizualnie, moje nie są takie śliczne jak w oryginale. Połowę bułek posypałam sezamem i według mnie te z sezamem byłe smaczniejsze. Składniki:390 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa6 g drożdży instant 250 ml letniej wody1,5 łyżeczki soli1(...)blaszce wyłożonej papierem lub matą silikonową. Odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na około pół godziny. Przed włożeniem do piekarnika posmarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem. Posypać makiem lub sezamem. Piec w piekarniku nagrzanym na 200 stopni góra dół przez około 20 minut. Wyjąć i studzić na metalowej kratce. W wspólnym wypiekaniu udział brały:Dorota - Moje małe czarowanie
Ala piecze i gotujeprzygotowania:15 minutPorcje: 2 Składniki:1/2 szkl. suszonych glonów wakame,6 łyżek kremowego, koziego serka,1 ogórek szklarniowy,1 młoda kalarepa,1 łyżka nasion białego i/lub czarnego sezamu,3-4 łyżki dżemu z rabarbaru Łowicz,1 łyżka oleju sezamowego,soku z cytryn,pierz cayenne i sól morska do smaku,zielenina do dekoracji (u mnie lekko pikantne(...)minut, odsączyć na sicie.Kalarepę pokroić w bardzo cienkie plastry. Olej wymieszać z dżemem rabarbarowym i sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem, zalać plastry kalarepy.Na patelni uprażyć sezam (prażąc czarny sezamu wystarczy dodać kilka ziaren białego, żeby kontrolować stopień wyprażenia i uniknąć spalenia).Ogórek przekroić wzdłuż, łyżeczką usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie plastry, wymieszać z wodorostami.Na talerze
SzczyptaSmaQsuper panierkę - bułkę tartą ze złocistym lnem mielonym (po 50% bułki i 50% lnu) ich przygotowywanie stało się prawdziwą przyjemnością. Zawsze to mniej pszenicy. Dodatkowo jeszcze dodaję ziarna sezamu, by było jeszcze troszkę zdrowiej i co najważniejsze smaczniej. Moja Rodzinka bowiem kotlety uwielbia... :-)W takiej wersji to nawet mnie one smakują, ta panierka ma super smak. Polecam :-)Składniki:- mięso(...)głębokim talerzu lub w misce rozbełtać jajka z 2 łyżkami wody i olejem.Na jeden talerzyk wysypać mąkę kukurydzianą, na drugi, większy, wsypać bułkę tartą, dodać do niej ziarna sezamu i wymieszać. sama panierka Panierka z dodatkiem sezamuKawałki mięsa przykryć woreczkiem foliowym i rozbić tłuczkiem na pożądaną grubość. Wersję z cebulą przełożyć na talerzyku drobno
Smaczne Zdroweoprószony mąką blat. Podziel na dwie równe części. Z każdej uformuj podłóżny bochenek. Uformowane chleby włóż do foremek. Przy pomocy pędzelka kuchennego pomaluj górę chlebków oliwą i posyp ziarnami sezamu. Delikatnie dociśnij sezam palcami, aby nie odpadał po upieczeniu chleba.Odstaw chleb do ponownego wyrastania pod przykryciem na 1 - 1,5 godziny. Chleb dobrze będzie wyrastał w zamknietym piekarniku, do którego
Grahamka, weka i kajzerkainnego nie było pod ręką, ale na szczęście żurawina świetnie pasuje do słodkich wypieków. Lekko kwaskowate suszone owoce doskonale przełamują słodki smak bułek. Kropką nad i jest szczypta sezamu na każdej bułce. Reasumując - jedno wielkie MNIAM, zwłaszcza z odrobiną miękkiego masła i dżemu z dyni...Bułki, jak to bułki maślane, mają swój charakterystyczny słodki smak, mięki i dosyć gęsty miekisz(...)bułek): 440 g mąki pszennej chlebowej110 g mąki pszennej 5508 g soli17 g świeżych drożdży70g cukru 45 g masła300 g mleka100 g suszonej żurawiny(lub więcej wg gustu)sezam do posypania bułek1 jajko do posmarowania bułek Przygotowanie bułek: Rozpuść drożdże i cukier w 250 g letniego mleka. W pozostałej części mleka rozpuść sól. Roztop na wolnym ogniu masło i odstaw
Grahamka, weka i kajzerkasposoby - smażone na głębokim tłuszczu lub gotowane w lekko osolonej wodzie. Nadziewa się je fasolową marmoladą! My odnalazłyśmy ich trzecią odsłonę - PIECZONE PĄCZKI RYŻOWE NADZIANE MARMOLADĄ WIELOOWOCOWĄ Z KARMELIZOWANYM SEZAMEM. SKŁADNIKI:/ciasto:- mąka ryżowa, 200 gram,- mąka bezglutenowa, 100 gram,- ciepła woda, 150 ml- masło, 2 łyżki,- cukier trzcinowy, 2 łyżki/nadzienie:- marmolada ORZECH wieloowocowa, mały słoiczek- sezam(...)ciasto, tworzymy wałek, kroimy na krążki (około 1 cm). Formujemy placuszki, nakładamy nasze nadzienie, sklejamy tworząc pączki (będą gdzieniegdzie popękane, ale "kto bogatemu zabroni" mieć takie pączusie!)./nadzienie: Sezam prażymy na teflonowej, suchej patelni, razem z cukrem trzcinowym. Gdy tylko cukier się rozpuści, natychmiast ściągamy z gazu aby się nie przypaliło. Mieszamy, tworząc sezamki (swoją drogą o niebo lepsze
Wypisz Wymalujdrugim razem piekłam jedne i drugie. Akurat wykorzystałam całą puszkę mleczka kokosowego. Dla tych, którym przeszkadza smak amarantusa (jest dość specyficzny, mnie to akurat nie wadzi), wersja z sezamem będzie lepsza, bowiem ten posmak jest w nich niewyczuwalny. Ja dodałam jeszcze dodatkowo nasiona chia, bowiem sezamu miałam ostatnie 50g... ale można zamiast nich dać więcej sezamu. Mega zdrowa słodycz. Polecam(...)Wyszło mi ok.24 sztuk.Składniki:- 200ml (g) mleczka kokosowego- 100g płatków z nasion amarantusa- 2 łyżki ksylitolu- 50g sezamu- 2 łyżeczki nasion chiaWszystkie składniki wymieszać razem w misce i odstawić na ok.10 minut, po tym czasie jeszcze raz mieszamy i możemy formować nasze ciasteczka.Nakładamy po łyżeczce masy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, rozpłaszczamy delikatnie i nadajemy im dowolny
Smaczne Zdrowebardzo prosto, niepotrzebne są wyszukane składniki i masa czasu, wystarczą dwa składniki, patelnia, blender i 15 minut wolnego czasu. jak widać mój blender nie poradził sobie z mieleniem :/ Składniki: sezam 2 łyżki (lub mniej) oleju Sezam prażymy krótko na suchej patelni, maksymalnie 3 min. dłuższe prażenie spowoduje zgorzknienie sezamu. Przekładamy go do miseczki lub na talerzyk, żeby przestygł, a następnie(...)blendera. Miksujemy, co jakiś czas zeskrobując ziarenka ze ścianek blendera, do momentu gdy sezam zamieni się w gładką masę. Jeśli macie taki mikser jak ja, pozostawiający grudki, to pewnie bez oleju nie uzyskacie odpowiedniej konsystencji. Ale jeśli dysponujecie lepszym, powinno się obejść bez dodawania oleju. Smacznego
chwile dla mnieznalezć w paczce od Primavika słoiczek TAHINI, aby w pełni zrozumieć co ja to straciłam do tego czasu. Co to jest TAHINI? Czyste masło sezamowe, wyprodukowane w 100% z sezamu – znanego i cenionego na całym świecie. Naturalne i odżywcze, bogate w tłuszcze wielonienasycone, w tym cenny kwas linolowy, błonnik, żelazo oraz wapń i magnez. A składni to 100% sezamu. Kropka(...)soli,bez glutenu,bez cukru, dla wegan i wegetarian ! Na pierwszy posmak, TAHINI skojarzyło mi się z chałwą! Bo w Iranie i Turcji robi się chałwę właśnie z nasion sezamu. No ,ale TAHINI naturalne to jedno a chałwa to drugie. Bo TAHINI nie zawiera cukrów, poza naturalnie występującymi w dodanych składnikach. Samo w sobie to raczej nie nadaje się
Z Kuchni Do Kuchni