zdecydowanie jedno z moich ulubionych połączeń smakowych. Z tego też powodu już przed przygotowaniem tego dania wiedziałam, że będzie mi ono smakować (nawet pomimo tego, że fanką samego schabu nie jestem i nigdy nie byłam;) ). Wyszło nieziemsko dobre! Jednogarnkowe. Podobne do lecza;) Doskonałe na obiad, czy też jako poczęstunek dla gości. Ja podałam z ryżem, ale świetnie sprawdzi się też(...)kromką bagietki, kaszą, a nawet solo. około 400-500 g schabu 2-3 czerwone papryki 2 żółte papryki 1 duża cebula 200 g pieczarek 2 puszki pomidorów 3 kiszone ogórki oregano mielona słodka papryka sól, pieprz, cukier Cebulę kroimy w piórka. Pieczarki kroimy na półplasterki. Pozbawione gniazd nasiennych papryki kroimy na paseczki. Ogórki obieramy ze skórki, kroimy na półplasterki Mięso
Smaki Na Talerzuprzy kości podczas obróbki cieplnej dodaje mięsu walorów smakowych. Aby stek był podobny do steków wołowych (stek cote de boeuf , czyli sezonowany antrykot wołowy) w specjalny sposób wycina się schab wieprzowy z kością, który zawiera główny mięsień schabowy oraz inne mini mięśnie i kroi w grube plastry wraz z jednym żebrem. Ten sposób wycinania mięsa ułatwia obracanie mięsa podczas grillowania(...)dochodzi do 350- 400 g. Podobnie jak w tym przepisie przygotowuję kotlety jagnięce z kością , tylko krócej. Składniki na Tomahawk steak , steki wieprzowe dla 2 osób: 2 tomahawki wieprzowe ( schab wieprzowy z kością żebrową) o grubości ok. 2 cm i wadze ok. 350 g każdy, 2 gałązki rozmarynu, 2 ząbki czosnku, sól morska, pieprz młotkowany z kolendrą, 2 łyżki oliwy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKolejny obiad, który robi się sam. Pieczone mięso to zawsze dobry pomysł, gwarantuję, że zasmakuje każdemu. Dzięki długiemu pieczeniu jest miękkie i kruche. 1 kg schabu 500g papryki czerwonej marynata: 1 łyżka słodkiej papryki, 1 łyżeczka ostrej papryki, 3 łyżki musztardy, 3 łyżki oleju, sól, pieprz 1. Schab kroimy w plastry. Paprykę kroimy w kostkę. 2. Wszystkie składniki(...)marynaty mieszamy ze sobą, nacieramy nią plastry mięsa. Dokładamy paprykę, mieszamy. 3. Schab z papryką przekładamy do rękawa do pieczenia, szczelnie go związujemy. Pieczemy w 180 stopniach przez
Szefowa kuchnibyło mięska więc już nadrabiam - pyszne, aromatyczne mięsko z dodatkiem smalcu. Robi się je łatwo a pachnie i smakuje cudownie. Jest soczyste i aromatyczne. Dość zachwalania ;) proponuję wypróbować :) Schab po polsku - 1,3 kg schabu - 1 łyżeczka majeranku - 2 łyżeczki soli - 1 łyżeczka rozbitych w moździerzu ziaren jałowca - pół łyżeczki pieprzu - 1 łyżeczka suszonego lub świeżego czosnku niedźwiedziego - 1 łyżka(...)smalcu - 1 łyżka oleju Schab myjemy, osuszamy . Do miseczki wsypujemy zioła , sól i pieprz i łączymy z olejem. Mieszamy dokładnie po czym dokładnie nacieramy mieszanką mięso. Wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie folię aluminiową smarujemy smalcem a następnie dokładnie owijamy nią mięso. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170C ( termoobieg) i pieczemy 70min a następnie zdejmujemy wierzch
Kuchnia Pełna Emocjijakże cudownie soczyste mięsko. No i nie drogie w zasadzie. Robi się je także szybko i bardzo łatwo więc jak nie macie pomysłu na weekendowy obiadek to zapraszam pięknie:) Schab nadziewany słoniną - 1,2 kg schabu wieprzowego bez kości - 10 dkg słoniny - sól, pieprz, jałowiec , wędzona papryka do smaku - tłuszcz do smażenia Schab myjemy i osuszamy. Robimy nożem wiele cienkich
Kuchnia Pełna Emocjismalcu. Uwierzcie smak takiego schabowego jest znacznie lepszy niż pieczonego na oleju. Zróbcie ze mną podwójny kotlet wg. Magdy Gessler ze zasmażanymi ziemniaczkami i colesławem. SKŁADNIKI: 4 plastry schabu środkowego 4 plastry karkówki 2 średnie cebule 3-4 łyżki mąki pszennej 3 jajka 6-8 łyżek bułki tartej sól,pieprz smalec do smażenia WYKONANIE: karkówkę i schab rozbić tłuczkiem(...)solą i pieprzem,odstawić na pół godziny, cebulę obrać i zetrzeć na tarce, na talerzu, desce lub blacie rozłożyć plaster karkówki, rozsmarować na nim warstwę startej cebuli,przykryć plastrem schabu i przycisnąć mocno do siebie, na jeden duży talerz wysypać mąkę, na drugi bułkę tartą, w miseczce roztrzepać jajka, złączone ze sobą kotlety obtoczyć w mące,następnie zamoczyć w jajku
Kuchnia BeatyDziś zapraszam na kotlety. Mielone schabowe, to tak w skrócie. Schab jest raczej chudym mięsem, więc mielony może być suchy. Zdarza się, że trafi nam się tłuściejszy kawałek. Wtedy można go zmielić i zrobić pyszne mielone kotlety. Moja rodzinka bardzo je lubi. Dlatego, Wam też polecam. Spróbujcie, może Wam posmakują. Składniki: 800 g. schabu tłuściejszego 1 jajko 1 bułka pszenna(...)ząbek czosnku przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, majeranek, czosnek niedźwiedzi Dodatkowo: bułka tarta do obtoczenia kotletów olej do smażenia Wykonanie: Bułkę namoczyć w mleku. Schab zmielić. Do mięsa dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, oraz przyprawy. Wymieszać. Dodać jajko. Bułkę odcisnąć z mleka, ale nie do końca. Dodać do mięsa. Wszystko wymieszać i wyrobić ręką. Wstawić do lodówki
Agusiowe smakołykijeszcze lepiej smakują. 8. Pieczeń rzymska z jajkiem to pomysł na wykorzystanie mięsa mielonego. Taka pieczeń jest bardzo łatwa do przygotowania, smaczna i świetnie prezentuje się na stole. 9. Schab z brzoskwiniami udekorowany majonezem. Przekąska na zimno, która dość często pojawia się na świątecznym stole. Ponadto, schab w galarecie to pomysł na wykorzystanie zbyt dużej ilości upieczonego schabu. 10. Roladki
Ugotowaćpół czerwonej cebuli drobno posiekanej sok wyciśnięty z całej limonki 2 łyżki jogurtu naturalnego łyżeczka musztardy świeżo zmielony pieprz – ćwierć łyżeczki Pełny przepis tutaj. Kanapki z pastą z krewetkami Schab po warszawsku Składniki: ok 300 g kupnego schabu wieprzowego pieczonego w kawałku 4 jajka ugotowane na twardo mała cebula – drobno pokrojona 3 czubate łyżki chrzanu dymka drobno pokrojona (zostawiamy trochę(...)dekoracji) – może być też szczypiorek garść kaparów ze słoika – dokładnie odsączonych z zalewy i kilka do dekoracji świeżo zmielony pieprz Pełny przepis tutaj. Schab po warszawsku – nowoczesna wersja Warstwowa sałatka z brokułem Składniki: 400 g różyczek brokułów (mogą być mrożone) 3 ziemniaki ugotowane w mundurkach 2 czerwone papryki puszka kukurydzy konserwowej (odsączona) opakowanie sera feta duży jogurt grecki
Ugotowane pozamiataneoliwki. Dodatkowo nabierają smaku dzięki smażeniu na oleju w którym "moczyły się " suszone pomidory. Danie łatwe i dość szybkie w przygotowaniu. Taka odmiana od "zwykłego schaboszczaka". 4 spore plastry schabu 8 połówek suszonych pomidorów 12 czarnych oliwek sól pieprz 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów 1/2 szklanki dowolnego bulionu Plastry schabu dokładnie rozbić, najlepiej przez folię spożyczą(...)porwać mięsa. Dokładnie z obu stro posypać solą i pieprzem. Pomidory pokroić na drobniejsze kawałki. Oliwki pokroić w plasterki. Na każdym plastrze schabu ułożyć porcje farszu, a następnie zwinąć plastry w roladki. Jeżeli boimy się, że roladki rozwiną sie podczas smażenia, zepnijmy je wykałaczkami. Na patelni rozgrzać olej z pomidorów. Roladki obsmażyć na rozgrzanym tłyszczu ze wszystkich stron
Krylowa Kuchniaktórzy chcą odpocząć od panierowanych mięs, polecam duszony schab w sosie cebulowym. Robi się go bezproblemowo, a smakuje bardzo dobrze. 4-5 plastrów schabu 2-3 łyżki mąki krupczatki 3 nieduże cebule 1,5 szkl. bulionu 2-3 łyżki słodkiej śmietanki 30% 1-2 łyżki sosu sojowego szczypta kurkumy mielona papryka wędzona sól, pieprz 1-2 łyżki posiekanej drobno natki
Smaki Na TalerzuCiągle szukam nowych pomysłów na codzienny łatwy, ale nie nudny obiad. Tym razem padło na schab. Wyciągnęłam kotlety z zamrażarki, ale nie za bardzo miałam ochotę na oklepane schaboszczaki. Zrobiłam schab w sosie z warzywami. Mięso wyszło mięciutkie, a marchewka i fasolka szparagowa dodały słodyczy potrawie. Mięsko jest w pysznym sosie, więc można je podać z ziemniakami lub kaszą(...)podałam z moją ulubioną kaszą pęczak. 500/600 g schabu bez kosci 1 garść zielonej fasolki szparagowej 1 duża marchewka 1 łyżeczka mąki 1 łyżka smalcu Sól Pieprz Mięso umyć, osuszyć i pokroić na kotlety. Każdy kotlet posypać solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać smalec. Kotlety obtoczyć w mące i obsmażyć z obu stron na złoto. Mięso zalać na patelni
Krylowa Kuchniarazu po upieczeniu, krojąc je na grubsze plastry i polewając powstałym podczas pieczenia sosem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do odwiedzenia pozostałych moich przepisów na mięsa pieczone i gotowane, np.: schab pieczony w cebulowej marynacie (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/02/schab-pieczony-w-cebulowej-marynacie.html), https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/pieczen-z-miesa-mielonego.html), pieczeń z mięsa mielonego (link do przepisu: karkówka faszerowana pieczarkami (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/karkowka-faszerowana-pieczarkami.html), pieczeń(...)przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/karkowka-gotowna-w-mleku.html), karkówka pieczona w rękawie (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/karkowka-pieczona-w-rekawie.html), karkówka gotowana w musztardzie i majonezie (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/09/karkowka-gotowana-w-musztardzie-i.html), schab pieczony w mleku (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/11/schab-pieczony-w-mleku.html), schab gotowany w majonezie (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/schab-gotowany-w-majonezie.html) i inne. SMACZNEGO
Waniliowe Improwizacjepieczeń rzymską. Zrobiłam i wyszła pyszna, cudownie pachnąca. Tak niewiele trzeba, żeby cieszyć się domową wędliną. Powiem szczerze, że nie spodziewałam się takiego efektu, bo robiłam w połowie ze schabu. Bałam się, że będzie sucha. Schab był dość tłusty, dlatego postanowiłam, wykorzystać go do pieczeni. To był strzał w dziesiątkę. Szkoda, że nie mogę Wam przez ekran, przekazać zapachu :) Składniki(...)schabu (powinien być tłuściejszy) 0,5 kg. szynki 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli peklowej 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego pieprz, sól do smaku 3 jajka 3 łyżki bułki tartej Wykonanie: Mięso zmielić, razem z czosnkiem. Dodać sól peklową i przyprawy. Dobrze wymieszać. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Najlepiej na noc. Następnie mięso wyciągać z lodówki
Agusiowe smakołykiRoladki schabowe z pieczarkami to bardzo popularne danie przygotowywane ze schabu wieprzowego. Można w taki sam sposób przygotować również pierś z kurczaka. Takie roladki to alternatywa dla tradycyjnych kotletów schabowych, taki schabowy w innym wydaniu. Roladki są soczyste i mają fajny smak dzięki pieczarkom. Ładnie też wyglądają więc są idealne na różne przyjęcia. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki(...)duże plastry schabu sól, pieprz 5 dużych pieczarek 0,5 małej cebuli 0,5 łyżeczki majeranku olej do smażenia 50g żółtego sera 1 jajko bułka tarta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Cebulę obrałam i pokroiłam w drobną kostkę. na patelni rozgrzałam łyżkę oleju i zeszkliłam na nim cebulę. Pieczarki obrałam i starłam na tarce na grubych oczkach. Dodałam do cebuli
Waniliowe Improwizacje