schab - 5543 przepisów (strona:111/370)

Pieczony schab z jabłkami 222

osób, które omijają kuchnię szerokim łukiem twierdząc, że nawet wodę przypalą :), składniki również ogólnodostępne. Polecamy :) Czas przygotowania:   60 minut   Ilość porcji: 4   Składniki:   1 kg schabu środkowego w całości ze skórką,   2 łyżeczki Przyprawy do mięs  Knorr,   3 średnie t warde jabłka,   50 g masła,   30 g cukru brązowego(...)świeżego imbiru,   świeżo mielony czarny pieprz,   4 gałązki świeżego rozmarynu,   1 pęczek natki pietruszki,   sok z 1 cytryny,   oliwa z oliwek. Przygotowanie: 1.  Schab umyj  i wysusz,  a następnie n atnij  jego  skórę  ostrym nożem tak, by po w stała kratka. Posiekaj czosnek i listki rozmarynu, czarny pieprz rozbij

SzczyptaSmaQ
Tradycyjny schab duszony w plastrach 276

facebooku zdecydowanie wygrał schab, więc dzisiaj on będzie tematem wpisu. Czasami fajnie jest zjeść coś tak tradycyjnego jak schab pieczony. Każdy ma na niego swoje sposoby. Ja sama muszę wyznać piekę schab rzadko, chociaz właściwie nie wiem dlaczego. Tym bardziej, że jak coś z obiadu zostanie świetnie się nadaje do chleba na zimno

Polska Zupa
Szybki makaron z woka 174

wariacji może być tysiące. Zawsze robię więcej i tak znika błyskawicznie. Polecam! Składniki: makaron ( ja użyłam makaronu spaghetti, ale pasuje też jajeczny nitki czy makaron chiński) 2-3 plastry schabu lub podwójna pierś z kurczaka 3 cm imbir papryka ( u mnie żółta) cebula ocet ryżowy sos sojowy pieprz, papryka ostra, curry/garam masala 1. Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu(...)Schab/ kurczaka kroimy w cienkie paski. Przekładamy do miseczki, dodajemy łyżkę sosu sojowego, pieprz, paprykę w proszku, curry i dokładnie mieszamy. 3. Cebulę kroimy w kostkę, paprykę w paski smażymy na małej ilości oleju. 4. Dodajemy schab/kurczaka, mieszamy i smażymy przez kilka minut. Pod koniec dodajemy imbir, pieprz, ocet ryżowy. 5. Makaron mieszamy razem ze schabem, cebulką i papryką

NA MOIM TALERZU
Schab po meksykańsku 168

Kolejna odsłona schabu - choć niektórzy go unikają ze względu na jego "suchość" to jednak wystarczy odpowiednie przygotowanie by mięsko było mięciutkie, kruche i dosłownie rozpływało się w ustach :) Dziś przedstawiam pyszne, kruche mięsko w pikantnym sosie z pomidorami, cebulą, papryką i czosnkiem. SKŁADNIKI:   5-6 plastrów schabu przyprawa meksykańska* mąka  2 cebule 1 papryka czerwona 4 dojrzałe pomidory(...)pokroić w kostkę. Masło rozpuścić na patelni, dodać cebulę, paprykę i pomidory, wsypać cukier, szczyptę soli i podsmażyć. Całość dodać do mięsa, zalać bulionem i dusić do miękkości schabu (ok 30-40 minut) w razie potrzeby podlewając co raz odrobiną wody. 3. Dodać keczup i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdyby sos był za rzadki - zostawić jeszcze na chwilę na ogniu

Kto ugości moich gości?
Dietetyczne mega-roladki schabowe dla Teściowej. Odświętny obiad po cięciu brzucha ;) 198

0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Składniki: 4 plastry schabu środkowego 1/2 marchewki 3 suszone pomidory 1/2 cebuli czerwonej plaster żółtego sera (opcjonalnie) 4-5 wiórków masła sól, pieprz Przygotowanie:  Schab rozbijamy na bardzo cienkie kotlety. U mnie(...)minut. Potem były przełożone na i podgrzewane już na miejscu w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem. Dla Teścia i nas zrobiłam klasyczne schabowe. Oczywiście miał być schab karkowy ale kupił się środkowy ;)  Jako, że Teść nie lubi suchych mięs trzeba było dosztukować sosik, który by pasował do kotletów. Choć M. od początku doradzał mi mój sprawdzony czosnkowy, to ja chciałam

Kuchnia po mojemu
Devolay ze schabu 167

Składniki: Devolay: Plastry schabu (grubość jak na zwykłe kotlety) - 8szt. ogórek kiszony, 2-3 plasterki sera żółtego, cebula, 4 pieczarki, 3 jajka, bułka tarta, mąka pszenna, olej do smażenia, sól, pieprz. Ponadto: 350-400g pieczarek, cebula, sól, pieprz, olej do smażenia. Przygotowanie: Schab rozbić na cienkie plastry, posolić i popieprzyć. Cebulę, pieczarki , ogórek i ser żółty pokroić(...)zdjęciu). Na każdy plaster schabu położyć po plasterku cebuli, pieczarki, ogórka i sera żółtego. Zawinąć. Obtoczyć w roztrzepanym jajku, mące i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia z każdej strony. Nie smażyć na dużym ogniu, gdyż kotlety zbyt szybko się zrumienią, a w środku będą surowe. Pieczarki i cebulę pokroić i razem podsmażyć. Podczas smażenia posolić i popieprzyć

W kuchni u Moniki
Schab w galarecie. 159

Składniki: 1kg schabu bez kości, 3 marchwie, 1 pietruszka, kawałek selera, por, sól, pieprz, magii., żelatyna. Przygotowanie: Ugotować ok 2,5l rosołu razem ze schabem. Od zagotowania, gotować na bardzo wolnym ogniu ok.1h20min. Mięso wyjąć i pokroić na plastry. Rosół przelać przez sito i dodać żelatynę ( ja dodaję żelatynę na ciut mniej wywaru niż podają na opakowaniu). Schab rozłożyć

W kuchni u Moniki
Roladki schabowe. 254

Składniki: (na 8 roladek) 8 plastrów schabu, 400 g pieczarek, 1 świeża papryka (może być również konserwowa), 1 cebula, 3-4 ogórki kiszone, sól, pieprz, musztarda, mąka. Przygotowanie: Pieczarki umyć, pokroić w kostkę i podsmażyć lekko posolone i popieprzone.   Cebulę, paprykę i ogórki pokroić.   Schab rozbić na dość cienkie plastry. Posolić, popieprzyć i posmarować musztardą.   Na plastry(...)schabu położyć pieczarki, ogórka, cebulę i paprykę. Zawinąć i wykałaczkami pozaczepiać, tak by się nie rozwaliły. Na gorący tłuszcz włożyć roladki i podsmażyć - im mocniej będą podsmażone roladki, tym ciemniejszy będzie sos.  Ja pod koniec smażenia wyciągam wykałaczki, ale jeżeli nie jesteś pewna, że roladki są dobrze zawinięte i się nie rozwalą, zostaw je.  Gdy mięso ma już

W kuchni u Moniki
Schab z szynkowara 194

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl To moja kolejna domowa wędlina wykonana w szynkowarze. Tym razem zrobiłam schab, który wyszedł bardzo smaczny – kruchy i miękki w środku. Gorąco polecam Schab zrobiłam w szynkowarze od  Tradismak . Post Schab z szynkowara pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Schab zapiekany z dodatkami 478

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ostatnio przygotowałam na obiad pyszny schab pieczony z dodatkiem pieczarek, cebulki i żółtego sera. Mięso dodatkowo posmarowałam majonezem wymieszanym z ketchupem, dzięki czemu wyszło kruche, delikatne i bardzo pyszne. Idealne na obiad jeśli mamy zamiar wykorzystać mięso ze schabu, a do głowy przychodzi pomysł tylko ze schabowym(...)roli głównej, dodatkowo farsz może posłużyć do okraszenia młodych ziemniaczków, które akurat teraz królują na stole Post Schab zapiekany z dodatkami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Kotlet schabowy po wiedeńsku 326

Dzisiaj proste danie. Od dawna uważam, iż proste nie musi oznaczać niesmaczne, lecz wręcz przeciwnie. Proponuję wariację na temat sznycla po wiedeńsku - jednak zamiast cielęcego sznycla użyłem zwykłego schabu. Taka wersja dla ubogich, ale wcale nie gorsza. Podana z młodymi ziemniakami z koperkiem i klasyczną mizerią.  Do przygotowania dania użyłem: 500 gram schabu bez kości, 6 jajek(...)słodkiej, 1/2 łyżeczki mielonej papryki gorzkiej, 1,2 łyżeczki suszonego majeranku, 1/2 pęczka koperku, 1/2 pęczka szczypiorku, 2 ogórków, 100 ml śmietany 18%, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu, oleju. Schab oczyściłem z błon i pokroiłem na 4 kotlety, które przy użyciu tłuczka rozbiłem do grubości około 5 mm. Kotlety delikatnie posoliłem z każdej strony i przyprawiłem czarnym świeżo mielonym pieprzem

Wyprawy kulinarne
Tradycyjny schab ze śliwką 182

Tradycyjne danie świąteczno-nieświąteczne. Pyszny na gorąco, jako danie główne lub następnego dnia, jako zimna przekąska na kanapki. Prosto, acz wykwintnie. Pychota. 1kg świeżego schabu wieprzowego ok. 15 sztuk suszonych śliwek szklanka bulionu warzywnego 1 spora cebula pieprz, sól olej do smażenia Schab płuczemy i wycieramy do sucha papierowym ręcznikiem. Jeśli jest na nim dużo tłuszczu, warto go nieco skroić(...)rozgrzewamy tłuszcz. Delikatnie rumienimy na nim mięso, po czym przekładamy je do żaroodpornego naczynia, bez tłuszczu, w którym się smażyło. Cebulę kroimy w niezbyt grube piórka i obkładamy nią schab. Jeśli zostało nam kilka śliwek, można również wykorzystać je do obłożenia mięsa. Całość zalewamy bulionem i zamykamy naczynie. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do miękkości

Kuchenna Kontrrewolucya
Proste roladki schabowe w sosie pomidorowym /pomidorowe inspiracje - mięso 177

mnie składniki zbyt wyszukane. Czy jednak, by danie było wyśmienite musi składać się z ingrediencji z kosmosu? Czasami warto przeprosić stary (choć wiadomo, że chodzi o świeży.  ;) ), dobry schab i z nim wykombinować coś magicznie prostego, rozpływającego się w ustach. Często jeden składnik potrafi zawojować smakiem prostej potrawy. Tutaj, robi to niezastąpiony koncentrat pomidorowy pudliszki i... "tajemnicza" przyprawa(...)świeżego schabu wieprzowego 1 duża cebula 2 ząbki czosnku polskiego 50g koncentratu pomidorowego pudliszki 100g żółtego sera 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka rozdrobnionego kuminu rzymskiego 2 pełne kubki bulionu drobiowo-warzywnego (może być z kostki/esencji) kilka plasterków chudego boczku pęczek pietruszki 2 łyżki masła olej rzepakowy sól morska, świeżo mielony pieprz kolorowy Schab przepłukujemy

Kuchenna Kontrrewolucya
Kanapki z pieczonym mięsem, serem żółtym, pomidorem i szczypiorkiem 164

sklepowej szynki. W internecie znajdziecie wiele przepisów na pieczone mięsa, wystarczy wybrać jeden z nich, upiec i delektować się zdrowym mięsem przez wiele dni. Osobiście preferuję indyka lub poniższy schab.  Składniki : 1 kg schabu 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1/4 szklanki oleju sól pieprz 2 łyżki majeranku Mięso umyć i osuszyć. W misce wymieszać składniki na marynatę(...)razy) do nagrzanego piekarnika. Podlać odrobiną gorącej wody. Piec 30 minut w 220*C, a potem 60 minut w 180*C. Kroić po wystudzeniu. Przechowywać w lodówce. Schab ułożyć na razowym pieczywie, na wierzch położyć plastry żółtego sera i pomidora. Posypać szczypiorkiem lub cebulką dymką. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Schab w sosie z czerwonej papryki 141

macie pomysłu na szybki (!) i smaczny obiadek – to zdecydowanie polecam. Potrzebujemy : kilka plastrów schabu kawałek (ok. 1/3) czerwonej, słodkiej papryki pół cebuli 1-2 łyżki masła odrobinę oliwy, maggi, śmietany (30%) łyżeczka mąki pszennej pieprz mielony, papryka słodka mielona ok. 150-200 ml rosołu Zaczynamy od przygotowania mięsa. Rozbijamy plastry, ale nie za mocno, skrapiamy oliwą, maggi i posypujemy(...)pieprzem – odstawiamy na 30 min do lodówki. Po tym czasie smażymy schab na masełku (!), uważając aby się nie przypaliło – na małym „ogniu”. W tym czasie drobno kroimy paprykę i pół cebuli. Podsmażone mięso wykładamy na talerz, a na patelnię wrzucamy i lekko podsmażamy cebulę z papryką. Po 3 minutkach (mieszając) dodajemy płaską łyżeczkę słodkiej papryki

Ugotuj to sam ...