schab - 5543 przepisów (strona:110/370)

Cebulowe roladki schabowe 176

kiszonym. Swój wyraźny cebulowy smak zawdzięczają marynacie z mleka i cebuli. Idealnie nadają się na niedzielni obiad, albo jako ciepła przekąska na imprezie. Składniki na roladki schabowe: 6 plastrów schabu bez kości grubości około 3 cm . szklanka mleka 3 cebule 2 ogórki kiszone musztarda sól, pieprz jajko bułka tarta Przygotowanie Schab rozbijamy na cienkie plastry. Przekładamy go do miseczki, zalewamy(...)dodajemy pokrojoną w plastry cebulę. Odstawiamy do lodówki na 12 godzin. Dwie cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na złoto. Ogórki kroimy w paski. Z lodówki wyjmujemy schab, odsączamy z mleka, posypujemy solą i pieprzem. Na plastrach rozsmarowujemy po łyżeczce musztardy i cebuli, układamy ogórka kiszonego. Całość zawijamy w roladę, obtaczamy w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażymy

e-PrzepisyKulinarne
Kotlety schabowe zapiekane ze szpinakiem 228

Można wszystko przygotować wcześniej ( a przygotowań nie ma zbyt dużo) i 40 minut przed posiłkiem wstawić do piekarnika. Ziemniaki lub kasza i obiad gotowy. Polecam!  składniki 500 g schabu bez kości (ok 5 kotletów) 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina 250 g szpinaku 3 ząbki czosnku ok 60 g ricotty płatki chili sól, pieprz oliwa lub olej do smażenia(...)patelni, przykryć, dusić na małym ogniu dopóki nie zwiędnie. Posolić, dodać trochę pieprzu, posiekany czosnek i chili do smaku. Dobrze wymieszać. Lekko odcisnąć na sicie, przestudzić, wymieszać z ricottą. Schab umyć osuszyć, pokroić na kotlety. Posypać solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć kotlety z obu stron. Mięso przełożyć do naczynia w którym będziemy zapiekać, a na patelnię wlać

Stare Gary
Schab ze śliwką. 178

Schab ze śliwką, prosty i szybki przepis, który jest doskonały na święta. Schab myjemy w zimnej wodzie, osuszamy ręcznikiem kuchennym,  nożem wyrównujemy/odcinamy zbędne kawałki i zabieramy się do faszerowania śliwkami suszonymi. Długim nożem wycinamy wzdłuż/ pośrodku dziurkę przez całe mięso. Wkładamy śliwki i przyprawiamy mięso na zewnątrz: na dwa kg schabu dałem 1 łyzkę soli,  1 łyżkę

chleba naszego
Domowa polędwica łososiowa. 202

Bardzo prosty, stary, domowy i sprawdzony przepis na pyszną wędlinę :)  Kupujemy kawałek schabu środkowego ~1,5 kg i odcinamy wszystko "co wydaje się nie pasować" Będzie tego około 0,5 kilograma i z tego robimy np. gulasz :)  zobacz tutaj :) Następnie peklujemy mięso: 1 łyżką soli peklującej, 1 łyżką soli kamiennej i 2 łyżkami cukru. Wszystko najpierw mieszamy(...)sobą i potem wcieramy w schab. Wstawiamy do lodówki 24 h ... Jak widać na zdjęciu w tym czasie wydzielą się soki, których się pozbywamy co 12 h... Naczynie myjemy, schab osuszamy ręcznikiem papierowym...i przyprawiamy :) Czosnkiem, pieprzem, jałowcem, chili, liściem laurowym... Czosnek przeciskamy przez praskę i wcieramy dokładnie z każdej strony... pozostałe przyprawy mieszamy ze sobą, niektóre musimy rozkruszyć

chleba naszego
Bitki schabowe w sosie z suszonymi grzybami i wędzoną śliwką 168

schabowe to prosty spsosób na podanie chudej wieprzowiny w pysznym sosie. W tradycyjnym sosie jedynem dodatkiem jest cebula. Swój sos wzbogaciłam dodatkiem suszonych grzybów i wędzonej śliwki. Znakomity zimowy schab. Smakuje fenomenalnie. Bardzo polecam! Składniki: 80 dkg schabu środkowego 2 garście suszonych grzybów 8-10 wędzonych śliwek 1 duża cebula 2-3 łyżki mąki smalec do smażenia śmietana sól, pieprz(...)Wykonanie: grzyby dokładnie wypłukać i namoczyć przez noc w niewielkiej ilości wody schab pokroić w 2.5 cm plastry. Lekko rozbić tłuczkiem. Oprószyć solą i pieprzem. Obtoczyć w mące, nadmiar strzepnąć i mocno obsmażyć na rozgrzanym smalcu. Zsunąć kotlety na bok patelni i dodać pokrojoną w piórka cebulę, następnie przesmażyć na złoto w międzyczasie pokroić grzyby i śliwki w paski dołożyć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Domowa wędlina + film 123

Domowa wędlina to w wielu polskich domach obowiązkowa pozycja podczas Świąt Bożego Narodzenia a także innych okazji. Gotowany schab jest bardzo aromatyczny i kruchy, pełen smaku przypraw, które wnikają do samego środka. To rewelacyjna propozycja dla zabieganych, gdyż jego przygotowanie nie wymaga wiele uwagi. Taka wędlina idealnie smakuje na zimno, pokrojona w plastry, podana z sosem tatarskim, chrzanowym lub sałatką(...)składniki na 1,5 kg wędliny 1,5 kg schabu lub innego mięsa ( łopatki , karkówki, boczku, fileta z indyka ) 2 litry wody 1/3 szklanki soli ( schab, filet z indyka ) lub 1/2 szklanki soli ( łopatka, karkówka, boczek ) 1 łyżka cukru 4-5 ząbków czosnku 1/2 łyżeczki ziołowego pieprzu 2 łyżki majonezu 2 łyżki musztardy 5-6 liści laurowych kilka ziaren ziela

Smakowite Dania
Polędwica sucha długo dojrzewająca babci Basi 172

Wnoszę poprawkę do przepisu : po 5 dniach przekładania w soli , płuczemy z soli, , osuszamy i obtaczamy dokładnie w przyprawach i ziołach. Przepraszam za zmianę ! . Składniki : 1,5 kg schabu, 20 dkg soli, najlepiej grubej kamiennej, zioła i przyprawy : wg uznania . ( ja użyłam majeranku, czosnku, ziela angielskiego, pieprzu, liścia laurowego, papryki .) Przygotowanie : Schab obtaczamy w soli i przewracamy przez(...)osuszamy ( za zmianę przepraszam ! ) i obtaczamy dokładnie w przyprawach następnie obsypujemy ziołami i owijamy w ścierkę i wieszamy w przewiewnym miejscu na 1,5 -2 miesięcy. Po tym czasie schab jest bardzo dojrzały , twardy , słony i smaczny

Pysznosci Babci Basi
Schab po bałkańsku 132

Przepis na pyszny pomidorowy gulasz ze schabem, papryką i ogórkami kiszonymi. Podałam z ryżem. Składniki: 600 g schabu 2 cebule czerwona papryka 250 g pieczarek puszka pomidorów w kawałkach 2 ogórki kiszone 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki bulionu 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz, słodka i ostra papryka, czosnek niedźwiedzi Przygotowanie Schab kroimy w paski i obsmażamy na oleju

e-PrzepisyKulinarne
Schab duszony w młodej kapuście 206

Proste i smaczne Składniki 4 plastry schabu 1 główka młodej kapusty 3 pomidory pęczek koperku sól, pieprz mąka Sposób przygotowania Schab rozbić, oprószyć solą i pieprzem i obtoczyć w mące. … Czytaj dalej Schab duszony w młodej kapuście

czarrna od kuchni
Schab curry w winie 155

Składniki: ok. 70 dag schabu 4 łyżki oleju 2 szklanki białego wytrawnego wina 1 cytryna 2 łyżeczki curry sól, pieprz.  Sposób przygotowania: Schab dzielimy na porcje (ok. 5). Solimy i pieprzymy z każdej strony. Olej rozgrzewamy na patelni. Wkładamy schab. Mięso rumienimy na złoto. Przekładamy do garnka. Wkładamy pokrojoną w półplasterki cytrynę. Posypujemy curry. Zalewamy winem. Dusimy pod przykryciem

Pobite gary Barbary
Grinkōłl choby we Niymcach (Jarmuż na modłę północno-niemiecką ) 126

pinkel i je takōm odmianōm krupnioka, yno, że je bioły; joł żech takego niy mioł i dołech normalnego wōsztu i tyż bōło dobre 4 plastry wyndzōnki 15 2 plastry schabu trocha fetu 16 abo masła klarowanego trocha wody abo buliōnu połra 17 kartołfli 18 Roztomajtych recept ōw to łoni tam majōm tela, co my na panczkraut i jak zawsze mogecie(...)czas mogecie sie to tyż połra razy jakōm warzechōm pomiyszać. Jak już minie godzina, to idzie 28 sie uwarzić kartołfle, a pod kōniec podsmażcie trocha na patelni tyn schab i dejcie go na chwila do tego grinkōłla- pōnoś jakby sie tam za dugo dusiōł, to bōłby za suchy. Jak już wszysko mōmy fertich 29 to wciepujecie to na talyrz, bierecie

Chop w kuchni
Pomarańczowy schab na parze 173

Lubię połączenie mięsa z owocami. Robiłem już kilka takich propozycji dla Was, zarówno ze świeżymi czy suszonymi owocami. Dziś przedstawiam Wam mój pomysł na schab na parze w ziołowych przyprawach z pomarańczami. Kolejny szybki obiad, dla mających mało czasu. Dużym plusem parowaru jest to, że nie trzeba przy nim stać, nic się nie przypali, jak schabowe na patelni, kiedy byśmy(...)dwadzieścia minut zostawili same sobie :)   Składniki : 2 plastry schabu 1 pomarańcza  1 łyżka oliwy extra vergine  1 ząbek czosnku  Przyprawy :  majeranek tymianek cząber pieprz czarny    Plastry schabu polewamy oliwą, przyprawiamy pieprzem czarnym, majerankiem, tymiankiem, cząbrem i posiekanym ząbkiem czosnku. Odstawiamy je na 30 minut. Pomarańcze obieramy i kroimy na kawałki. Mięso przekładamy

Parowar Faceta
Kasza mazurska ze schabem duszonym w sosie pomidorowym z warzywami i mascarpone 200

przecierze pomidorowym , z cukinią i papryką, dość wyrazisty smak łagodzi dodatek sera mascarpone, całość komponuje się wyjątkowo dobrze, polecam! Składniki: 200 g kaszy  jęczmiennej perłowej Risana Sos : ½ schabu bez kości 1 czerwona papryka 1 marchewka 1 duża cebula 5 łyżek oleju 4 ząbki czosnku ½ cukinii 15 dag sera  mascarpone 300 ml  przecieru pomidorowego Krokus 1 szklanka wody(...)Suszona natka pietruszki do smaku Płatki chili szczypta 1 łyżeczka słodkiej papryki Świeża natka pietruszki Sposób wykonania: Kaszę jęczmienną ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić trzymać w cieple. Sos: Schab pokroić w kostkę. Cebulę obrać posiekać drobno, obrany czosnek przecisnąć przez praskę , zeszklić razem na rozgrzanym oleju w garnku, dodać schab, oprószyć natką pietruszki i doprawić płatkami chili, przykryć garnek

Wanilia i Kardamon
Schab w sosie cebulowo-musztardowym 133

Niedzielny obiad nigdy nie może być dwa razy taki sam - to już chyba motto przewodnie mojego kucharzenia. Schab jest składnikiem z którego można wykombinować nieskończoną ilość dań i dlatego tak lubię z nim ,,współpracować". Oto kolejny przepis na niekoniecznie niedzielny obiad. SCHAB W SOSIE CEBULOWO MUSZTARDOWYM łatwe ok 40 minut dla 3-4 osób Składniki * 4 plastry schabu (takie

sierotka maRysia w kuchni
Schab pod pierzynką 160

Znowu Madziunia znalazła dla mnie ciekawą propozycję na obiad. Bardzo proste i pyszne danie. Wszyscy się zachwycają, po prostu pycha Schab lekko rozbić, doprawić slą, pieprzem. Na rozgrzanej patelni lekko obsmażyć kotlety, następnie rozłożyć je w żaroodpornym naczyniu. Na tej samej patelni z odrobiną masła obsmażyć pokrojonego w plasterki pora, aż lekko zmięknie. Obłożyć plastry mięsa przesmażonym porem. Śmietanę zmiksować

Kuchnia Pokoleń