samym ciastem człowiek żyje (chociaż chciałby ;), więc dzisiaj mam dla Was przepis na obiad – soczysty schab z piekarnika w sosie musztardowo-miodowym. Mięciutkie, aromatyczne mięso, o delikatnym smaku, które przygotujecie w kilka chwil. Pieczony schab to danie, które sprawdzi się zarówno na szybki obiad w środku tygodnia, jak i na niedzielne spotkanie w… Czytaj dalej Schab pieczony
brunetkawkuchniDzisiaj będzie przepis na pyszne danie obiadowe dla kilku osób. Schab nadziewany białymi, cienkimi kiełbaskami, dobrze doprawiony, upieczony na domowej, kiszonej kapuście z żurawiną i miodem. Coś pysznego! Opowiem Wam też o systemie pakowania próżniowego FoodSaver, który trafił niedawno do mojej kuchni i już go nie oddam, bo bardzo ułatwia mi życie. Dzięki niemu łatwiej mi było przygotować ten pyszny(...)schab, ale też łatwiej mi dbać codziennie o to, żeby jedzenie dłużej zachowywało świeżość i nie marnowało się. Świeżość mam pod kontrolą. Mogę m.in. naszykować porcje warzyw na zupę , na cały tydzień. Zapakowane próżniowo nie obeschną, nie zmienią koloru i nie stracą świeżości przez kilka dni. Mogę zapakować mięso, wędlinę czy ser w wygodnych do jednorazowego zużycia kawałkach. Mogę bezpiecznie
Smaczna PyzaSkładniki: * schab 6 lekko rozbitych kotletów ok. 500 g * papryka * mała marchewka * cebula * 2 szklanki gorącej wody + pół szklanki zimnej do rozdrobienia z mąką i śmietaną * łyżka mąki pszennej * łyżka śmietany 18% * sól * pieprz * papryka słodka łyżeczka * zioła prowansalskie * papryka wędzona 1/2 łyżeczki * olej do smażenia Przygotowanie: Schab przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi z obydwu stron(...)każdej strony na mocnym ogniu. Zdejmujemy z patelni. Na tej samej patelni podsmażamy cebulę przez ok. 3 minuty. Dodajemy paprykę i smażymy przez 10 minut. Następnie dodaje podsmażony schab, marchewkę ziele angielskie, liść laurowy. Całość zalewamy dwiema szklankami gorącej wody ( wody tyle aby przykryła warzywa i mięso- jeśli w trakcie gotowania woda odparuje dolewamy) i całość dusimy przez 30 minut
Kulinarne przygodySkładniki: - 7 plastrów ze schabu bez kości - 4-5 marchewek - 3 łyzki posiekanego pora - jajko - bułka tarta - łyżka przecieru pomidorowego - przyprawy- sól, pieprz ziołowy i czarny, tymianek, natka pietruszki. ostra papryka - olej Przygotowanie: Schab cienko rozbijamy, doprawiamy solą i pieprzem ziołowym. Marchewkę ścieramy na grubych oczkach i dusimy. Dodajemy pora, koncentrat, natkę pietruszki, sól, ostrą paprykę. Dusimy do miękkości(...)Jajko rozmącamy z odrobiną wody - doprawiamy solą, tymiankiem i czarnym pieprzem. Na plastry schabu układamy farsz, zwijamy w roladkę, panierujey i smażymy z każdej strony na złoty kolor. Roladki przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 15-20 minut w temp. 180st
Kulinarne blogowanieSkładniki: - 6 plastrów schabu bez kości - jajko - bułka tarta - ok. 10 pieczarek - 15 dag żółtego sera (u mnie gouda) - przyprawy - sól, pieprz, tymianek - olej Przygotowanie: Schab rozbijamy. Jajko rozmącamy z łyżką wody, solą, pieprzem i tymiankiem. Plastry schabu obtaczamy w jajku i bułce i smażymy na złoty kolor. Pieczarki kroimy w drobną kostkę i podsmażamy. Ser ścieramy i łączymy
Kulinarne blogowanieKruche i soczyste kotlety schabowe w musztardzie i płatkach kukurydzianych Chrupiąca panierka oraz aromatyczne i soczyste mięsko – takie właśnie powinny być idealne kotlety. Schab przełożony cebulą i moczony w mleku jest kruchy i dużo delikatniejsze w smaku. Musztarda którą smarujemy mięso przed panierowaniem sprawia, że kotlety nie są suche i nadaje im bardziej intensywny smak. Natomiast dzięki panierce(...)płatków kukurydzianych, kotlety są wspaniale chrupiące i zwyczajnie pyszne. Polecam! Składniki: 3 plastry schabu 1 cebula 1 szklanka mleka 1 jajko 3 łyżeczki musztardy 1 szklanka płatków kukurydzianych 3/4 szklanki mąki sól i pieprz olej do smażenia *** Mięso myjemy osuszamy i rozbijamy. Cebulę kroimy w piórka i przekładamy nią plasterki schabu. Całość umieszczamy w misce, zalewamy mlekiem
Blog z ApetytemBardzo lubię zapiekanki, proste w wykonaniu i smaczne. Schab pokroić w słupki o grubości 1 cm i długości 5-6 cm. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Wymieszać i odstawić na chwilkę. Ziemniaki oskrobać, pokroić w plasterki o grubości 3 mm. Podgotować w osolonej wodzie, ale nie mogą być całkowicie miękkie. Musicie uważać. Odcedzić. Żaroodporne naczynie delikatnie wysmarować oliwą(...)patelni roztopić masło lub oliwę, wrzucić pokrojoną w piórka cebulkę i pokrojony w półplasterki por. Doprawić solą i pieprzem. Smak musi być wyrazisty. Smażyć chwilkę, następnie wrzucić schab. Podczas smażenia schab musi stracić smak surowizny a por i cebulka zmięknąć. Wszystko z patelni rozłożyć na ziemniakach. Sos wylać do naczynia żaroodpornego. Przykryć pozostałymi ziemniakami. Obsypać delikatnie suszoną bazylią i skropić
Kuchnia PokoleńPrzepis troszkę czasochłonny i mało dietetyczny ale warto go w wypróbować choć raz. Soczysty schab a nadzieniem szpinakowym, podany na pomidorowej kołderce-pycha! SKŁADNIKI: 4 porcje 4 kawałki schabu 2 opakowania szpinaku ( u mnie mrożony) Kawałek sera feta 3-4 ząbki czosnku Kartonik passaty pomidorowej lub 2 puszki pomidorów Mała cebula Sól. Pieprz Suszona bazylia Papryka słofka Papryka ostra Gałka(...)posiekaną cebulę oraz pozostały czosnek-przesmażamy , wlewamy passatę lubo pomidory z puszki. Przesmażamy tak długo,aż sos zrobi się gęsty, dodajemy cukier do smaku, sól, bazylię oraz obie papryki. Schab cienko rozbijamy-tak,żeby nie było uszkodzeń w mięsie. Doprawiamy solą i pieprzem. Na każdy kawałek mięsa nakładamy farsz ze szpinaku-dokładnie zwijamy. Smażymy przez na złoto z każdej strony
Kopystką po garachPrzepis troszkę czasochłonny i mało dietetyczny ale warto go w wypróbować choć raz. Soczysty schab a nadzieniem szpinakowym, podany na pomidorowej kołderce-pycha! SKŁADNIKI: 4 porcje 4 kawałki schabu 2 opakowania szpinaku ( u mnie mrożony) Kawałek sera feta 3-4 ząbki czosnku Kartonik passaty pomidorowej lub 2 puszki pomidorów Mała cebula Sól. Pieprz Suszona bazylia Papryka słofka Papryka ostra Gałka(...)posiekaną cebulę oraz pozostały czosnek-przesmażamy , wlewamy passatę lubo pomidory z puszki. Przesmażamy tak długo,aż sos zrobi się gęsty, dodajemy cukier do smaku, sól, bazylię oraz obie papryki. Schab cienko rozbijamy-tak,żeby nie było uszkodzeń w mięsie. Doprawiamy solą i pieprzem. Na każdy kawałek mięsa nakładamy farsz ze szpinaku-dokładnie zwijamy. Smażymy przez na złoto z każdej strony
Kopystką po garachMarynowane kotlety schabowe Dzięki marynacie mięso bardzo zyskuje na smaku, jest mięciutkie, kruche i soczyste. Kotlety smakują wprost wybornie. Schab możemy marynować nawet przez jedną, dwie lub nawet trzy doby – im dłużej tym lepiej. Polecam! Składniki na 3-4 kotlety: ok 40 dkg schabu- 3-4 plastry 3/4 szklanki bułki tartej olej do smażenia Marynata(...)pół łyżeczki czosnku suszonego 1 czubata łyżka ketchupu 1 łyżeczka (mała) musztardy 2 łyżki oleju *** W misce umieszczamy wszystkie składniki marynaty *** *** Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji *** *** Schab kroimy na plastry i rozbijamy tłuczkiem – nie za cienko. Kotlety wkładamy do miski i obtaczamy w marynacie. Całość przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na minimum dobę. Mięso
Blog z ApetytemKotlety Twardowskiego ze schabu – to pyszna propozycja na obiad w postaci soczystych kotletów z nadzieniem maślano-serowym i chrupiącą panierką. Inspiracja: Kuchenne Cuda Joanny oraz Smaki Polski TVP 3 @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px;clear:both;float:none;width:100%;text-align:center(...)width:auto;width:330px;} } @media(min-width:1201px) { .ads-right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kotlety Twardowskiego ze schabu – Składniki: Składniki podstawowe: 4 kotlety schabowe (takie na grubość minimum 1 cm, co łatwiej będzie się je zawijać) sól – do smaku pieprz czarny świeżo mielony – do smaku
Kulinarne PrzebojeSchab to mięso, które często gości na polskim stole, jednak w przeważającej ilość przypadków chyba w postaci kotletów schabowych. Zauważyłam, że niezbyt chętnie eksperymentujemy z tym mięskiem w obawie iż wyjdzie suche i niekoniecznie smaczne. A tymczasem schab to składnik, którym warto się pobawić. Samo w sobie nie ma jakiegoś mocno narzucającego się smaku, dlatego dobór dodatków, czy składników, którymi(...)doprawimy, jest niemal nieograniczony. Dzisiaj schab w sosie musztardowym. Prosto i pysznie! Czytaj więcej
PichceniomaniaSkładniki: 4 plastry schabu o grubości 1,5 cm; 3 średnie cebule; Bułka tarta do obtoczenia kotletów; Mąka pszenna do obtoczenia kotletów; 1 duże jajo; 1 czubata łyżka musztardy (u mnie sarepska); 3 szklanki wody; 1/2 szklanki zimnej wody + 1 czubata łyżka mąki pszennej; Sól; Pieprz; Olej do smażenia. 1 szklanka = 250 ml, 1 łyżka = 15 ml Sposób przygotowania: Cebule(...)obrać, pokroić w pióra. Schab umyć, osuszyć, pokroić na kotlety schabowe. Każdy kotlet rozbić tłuczkiem do mięsa, oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące pszennej, następnie w roztrzepanym jajku i na koniec w bułce tartej. Na rozgrzany na patelni olej (3 łyżki) położyć panierowane kotlety schabowe i obsmażyć, z obu stron, na złoty kolor. Podsmażone kotlety przełożyć na talerz
Gospodyni MiejskaWiejskie roladki schabowe U mnie dziś obiad na bogato, czyli mocno nadziane wieprzowe roladki duszone w sosie. Ciekawe i bardzo smaczne połączenie schabu z kiszonym ogórkiem, cebulką, czerwoną papryką oraz wędzoną kiełbasą a wszystko to oplecione i zasmażone w cieniutkich plasterkach boczku.Pyszny i bardzo treściwy obiad. Polecam! Składniki: 5 plastrów schabu bez kości 1 ogórek kiszony 1 cebula (użyłam pół(...)gorącej wody lub bulionu 1 łyżka mąki lub 2 łyżki śmietanki do zaciągnięcia sosu olej do smażenia *** Ogórka, kiełbasę, cebulę i paprykę kroimy w słupki *** *** Schab cienko rozbijamy i bardzo delikatnie oprószamy solą oraz pieprzem. Na każdym kotlecie układamy po jednym lub dwóch plasterkach kiełbasy, ogórka, cebuli i papryki *** *** Mięso ciasno zwijamy w ruloniki. Każdą roladkę owijamy plasterkiem
Blog z ApetytemDomowe wędliny suszone dla każdego, bez wędzenia. -- Świeże (nie mrożone) mięso myjemy w zimnej wodzie i osuszamy. Potem odcinamy nożem (formujemy kształt) niepotrzebne kawałki- tłuszczu itp. Przygotowane schaby nacieramy solą kamienną niejodowaną lub morską i cukrem. Wstawiamy do naczynia(szklane, nierdzewne,ceramiczne) i chowamy na 48 h do lodówki. Co 12 h odlewamy wydzielające się soki i wycieramy naczynie(...)soli +2 łyżki cukru. Odcięte mięso wykorzystamy na gulasz lub do innych potraw. Możemy od razu zrobić pyszną zupę na bazie bulionu warzywnego, do którego dodamy świeżo podsmażone kawałki schabu... -- Gdy mięso już nie wydziela soków, posypujemy trochę solą, nacieramy czosnkiem i potem wcieramy pozostałe ulubione przyprawy, które dadzą dodatkowy smak. -- -- -- Jałowiec i inne ziarniste przyprawy możemy rozkruszyć w moździerzu
chleba naszego