schab - 5519 przepisów (strona:122/368)

Schab po bałkańsku 250

ziemniakami lub kaszą. Nada się na codzienny obiad jak i taki niedzielny, rodzinny, bo porcja z przepisu wychodzi całkiem słuszna :) Składniki na ok. 6 porcji: ok. 1 kg schabu 2 cebule 2 czerwone papryki ok. 400 g pieczarek 1 puszka krojonych pomidorów lub 2-3 dojrzałe i obrane ze skórki pomidory 700 ml passaty pomidorowej 2 ząbki czosnku(...)łyżeczki cukru 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 0,5 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki w proszku sól, pieprz   Schab umyć, osuszyć, pokroić w cienkie plastry i doprawić solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso z obu stron na złoto. Usmażone mięso przełożyć do dużego garnka, wlać do niego passatę, puszkę pomidorów (lub świeże pomidory obrane

Simply Food
Schab z warzywami po chińsku 241

się co bać – nie znajdziecie w nim dziwnych składników, niczego co byłoby trudno dostępne lub w ogóle nieznane. W tej smakowitej mieszance znajdziecie same świeże, kolorowe warzywa, soczysty schab oraz cytrusowy imbir. Wszystko smażone w woku czyli przygotowane w tempie błyskawicznym. Dla tych co nie mają woka nie ma paniki – dobrze rozgrzana patelnia i lekko wydłużony czas smażenia(...)myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy w cienkie paski. Odkładamy. Marchewki kroimy nożem lub za pomocą specjalnej tarki w cienkie słupki, także odkładamy. Umytą kapustę pekińską kroimy w plastry. Schab myjemy, usuwamy białe błony i kroimy w cienkie paski. Imbir i czosnek obieramy i wszystko bardzo drobno siekamy.   Wok stawiamy na duży ogień i wlewamy olej. Gdy jest bardzo

Smaczna Strona
Co dziś na obiad? Roladki w sosie paprykowo-pomidorowym 94

się do 30 minut, bo nie mam dłużej czasu na ich przygotowywanie, ale za to w weekend odpalam piekarnik. Przepis na roladki w sosie paprykowo-pomidorowym Składniki: 10 plastrów schabu 10 plastrów sera 10 plastrów boczku (opcjonalnie) przecier pomidorowy 1 papryka czerwona 100g. śmietanki 30% Przyprawy: bazylia, sól, pieprz, czosnek, pietruszka. 1. Umyj mięso i rozbij dokładnie schab. Posól, popieprz(...)ułóż plasterek boczku i sera. Posyp bazylią i czosnkiem. Zawiń w roladki. Trik! Rozbij mięso przez woreczek foliowy, dzięki temu nic się nie pobrudzi, a schab przy mocnych uderzeniach tak szybko się nie rozejdzie. 2. Ułóż roladki w wysmarowanym wcześniej tłuszczem naczyniu żaroodpornym jedną obok drugiej. 3. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. 4. Przecier pomidorowy wlej do małego garnka

Rozdomowiona
Schab 5-minutowy 451

Idealny pomysł na domową, zdrową wędlinę, którą możemy wykonać przy minimalnym nakładzie pracy. Gotuje się go dwa razy po 5 minut, stąd nazwa „schab 5-minutowy”, choć spotkać go można również pod nazwą „schab 10-minutowy”. Schab jest rewelacyjny. Nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Uda się każdemu. Jest delikatny i kruchy - po prostu wspaniały. Składniki: 1 kg dobrej

Krokusowy Dom
Zrolowany Schab z Bakłażanem i Serem Feta 91

SKŁADNIKI: 1 kg schabu 200 g sera feta 1 bakłażan sól pieprz czosnek granulowany WYKONANIE: 1. Bakłażana pokroić w plastry wzdłuż, nasolić i pozostawić na około 20 min. Po tym czasie wypłukać plastry i osuszyć. 2. Schab przekroić wzdłuż, rozbić dość cienko, posolić i popieprzyć z obydwóch stron. 3. Schab wyłożyć serem fetą, na ser ułożyć plastry bakłażana, zrolować

Dziś Ja gotuje
Paprykowy bigos z młodą kapustą 127

Szybki, prosty i jaki dobry bigos z młodej kapusty i papryki. Dodałam do niego wędzony schab bo taki miałam ,ale można dać inną wędlinę. Ja bardzo lubię warzywa aldente dlatego nie rozgotowywałam ich mocno. Podaję z dużą ilością koperku. U mnie bigos w wersji obiadowej. 1 główka młodej kapusty 1 papryka czerwona 2 marchewki 1 cebula 3 gałązki selera naciowego(...)liść naciowy 2 ziela angielskie sól, pieprz, papryka czerwona 25 dkg schabu wędzonego 2 łyżki koncentratu pomidorowego koper świeży olej do smażenia Kapustę szatkuję, przekładam do garnka wlewam wodę, tyle żeby przykryła kapustę, dodaję liść laurowy i ziele angielskie, sól. Gotuję około 10 minut. Na patelni przesmażam pokrojoną cebulę, dodaję paprykę pokrojoną i dalej smażę. Na końcu dodaje startą

wesoła kuchnia
Roladka schabowa z szynką, serem i papryką 244

Chrupiąc zwijany kotlet sporządzony z roztłuczonego mięsa wieprzowego z dodatkiem szynki, żółtego sera i świeżych warzyw doskonale sprawdzi się w roli dania obiadowego. Składniki: 10 plastrów schabu wieprzowego 10 plastrów żółtego sera 10 plastrów szynki wieprzowej 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 czerwona cebula sól pieprz olej 3 jajka bułka tarta panierka mąka Wykonanie: 1. Każdy plaster schabu rozbić(...)tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. 2. Papryki umyć, oczyścić i pokroić w słupki, a czerwoną cebulę również pokroić w słupki. 3. Na każdym rozbitym plastrze schabu położyć plaster szynki, żółtego sera, po 1 słupku cebuli, czerwonej, żółtej papryki i zwinąć w roladkę. 4. Następnie każdą roladkę obtoczyć w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej wymieszanej z panierką. Smażyć z każdej

Szalona Kuchnia Eweliny
Zupa pak choi 76

chińska Składniki 1 l bulionu warzywnego 2 główki kapusty pak choi 1 ząbek czosnku 5 łyżek sosu sojowego 2 łyżki płynnego miodu świeży imbir - ok. 5 cm 300 g schabu 300 g makaronu chińskiego mie 150 g pieczarek 4 dymki Przygotowanie Ugotowałem bulion warzywny. Wywar wlałem do garnka, dodałem starty imbir, Ugoto Ugotowałem Ugotowałem bulion warzywny. Wywar wlałem do garnka(...)dodałem starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, 2 łyżki sosu sojowego i schab pokrojony w cienkie plasterki. Doprowadziłem do wrzenia, gotowałem na wolnym ogniu przez 3 minuty.   Wyjąłem schab, przełożyłem go na rozgrzaną patelnię, dodałem do niego pozostały sos sojowy, miód i trochę bulionu. Smażyłem ok. 5 minut, aż mięso zbrązowiało, często je obracałem, dolewałem co jakiś czas bulion

R'n'G Kitchen
Jak przygotować grilla 165

plastry o grubości około 3 – 6 mm i marynujemy minimum 2-3 godziny. Grillujemy około 6  do 10 minut, w połowie czasu grillowania odwracając na drugą stronę. Schab jest mięsem dość trudnym do grillowania. Często w trakcie pieczenia wysycha, wymaga więc kilkukrotnego smarowania  marynatą podczas grillowania. Innym rozwiązaniem jest pozostawienie schabu na około 30 minut w oleju. Schab

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Menu na tydzień: Zielono na talerzu 126

spaghetti z miętowo-bazyliowym pesto i krewetki z sałatki fattush ! Wygląda na to, że rośnie nam prawdziwy smakosz! Całe menu na tydzień – zielono na talerzu wygląda tak: Niedziela: Schab z grila w glazurze z sałatką Green Goddess Poniedziałek: Pęczotto z groszkiem, fasolką, boczniakiem i pieczonym kurczakiem Wtorek: Pizza z komosy z chorizo i groszkiem Środa: Spaghetti z zielonym pesto(...)mozzarellą Czwartek: Łatwa zupa z groszku Nigeli Lawson z miętową nutą Piątek: Sałatka fattoush z krewetkami Pobierz menu na tydzień Niedziela: Schab z grila w glazurze z sałatką Green Goddess Poniedziałek: Pęczotto z groszkiem, fasolką, boczniakiem i pieczonym kurczakiem Wtorek: Pizza z komosy z chorizo i groszkiem Środa: Spaghetti z zielonym pesto z mozzarellą Czwartek: Łatwa zupa krem z groszku

Niedzielny kucharz
Schab w sosie z pora, danie do kociołka 135

Czas letni u mnie wskoczył... Szukamy sposobów na szybkie i łatwe dania, takie obiady w pół godziny. Dziś banalnie prosty w przygotowaniu schab, za to smak rewelacyjny. Możecie go także przyrządzić w kociołku przez cały letni sezon. Składniki dla 4 osób: - 4 plastry schabu, ok 50 dag - 2 pory razem z zieloną częścią - 2 ceble - 2 ząbki czosnku(...)słodkiej śmietanki 30 % - sól - pieprz - olej 1. Schab kroimy w plastry i rozbijamy tłuczkiem, oprószamy solą i pieprzem. Rozgrzewamy olej na patelni, obsmażamy mięso po 2 minuty z każdej strony, odkładamy na talerz. Pora i cebulę kroimy w plastry, czosnek przeciskamy przez praskę.  2. Na rozgrzany tłuszcz dajemy cebulę, blanszujemy, dodajemy pora i czosnek, mieszamy, dodajemy przyprawy. Gdy zmiękną

Apetyczna babeczka
Co zrobić z jedzeniem po świętach? 140

wiem jak Ty, ale ja nie mam chwilowo ochoty ma pieczony schab, żurek z biała kiełbasą czy kolejny kawałek drożdżowej babki… tylko jest mały problem w lodówce nadal jest dużo świątecznego jedzenia. Co więc z nim zrobić, żeby się nie zmarnowało? Istniej kilka opcji. Jedna to przemóc się i przez najbliższy tydzień zjeść jakoś te świąteczne smakołyki, ale ja raczej(...)jedzeniem po świętach? Zamrozić to co się da. Mięsa i sosy – najlepiej poporcjowane, aby można było wyjąć tylko tyle porcji, ile będzie potrzeba, kiedy znów najdzie nas ochota na schab w sosie pieczeniowym lub zrazy. Surowe mięso mielone może pozostać zamrożone przez ok 2 miesiące, drób ok 3 miesięcy, wieprzowina ok pół roku. Mięsa pieczone i sosy powinno się wykorzystać

Między kuchnią a pokojem
Schab po cygańsku 106

zasmakowało że wskoczyło do mojego menu na stałe. Przepis banalnie prosty, jedynie długi czas pieczenia ale coś za coś, chcemy zjeść smacznie czasem trzeba poczekać. W oryginale schab po cygańsku, ale u mnie po modyfikacjach próbach i błędach bez majonezu na wierzchu. No to lecimy: Składniki :  1kg schabu 150g tartej mozzarelli 3 marchewki 3 cebule sól, pieprz, maggi Schabik(...)kroimy na 10 kawałków, marchewkę kroimy w talarki, cebulkę w piórka. 2/3 marchwi i cebuli wrzucamy na dół naczynia żaroodpornego doprawiamy sola pieprzem i maggi. Na to układamy plastry schabu jeden obok drugiego, zasypujemy pozostałą częścią marchewki i cebuli ponownie doprawiamy solą pieprzem, maggi a na to rozsypujemy ser. Możemy dodać inne warzywa: pora, selera, pietruszkę - kompozycja dowolna :) Naczynie przykrywamy

Smacznie Pysznie Kalorycznie
Przepisy na Wielkanoc 2074

porem Jajka faszerowane pieczarkami, porem i serem w skorupce Jajka faszerowane chrzanem Jajka faszerowane szynką i marynowanymi pieczarkami. Jajka faszerowane łososiem  Różowe jajka (jajka w zalewie buraczanej) MIĘSA Schab faszerowany śliwkami Schab faszerowany żurawiną Schab faszerowany pomidorami Pieczeń z warzywami Pieczeń z żurawiną Strudel z białą kiełbasą i jabłkami SAŁATKI Sałatka warstwowa Wielkanocna Sałatka z tuńczykiem, ogórkiem i kukurydzą

Lena Gotuje
Schab pieczony w rękawie 177

Pieczony schab w większości polskich domów przygotowywany jest właśnie na święta. U mnie gości także dość często w trakcie roku jako wędlina na kanapki. Najczęściej wtedy piekę jego mniejsze porcje po 0,5 kg mięsa, gdyż wolimy urozmaicone kanapki. Mięso dzięki pieczeniu w rękawie wychodzi soczyste, bez problemu pokroicie je w plasterki. Bardzo ważne jest także jego obsmażenie przed pieczeniem(...)mięsie jego wszystkie "soki", dzięki czemu nie będzie suchy i nie będzie się kruszył. Możesz go podać z czym tylko lubisz - chrzanem, ćwikłą itp.  Składniki: 0,5 kg schabu 2 łyżeczki domowej przyprawy do wieprzowiny  + 1 łyżka oleju 2 łyżki oleju do smażenia Przygotowanie: Z oleju i przyprawy przygotować marynatę. Obmyty i osuszony kawałek schabu obtoczyć w marynacie

Fabryka pomysłów