schab - 5585 przepisów (strona:122/373)

Wigilia bez mleka. Świąteczne przepisy dla dorosłych i dla dzieci 209

suszu jest doskonałym dopełnieniem wigilijnej wieczerzy. Doskonale wpływa on na trawienie po obfitej kolacji. Ze względu na dodatek miodu, taki kompot można podać dzieciom, które skończyły rok. Pieczony schab – na obiad i do chleba Zapomnijcie o sklepowych wędlinach z mnóstwem soli i wątpliwych dodatków! Upieczony w domu schab bije je wszystkie na głowę. Schab upieczony według tego przepisu jest

Dieta bez mleka
Schab pieczony z piwem 137

Kiedyś piekło się schab wstawiając mięso do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Później preferowano pieczenie mięsa w temperaturze 160 czy 140 stopni. Proponuję upiec chociaż raz mięso w temperaturze 90 stopni... ja raz spróbowałam i teraz przeważnie tak piekę. Schab można nastrzyknąć piwem i piec polewając piwem... warto :) około 800 g schabu wieprzowego (może być środkowy lub karkowy

królestwo garów
Schab gotowany w rękawie 300

Przepis na ten schab mam już od dawna. Wydrukowałam go sobie wówczas z portalu Wielkie Żarcie. Z jednej strony mocno mnie intrygował, a z drugiej niekoniecznie wierzyłam w jego powodzenie. W końcu (po 10 latach!) zdecydowałam się zaryzykować i przygotować go na niedzielny obiad. Miałam wątpliwości czy jest sens doprawiać wodę, w której mięso się gotuje (będzie przecież w worku(...)gotowane. Do tego z jego przygotowaniem nie było żadnych problemów – można powiedzieć, że robiło się samo, a ja miałam czas na inne sprawy. Spróbujcie:) 1-1,2 kg schabu bez kości mielona papryka słodka majeranek czosnek granulowany 1 listek laurowy 2-3 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz   Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso pozbawiamy białych błonek. Nacieramy mieszanką

Smaki Na Talerzu
SCHAB W SOSIE WŁASNYM 134

Dziś kolejna propozycja dania mięsnego, który z powodzeniem możecie podać na świąteczny stół. Schab jest mięciutki, wprost rozpływa się w ustach, a przy tym przygotujecie go niewielkim nakładem pracy.  Składniki: 1 kg schabu 2 cebule 1,5 l bulionu z warzyw listek laurowy 2 ziela ang sól, pieprz mąka do panierki olej do smażenia Wykonanie: Cebulę kroimy w piórka(...)złocimy na oleju. Plastry delikatnie rozbijamy, oprószamy solą, pieprzem. Panierujemy w mące, obsmażamy na rozgrzanym oleju po przesmażaniu cebuli.  Do gorącego bulionu przekładamy obsmażone plastry schabu. Dodajemy cebulę, ziele ang, listek laurowy, doprawiamy wywar solą. Dusimy na wolnym ogniu przez ok 45 minut. Gotowy sos możemy zagęścić mąką

Z Majeczką w kuchni
Schab do kanapki 173

Schab do kanapki - prosty sposób na domową wędlinę, którą można przygotować z dnia na dzień. około 2,5 kg schabu 3 łyżki soli peklowej 3 łyżki wegety 3 łyżki pieprzu ziołowego 9 ząbków czosnku           Mięso podzielić na 3 równe części, umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Wymieszać przyprawy, czosnek obrać, pokroić wzdłuż, w cienkie plasterki. Mięso natrzeć(...)mieszanką przypraw, obłożyć czosnkiem. Tak przygotowane porcje schabu zawinąć w folię do pieczeni (każdy oddzielnie), obwiązać ciasno bawełnianym sznurkiem. Końce folii powinny być starannie, szczelnie związane. Pozostawić na 10 - 12 godzin w lodówce. Po tym czasie gotować na parze 1,5 godziny. Wyjąć z folii po schłodzeniu

Praktyczna pl
Schab w sosie z porem i marchewką 127

Schab gotowany w sosie porowym z marchewką to fajny pomysł na mięso do obiadu. Składniki: około 700 g schabu 500 ml wody lub bulionu 1 marchewka 1 por 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka mąki pszennej słodka papryka, oregano, pieprz 3 łyżki sosu sojowego (jeśli używamy wody, a nie bulionu(...)garnku na rozgrzanym maśle i oliwie poddusić pokrojonego pora, dodać posiekany czosnek i jeszcze chwilę razem podsmażać. Zalać wodą z sosem sojowym lub bulionem, dodać przyprawy i zagotować. Schab pokroić na plastry grubości około 1 cm i włożyć do gotującego wywaru. Zagotować ponownie i zmniejszyć ogień, gotować razem około 30 minut. W połowie gotowania obrócić mięso na drugą stronę. Dodać

talerz przyjemności
Schab pieczony z chilli i czosnkiem 121

szybciutko. Trzeba zastanowić się nad tym co będziemy robić. U mnie mąż zabrał się za próbowanie mięs, bo lubi na święta upiec takie własne, domowe. Pierwsze, które zrobił to schab, powiem Wam, że wyszedł rewelacyjnie. Mięso jest kruche i niezwykle aromatyczne, świetnie smakuje, no rewelacja. Przepis pochodzi z książki "Smaczna kuchnia. Domowe wyroby", polecam upiec i wypróbować, bo naprawdę warto(...)Miłego dnia Waz życzę :-) Składniki: 1 kg schabu wieprzowego 2 główka czosnku 4 łyżki oleju 3 łyżki octu winnego 1 łyżka miodu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 czerwona papryczka chilli sól pieprz 1. Schab umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Czosnek obrać, połowę przecisnąć przez praskę, a drugą połowę pokroić w plasterki. Papryczkę chilli drobno posiekać. 2. Olej wymieszać z octem winnym

kruche babeczki
Schabowe kapuśniaczki 115

Dzisiaj nie miałam pomysłu na obiad, wyjete z zamrażarki mięso okazało się być schabem, no cóż, nie miałam ochoty na tradycyjne kotlety. Miałam trochę gotowej już kapusty kiszonej, odrobina szynki, cebulka i kapuśniaczki gotowe. Bardzo lubię wszelkiego rodzaju zawijasy, te tez nam zasmakowały. SKŁADNIKI: 5 szt. schabu 30-40 dag. kapusty kiszonej 5 plastrów dowolnej szynki  1 cebula sól(...)pieprz, majeranek masło klarowane do smażenia WYKONANIE: schab rozbić z dodatkiem cebuli w piórkach, doprawić solą,pieprzem, majerankiem, na rozbite mięso włożyć kapustę i szynkę, piórka cebuli, spiąć w roladkę, smażyć na maśle do miękkości

Kuchnia Beaty
Domowy pieczony schab 149

Sezon na domowe wędliny wciąć trwa. Zawsze przed świętami testuje różne przepisy. Myślę ze tym razem będzie podobnie. Schab wyszedł bardzo soczysty, delikatny rozpływa się w ustach. Na pewno zrobię na święta, Wam też polecam :) 1 kg schabu 1 i 1/2 łyżeczki soli 3 - 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka pieprzu czarnego 1 łyżeczka majeranku PRZYGOTOWANIE Schab myjemy i osuszamy

Kulinarne pyszności Molki
Schab pieczony w mleku 139

Schab gotowany w mleku , soczysty i aromatyczny znajdziecie pod linkiem a dziś schab który wypieka się w mleku, inny, równie pyszny. Tak przyrządzone mięso jest soczyste, aromatyczne i idealne do chleba, jak i jako danie obiadowe. Poza leżakowaniem w lodówce przez całą noc, trzeba go jeszcze piec przez 1,5 godziny ale warto bo jest naprawdę przepyszny. Schab wypiekany

Moje Małe Czarowanie
Schab pieczony nadziewany grzybami 128

Kiedyś piekło się schab wstawiając mięso do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Później preferowano pieczenie mięsa w temperaturze 160 czy 140 stopni. Proponuję upiec chociaz raz mięso w temperaturze 90 stopni... ja raz spróbowałam i teraz przeważnie tak piekę. A dodanie grzybów do środka... po prosu pycha :) około 800 g schabu wieprzowego (może być środkowy lub karkowy), 60 g cebuli(...)Wlać trochę wody i dusić grzyby do miękkości. Doprawić do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny. Mięso zemleć. Dodać do ostudzonych grzybów razem z rozbełtanym jajkiem. Dokładnie wymieszać. Schab naciąć w środku wzdłuż, w nacięcie włożyć grzyby. Nacięcie spiąć szpilkami i obwiązać sznurkiem. Czosnek rozetrzeć. Przyprawy zemleć. Czosnek, przyparwy sól (około 1 łyżki) wymieszać. Mięso natrzeć przyprawami i wstawić

królestwo garów
Schab duszony w sosie 94

Przepis na schab duszony w sosie cukiniowo-pomidorowym powstał zupełnie przypadkiem. W mojej lodówce widniał bowiem pokrojony w plastry schab, kawał wielgachnej cukinii i butelka pomidorowej passaty. 😀 Tradycyjne schabowe w ostatnim czasie trochę się przejadły, a cukinia wymagała szybkiego przerobienia – i tak właśnie powstał ten oto przepis. 🙂 Sos cukiniowo-pomidorowy przybrał formę cudnego musu,... Tryb czytania Artykuł Schab duszony

kurkanielotka.pl
Marynowane kotlety schabowe – kruche i soczyste 191

danie, zaraz po rosole. Dziś polecam lekką odmianę – marynatę do mięsa, dzięki której bardzo zyskuje ono na smaku, jest mięciutkie, kruche, soczyste i aromatyczne. Kotlety smakują wprost wybornie. Schab możemy marynować przez jedną, dwie lub nawet trzy doby – im dłużej tym lepiej. Polecam!     Składniki na 3-4 kotlety: 3-4 plastry schabu ok 1 szklanka bułki tartej(...)suszonego 1 czubata łyżka ketchupu 1 łyżeczka (mała) musztardy 2 łyżki oleju   *** W średniej wielkości misce umieszczamy wszystkie składniki marynaty *** *** Całość dokładnie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą konsystencję *** *** Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem – nie za cienko. Kotlety wkładamy do miski i obtaczamy w marynacie. Całość przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na minimum dobę *** *** Następnie mięso wyjmujemy z miski

Blog z Apetytem
Jak przygotować grilla 150

plastry o grubości około 3 – 6 mm i marynujemy minimum 2-3 godziny. Grillujemy około 6  do 10 minut, w połowie czasu grillowania odwracając na drugą stronę. Schab jest mięsem dość trudnym do grillowania. Często w trakcie pieczenia wysycha, wymaga więc kilkukrotnego smarowania  marynatą podczas grillowania. Innym rozwiązaniem jest pozostawienie schabu na około 30 minut w oleju. Schab

Cztery Fajery