schab - 5585 przepisów (strona:129/373)

Schab w miodowej marynacie. 142

Składniki: ok. 1 kg schabu bez kości 1 łyżka miodu 1 łyżeczka papryki wędzonej mielonej 1/2 łyżeczki papryki ostrej mielonej duża szczypta soli 5 łyżek oliwy 1/2 łyżeczki soku z cytryny Wszystkie składniki marynaty dokładnie ze sobą mieszamy (miód miałam zwykły - nie płynny). Schab płuczemy i dokładnie nacieramy marynatą z każdej strony. Odstawiamy do lodówki na 3-4 godz. Jeśli(...)jest taka możliwość można na całą noc. Następnie schab przekładamy do naczynia żaroodpornego podlewamy wodą do poziomu około 5 mm, wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 1 godzinę. Po upieczeniu Wyciągamy i odstawiamy na 5 minut żeby mięso odpoczęło (żeby soki zostały w mięsie). Pozostały sos można zagęścić odrobiną mąki i mamy pyszne dopełnienie naszego obiadu. Podajemy

Moje-pitraszenie
Schab Pieczony W Wędzonej Papryce 195

Pyszny schabik na kanapeczki, był tak dobry, że jak już robiłam zdjęcia to tylko końcóweczka go została ;) Składniki: 1 kg schabu 2-3 ząbki czosnku 2 łyżeczki soli np. himalajskiej 1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku 3 kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe 1/3 łyżeczki pieprzu 4-5 kulek rozgniecionego ziela jałowca 4-5 łyżki oleju 1 duża wykałaczka(...)Schab myjemy, wycieramy i nakłuwamy w kilkunastu miejscach tak aby marynata wikła w głąb mięsa. 2. W miseczce mieszamy sól, paprykę, pieprz, jałowiec i pokrojone na kawałeczki ząbki czosnku. 3. Mięso umieszczamy w głębokim naczyniu, smarujemy oliwą (możemy je nawet oblać) i nacieramy przyprawami z miseczki (zużywamy całość). Zakrywamy szczelnie folia aluminiowa i chowamy na noc do lodówki. 4. Następnego

Gotowanie...to proste !
Kotlety schabowe z ananasem i serem 192

Tradycyjne kotlety schabowe z dodatkiem ananasa i sera żółtego. Czas wykonania: 30 min Ilość porcji: 2 Składniki: 2 plastry schabu 2 plastry ananasa z puszki 4 plasterki sera żółtego jajko 2 łyżki mąki 4 łyżki bułki tartej olej do smażenia Przygotowanie: Plastry schabu ubić i panierować w mące, jajku i bułce tartej. Piec

KuchniaWeDwoje.pl
Schab suszony w pończosze długodojrzewający 182

Dzisiaj mam dla Was coś wyjątkowego! Domową wędlinę, ale nie byle jaką! Jest to schab suszony w pończosze, specjał mojego męża. Smakiem i wyglądem przypomina szynkę parmeńską, jednak jest o wieeeele tańszy :) Co prawda jego przygotowanie to dość długotrwały proces, jednak uwierzcie mi, naprawdę warto!    Składniki:  1 kg schabu bez kości,  1/2 szklanki cukru(...)kolejne 36 godzin.  Znowu umyć mięso i osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć pozostałymi wymieszanymi razem przyprawami. Zamknąć mięso w pojemniku i odstawić na kolejne 36 godzin do lodówki.  Schab przełożyć do czystej pończochy bądź podkolanówki, szczelnie owinąć i powiesić w suchym i przewiewnym miejscu na około

Z miłości do słodkości
SCHAB W GLAZURZE Z POWIDEŁ ŚLIWKOWYCH I MIODU 117

WYKONANIE:  ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA:  110 MINUT (+ 12 GODZIN MARYNOWANIE) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY:  23 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI:  5-8 Składniki: 1- 1,2 kg schabu, 2 łyżki powideł śliwkowych, 2 łyżki sosu sojowego, łyżka octu winnego, 3 łyżki miodu, 2 łyżeczki soli, 5 listków bazylii (opcjonalnie), 3 ząbki czosnku. Przygotowanie: Umyty schab wkładam do naczynia, dodaję(...)Mięso wyjmuję z wody, osuszam ręcznikiem papierowym. Dokładnie smaruję marynatą, układam na nim liście bazylii i czosnek. Odstawiam do lodówki na minimum 12 h. Nadmiar marynaty odlewam do miseczki, schab zawijam w folię aluminiową (wraz z czosnkiem i bazylią). Piekę około 70 minut w temperaturze 190 stopni (w czasie pieczenia podlewam pozostałym sosem). Odkrywam mięso, zmniejszam temperaturę do 160 stopni

JejKuchnia
schab ze śliwką 108

roku postanowiłam odmiennie na święta zamiast rolowanego boczku lub karkówki zrobić schab ze śliwką..Smaczna zarówno na ciepło jak i zimno a połączenie schabu i śliwki to jest to.. 🙂 Składniki: 1.2 kg schabu bez kości 15-20 dag suszonych śliwek bez pestek /ja użyłam kalifornijskich/ marynata: 4 ząbki czosnku 1 łyżka ciemnego sosu sojowego

Ugotujmy Coś
Karkówka dojrzewająca 304

Mięso na wyroby dojrzewające kupujemy tylko ze sprawdzonego źródła. Musimy mieć gwarancję, że mięso było badane i jest zdrowe. - Najlepiej kupować część karkówki od strony schabu, będzie ona delikatniejsza i mniej żylasta. - Za każdym razem (czy z cukru, czy soli) mięso musi być bardzo dokładnie opłukane i osuszone. - Lepiej przygotowywać kawałki o wadze(...)świątecznym stole… i nie tylko karkówka dojrzewająca prezentuje się wspaniale. Gorąco polecam i życzę smacznego. Polecam również inne przepisy na wędliny dojrzewające znajdujące się na blogu: Szynki dojrzewające Schab dojrzewający paprykowy Schab dojrzewający Kiełbasa suszona dojrzewająca Wydrukuj przepis The post Karkówka dojrzewająca appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Schab wolnoduszony w syropie z bzu czarnego i soku z granatów 182

Mięso ze schabu duszone w syropach jest delikatne, miękkie, kruche, soczyste i bardzo aromatyczne i uprzedzając pytania, nie jest za słodkie tylko ma lekki posmak słodyczy. Miałam syrop z bzu lekko słodki, najlepszy byłby wytrawny ale nie zawsze można go nabyć a ja w tym roku nie zrobiłam. Schab tak pieczony z zewnątrz jest prawie czarny a w środku jasny(...)soczysty, polecam. Proponuje go na obiad w Nowy Rok, będzie znakomity. Na świątecznym stole sprawdził się znakomicie. Schab wolnoduszony w syropie z bzu czarnego i soku z granatów. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
SZYBKA I BARDZO SMACZNA SAŁATKA ZE SCHABU 203

wykonania tej sałatki potrzebujemy 4-5 plastrów usmażonego schabu.  Ja wykorzystuję zazwyczaj ten od obiadu, smażę wtedy go trochę więcej i robię z niego sałatkę. Dodatek ogórka konserwowego i małego delikatnego groszku  super komponuje się z mięsem.  Sałatka jest treściwa i pożywna ❋  mimo, że nie  jest "ciężka".  Składniki: kilka plastrów usmażonego schabu (delikatnie posolonych(...)ogórki konserwowe 2-3 łyżki startego na oczkach sera żółtego 2 ugotowane jajka groszek konserwowy (u mnie puszka 200g) majonez sól pieprz koperek lub natka pietruszki Wykonanie:  Schab, ogórek, jajka kroimy dowolnie. Dodajemy odcedzony groszek i starty na tarce żółty ser. Solimy i pieprzymy. Dodajemy majonez. Mieszamy, posypujemy koperkirm i wstawiamy do lodówki, aby składniki wzajemnie przeszły smakiem

Walijskie Pichcenie
Schab z grzybami 147

już śpieszę Wam z pomocą. Danie bardzo proste, a co za tym idzie smak niebiański!. Wykorzystałam moje zamrożone prawdziwki zebrane latem i jesienią, a do tego solidny kawał schabu z kością i ryż....niebo w gębie... Mięso: - 4 plastry schabu z kością - sól - pieprz - smalec do smażenia Grzyby: - 1 mała cebula - 1 ząbek czosnku - olej  - sól Dodatkowo: - ryż, kasza(...)ziemniaki - świeży koperek 1. Schab lekko rozbijamy tłuczkiem, oprószamy sola i pierzem, obsmażamy na gorącym tłuszczu z obu stron. 2. Na małej patelni rozgrzewamy olej i blanszujemy drobno pokrojoną cebulę i czosnek, dodajemy grzyby, przyprawiamy do smaku solą i razem smażymy. 3. Na talerze nakładamy warstwę ryżu, przykrywamy go mięsem, dekorujemy koperkiem i na wierzch nakładamy 2 - 3 łyżki grzybów

Apetyczna babeczka
Schab duszony w sosie 1607

Schab przygotowany w ten sposób jest miękki i soczysty.  Składniki: 1 kilogram schabu sól, słodka papryka, pieprz, ziarna kminku, tymianek, rozmaryn, suszony czosnek 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego 2-3 łyżki oleju 1/2 szklanki słodkiej śmietany min. 18% posiekana natka pietruszki, ok. 2 łyżki  Schab umyć, osuszyć, pokroić w dwu centymetrowe plastry. Posypać solą, pieprzem, papryką

Czerwień i błękit
ROLADKI PAPRYKOWE Z MIĘSEM MIELONYM, PIECZARKAMI I MOZZARELLĄ 146

Roladki są wypełnione mięsem mielonym z dodatkiem pieczarek i cebulki. W centrum samej roladki jest rozpływający się ser. Natomiast wierzch obsypany papryką. Pycha ! Fajna propozycja na syty obiadek. SKŁADNIKI: schab bez kości 6 plastrów (ok. 1.5 cm ) papryka słodka mielona 1-2 łyżki sól i pieprz do oprószenia olej do smażenia woda 1/4 szkl. Farsz: filety z piersi kurczaka(...)pieczarki 2 szt. papryka słodka mielona 1 łyżka vegeta lub kucharek 1 łyżka pieprz 1/3 łyżeczki cebula 1 szt. olej 2 łyżki sól 1 szczypta  METODA:  Schab rozbijamy tłuczkiem jak na kotlety schabowe tyle, że cieniej. Farsz: Filety zmielić w maszynce, cebulę i pieczarki obrać i posiekać. W rondelku rozgrzać olej. Dodać szczyptę soli i wrzucić cebulę

Kuchnia Paulettes
ROLADKI Z PAPRYKĄ I OGÓRKIEM KONSERWOWYM W SOSIE POMIDOROWYM 130

Uwielbiam roladki, a tym bardziej, gdy ich wnętrze to smaczna papryka i ogórek.Roladki są w aromatycznym sosie pomidorowym obsypane dużą ilością szczypioru ! Bardzo rozgrzewające ! Składniki: schab bez kości 10 grubych plastrów sól do oprószenia papryka słodka mielona 3-4 łyżki olej do smażenia bulion drobiowy 600 ml.  przecier pomidorowy 1 mały słoiczek cukier 1 łyżka pieprz do smaku(...)mąka 1.5 łyżki sól do smaku papryka konserwowa 1 słoik ogórek konserwowy 4-5 szt. dymka szczypiorku smażona cebula w kostce 1 kostka Metoda: Schab rozbić tłuczkiem bardzo cienko ( jak na schabowe ). Na każdym schabie ułożyć pokrojonego w słupki ogórka i paprykę. Zwinąć roladki. Roladki oprószyć z każdej strony solą i papryką. Na patelni rozgrzać olej. Ułożyć roladki i smażyć

Kuchnia Paulettes
Kolacja degustacyjna ProVita Team i Przyjaciele 2 „Polska jesień” 152

Kwasowość Rieslinga ozdobiona słodyczą resztkową pięknie współpracowała z kiszonym pomidorem, natomiast jego lekko mineralne nuty podkreślały smak wiejskiego twarogu i stapiały się koprem i popiołem z pora. 3. przystawka: schab ze świni złotnickiej, brukiew, jarzębina, rajskie jabłko i Merlot trocken 2013. Schab z szynki, ze świni rasy złotnickiej, dojrzewający, „ketchup” z brukwi, słodka kandyzowana jarzębina i  rajskie jabłuszka, gotowane(...)suszonych śliwek. Na finiszu pikantne akcenty z ciemną czekoladą w tle. Wino leżakowane w barrique z francuskiego dębu. Merlot na tyle aksamitny i delikatny, że nie zagroził na talerzu schabowi ze świni złotnickiej i doskonale skomponował się z brukwią, jarzębiną i rajskim jabłkiem. 4. przerywnik: maślanka, olej chlorofilowy z naci selera, sól z solanki Sól warzona w kuchni, w kolorze

królestwo garów
Rolada schabowa z kurkami i serem 167

Soczysta i pysznie nadziana rolada z kurkami i serem owinięta aromatycznym wędzonym boczkiem. Idealna na świąteczny stół. 1 kg schabu wieprzowego Przyprawa do mięsa Sól Pieprz 200 g kurek 1 cebula 200 g żółtego sera 100 g surowego wędzonego boczku w plastrach 1 łyżka oleju Schab dokładnie myjemy i oczyszczamy z błonek. Kroimy na duże płaty, rozbijamy tłuczkiem. Na foli(...)kosteczkę, szklimy na patelni. Dokładamy  rozmrożone kurki.   Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe rozkładamy na mięsie. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Również rozkładamy go na mięsie. Schab zwijamy do środka, mocno dociskając aby nie wypadał nam farsz ze środka. Roladę obsypujemy przyprawą do mięsa. Na górze rozkładamy plastry boczku, końcówki zawijamy pod spód rolady. Gotowe mięso przekładamy

VioletoweKucharzenie