Malutkie kąski ze schabu z dodatkiem sosu porowo-pieczarkowego, czyli pomysł na tradycyjnego schabowego w nowej wersji. 500 g schabu wieprzowego Sól, Pieprz 2 jajka 0,5 szklanki bułki tartej Sos porowo-pieczarkowy: 1 duży por (biała część) 10 pieczarek 1 szklanka bulionu wołowego 4 łyżki śmietany 18% Sól, Pieprz Schab dokładnie myjemy i osuszamy, kroimy w 1 cm plastry
VioletoweKucharzenieobiadek zamiast tradycyjnego schabowego. Roladki nadziane są startym buraczkiem i chrzanem. Ciekawie się prezentują bo jak to przy buraczkach wszystko zabarwione i są naprawdę pyszne. składniki: 6 plastrów schabu 2 średnie ugotowane lub upieczone czerwone buraczki 1-2 łyżki tartego chrzanu, u mnie ze słoiczka sól,pieprz 1-2 jajka bułka tarta olej do smażenia Buraczki zetrzeć na tarce(...)puree. Do startych buraczków dodać chrzan i dokładnie wymieszać, ilość chrzanu wedle uznania zależy jak lubimy ostre. Schab rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Następnie buraczkowo-chrzanowym puree posmarować przygotowane plastry schabu. Potem mięsko zwinąć w roladkę, można spiąć wykałaczką aby nie rozwijało się przy smażeniu. Następnie roladki panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć z każdej strony na złoty
Monia miesza i gotujeZapraszam dzisiaj na pyszny soczysty schab z warzywami pieczony w rękawie . Składniki : Około 1 kg schabu 10 pieczarek 3 marchewki 1 duża cebula vegeta, pieprz do smaku garstka ziół prowansalskich 1 łyżka rozmarynu 1/2 szklanki dobrej oliwy Wykonanie : Schab umyć i osuszyć ręczniczkiem papierowy. Z góry i z dołu ponacinać w kratkę. Zioła i przyprawy wymieszać i natrzeć
Sama słodycz i szczypta chiliAromatyczne i bardzo smaczne kawałki schabu wieprzowego w 3 różnych serach. Uwielbiam takie smaki. 600 g schabu wieprzowego 1 łyżka przyprawy typy Vegeta Słodka czerwona papryka Olej do obsmażenia 10 pieczarek 1 cebula 2 łyżki śmietany 18% 50 g serka topionego Gouda 50 g twardego sera Gouda 50 g sera feta Sól Pieprz 1 szklanka bulionu 100 brązowego ryżu Skworcu(...)kupisz) Schab kroimy w 1 cm plastry. Każdy przecinamy na pół. Delikatnie rozbijamy, nacieramy przyprawą typu Vegeta i słodką czerwoną papryką. Mięso obsmażamy na rumiano na patelni, przekładamy do większego garnka. Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w kosteczkę. Podsmażamy je na patelni po smażeniu mięsa, przekładamy do garnka. Na patelnię wlewamy bulion, dodajemy pokrojone kawałki sery i śmietanę. Mieszamy
VioletoweKucharzeniesię ją do pończochy lub podkolanówki i wiesza w przewiewnym miejscu, aby mięso dojrzało i nabrało niepowtarzalnego smaku. Jeśli tak jak ja lubicie suszone, dojrzewające wędliny - szynkę parmeńską, czy schab wiśniowy to z pewnością będziecie zachwyceni :) Taką wędlinę przygotowuje się bardzo prosto w zasadzie to robi się sama, jedyne czego potrzeba to cierpliwości, bo proces dojrzewania razem z marynowaniem trwa(...)wieprzowej, więc po 8 dniach już można było ją jeść. Koniecznie zróbcie taką wędlinę na nadchodzące święta, na pewno będzie nie lada zaskoczeniem dla Waszych gości :) Ja już szykuję schab na święta tą metodą :) SKŁADNIKI 1 polędwiczka wieprzowa ok 500g ( można użyć też schabu środkowego, albo polędwicy wołowej) 1/3 szklanki cukru 1/4 szklanki soli + 1 łyżeczka soli peklowej ( można pominąć
DefinicjaSmakusporej ilości młodych warzyw. Uwielbiam ich kolor, zapach i smak. Dodatkowo, ich obróbka termiczna zajmuje niewiele czasu, co ułatwia nam przygotowanie pysznego obiadu w krótkim czasie. Dziś zapraszam na schab w młodej kapuście :) SKŁADNIKI: 700 g schabu pokrojonego w plastry 1 mała główka młodej kapusty 1 puszka pomidorów (użyłam pomidorów z cebulką i czosnkiem) 1 cebula sól pieprz papryka(...)pomidory razem z sokiem i dusić jeszcze około 5 minut, doprawiając do smaku solą, pieprzem i papryką. Z masła i mąki przygotować zasmażkę, którą zagęścić potrawę. Pokrojony w plastry schab oprószyć solą, pieprzem i papryką, dokładnie natrzeć mięso. Obsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Zmniejszyć ogień, dolać do mięsa odrobinę wrzątku, przykryć i dusić
Kuchnia w opałachGrawerujemy jeśli chcecie nabyć takie cuda, deski, wałki, stemple do ciasteczek a nawet obrazy zajrzyjcie tam koniecznie, gorąco polecam! Składniki: Składniki 1 mała główka młodej kapusty 1/2 kg schabu 4 białe kiełbaski 2 cebule 1 duży pęczek świeżego koperku 4 łyżki oleju 2 ząbki czosnku 2,5 szklanki rosołu lub bulionu 1 łyżka przyprawy do gołąbków Rafex(...)łyżeczka jarzynki Rafex pieprz świeżo mielony do smaku 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki do zawiesiny Sposób przygotowania: Schab umyć, pokroić w kostkę razem z obraną cebulą.Przełożyć do rondla.Oprószyć przyprawą do gołąbków wlać olej dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, i dusić do miękkości schabu pod przykryciem. Kapustę oczyścić wyciąć głąbia, grubo poszatkować nożem. Gdy mięso
Wanilia i KardamonBardzo lubię schab, ale najbardziej bliski memu sercu jest w różnych sosach. Mięso duszone jest wtedy miękkie i rozpływa się w ustach. Zdecydowanie to moja ulubiona jego postać. Bardzo sprawdza się w wersji z różnego rodzaju kaszami i surówkami. Mój dzisiejszy niedzielny obiad. Składniki: kg schabu bez kości 200ml śmietany 12% 300ml bulionu pieprz, sól 10dag pomidorów(...)cebulę z czosnkiem. Po ok minucie dodaję plastry mięsa, Obsmażam z obu stron. Jeżeli mięso nie mieści się w całości na patelni to robię to partiami. Kiecy cały schab jest delikatnie podsmażony, zalewam go bulionem i duszę ok 5 minut. W tym czasie kroję w drobną kostkę pomidory i ścieram na tarce papryczkę chilli. Dodaję do bulionu. Do miski wlewam
ChilliJemywęgierski robi się z mięsa wołowego. Bezapelacyjnie jestem za, jeśli chodzi o prawdziwe tego typu danie jednogarnkowe. Jednak w przypadku obiadu takiego, jak dzisiejszy - zwykle wolę delikatniejsze mięso ze schabu wieprzowego. Zacznę jednak od podstawy. Tradycyjne węgierskie placki "langosze" 400g mąki pszennej (grubość mielenia minimum 450) 3/4 szklanki mleka 20g drożdży 2 ugotowane średniej wielkości ziemniaki po pół łyżeczki soli(...)kulę, posypać mąką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na około godzinę). Ciasta nie solimy dużo, ponieważ całość będzie wystarczająco aromatyczna po polaniu sosem. Potrawka gulaszowa 1kg schabu wieprzowego 6 ząbków czosnku 1/2 sporej lub 1 średnia marchew 2 cebule skrawek korzenia selera słodka i ostra papryka w proszku czubryca czerwona (może niezbyt węgiersko, ale wyjątkowo dopasowanie smakowo
Kuchenna Kontrrewolucyaświąteczny czy sylwestrowy stół. Pewnie każda gospodyni ma swój niezawodny przepis na ten przysmak, tak jak na sałatkę jarzynową. Mój bigos jest bardzo treściwy i aromatyczny - karczek, schab i kiełbasa a do tego suszona śliwka, żurawina i grzyby. Jestem z niego bardzo zadowolona i zapewniam, że w takiej wersji bigos jest na prawdę przepyszny. Jego zaletą jest również(...)można go przygotować wcześniej, bo jak powszechnie wiadomo - leżakowanie i odgrzewanie mu służy :) Składniki: 500 g karkówki 350 g schabu 2 kawałki kiełbasy śląskiej 1 kg kiszonej kapusty 850 g kapusty białej 15 g suszonych grzybów 80 g suszonych śliwek 20 g suszonej żurawiny 1 ząbek czosnku 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 liście laurowe 8 ziaren ziela angielskiego 15 ziaren
My simple kitchenrównież, że nie jetem wielką fanką tego rodzaju mięsa. Postanowiłam zatem pokombinować. Lubię przemycać warzywa gdzie tylko się da i tym razem także postanowiłam to uczynić. Zdecydowanie ta wersja schabu przemawia do mnie o wiele bardziej niż klasyczny, panierowany schaboszczak z ziemniakami i buraczkami. Składniki: 4 plastry schabu 450 g marchewki 1 puszka groszku 1,5 szklanki wody(...)łyżka śmietany 1 łyżeczka mąki sól, pieprz, słodka papryka, przyprawa do mięs Plastry schabu delikatnie roztłuc ( 3-4 uderzenia tłuczkiem), przyprawić solą, pieprzem, papryką oraz przyprawą do mięsa i obsmażyć krótko z obu stron. Marchewkę obrać i pokroić w słupki. Dorzucić do mięsa. Smażyć chwilę, po czym dolać wodę i dusić pod przykryciem. Gdy marchewka będzie prawie miękka dorzucić, wyjąć
My simple kitchenIdealny pomysł na letni obiad z wykorzystaniem fasolki szparagowej. Środek roladki wypełniony jest również ciągnącym serem. 400 g schabu 100 g fasolki szparagowej 300 g sera 4 łyżki natki pietruszki Przyprawa do steka RAFEX Sól Pieprz 1 jajko Bułka tarta do panierowania Schab kroimy w plastry (mi wyszły 4 sztuki). Rozbijamy tłuczkiem, nacieramy przyprawą do steków, sola i pieprzem(...)ścieramy na tarce o średnich oczkach. Natkę pietruszki siekamy bardzo drobno. Mieszamy z serem. Na każdym płacie schabu układamy garść sera i kulka fasolek szparagowych. Zwijamy w rulon na kształt roladki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni
VioletoweKucharzeniePołączenie dwóch tradycyjnych składników kuchni polskiej- ziemniaków i schabu. Jednak tym razem nie wylądują obok siebie na talerzu w formie tradycyjnego obiadu - schabowego i ziemniaków z koperkiem. Dziś na obiad proponuję schab w cieście ziemniaczanym- innymi słowy: placki ziemniaczane z mięsnym wkładem. Składniki: 1 ½ kg ziemniaków ½ szklanki mąki pszennej 4 jaja ½ szklanki kwaśnej śmietany sól do smaku pieprz do smaku(...)olej do smażenia składniki na nadzienie: ½ kg schabu sól czosnkowa pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obrać, utrzeć i dobrze odcisnąć z wody. Dodać śmietanę, mąkę, jaja, sól i pieprz do smaku. Mięso wypłukać, pokroić na porcje, posypać solą czosnkową, pieprzem i bardzo cienko utłuc. Na rozgrzaną patelnię z olejem kłaść cienki porcje ciasta ziemniaczanego wielkości ubitego mięsa, na wierzch placków układać rozbite
Tradycyjna Kuchniaprzepis często nazywany jest u mnie w domu: schabem po góralsku :) ze względu na pyszny farsz serowy (z oscypka) Składniki: schab bez kości 1/2 kg masło 1/2 kostki oscypek 25 dag jajka 1 szt. mąka 2 łyżki bułka tarta 2 łyżki sól olej do smażenia Wykonanie: Schab opłukać, obsuszyć i rozbić tłuczkiem. Następnie natrzeć solą z obu stron
Tradycyjna KuchniaZapraszam do mojej mazurskiej kuchni. W niej zawsze smacznie, syto i kolorowo! Roladki z farszem z jajek i szynki uświetnią każdą domową uroczystość czy niedzielny obiad! 1 kg schabu wieprzowego Sól, Pieprz Farsz: 3 jajka Pęczek koperku 30 dag szynki konserwowej 10 dag sera Sól Pieprz 2 łyżki keczupu Panierka: 3 jajka Bułka tarta Schab kroimy w plastry(...)pieprzem. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i siekamy bardzo drobno. Szynkę konserwową kroimy w kosteczkę. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Koperek siekamy. Wszystkie składniki farszu łączymy, doprawiamy. Schab układamy na desce, nakładamy farsz, zwijamy w roladkę. Każdą panierujemy w jaku i bułce tartej. Smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni
VioletoweKucharzenie