Dziś przedstawiam Wam kolejną propozycję obiadową. Połączenie schabu z kapustą dało wspaniały efekt końcowy. Potrawa jest bardzo smaczna, warto ją przygotować. SKŁADNIKI: ½ kg schabu bez kości, ½ główki kapusty, 1 cebula, 1 pomidor, sól, pieprz, oliwa, masło. PRZYGOTOWANIE: Schab kroję na porcję, rozbijam na cienkie kotlety. Oprószam solą i pieprzem. Podsmażam na oliwie. Kapustę szatkuję. Gotuję 5 minut w osolonej wodzie
Tradycyjna kuchnia Kasidzisiaj bez obaw mogę go szczerze polecić. Domowa wędlina, to jest to, co w domu bardzo lubimy i robimy dosyć często. A tutaj jeszcze inny przepis na parzony schab do chleba , który również polecam. Składniki: 1,5 kg schabu b/k Przyprawy: 3 łyżki majonezu 1,5 łyżki soli 3 łyżeczki majeranku 3 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyzeczki grubo(...)kulek ziela angielskiego 4 liście laurowe ok 2,5 l zimnej wody Sposób przygotowania: Do garnka przełożyć majonez i zalać go wodą. Dokładnie rozmieszać, dodać wszystkie przyprawy i schab. Przykryć, zagotować i od tego momentu gotować na małym ogniu przez 5 minut. Po tym czasie mięso odstawić na 12 godzin, po czym czynność powtórzyć jeszcze dwukrotnie
Gosia gotujeTakie nadziane rolady podawano w okresie świątecznym lub na dużych uroczystościach typu wesela. Moja propozycja kaszubskiego mięsiwa. A może takie mięsko przyrządzicie na zbliżającą się Wielkanoc? 0,8 kg schabu wieprzowego 250 g mięsa mielonego z indyka 200 g zupy pieczarkowej 1 cebula 3 łyżki bułki tartej 1 jajko Sól Pieprz Majeranek Przyprawa do wieprzowiny 10 plastrów boczku wędzonego Olej(...)skropienia Schab myjemy, osuszamy i kroimy w plastry około 1,5 cm. Rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do wieprzowiny. Cebulę kroimy w kosteczkę, szklimy na patelni, dodajemy zupę pieczarkową. Podsmażamy aż zmiękną. W misce łączymy ze sobą mięso mielone, jajko, bułkę tartą, cebulę z zupą pieczarkową. Doprawiamy solą i pieprzem. Farsz układamy na rozbitym płacie schabu, zwijamy
VioletoweKucharzenieżyciu towarzyszyło Wam szczęście i satysfakcja, byście każdego dnia byli zadowoleni z tego co osiągnęliście. Życzę też miłości, tej jedynej, prawdziwej i niepowtarzalnej! :) Składniki: 0,5kg schabu szklanka piwa 3 kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe łyżka ketchupu łyżka musztardy łyżeczka soli łyżeczka majeranku rozmaryn pieprz Mięso najlepiej zamarynować dzień wcześniej. Schab myjemy i kroimy na plastry, przekładamy do miski(...)stopniach, pod przykryciem. Proponuję podać z frytkami. Przepis pochodzi ze strony Magiel Kuchenny . Oprócz dzisiejszego święta mamy też Studencki Wtorek :) Z podanych składników wychodzi 6 porcji. Rozliczenie: Schab- ok 7zł Piwo ( u mnie Książęce ciemne łagodne)- 2,5zł Reszta dodatków ok. 3zł Frytki- 1000g- ok.7zł Po podliczeniu całość kosztuje 19,50zł. Dzieląc na 6 porcji otrzymamy
Czerwona PorzeczkaMoje potrawy są proste, jednakże smaczne i dobrze doprawione. Tym razem schab w cebulowym sosie, czyli pomysł na pyszny obiad. 500 g schabu Keczup pikantny Sól Pieprz 4 cebule 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki Mąka do obtoczenia 1 szklanka wody Schab kroimy w plastry 1 cm, rozbijamy tłuczkiem. Każdy plaster przyprawiamy solą i pieprzem, smarujemy keczupem. Zwijamy bardzo ciasno
VioletoweKucharzenieSkładniki : Na 5 porcji 60 dkg schabu bez kości 15 dkg grzybów ( pieczarki, borowiki lub inne ) 250 ml śmietany 18 % ( 1/2 szklanki ) Propozycja podania. 2 średnie cebule 1 - 2 łyżki świeżego mleka majeranek sól pieprz czarny mielony olej(...)papryka czerwona słodka mielona Sposób wykonania : Grzyby myjemy, kroimy na cienkie plasterki i gotujemy w niewielkiej ilości wody. Ugotowane odcedzamy i odstawiamy do odcieknięcia. Cebulę kroimy na plastry. Schab porcjujemy na plasterki, lekko tylko rozbijamy tłuczkiem, posypujemy solą i pieprzem do smaku i smażymy na złoty kolor z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Usmażone mięso wyjmujemy z patelni, odkładamy
Przepisy i porady kulinarneProsta w wykonaniu, kolorowa, krucha i smaczna rolada schabowa z pieczarkami, paprykami oraz jajkiem. Sprawdzi się na domowych uroczystościach, ponieważ wygląda efektownie. 1,2 kg schabu wieprzowego 200 g pieczarek 2 cebule 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 2 jajka Przyprawa do wieprzowiny Ostra czerwona papryka Słodka czerwona papryka Sól Pieprz 2 ząbki czosnku Schab kroimy wzdłuż dłuższego boku(...)plastry, dodajemy do cebuli. Dusimy do miękkości. Papryki kroimy w kosteczkę, smażymy na osobnej patelni. Jajka gotujemy na twardo w delikatnie osolonej wodzie. Siekamy w drobną kostkę. Rozcięty schab przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do wieprzowiny oraz słodką czerwoną papryką. Po całości kolejno układamy pieczarki z cebulką, papryki oraz jajka. Zwijamy do środka, staramy się aby rolada była dość ścisła. Obwiązujemy
VioletoweKucharzenieprzyprawy takie jakie najbardziej lubimy. Zresztą nie tylko Święta, to czas gdy pieczemy własne wędliny, bo robimy je dosyć często, choć oczywiście w mniejszych ilościach. ; Składniki : 1 kg schabu 1,2 kg boczku bez skóry do zwinięcia 0,8 kg boczku ze skórą i żeberkami 1 kg karczku 1 kg szynki wieprzowej b/k Marynata : 2 duże główki czosnku(...)godzinach obróciłam mięso na drugą stronę i ponownie natarłam marynatą z dna naczynia.Tak postępowałam przez kolejne 3 dni. Po tym czasie mięso było gotowe do pieczen ia. Schab i szynkę upiekłam w rękawie, boczki i karczek bezpośrednio na blasze wysmarowanej smalcem.Czas pieczenia 1.5 godziny w piekarniku z termoobiegiem nastawionym na 180 st.C Czas peklowania odgrywa ważną rolę zwłaszcza
Gosia gotujebędę mogła nazwać gotowaniem ;)) wydawało mi się abstrakcyjne. Wok! Moje odkrycie poprzedniego roku! a dania "chińskie" okazują się nie tylko banalnie szybkie w przygotowaniu, ale i jakie smaczne!! Paski Schabu na sposób chiński: SKŁADNIKI: 30 dkg schabu wieprzowego pół czerwonej papryki 1 marchewka 1 ostra papryczka chili "garść" pędów bambusa w zalewie "garść" chińskich grzybów "mun" około 5 łyżek sosu(...)nagrzany wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie po kolei wrzucać składniki od najtwardszych i potrzebujących najdłużej się smażyć, cały czas mieszając; w tym przypadku kolejność wygląda następująco: 1. schab 2. marchewka i papryka 3. grzybki, bambus, chili Smażenie całości trwa nie dłużej niż 7 minut, po tym czasie wlewamy sos sojowy a następnie roztwór z mąki ziemniaczanej i wody
smacznieinatematcytryny i kolendry daje ciekawy efekt, który na pewno jeszcze nie raz odtworzę. Polecam przede wszystkim osobom znudzonym tradycyjnymi obiadkami. Z kaszą jaglaną i surówką smakowało bardzo dobrze! 360g schabu w plastrach 2-3 łyżeczki mąki Marynata: sok z całej cytryny 2 łyżki oleju 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki kolendry 2 łyżeczki suszonej mięty(...)mnie suszona od Przyprawy Świata Gdynia sól, pieprz 1. W misce przygotowujemy marynatę. Dodajemy sok z cytryny, olej, sos sojowy, czosnek, kolendrę i miętę (w przypadku świeżej - posiekaną). Schab myjemy i kroimy w cienkie paseczki. Dodajemy mięso do marynaty, mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny a najlepiej na całą noc. 2. Na dobrze rozgrzaną patelnię przekładamy schab
Szefowa kuchniobawiam, kiedy przygotowuję pieczeń w całości, czy na pewno będzie wystarczająco soczysta i miękka. No i przeraża mnie czas przygotowania. Wczoraj jednak mit o długim gotowaniu został obalony. Polecam SCHAB GOTOWANY , aromatyczny, miękki i kruchy. Dzięki Kamila za przepis. SKŁADNIKI: 1,5 kg. schabu 0,5 szkl. soli 1 łyżeczka pieprzu 2 łyżeczki majeranku 6 szt. ziela angielskiego 3 ząbki(...)czosnku 2 liścia laurowe Pamiętajcie, że zawsze możecie doprawiać według swojego gustu, swoimi ulubionymi przyprawami. WYKONANIE: Sól, pieprz, majeranek i przeciśnięty przez praskę czosnek- wymieszać natrzeć schab i odstawić na 3 godz. Zalać wodą i gotować 3-5 min. zostawić w tej wodzie do dnia następnego. Następnego dnia gotujemy 3 min. , zostawiamy w wodzie do wystygnięcia i GOTOWE! SMACZNEGO
Kuchnia BeatyRozmroziłam duży kawałek schabu. Z części zrobiłam tradycyjne schabowe, ale zostały mi jeszcze 4 kotlety. W międzyczasie byłam w sklepie i natknęłam się przypadkiem na "przyprawę staropolską do mięs" (KNORRa). Z czystej ciekawości kupiłam ją i zrobiłam schab po staropolsku. Podałam z zapiekanymi ziemniakami i buraczkami na zimno. Najwięcej czasu zajmuje marynowanie mięsa. Trwa to ok. dwóch godzin(...)dzięki temu mięso jest kruche. Można nie marynować, ale wówczas schab będzie suchy - przetestowałam to: dzisiaj robiłam bez marynowania, nie wkładałam do lodówki, tylko od razu włożyłam do piecyka. Jak dla mnie było zbyt suche. Składniki: 4 kotlety schabowe bez kości przyprawa staropolska do mięs (u mnie KNORR) 4 łyżki oleju Mięso umyć, odciąć ewentualne błonki i delikatnie ubić
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comjuż kolejny przepis na Naszym blogu na domową wędlinę. Schab w majeranku jest bardzo prosty do wykonania, zawsze się udaje i wychodzi bardzo smaczny. Schab w majeranku SKŁADNIKI: 1 kawałek schabu -ok 1 kg sól majeranek kilka ząbków czosnku Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Czosnek obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Mięso nacinamy, tworząc małe
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki