już kolejny przepis na Naszym blogu na domową wędlinę. Schab w majeranku jest bardzo prosty do wykonania, zawsze się udaje i wychodzi bardzo smaczny. Schab w majeranku SKŁADNIKI: 1 kawałek schabu -ok 1 kg sól majeranek kilka ząbków czosnku Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Czosnek obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Mięso nacinamy, tworząc małe
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSkładniki: 1 kg schabu w kawałku około 200 g pieczarek 1/2 pora majeranek, papryka ostra, kminek sól, pieprz olej smalec Przygotowanie: Przez całą długość schabu nacinamy kieszeń, najlepiej ostrym i długim nożem. Mięso obficie nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką. Pieczarki obieramy i kroimy je na plasterki, a por w pół krążki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy(...)pieczarki oraz por. Doprawiamy solą i pieprzem. Faszerujemy mięso i związujemy nitką, aby farsz nie wypadał. Obsmażamy schab ze wszystkich stron na smalcu, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy kminkiem, dodajemy smalcu i podlewamy troszkę wodą. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 1,5 godziny, polewając mięso co pewien czas sosem w którym się
Symfonia smakowaPyszny pomysł na obiad! JAGLANE KLUSECZKI SZPINAKOWO- SEROWE I PIECZONY SCHAB W SOSIE PIECZARKOWYM! składniki: SCHAB PIECZONY: - 1,6 kg schabu bez kości - różowy pieprz - oliwa z oliwek, olej rzepakowy - przyprawa do mięsa wieprzowego - tymianek Mięso zamarynuj w przyprawach i wstaw do lodówki na całą noc. Rano wyjmij z lodówki i mięso postaw na blacie tak aby osiągnęło temp. pokojową
SMYKWKUCHNIstwierdziłam, że spróbuję i nie żałuję najlepszy sos jaki jadłam. Czarna herbata sprawia, że wszystkie przyprawy zyskują na mocy, a sos nabiera wyjątkowego aromatu i smaku. Szczerze polecam! Składniki: schab w plastrach cebula pieczarki torebka czarnej herbaty majeranek, słodka/ostra papryka, pieprz, sól morska, vegeta , marynata do mięs 2 łyżki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 1/3 szklance zimnej wody Zaparzamy kubek(...)ok.300 ml) bardzo mocnej czarnej herbaty. Schab lekko rozbijamy przyprawiamy papryką, marynatą z dwóch stron i wkładamy do lodówki. Cebulę kroimy w piórka, pieczarki w talarki, krótko smażymy na małej ilości oleju. Do tego dodajemy schab razem smażymy, mieszając i przewracając mięso by cebula i pieczarki się nie przypaliły (można smażyć na oddzielnej patelni). Dodajemy wodę i dusimy przez
NA MOIM TALERZUDzięki temu stanowi idealną propozycję na leniwy niedzielny obiad lub jako danie dla gości. SKŁADNIKI (na ok 40-50 dag mięsa - porcja dla 3 osób) 40-50 dag schabu* w plastrach 30 dag pieczarek 1 papryka czerwona 2 duże marchewki 1 duża cebula 2 łyżki (czubate) majonezu 2 łyżki (czubate) keczupu 15 dag sera żółtego w kostce * zamiast schabu można(...)użyć szynki lub piersi indyka lub kurczaka, dostosowując tylko czas pieczenia do rodzaju mięsa 1. Schab leciutko rozbić, doprawić według uznania (u mnie Delikat do mięs Knorr). Odstawić do lodówki. 2. Pieczarki pokroić w plastry, cebulę w piórka a paprykę w paseczki ok 3 cm. Marchew zetrzeć na tartce na dużych oczkach. Wszystkie warzywa zeszklić, poddusić oraz posolić do smaku
Kto ugości moich gości?był i nie ma na karcie. 3/4 zdjęć też wyparowała ;/. Tak więc możecie się cieszyć nie ma dziś wielu zdjęć :) jak to potrafię Was zasypać :) Składniki: 400 g schabu bez kości 2 jajka 1 ząbek czosnku* świeżo mielony pieprz szczypta soli morskiej szczypta mielonego imbiru* mąka 1 łyżeczka sezamu masło *- czemu takie składniki? proste...czosnek i imbir jeszcze nikomu(...)zaszkodziły. Syn ma lekki katar i kaszel więc te składniki jak znalazł. Przygotowanie: Schab dzielimy na porcje. Mi wyszło z tego kawałka 6 schabowych. Plastry mięsa tłuczemy tłuczkiem. Grubość dowolna zależy jak kto lubi. W talerzu na zupę rozbełtujemy jajka z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku, pieprzu, soli, imbiru i sezamu. Na patelni roztapiamy masło. Do drugiego talerzyka
ClauditteMissCookingOlivier Janiak jako Gospodarz imprezy Mistrz kuchni, chef Daniel Olas we własnej osobie:) Fotograf Joanna van Fenema i tajniki fotografii Stanowiska przygotowane do gotowania Olivier i ja :))) Razem szykujemy schab do pieczenia. Olivier radził sobie znacznie lepiej niż ja...:D Ciekawe dlaczego???:-PPP A to schab na wagę złota: z odrobiną soli i pieprzu i całą masą tymianku, zrobiony naszymi(...)póki mąż nie widzi:D Najpiękniejszy fartuch kuchenny ever - ręczna robota :D Selfie musi być:D I gotowe dzieła: Polędwiczka wieprzowa z masłem, rukolą i ziemniakami truflowymi Schab sou vide na puree z zielonego groszku, z pieczonymi batatami i kruszonką z selera i ziemniaków (absolutny hit!) Karkówka w sosie śliwkowym z puree z marchwi i pomarańczy i grillowaną
Słodko-Słony Świat IlonyZnalazłam go na blogu Joli Możemy sami zrobić naturalny produkt,a nie kupowac konserwanty.... SKŁADNIKI : 1 kg wąskiego schabu Na-- 1 litr zimnej wody 1 łyżki majonezu 2 łyżki soli 1-2 ząbki czosnku 1 ziarna ziela angielskiego 1 liście laurowe 1łyżki majeranku ćwierć łyżeczki pieprzu ziarnistego(...)wody. Za pomocą rózgi dokładnie rozprowadzamy majonez w wodzie, następnie dolewamy pozostałą wodę. Wsypujemy sól, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, pieprz ziarnisty i wrzucamy czosnek. Mieszamy i wkładamy umyty schab. Na niewielkim ogniu wszystko zagotowujemy i od momentu kiedy zacznie pyrkać gotujemy 5 minut. Następnie zdejmujemy z ognia, przykrywamy pokrywką i odstawiamy do całkowitego wystudzenia i leżakowania na minimum
w mojej kuchniwąskiego schabu Na-- 1 litr zimnej wody 1 łyżki majonezu 2 łyżki soli 1-2 ząbki czosnku(...)wody. Za pomocą rózgi dokładnie rozprowadzamy majonez w wodzie, następnie dolewamy pozostałą wodę. Wsypujemy sól, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, pieprz ziarnisty i wrzucamy czosnek. Mieszamy i wkładamy umyty schab. Na niewielkim ogniu wszystko zagotowujemy i od momentu kiedy zacznie pyrkać gotujemy 5 minut. Następnie zdejmujemy z ognia, przykrywamy pokrywką i odstawiamy do całkowitego wystudzenia i leżakowania na minimum
w mojej kuchniWitajcie ! Dziś zaprezentujemy wam przepis inspirowany kuchnia azjatycka , będzie to schab smażony metodą Stir fry. Pokrótce opisze wam o tej metodzie gdyż jest ona zbawieniem dla osób które chcą zmniejszyć ilość spożywanego tłuszczu w potrawach. metoda ta jest prosta a za razem bardzo szybka w przygotowaniu nie pozwala aby mięso straciło swoja soczystość jak i składniki mineralne. Potrzebujemy(...)mięsko które szybko mieszamy w ten sposób ów mięso nie przypali się a my będziemy mieli danie gotowe po 5 minutach . Do przygotowania dania (dla 2 osob) niezbędne jest : Schab stir fry 2 plasterki schabu łyżka miodu łyżka sosu sojowego Ostra papryka do smaku garść kurek lub innych grzybów leśnych 1 liść kapusty pekińskiej 2 . Jajka
Wspólne smakiMoje pierwsze podejście do schabu grillowanego na patelni. Wrażenia smakowe całkiem przyzwoite, choć ja chyba jednak zostanę fanka tradycyjnego schabowego. Ale zachęcam do wypróbowania, wszak dobrze jest poznawać nowe smaki. SKŁADNIKI: 4 kotlety ze schabu sól pieprz 2 ząbki czosnku ocet balsamiczny sos sojowy 12 plasterków sera camembert A jak to zrobić: Kotlety zamarynować w sosie, occie i przeciśniętym przez(...)czosnku. Odstawić do lodówki na dwie godziny. Kotlety wyciągnąć z marynaty i oprószyć solą i pieprzem. Grillować z obu stron na rozgrzanej patelni. Pod koniec na wierzchu ułożyć ser. Schab podałam ze smażonymi ziemniakami i sałatką z kiszonych ogórków
Kuchnia w opałachjednocześnie wyzwanie czy uda mi się to zrobić :) Zamiast zwykłego puree postanowiłam dodać frytki ale jednym słowem wyszedł pyszny aromatyczny i domowy obiad :D Składniki: 6 plastrów schabu, 1 duża cebula, 30dkg pieczarek, 0,5 papryki czerwonej, kilka plasterków sera żółtego, 2-3 ząbki czosnku, oliwa, sól, pieprz, bułka tarta, jajko. Przygotowanie: 1. Przygotowujemy marynatę, czosnek wyciskamy, dodajemy(...)sól, pieprz i trochę oliwy, mieszamy. 2. Plastry schabu rozbijamy. Obtaczamy w marynacie. Odstawiamy do lodówki 3. Cebule i pieczarki obieramy. Kroimy w plastry, natomiast cebulę w kosteczkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy. Smażymy.(możemy podlewać odrobiną wody) 4. Paprykę kroimy w plasterki. 5. Na plastry mięsa wykładamy po łyżce smażonych pieczarek z cebulą, po pasku papryki oraz
Kuchnia Pełna Pasjijest to co lubimy najbardziej. Nie dość, że możemy zjeść mięso nadziane czym chcemy i przyprawione pod nasz smak, to jeszcze wiemy, że nikt nas świństwem nie karmi. Schab ten idealnie nadaje się jako mięso na ciepło do obiadu oraz gdy wystygnie będzie świetną wędliną na kanapki. Spróbujcie koniecznie! Składniki : * około 1,3 schabu bez kości * 150g suszonych pomidorów plus(...)łyżka oliwy * 200g pieczarek * ulubione przyprawy, zioła, sól Przygotowanie : Schab rozciąć tak by powstał jeden większy płat mięsa. Pieczarki zetrzeć na tarce, pomidory pokroić w paseczki. Mięso natrzeć przyprawami, wyłożyć nadzienie i ciasno zwinąć. Związać. Przełożyć do rękawa. Piec około godziny. Zdjąć rękaw, zapiec około 20-30 minut
Magiczne Życie Martymleka 1 jajko dip jogurtowy: 1/2 szklanki jogurtu 1 łyżeczka posiekanego koperku 3 rzodkiewki sól pieprz pół ząbka czosnku dodatkowo : młoda sałata 2 pomidorki liście rukoli rzodkiewka 2 plastry schabu sól i pieprz Sposób przygotowania: Przygotowujemy dip. Do szklanki przelewamy jogurt naturalny, siekamy koperek, ścieramy na drobno rzodkiewki i dodajemy do jogurtu. Solimy i pieprzymy, na koniec dodajemy czosnek - najlepiej(...)mnie pszenna. Dodajemy mleko, jajko i szczyptę soli, wszystko energicznie mieszamy trzepaczką. Z powstałej masy smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju smażymy na złoty kolor cienkie placki - naleśniki. Schab myjemy i osuszamy, lekko nacinamy tworząc poprzeczne paski (ale nie oderwane od siebie) solimy i pieprzymy, a następnie smażymy na rozgrzanej grillowej patelni - bez oleju - na rumiano. Po zdjęciu
Słodkie Przyjemności